HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Gyorshadtest, a projekt

2013.01.24. 19:16 janos900

Minél többet gondolkodom a dolgon, annál jobban kezd kristályosodni a következő nagyszabású projektem. Második világháborús honvéd csapatokat szeretnék építeni 20mm-es méretarányba, és ennek az alapjait most dolgozom ki. Az egészet az elején érdemes kezdeni, vagyis a korszak elejétől, ami nekem az 1941-es hadműveleteket jelenti a Barbarossa hadművelet részeként. A távlati terv az, hogy eljussak az 1944-45-ös Magyarországi hadműveletekig. Mivel korszakot akarok játszani és nem szabályt, valamint nem csak egy hadsereget, így a projekt nem lesz sem olcsó, sem rövid, és pláne nem egyszerű, szóval a vér, veríték és könnyek garantált. Annál is inkább, mert akkor látom értelmét az egésznek, ha gondosan dokumentálom angolul is.

A figurák és modellek mellett szakirodalomra is szükségem lesz, ennek egy része már megvan, a többit még be kell szereznem. Az első cél, hogy legyen egy korai szovjet és egy korai magyar seregem, amivel a Bolt Action rendszerében el tudok kezdeni játszani. Ez nagyjából két egyesével talpalt szakaszt jelent mindkét oldalon, valamint néhány járművet. Szerencsére évekkel ezelőtt beszereztem egy kis angol nyelvű füzetet a TAC Publications cég gondozásában jelent meg, a címe: Hungary’s  ”Fast Corps”, 1941 . A füzet szerzője elvégzett számomra egy nagy adag munkát, mivel 11 küldetésbe szedve elkészítette a gyorshadtest csatáinak wargame kézikönyvét. Az ebben található sereglisták alapján kell majd nekem a csapataimat felépíteni. A füzet szakasz szinten lebontva adja meg az erőket mindkét oldalon, így teljesen jól fel lehet építeni a seregeket a Bolt Actionhoz. Minden a küldetésekben felbukkanó harceszköz listába van szedve, így pontosan tudom, milyen és mennyi harceszköz kell ahhoz, hogy a teljes hadjáratot végig lehessen játszani. A küldetések ezred szintű csatákra vannak írva, így nekem a jóval kisebb ütközetek lejátszásához szabad kezem van. Ha a seregek mérete eléri majd egyszer azt a szintet, akkor Rapid Fire zászlóalj szintű ütközeteket is szeretnék játszani, ahhoz teljesen megfelelő a kiadvány küldetésrendszere.

Vegyünk egy példát: Diljatyn Highway, 1941.07.02. 7:20, 42 körös küldetés, ködben kezdődik, majd esőben végződik. A szovjet küldetés az, hogy addig visszatartsa a magyar erőket, amíg a közúti és a vasúti hidat fel nem robbantják. A szovjeteknek van három NKVD határőr századuk (három gyenge szakasz, nincs páncéltörő puskájuk, viszont magas a moráljuk), egy gyenge zászlóalj a 60. Hegyi hadosztályból (három század, mindegyikeben csak két szakasz, nincs páncéltörő puska, egy géppuskás szakasz, közepes morál), három szakasz utász, két aknamező és egy teherautó oszlop, ami elég egy század gépesítésére. A magyar oldalon a 2. Gépkocsizó dandár van, egy harci utász század, egy hidász alakulat, és két CR-42 légicsapás. Ez alapján egyszerű seregeket összeállítani a Bolt Actionban.  A lista alapján a szovjet fél nem kérhet légi illetve tüzérségi megfigyelőt, a magyar fél kérhet, de a látási viszonyok az időjárás miatt közbeszólhatnak, ergo nagy eséllyel a pilóta nem látja majd a célt.

A tizenegy küldetés alapján hetekig lehet játszani kisléptékű csatákat, van olyan küldetés ahol a szovjeteknek T-40-es könnyűtankjai vannak, de ezek nem képesek mozogni, lőni viszont tudnak, így egy szuper küldetés lehet, ahol a szovjet fél felrakhat a csatatérre három darab tankmodellt, ebből egy harcképes, de csak a szovjet játékos tudja melyik, így a magyar játékosnak egyesével be kell cserkésznie az álló tankokat, persze lehet nehezíteni is, pl a háromból egy mozgásképes, egy tud harcolni, és véletlenszerűen dobja ki a szovjet melyik melyik, és ha szerencsés az is lehet, hogy az egyik tank teljesen ép, a magyar félnek meg főhet a feje, amíg kideríti melyik tank mit tud.

A modellek tekintetében természetesen a korai háború a költségesebb mulatság, T-34-ből van a piacon rengeteg, kedvező árú műanyag modell. Ugyanakkor  a T-40, vagy a T-26 már jóval nehezebb feladvány, a magyar járművekről már nem is beszélve. Mivel a gyorshadtestnek rengeteg országos járműve (lovaskocsija) volt, valamint a teherautóinak nagy része is a polgári életből bevonultatott jármű volt, teherautók terén valószínűleg én is Phil barátom példáját követve Matchbox és Lledo kisautókra fogok vadászni az ebayen. Szekérnek meg a Hat, német szekere lesz besorozva magyarnak. Kaptam egy linket az egyik hobbitárstól olyan 20mm-es műgyanta teherautókról, amiket a M.K. Honvédcsapatok is használtak, az árak szemtelenül drágák, még a makettezőknek is, nemhogy egy hadijátékosnak. A tankok terén műgyanta vagy fém járművek az opciók, az Ansaldo kisharckocsikra szerencsére már van olcsó két darabos wargame készlet. A szovjet gyalogságom már megvan, dobozban várják a sorsukat, 2db T-34-esem is van, sőt Alan barátom felajánlott még néhány T-34-est fémből ajándékba, ezeket a jövő héten kapom meg, ugyancsak van készleten két doboz Revell szovjet kozákom.

Figurák terén a magyar oldalnál elősször rendelek mintákat a két fémfigura gyártótól, és körülnézek a piacon pár olcsó WW1 német gyalogságért, főleg a Revell meg az Emhar cégek figuráiban látok fantáziát, megnéztem a Hat készleteket, borzasztó csúnya gombafejü figuráik vannak. Fém figurában kései WW1 németből ismerek egy gyártót, egészen türhető áron vannak figurái. A projekt anyagi fedezetét a 28mm-es WW2 Brit seregem eladásából tervezem fedezni, így most ezeket fejezem be, illetve csinosítom ki, hogy legkésőbb a SALUTE-on el tudjam őket adni. A figurák terén valószínüleg keverni fogom a gyártókat és az anyagokat is, a puskás gyalogosok plasztik WW1 németek, a golyószórósok, aknavetősök stb. pedig valószínűleg fém figurák lesznek.

A szovjet sereget fogom elkészíteni előbb, mert egyrészt ehhez már van egy csomó minden, másrészt ezzel más játékosok német seregei ellen már tudni fogok játszani, harmadrészt, idő kell amíg a magyar sereg alapjait beszerzem, illetve a szakirodalmat elolvasom.

Végezetül leírom a járművek listáját, ezekből elsőre egy-egy darabot tervezek beszerezni: Csaba, Toldi I, Toldi II, Botond, CV3/33, T-38, T-40, T26A, T26B, T-26S, T-34/76. Impozáns lista, elismerem. Tippek és trükkök, valamint midenféle támogató konstrutív hozzászólásnak örülnék, forrásanyag terén is, mivel nagyjából nyolc éve olvastam utoljára a témáról, a tudásom rendkívül hiányos jelenleg.

13 komment

Címkék: második világháború Honvédség

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr35040761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KVadász 2013.01.24. 22:54:43

Látom ez ma ilyen blogos nap, óránként érik egymást az új bejegyzések. :)

A kis füzetke érdekes lehet, nincs meg elektromos változatban? :D

janos900 2013.01.24. 23:04:49

@KVadász: Hát igen ez egy ilyen nap. A szovjet seregem simán beleillik a Te "what if" koncepciodba is, 1941-es lesz.
Nem olyan vastag, még az is előfordulhat, hogy meglesz. :D

HPetyo 2013.01.25. 07:29:39

Remek ötlet, hogy angolul is publikálod a dolgokat. Golyószórósokra meg aknavetősökre kíváncsi leszek, mert nekem is az a legnagyobb gondom, hogy hogyan oldjam meg. WW2-es németre gondoltam, kis faragással.

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2013.01.25. 08:15:19

Pár tanács segítségképp:

1. Nagyon kevés a hiteles szakirodalom a Magyar Királyi Honvédség fegyverzetéről. E tekintetben ajánlom a makettinfo.hu megfelelő topikjait. Ott visszaolvasva kiderülnek turpisságok némely magyarul megjelent kiadvány hibáival kapcsolatban.
2. Ezt már írtam e-mailben is, de ide is idekívánkozik: Pz38(t) a Pegasus-tól. 2 db-os készlet, gyönyörű kidolgozással, mégis egyszerűen és gyorsan összerakható. a MKH egyik alap harckocsija volt a Toldik mellett.

És még valami: a 2. magyar hadsereg kivonulása előtt is voltak hadi események. Mi Szakával rá is akartunk pörögni egy délvidéki bevonulásra a jugoszláv csapatok ellen, csak idő hiányában sosem került sor a csata lejátszására. (Tulajdonképpen még modellek is hiányoznak hozzá...)

Örülök, hogy angolul is megjelenik majd a project leírása. Sok sikert a munkához.

HPetyo 2013.01.26. 09:10:58

@bogesz001: Az Amercomos Pz-38t is pofás, és össze rakni sem kell.
A Gyorshadtest harcai is a 2. magyar hadsereg harcai előtt volt. ;-)

HPetyo 2013.01.26. 09:12:21

Amúgy János honnan tervezed beszerezni a magyar járműveket? Toldit, Turánt, Csabát, Zrínyit?

janos900 2013.01.26. 10:30:24

@HPetyo: Ugy nez ki hogy mind Made in Hungary lesz, kiveve az Ansaldo-t, mert abbol mar adtak ki Fast A. 8 font 2db. Teherautokon meg gondolkodom, az evidens Botondon kivul. Bogesz kuldott nekem linkeket mugyanta fordokrol, de ha jol emlekszem lengyel kereskedo 31 euros arakkal, az nagyon nagyon, nagyon draga 1 db jarmuert. Mivel a Gyorshadtest hasznalt egy csomo polgari jarmuvet is, igy valoszinu lesz egy par atfestett jatekauto, illetve par olasz jarmu. Meg csak a tervezes fazisaban vagyok. :D

ambasa 2013.01.28. 20:56:50

A korai, szovjet seregnél használhatsz Pegasus BA páncélautókat, illetve van BT-7-ese is, néha néha át is kerül belőle néhány doboz Európába.

Fegyverzettel kapcsolatban érdemes forgatni a:
www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/konyv/b/bibJAT00041163.html
Bár maga a legfelkészültebb szerző, páncélos témában is elismeri, hogy például az azóta többek által átvett ajándék Tigris története nem igaz.

Érdekes módon a MKH-ról igen átfogó könyv cseh nyelven jelent meg, bár magyarországi szerzők tollából, ilyen jellegű átfogó mű nincs is magyar nyelven szerintem:
knihy.abz.cz/prodej/madarska-armada-1

A másik páncélos témában összefoglaló mű, amire Bogesz is utalt:
book.hu/konyv/11210/A-Magyar-Kiralyi-Honvedseg-kulfoldi-gyartasu-pancelos-harcjarm%C3%BBvei-1920-1945.html
Sajnos ennek a könyvnek apróbb részleteiben vannak hibák, ezért bizonyos kijelentéseit fenntartásokkal kel kezelni. Nagyon hiányzik belőle Bornhardt munkássága. Tavaly megjelent a folytatása ami a magyar gyártású harcjárművekről szól.

TG

janos900 2013.01.29. 12:46:08

Köszönöm a hozzászólásokat Mindenkinek! :)

A Pegasus készleteket (BA-6,BT-7), egyenlőre csak az Amazonon tudnék rendelni, de 12 fontra jön ki egy doboz, várok vele, amíg ideér a helyi kereskedőkhöz.

TG köszönöm az emailt, meglett. :)
Bogesz és TG az 1992-es típuskönyv, megvan nekem, csak otthon Mo.-n. A másik új kiadású könyvet meg kölcsön tudom kérni. A hibák amiket levéltári szinten elkövetnek a történészek, meg elnézem nekik. :D Nem áll szándékomban magyar Tigris-t építeni, ennyire nem merülök bele.

Jelnleg a fókusz nálam a Gyorshadtest, és csatái. Így 3 féle magyar jármű, teherautók, a szovjet T-38, T-40, meg T-26 tankok az első lépcsős beszerzési célok.

Elovastam a KVadasz hobbitárs ajánlotta huszár harcjelentést, jó lenne valahogy hozzájutni a többi ezred hadijelentéséhez is, akik a Gyorshadtest részei voltak.

ambasa 2013.01.29. 19:13:34

@janos900:
Jövő hétfőn tőlem is kapsz majd egy könyvajánlót...

TG
süti beállítások módosítása