HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Magyar Királyi 2. honvéd hadsereg a Bolt Action játékokban

2023.11.19. 09:17 janos900

Már írtam egy hasonló cikket, amiben azt boncolgattam a Road to Berlin hadjáratkönyv kapcsán, hogy az 1944-es Bagration hadműveletben milyen paraméterekkel lehet játszani a Magyar Királyi Honvédség csapataival. Természetesen a Fortress Budapest könyvet is meg kell említeni, ez teljes egészében magyar téma 1944-45 időszakára. A most megjelent Case Blue hadjáratkönyv viszont egy másik számunkra rendkívül tragikus hadműveleti időszakra fókuszál, és ez az 1942 nyári, illetve az 1943 januári harcok amiket a Don folyó partján vívott meg a Magyar Királyi 2. honvéd hadsereg. Más szabályok vonatkoznak erre az időszakra, egyértelműen jobb és korszerűbb fegyverek voltak 1944-ben, mint 1942-ben. A történelmi hadijátékok amiket a terepasztalon játszunk, életben tartják az emlékezetet és segítik jobban megismerni a korabeli viszonyokat, egyes esetekben még kedvezőbb végeredményt is kiharcolhatunk, mint a valóságban. Részemről nem célom utólag kritizálni a korabeli katonai döntéseket, és az egyszerű szovjet katonát ugyanúgy a nagy politika áldozatának tekintem, mint az ott elesett magyar honvédeket. Fontosnak tartom tehát leszögezni, hogy ez egy történelmi alapokon nyugvó játék, ami szórakoztató módon tanít, nem több, de nem is kevesebb. 

caseblau.jpg
Ezek után nézzük mit kapunk a hivatalos kiegészítőben? Először is három küldetést, egyet 1942 nyarára, amiben egy szovjet hídfőt kell elfoglalni, egyet 1943. január 12-re amikor a szovjet támadás megindul, illetve az utolsót 1943. január 17-e, ami az egyetlen konkrét nevesített helyszín az Alexejevkai repülőtér védelme. Új magyar egységek is vannak a könyvben öt féle (gyalogos raj, gépesített lövész raj, lángszórós járőr, lovas felderítő, reptéri személyzet riadó raj), valamint kétféle sereglista, és egy olyan alternatíva, hogy nem az eddigi magyar seregekre vonatkozó egyedi szabályokat alkalmazzuk a 2. honvéd hadsereg esetében, hanem külön erre az időszakra kitalált szabályokat. Nekem ez utóbbiak elég izgalmasak, mindenképpen szeretném őket kipróbálni.

b1_11.jpg
Az új magyar, specifikus sereg szabályokból az első (Improvised AT) az elégtelen páncéltörő kapacitást próbálja egy picit erősíteni. Ha +2 vagy kisebb páncéltörő fegyvert használunk akkor újra dobhatjuk a kockánkat egyszer. Ez elsőre nem tűnik valami nagy segítségnek, hiszen a könnyű páncéltörő lövegek +4 értékkel bírnak tehát se rájuk, se a harckocsik lövegére nem vonatkozik a segítség. Viszont a páncéltörő kézigránátokat, meg a páncéltörő puskákat és a könnyű gépágyúkat, egy picit segíti. Ugyancsak érvényes ez a szabály a Toldi és a Csaba páncéltörő puskájára, mivel csak +2 a páncéltörő értékük, minimális előnyt ad az új szabály.
A második szabály (Huszar Tradition) szinte kizárólag a járműveket erősíti, minden magyar tank/harckocsi kategóriába sorolt jármű megkapja a Recce tulajdonságot! Ez annyit jelent, hogy ha még nem lépet a magyar járművünk a körben és valaki tüzet nyit rá, dönthetünk úgy, hogy a jármű hátra tolat és kikéri a parancskockáját Down paranccsal, vagy ha Ambush parancsa volt, akkor azt is át lehet fordítani Down-ra, vagyis akkor is él a szabály. Ha ezzel a mozgással takarásba kerül, akkor az ellenfél lövése pocsékba megy. Ezzel a Nimród, T-38 Skoda, Panzer IV F1 és a Toldi kapott egy kis extrát, hiszen innentől felderítő jármű is. A szabály szerint azok a magyar egységek amik eleve a Rece szabály tulajdonsággal kezdenek, Toldi I. Csaba és a veterán lovas felderítő raj, ezzel a szabállyal gyakorlatilag bármilyen irányba kitérhetnek, akár úgymond rohamozhatnak is a támadó irányában! Nekem ez elsőre inkább azt jelenti, hogy meglephetjük a nem túl védett harcjárműveinkkel a másik játékost, túlságosan nem tartom erősnek a dolgot. Minden estre a Csaba páncélautókra pl. ráfért egy kis tuning.

b2_11.jpg
A harmadik szabályt (Trial by Fire) olvasva hangosan felnevettem, mert tavaly Levente pont a hordányi tapasztalatlan szovjet gyalogosával állított meg minket, ebben a csatában. Gyakorlatilag az új szabály azt mondja ki, hogy ha a 2. honvéd hadsereg gyalogos rajait tapasztalatlanként vesszük a seregünkbe, akkor azok gyorsan tanulnak majd a csatatéren, a tapasztalt tiszti kar irányításával. Ez annyit tesz, hogy ha rajok parancskockáit nem véletlen húzással kapjuk, hanem a parancsnokot aktiváljuk, és a hatósugarában lévő tapasztalatlan rajoknak a tiszt kéri ki a parancskockáját akkor van esély, hogy egy tapasztalatlan rajból eggyel jobb reguláris raj lesz. Erre az esély 1:6-hoz, ugyanis minden ilyen esetben, dobunk egy hatoldalú dobókockával, ha dobott érték hatos. akkor onnantól a parancsnok hatósugarában egy raj regulárisnak számít a játék hátralévő részében. A 2.honvéd hadsereg gyalogos raja maximum tizenegy figurából áll, nem tizenháromból mint az eddigi seregkönyvekben. Érdekes elgondolás, jó sok figura kell hozzá, hogy ki lehessen próbálni.
Sikerült lejátszani az első küldetést az új szabályokkal, erről tervezek egy csatajelentést írni ide a blogra, nagyon jól sikerült játék volt. Használtuk az első két szabályt, a harmadikat inkább még nem próbáltam ki.
b3_11.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború 20mm Honvédség Bolt Action

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr1118261945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása