HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Bolt Action: Fortress Budapest, könyvajánló

2020.09.05. 10:21 janos900

Eltelt több mint egy év a megjelenés óta (2019. március), végigolvastam kétszer és játszottam már legalább négy csatát a könyv alapján, szóval ideje véleményt mondanom róla. Nem kertelek sokat, szerintem nagyon megérte az árát, mert évekre elegendő inspirációt és játék ötletet kaptam a pénzemért. Arról nem is beszélve, hogy több olyan hibát is kijavítottak ebben a kötetben, amit egy korábbi kiegészítőben (itt), elkövettek. Ez a könyv lehetővé teszi, hogy élvezetes módon játszhassunk magyar sereggel, olyan küldetésekben, amelyek hazai földön játszódnak. 1944-45-ös év a történelmünk egyik legsötétebb korszaka (bár soha se történt volna meg), hadtörténelmi szempontból viszont a második világháború rendkívül fontos csatáit vívták Magyarország területén az akkori idők legjobb haditechnikájával. Ráadásul ehhez a témához, ma már komoly és részletes szakirodalomat olvashatunk magyarul. Ebben kötetben gyakorlatilag minden komolyabb hadművelethez kapcsolódóan találunk hadijáték küldetéseket. Szóval szerintem minden adott ahhoz, hogy egyrészt nagyszerű játékokat játszunk, másrész tanuljunk róla, és emlékezzünk a történelmünkre.

bafb1.jpg

Nagyon tetszett, hogy a készítők képesek voltak elmozdulni a szokásos 1000 pontos gyalogos szakaszok csatája a 6’x4’-es terepen koncepciótól, és szép számmal akadnak 4’x4’-es városi terepre írt utcai harcos küldetések is a kötetben, amit már 500-500 pontos gyalogos seregekkel is le lehet játszani. Arról nem is beszélve, hogy jó pár küldetés harckocsi szakaszokra lett szabva, mivel a Tordai csata, az Alföldi Páncélos csata, a Konrád hadműveletek és a Tavaszi Ébredés is, inkább a harckocsikról szólt. Összesen tizenhat küldetés van, de ezeket mindkét oldalról többféle sereg listával is lejátszhatjuk, komoly újrajátszási faktor van mindegyikbe. A címek:

Ojtozi-szoros
Tordai csata, a halál völgye
Debrecen
133-as légvédelmi ezred
Attila vonal
Pestszentimre, ellentámadás
Buda a hátsó ajtó nyitva maradt
Utcai harcok Pesten
Visszavonulás a Dunán át
Konrad I.
Konrad II.
Farkasréti temető
Budai hegyek
Légi utánpótlás
Az utolsó erőd
Tavaszi ébredés, a páncélosok halálvágtája

A küldetések igazán ötletesek és színesek, van amikor a budai villák borospincéit megdézsmáló alkoholmámoros szovjeteken kell rajtaütni, vagy éppen velük helytállni. Van, hogy a Vérmezőre hullott ejtőernyős konténereket kell egymással versenyezve begyűjteni. A ládák tartalmát véletlen dobással határozzuk meg, lehet bennük lőszer, élelmiszer, de akár egy csomó értéktelen vaskereszt kitüntetés is. Ez a küldetés egyébként a testvére a Market-Garden könyvben olvashatónak, csak ott a britek próbálják összeszedni az utánpótlásukat a németek elől. Itt meg a németek-magyarok a szovjetek elől. Kapunk két magyar hős karaktert, egy rohamtüzért Bozsóki János zászlóst a tordai harcokhoz és egy ejtőernyőst Tassonyi Edömér őrnagyot. Mindketten nagyon erős parancsnokok, mondjuk pár szovjet és német hős karaktert is elbírtam volna, de sebaj. Úgyis azt tervezem, hogy összeszedem a hősöket a többi keleti frontos kiegészítőből is, és párat kipróbálunk. Nekem egyszer Jentz ellen Tassonyi parádésan bevált, itt a csataleírás. Érdekes lenne egy küldetés a szovjetek erőltetett öngyilkos dunai átkeléséről, ahol több posztumusz Szovjetunió Hőse kitüntetést osztottak ki, mint az összes többi magyarországi csatában összesen.

A magyar karakterek mellett sikerült a sereg listát is kiegészíteni, többek között egy reálisabb Zrínyi II rohamlöveggel, illetve a rendkívül erős magyar ejtőernyősökkel, de van itt egyetemi rohamzászlóalj, határvadász vagy éppen dunai flottillás matróz raj is. Ismét csak dicsérni tudom az alkotókat, nem azt tartották szem előtt, hogy milyen modelleket árulnak éppen, hanem azt, hogy történelmileg hű és egyben izgalmas egységeket lehessen választani. (Itt jegyzem meg, hogy 28mm-ben jelenleg nem is lehetne minden csatát, minden sereggel megvalósítani ami a könyvben szerepel.) Budapest ostrománál a küldetésekben nagyon tetszett, hogy választható a szovjet oldalnak is magyar raj, hiszen voltak olyan magyar katonák akik nem látták értelmét az elhúzódó ostromnak és a szovjeteket segítve próbálták minél előbb befejezni a háborút. A sereglisták között is kaptunk pár igazi ínyencséget, például szovjet és német felderítő szakaszt, páncéltörő és légvédelmi üteget vagy éppen magyar harckocsi szakaszt. Itt jegyezném meg, hogy például a Tordai csata küldetést Bozsóki Jánossal mint hős, úgy lehet teljes pompájában lejátszani, ha van három! darab Zrínyi II rohamlövegünk. Ez 28mm-ben kiállítani már komoly összeg, egy magamfajta játékosnak, még 20mm-ben is több mint 10000 Ft jelenleg, a három modell. Részemről szuper ez a téma, nagyjából úgy gyűjtöm 20mm-ben a seregeket, mint a brit barátaim a Rapid Fire-t. A hadjáratot feldolgozó kötet, vagyis a Fortress Budapest összes csatáját szeretném egyszer majd lejátszani, és ehhez külön le is gyűjtöm apránként a vonatkozó figurákat és járműveket. Viszont van egy hatalmas különbség, én a 28mm-es Bolt Action játékosoknál jóval kedvezőbb áron tudok játszani, mert a kisebb méretarány olcsóbb, és a kínálat is nagyobb. A Rapid Fire-hez képest pedig nagyságrendekkel kevesebb járműre van szükségem. Részemről ez egy remek téma, optimális méretarányban és megvalósítható célokkal.

Vannak a könyvben egészen üdítő vagy extrém kombinációk, mondjuk a román gyalogos szakasz mint sereglista, valami egészen elképesztő mennyiségű gyalogos figurát igényel, kaptak ugyanis egy extra tulajdonságot amelynek neve lefordítva magyarra: Sztálin ágyútöltelékei. Minden három teljes gyalogos raj mellé kap a játékos egy negyedik rajt, amelyik a legalacsonyabb pont költségű meglévő rajnak a pontos másolata. Vagyis ha veszek három reguláris tizenhárom fős román rajt, akkor kapok egy negyediket ajándékba. Ha nagyon kicentiztem 1000 pontból felrakhatok hat rajt, amihez kapok két ajándékot ez 104 figura, és még növelhetem! Mert, ha ezt a sereget bevetem egy 4'x4'-es városi harcos küldetésben akkor 500 pontonként támadóként kérhetek valami extrát, ami lehet akár egy-egy raj is! Mondjuk ez elég vicces lenne 28mm-ben 130 figurát tologatni, egy utcai harcban. Nem tudom hányan játszanak román sereggel, valószínűleg nem sokan, bár a North Star most kiadott hozzá 28mm-es figurákat.

Egy másik kevésbé extrém, de izgalmas példa, a német felderítő szakasz, a szokásos egy páncélozott felderítő jármű helyett ugyanis hozhat a játékos kettőt, ráadásul választható a Panzer II L Fuchs, vagy akár két Puma is. A felderítők szállító járművei: Sdkfz 250 és Kübel- valamint Schwimmwagen opcionálisan 10 pontért lehetnek Recce járművek. Minden gyalogos egységnek kötelező szállító járművet venni a seregbe, és a parancsnokok aktiválhatják (kikérhetik a parancs kockákat) a gyalogosokat a járművekben ülve is. Egy ilyen mechanizált, páncélozott felderítő egység egészen érdekes játékstílust eredményezhet a játékokban.

A könyv tehát nekem egy remek telitalálat volt, a legjobb az összes Campaign Book-ból. Erősen épít a többi kiegészítőre, köztük a sereg könyvekre illetve a Tank War könyvre, és némileg a Road to Germany kötetre is, ezzel gyakorlatilag ránk, a játékosokra bízza a döntést, hogy mennyire mélyen ássuk bele magunkat a témába.  Részemről évekre előre adott témákat a Bolt Action játékokhoz, meg motivációt a szakirodalom olvasásáshoz.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló második világháború Honvédség Bolt Action Hungary1944-45

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr5816191096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása