HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Budapest Erőd a terepasztalon

2020.02.09. 15:34 janos900

A háborúkkal egyidősek a haditervek és a helyszínrajzok, valamint a hadijátékok. A legkorábbi, térképeken figurákkal jelképezett ókori seregek és hadrendek hadijátéka a sakk volt. A hadjáratok megtervezése és előre lejátszása azóta is a stratégiai tervezés része, a Kriegspiel szabályrendszer szerint lejátszott hadműveletek például komoly támogatást adtak a Porosz Hadsereg vezérkarának 1866-tól kezdődően a valós hadjáratok során. 1913-ban H.G. Wells író akit a manapság már klasszikusnak számító sci-fi regényeiről és azok film adaptációjáról ismer a világ (Világok harca, Láthatatlan ember, Időgép), írt egy szabálykönyvet amivel megalapozott egy új hobbit. Azóta a civilek is sokat játszanak festett ólomkatonákkal "Kicsiny Háborúkat", a több mint száz éves játék manapság is virágzik, a legnépszerűbb korszak, a második világháború. 2019-ben az egyik szabályrendszerhez (Bolt Action) ami alapján a barátaimmal játszunk terepasztalos csatákat, megjelent egy hadjárat könyv (Fortress Budapest). A 75.-ik évforduló kapcsán a kiadvány az 1944-45-ös magyarországi csatákat dolgozza fel. Mi a vonatkozó küldetések közül választottunk ki egyet, és ez alapján játszottunk le egy küldetést. A játékot a valós események ihlették, egy-egy megerősített szakasz (kb. oldalanként 40-60 figura) összecsapását játszottuk le. Természetesen ez elsősorban egy játék, felidézi a történelmet, de nem magyarázza, szimulálja vagy ítélkezik felette. Részünkről minden egyes embert sajnálunk és áldozatnak tekintünk, aki akkor életét vesztette függetlenül attól, melyik oldalon álltak. Pont az a lényege a játékainknak, hogy a háború csak akkor elfogadható, ha a terepasztalon marad és dobókockák meg festett figurák vívják. Ha valaki lejátszik egy ilyen ütközetet, akkor pontosan látni fogja hány figurába került neki a csata, és mennyire kockázatos egy ilyen relatíve kicsi ütközet is. Mi a játékaink során, felváltva irányítjuk mindkét felet, egyik héten mint szovjet parancsnok, a másikon mint magyar vagy német, a játék szempontjából mindkét oldalnak vannak előnyei és hátrányai, mindegyik más kihívást jelent.

img_20200201_110522.jpg

A szabály alapján a játék körökre van felosztva, egy adott körben minden játékos, minden egységével lép, a lépések sorrendjét egy zsákból véletlenszerűen kihúzott un. parancskockák sorrendje adja meg. Minden játékos minden egységének megfelelően berak a kör elején egy-egy parancskockát a seregnek megfelelő színből. (Pl. 10 piros kocka az 10 szovjet egység, 10 zöld meg a 10 magyar, tehát 20 kocka kerül a zsákba). Ezeket egyesével kihúzzák, lépnek az egységgel a színnek megfelelően, majd vakon húznak egy másik kockát és azzal is aktiválnak egy egységet, mindezt addig folytatják amíg a zsák kiürül, ekkor van vége a körnek. A hatodik kör végén egy kockadobással döntenek a folytatásról, ha a dobókockán 4,5 vagy 6 az eredmény, lejátszanak még egy hetedik kört is, ha kevesebb a játék véget ért. Az egységek sebessége és lőtávja hüvelykre/centiméterre pontosan meg van adva, a lövésüket és annak eredményét kockadobással döntik el. Nagyon leegyszerűsítve ez a játék menete. Az általunk kiválasztott küldetést Ungváry Krisztián: Budapest Ostroma című könyve alapján tervezték meg. Angolul többször is kiadták a könyvet, a nottingham-i játékfejlesztők ez alapján dolgoztak. A város védői a budai hegyekben vívtak sikeres védekező harcot, az akkor még ritkásan villákkal beépített területen. A küldetés leírása szerint a védők direkt kiürítettek egy-egy villát, ahová a szovjeteket hagyták berendezkedni. Ezekben a villákban ugyanis a tehetős tulajdonosoknak gyakran voltak saját borospincéik, ezeket a magyar-német erők érintetlenül hátrahagyták a vöröskatonáknak, akik a következő nap hajnalára jócskán fogyasztottak a potya italokból. Ekkor ütöttek rajtuk a védők, akik így, könnyedén legyűrték a részeg oroszokat. A rendkívül formabontó taktika a szabálykönyv szerint, jól működött a valóságban, mi pedig ki akartuk próbálni a terepasztalon is.

aa6.jpg

ba2.jpg

aa21.jpg

ba3.jpg

a15_2.jpg

A terepet nagyon profi és kreatív módon az egyik klubtársunk készítette, az alap hungarocell lapokból van, az épületek parafa lapokból lettek kiszabva. A fenyőfákat üvegmosó kefékből készítette, a lombos fákat drótból, a falak díszítése és a kerítés a legkülönfélébb tárgyakból készült, pl: fém csipesz, műanyag kosár oldala, valamint színes nyomtatóval készített karton lapok. Minden saját kézzel készült, semmi sem gyári az 1:72-es méretarányú figurákhoz készített moduláris terepasztalon. A figurákat különböző gyártóktól szereztük be, egy része fém, a nagyobbik hányada pedig plasztik. Hatalmas belőlük a választék a különböző makettboltokban, ezen az oldalon lehet tájékozódni róluk.

a18_1.jpg

ba4.jpg

ba5.jpg

ba6.jpg

A játék első körében a támadók egy jól irányzott tüzérségi bombázással indítottak, az ebből fakadó zavarodottság a borospince kifosztásával párosulva, gyakorlatilag megbénította a villa szovjet védőit az első körben. A német mesterlövész két bravúros kockadobásnak hála semlegesítette a szovjetek parancsnokát, tovább növelve a zűrzavart. A támadás pedig minden oldalról megindult a villa ellen. A kaput védő szovjet veteránok valamennyien géppisztolyokkal felszerelve próbálták a kétszeres fölényben lévő, remekül felszerelt szintén veterán német rajokat megállítani, de nem sikerült, a lövések megtizedelték őket, a második körben pedig a közelharcban hírmondó sem maradt belőlük. A kapu szélesre tárult, a németek a lépcsőkön rohantak fel az első emeletre. A második kör elején újabb tüzérségi belövés érte a az épületet, a repeszek sok áldozatot szedtek, a légynyomás pedig egy újabb körre tette harcképtelenné az éppen csak felocsúdó oroszokat. Az első emeletről tüzet nyitott a maxim géppuska, a kerítések fedezékében parázs tűzharc alakult ki, a domboldalról pedig megindult a honvédek rohama. Az épület két oldalról állt ostrom alatt, a támadók közelharcban foglalták el a földszintet, amikor a szovjetek kétségbeesésükben saját magukra hívták rá a szovjet tüzérség bombázását. Azonban ez sem segített rajtuk, csak lelassítani tudták a támadókat, megállítani nem. Az ötödik körre alig négy harcképes szovjet figura maradt a 64-ből, a szovjet játékosok feladták a villát.

ba7.jpg

ba8.jpg

A küldetés izgalmas volt, egy budapesti Historikum rendezvényen játszottuk le, a játékosoknak tetszett, a tüzérség a valóságban nem kapott ekkora szerepet a villák körüli harcokban, viszont a játékban remekül megbolygatta az eseményeket, végig izgalmas volt a csata. A Fortress Budapest könyvben összesen tizenhat küldetés van, mindegyik többször is újrajátszható, és soha sem kapjuk ugyanazt az eredményt, tehát a terepünk még sok játékra jó, arról nem is beszélve, hogy az épület variálható. Ezzel a poszttal szerettem volna bemutatni a hobbink mélységét és összetettségét. Hiszen mi terepasztalt építünk, figurákat festünk, történelmi könyveket olvasunk hozzá, angol nyelvű szabályt tanulunk, rendezvényt szervezünk és a végén egy emlékezetes játékélményt kapunk, amiről írunk egy ilyen blog posztot. A szabályok alapján évek óta játszunk változatos csatákat, mind a figurákat, mind a tereptárgyakat újra és újra használjuk, de nem tudjuk megunni, mert annyi opció van és annyi féle terepet rakhatunk össze, amennyit csak akarunk. Ráadásul ez csak egy korszak és egy szabály a sok közül, gyakorlatilag az emberi történelem minden háborújához vannak szabályok és figurák többféle méretarányban, nem csak a szárazföldi, hanem a tengeri és légi csatákhoz is. Csapatunk jelenleg azon dolgozik, hogy egy németországi rendezvényen vegyünk részt tavasszal egy az 1848-49-es szabadságharcot megelevenítő terepasztalos csatával.

Szólj hozzá!

Címkék: referencia második világháború 20mm Honvédség Bolt Action

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr4215466354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása