HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Alternatív történelem, avagy a Nagy Háború steampunk módra

2014.06.29. 12:33 janos900

Most, hogy gyakorlatilag elkezdődtek a centenáriumi évfordulók, úgy döntöttem írok két rendhagyó cikket a blogon amik első nekifutásra inkább kötődnek a Nagy Háborúhoz, semmint az asztali hadijátékhoz, de mindenképpen figyelemre érdemesnek találtam őket. Elsőnek bemutatnék, egy nagyszerű könyvsorozatot, amely magyarul is megjelent már:

„Ezerkilencszáztizennégyet írunk. Az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösét, Ferenc Ferdinánd főherceget meggyilkolták, és egész Európa a háború küszöbére sodródik. Két tábor áll szemben egymással összebékíthetetlenül: a gépimádó barkácsok és a darwinisták, akik sosem látott fajzatokat tenyésztenek háborús célokra. Ferenc Ferdinánd fia, Sándor herceg az egymásnak feszülő nagyhatalmak figyelmének középpontjába kerül, és menekülni kénytelen szülei gyilkosai elől. Útja keresztezi Deryn Sharpét, a skót lányét, aki fiúnak öltözve szolgál a légierőnél. Az egyikük barkács – a másik darwinista, és mindketten súlyos titkokat őriznek. Harcok, veszedelmek és intrika szegélyezik útjukat, a nyomukban pedig ott liheg a háború.”

leviatanborito.jpg

Gondolom az átlag történelmet kedvelő blogolvasó, most fogja a fejét: Mi van? Nos, annak idején a Harry Potter könyveknek is hasonló volt az első fogadtatása, viszont egy teljes generációnyi gyereket motivált arra, hogy olvassanak, és ezért nem lehetünk elég hálásak a szerzőnek. Részemről Scott Westerfeld trilógiája hasonló potenciát mutat, csak itt az 1914-18-as eseményeket ismerteti meg a szerző a steampunk alternatív világán keresztül. A regények tizenéves szereplői révén inkább a fiatal generációt célozzák meg, de bevallom férfiasan a mese szövése engem is magával ragadott, egy nap alatt elolvastam az első két könyvet. A szerző remekül építi fel a történetet, a második  regény simán lekörözi az elsőt, mintha csak egy sebességgel feljebb váltanánk, pedig az első könyv sem rossz, sőt.

behemotborito.jpg

Szokásos módon, mint minden sci-fi és fantasy ez a könyv is a jó öreg történelmet csavargatja, darabolja és kevergeti, hogy valami újat hozzon ki belőle. A kliséket elsőre felismerheti az érdeklődő, az író tehetsége abban mutatkozik meg, hogy úgy szövi meg az alternatív világa szövetét, hogy az egységes koherens univerzumot alkosson az olvasó fejében. A jelen és a közeljövő géntechnológiáját, a szerző odaadja Charles Darwinnak, aki ezzel a tudással, koholmányoknak nevezett lényeket alkotott. Ezek a lények a technológia találmányok és eszközök feladatait látják el a történelmi Antant szövetség országaiban. Ugyanakkor a Központi Hatalmak a gépeken alapuló technológiák terén múlják felül történelmi önmagukat, gőzgépeikkel a lánctalpas és kerekes járműveket átugorva lépegetőket alkotnak, és hatalmas lábakon mozgó szárazföldi csatahajókkal készülnek a háborúra.

leviatan3.jpg

A brit-német flottaépítő verseny alapján a Leviatán alternatív világában, is erős fegyverkezés zajlik, zeppelinek, tengeri és szárazföldi csatahajók, lépegetők, állnak szemben repülő cetekkel, krakenekkel és óriás csatasólymokkal. Mindeközben az események lépésről lépésre követik a valós történelmi eseményeket, a Szarajevói merénylet, a britek által lefoglalt török csatahajó botránya, a német cirkálók üldözése a Földközi-tengeren, a színfalak mögött zajló diplomáciai küzdelem a török szorosokért, mind megtörtént események.

leviatan1.png

A könyvek hatalmas pluszpontját jelentik Keith Tomphson művészi illusztrációi, külön album is megjelent az író szövegei által inspirált festményekkel. Szerintem ha ezeket a köteteket egy tizenéves fiú átlapozza, meglátja a rajzokat, jó eséllyel el is fogja olvasni a könyveket. Ha ez így történik, akarva akaratlan képben lesz a Nagy Háborúval, és ki tudja, talán a valós események is felkeltik a figyelmét, további olvasásra ösztönözve. Az első két kötet az Ad Astra kiadó gondozásában látott napvilágot magyarul, majd ha jól tudom technikai problémák miatt a befejező kötetet a Ciceró kiadó jelentette meg. Ez utóbbiért egy nagy piros pont jár nekik, mert a formátum teljesen passzol az előző két kötethez. Az első két könyv, elektronikus formában is hozzáférhető, 1990Ft-ért az Ad Astra honlapjáról. Ugyancsak itt, bele is lehet olvasni a bevezető kötetbe. 

Goliat.png

2 komment

Címkék: könyvajánló

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr76451755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viharmadár, Vihar 2014.06.29. 14:08:24

Köszönöm, hegy felhívtad a figyelmet a könyvekre. Pont a kiskamasz fiamnak keresek valami értelmes olvasnivalót (én biztos kiolvasom)!
süti beállítások módosítása