HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Outlander, a TV sorozat

2014.10.08. 06:42 janos900

Az amerikai-angol sorozatot a STARZ adón mutatták be 2014.08.09.-től, szinkronizált hazai bemutatójáról jelenleg nem tudok, de ha majd megtörténik, és sikeres lesz, valószínűleg kapunk egy pár jó könyvet is magyarra fordítva. Úgy gondolom ez egy mindenképpen figyelemre méltó sorozat, wargame kötődése nincs, viszont remek eszköz lehet arra, hogy a hölgyeket is érdeklő közös történelmi szórakozást találjunk a partnerünkkel. Mint "történelmi romantikus" szerintem telitalálat, de nagyon sokféle műfaj keveredik ebben a sorozatban, nem is nagyon lehet besorolni. Az Outlander egy 1991-ben megjelent regény megfilmesítése, a könyvet tizenhat epizódban dolgozzák fel, az első szezon első felét már bemutatták ez nyolc rész volt. A következő nyolc rész 2015 áprilisától várható, és ha igaz lesz második szezon is. Ugyanis az író 1991 óta hét folytatással bővítette a történetet, tehát alapanyag van bőven. Az első könyvet egyébként a szerző Diana Gabaldon a fióknak írta, stílus és írási gyakorlat volt csupán, ehhez képest igazi bestseller lett.

ou8.jpg

Alaphelyzetben az a véleményem a TV sorozatokról, hogy vannak öncélúak, amik csak azért hömpölyögnek, hogy a készítőiknek legyen munkája, a nézőiknek meg beépült a napi-heti rutinjukba, hogy egy-egy órára elmerüljenek egy másik világba. A legjobb példa erre a Barátok közt, párhuzamos magyar valósága. A másik verzió, az aminek a Trónok Harca, vagy az Outlander is a képviselője, amikor a történet mérete igényli a sorozat formátumát. Megnéztem pár interjút az írónővel, aki maga is bevallotta, hogy a könyvének kétórás mozi feldolgozását célzó kísérleteket. Valahogy nem tudta teljes szívvel támogatni, teljes joggal szerintem.

ou1.jpg

 

Ez a bekezdés spoiler lesz, de csak a sorozat első részere, vonatkozóan. A bemutatója ezt egyébként nélkülem is megteszi, így nincs lelkiismeret furdalásom. Többet meg nem fogok elárulni a sztoriból ígérem. Az Outlander azért jó, mert függetlenül a körítésről, elsősorban arról szól, hogy egy nő aki egy teljesen ismeretlen környezetbe kerül, hogyan találja fel magát és küzd meg a nehézségekkel. Ennek részeként rendkívül fontosak az emberi kapcsolatai, ellenségek, szerelemek, barátnők stb. Ezek kiépítéséhez pedig idő kell, ezt az időt pedig a sorozat  formátum biztosítja. Persze a körítés is nagyon jó, kedvenc vidékemen a skót felföldön játszódik a történet, azzal a csavarral, hogy a főszereplő egy második világháborús veterán, aki visszakerül az 1743-as Felföldre. Claire éppen második nászúton van a férjével, 1945-ben keresik a férj egyik ősének nyomait a levéltárakban, ennek ürügyén beutazzák a vidéket. Az illusztris ősapa Mr Black Jack Randall, az ötös dragonyosok kapitányaként fegyelmezte a lázadozó skótokat az 1740-es években Inverness és Fort Williams környékén, Clare pedig legnagyobb meglepetésére személyesen is megismerheti férje ősét, közelebbről is mint azt szeretné. A főszereplő karaktere mesteri választás az írótól, egy a brit hadseregben nővérként szolgált, független, öntudatos parancsnokláshoz szokott asszony, akit a frontkórházakban végigdolgozott hat év rendesen megedzett. Ő egy képzett gyógyító, aki ráadásul még szenvedélyes kutatója a gyógynövényeknek is. Tökéletes szakmai háttér, a XVIII. századi skót mindennapokhoz.

ou9.jpg

A teljesen elfogult véleményem szerint az ír színésznő Cailriona Balfe tökéletes választás Claire szerepére, a skót férfi főszereplő Sam Heughan (Jamie) lába nyomában pedig frissen kaszált búzaként sorokban dőlnek az elalélt női rajongók. A két karakter és a köztük szikrázó vonzalom remekül működik, a háromszög harmadik szereplője is nagyon jól lett kitalálva. Hiszen Claire szerelmes a férjébe aki 1945-ben kétségbe esetten keresi őt, miközben gyűlöli Frank tökéletes hasonmását, a férje közvetlen ősét, akit természetesen ugyanaz a színész Tobias Menzies személyesíti meg. Ebben van egy jó adag irónia, amit az időutazásos logikán edzett néző, könnyedén kiszúr, de a szereplők nem mondják ki, ezt az első nyolc epizódban. Mégpedig az, hogy bármennyire is ellenség Black Jack Randall, megölni tilos, hiszen azzal Claire XX. századi férje is meghal, helyesebben nem fog megszületni, akkor viszont nem lesz felesége sem, meg nászút, meg időutazás. Vagy, hogy is van ez most?

ou3.jpg

ou7.jpg

ou6.jpg

A producer Matthew B. Roberts teljes mértékben a könyv adaptációját tartotta a szeme előtt, és ez meg is látszik a sorozaton. A színészek szerint, néha teljesen úgy érzik magukat, mintha nem is filmet forgatnának, hanem valóban 1743-ban lennének. Matthew több alkalommal mesélte, hogy mennyire jól szórakozott a skót klántagokat alakító színészeken az első teljes kosztümpróbán, mert mindenki kivétel nélkül mást sem csinált, csak a kardját suhogtatta az első félórában. Több stábtag egybehangzó "irigy" véleménye alapján Sam Heughan-nak nem kellett túl sokáig formálnia a karaktert, mert ő a megtestesült Jamie a valóságban is. Arról már nem is beszélve, hogy neki jutott a legkezesebb ló a forgatáson, és még skót is, tehát otthon forgathat. Ugyanis mindent az eredeti helyszínen forgatnak Skóciában, az egyik kastély egyébként ugyanaz, ahol a Gyalog Galopp-ot is forgatták, annak idején. Nálam ez is jó pont, mert nekem nagyon tetszett Skóciának ez a része. A sorozatról egyébként úgy értesültem, hogy az egyik brit wargamer kolléga a blogjában ajánlotta, mondván: Az asszonynak tetszik, de történelmileg nem hű. Nos mivel szinte semmit sem tudok a Jakobiták viselt dolgairól, nekem nem voltak gondjaim a hitelességgel. A türelmes történetmesélést, meg a jó színészi játékot viszont élveztem, a skót akcentusról és a XVIII. századi stílusról már nem is beszélve, nekem a sorozat 8 órás felhőtlen szórakozást nyújtott.

ou4.jpg

ou2.jpg

2 komment

Címkék: XVIII.sz

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr936766951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zirrian 2014.10.08. 10:27:53

Engem már a skót felföldnél megnyertél, köszi az ajánlást :)

A "mi lesz a XX. századi férjével" dologról meg a Futurama azon epizódja ugrik be, amikor a főszereplő visszamegy az időben, véletlen olyan helyzetbe viszi a nagyapját, hogy az meghal, és vigasztals közben véletlen felcsinálja a nagyanyját, így lesz a saját nagyapja :)

janos900 2014.10.08. 12:41:41

@zirrian: Nincs mit.

Az időparadoxon bizony kemény dolog. :)
süti beállítások módosítása