HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Kaiserschlat mozaikok, 1918/1

2017.03.05. 20:32 janos900

Derfel Jones lelkész sietve vette magához a Bibliáját, kint az udvaron Tracey a chauffeur, türelmetlenül fújta a vadászkürtjét. A lelkipásztor úgy gondolta, hogy a nő az ausztrál akcentust, a széles vállait, valamint hatalmas termetét örökölhette az apjától, gondoskodó természetét és arcvonásait viszont őslakos anyukájától. Rákérdezni persze nem mert, körgallér vagy sem, látta már akcióban az Aussie Lady-t, három amerikai katonát simán kipofozott a YMCA csehójából a minap. A hirtelen haragú Amazon később bocsánatot kért, persze. De ettől még nem nőttek vissza azok a fogak.
Tracey imádta az autókat, teljesen lenyűgözték, ezért is volt most itt, eredetileg önkéntes nővérnek jelentkezett a tábori kórházakhoz. Egy félvér magányos női teherautó chauffeur valami civilizált helyen? Kizárt, hogy bárhol alkalmazták volna. 1918-ra azonban akkora volt az emberhiány a fronton, hogy a sikeres teszt után, egyből rábízták a Renault vezetését. Nők vezeték a mentőautókat, kínai kulik tartották karban az utakat. A brit hadseregnek már nem jutott elég ember az árkaiba, ezért is tudtak áttörni a németek. Derfel egyből honfitársát Lloyd George-ot hibáztatta a vereségért, ami miatt rohannia kellett. A választók miatt fogták vissza a sorozást. Közben persze kettesével szedte a lépcsőket. A vadászkűrt még egy utolsót bődült, de már csak nagyon röviden, Derfel beugrott az udvaron várakozó autóba, Tracey meg beletaposott a gázba. A Renault motorja felbőgött, és egyre gyorsuló tempóban rohantak át a kórháznak kijelölt gazdasági épület kapuján. Kevés híján felborítottak egy katonák által húzott taligát, amin sebesült németeket hoztak, egy bajuszos francia felcser kíséretében. 
 

1918-1.jpg

Tracey kocsijáról valaki lelopta a szirénát, ezért ő szemrebbenés nélkül lopott egy vadászkürtöt és a nyakában akasztva hordta minden nap. Utána persze meggyónt a lelkésznek. Jól működött a kettőjük párosa, a piszkos munka a nőé volt, a papírmunka és a kenetteljes beszéd, na meg persze a feloldozás, volt Derfel munkája. A walesi hátrapillantott, egy sebesült ezredest vittek magukkal. Orvosuk sajnos nem volt, viszont egy szanitéc, az egyik beteghordó, meg egy tisztiszolga még pont befért. A fiúnak valami elképzelhetetlenül kerek holdvilág képe volt és folyamatosan egy fonott ládát babusgatott, amiben a galambjai volta. Valami miatt az ezredes is, meg a galambok is nagyon fontosak lehettek, mert külön parancs jött a hadosztálytól, hogy autóval kell őket hátra vinni azonnal. Tracey kerülővel próbált kijutni a városból, Derfel látta, hogy a főút teljesen el van torlaszolva a csapatokkal, kapásból két lóvontatású löveget, meg három teherautót számolt. Derfel 1914 óta nem látott ekkora káoszt, akkor a BEF harcolva hátrált a német hordák elől, most hogy az oroszok összeomlottak, az amerikaikból meg nem volt elég kiképzett ember, a németek újra átmentek támadásba, a britek meg hátráltak. Szerencsére nem bomlott fel a hadsereg, de alaposan megverték őket, ezért most megint Párizs felé vette az irányt az összes hadsereg. Derfel nem nagyon tudta mi a helyzet a franciákkal, és főleg, hogy bevetik-e végre a jenkiket, nekik egyenlőre az újabb brit visszavonulás jutott csak. Robogtak hát kelet felé a kockaköves utcákon, a romos házak között, amikor valami fütyülő hangot hallott.

1918-2.jpg

Lord David Barnes kapitány körbekínálta a calvadost az emberei között, egy kisebb rajnyi katonát gyűjtött össze a zászlóaljának hadtáp raktáránál, csupa szabadságról vagy sebesülés után visszatérő, tapasztalt ember. A raktárból vételeztek felszerelést, Barnes terve az volt, hogy valahogy megkeresik az alakulatát, ehhez szüksége volt pár emberre, mert teljes volt a zűrzavar. A Hunok áttörtek ezért egy teljesen harcra kész csoporttal akart nekiindulni. Egyedül ostobaság lett volna próbálkozni. A raktárnál nem is volt semmi gondjuk, mivel a készleteket elkezdték hátra szállítani, azt szedtek össze amit akartak. A hadtáposok csak örültek, ha kevesebbet kellett szállítani. Barnes a revolverén kívül kedvenc dupla csövű Hunter Arms vadászpuskáját hozta csak magával, 1913-ban dobták piacra a fegyvert, Barnes pont a háború előtt rendelte meg, de nem tudott már vele vadászni. Legalábbis vadra nem, viszont a Hunokra annál inkább használta. Elvégre miattuk nincs ideje a mókára, az a minimum, hogy valamivel kárpótolják. A puska birtoklása nagy megelégedéssel töltötte el, damaszkuszi acél 30 hüvelykes csővel rendelte, nem véletlenül hívták Ideal-nak a típust. Voltak tisztek és úriemberek akik sétapálcával irányították az embereiket, Barnes nem bírt a vérével, neki harcolnia kellett. 

Próbálta memorizálni a neveket, két londoni ír kezelte a Lewis-t és volt hét katonája aki a Lee-Enfieldjeikkel és a gránátokkal fedezni tudták őket. Egy kisebb német őrjárattal el tudnak bánni az biztos. Hirtelen robbanások hallatszottak északról, német tüzérségi támadás! Szerencsére a város központja volt a célpont, a Lord és csapata vagy három utcányira reggeliztek onnan, ahol a legközelebbi lövedékek becsapódtak. Nagyjából tíz percig zuhogtak a gránátok. Barnes felmászott a közeli ház tetejére, megvárta, hogy elüljön a por és körülnézett a távcsövével. A városka egy kis mélyedésben feküdt, északra nézett és hirtelen a háztetők felett a gerincen katonákat látott a város felé tartani. Laza vonalban lassan haladtak. Állított az élességen, majd füttyentett. Terepszínű "szenesvödrök", zsákok a hónaljban, ezek bizony német elit gyalogosok. Storm vagy Stosstruppen, minden esetre ők az élharcosok, a Hunok már a nyakunkon vannak. Hirtelen megzavarták, egy barna bőrű rendkívül előnytelen arcú, egyenruhás nővér és egy szanitéc bukkant fel az utcán feléje rohanva.

p1010001.JPG

Alig öt perc alatt megvolt a haditerv, Barnes a tetők között meglátta a romos utcát, és a kráterek között veszteglő mentőautót. Pont villába fogta két üteg, előtte és mögötte is kráterek. A szanitéc elmondása alapján mindenki megsérült a kocsiban rajtuk kívül, senki sem súlyosan, de egyik sem alkalmas a fekvő ezredes cipelésére és a többiek támogatására. Barnes természetesen nem hagyhatta hátra a sebesült ezredest sem, meg egyáltalán senkit sem akart átadni a Bloche-k kényére és kedvére. Viszont a német rajvonal vészesen közeledett. Két embert hátrahagyott a nővel, hogy induljanak délre a brit hátország felé, a szanitécet maga mellé véve, a többiekkel elindult, hogy még az ellenség előtt elérjék az autót. Talán nem veszik észre a németek a sok rom között a kocsit, amúgy is mentőautó. A taxi változatával hordták a franciák a katonáikat 1914-ben, az akkori offenzíva alatt. Azt a mókát Barnes kihagyta, de a mostani nem fogja elkerülni ezt már érezte a zsigereiben.

Folyt köv.

Szólj hozzá!

Címkék: első világháború FlyingL Kaiserschlat

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr9212279665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása