HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Guts'N Gunships, egy helikopter pilóta emlékiratai Vietnamból

2017.05.14. 06:38 janos900

Mark Garisson, egy nagyon olvasmányos kellően szellős, rövid fejezetekre bontott könyvben meséli el katonai szolgálatának emlékeit, nem nagyon takargat semmit, a részeg bulikat ugyanúgy leírja mint az éles bevetéseket. 1967-ben mint harmadéves egyetemista kifogy a pénzből ezért egy évre munkát vállal, ez viszont azt jelenti, hogy a behívhatják a seregbe. Pechjére meg is kapja a behívót. Hogy a gyalogos szolgálatot elkerülje, jelentkezik helikopter pilótának. Élete legmeghatározóbb szakasza lett ez, rengeteg kitüntetéssel és egy maradandó betegséggel tért haza (rengetegszer kísértek ugyanis permetező akciókat a háború során. A vegyszer hivatalosan csak a növényzet irtására volt kifejlesztve, emberre és állatra teljesen ártalmatlannak mondták, később azonban kiderült, hogy ez nem így van) . Garisson az emlékiratai alapján, számolatlan alkalommal volt életveszélyben de mindig megúszta. Hitvallása szerint nekik az volt a dolguk, hogy minél több amerikai srác kerüljön haza épségben a szolgálata végén, függetlenül attól, hogy mi a háború célja.

guts.jpg

Garissont egy magyar, Bela Toth tanította a repülős iskolában, a kötet végén kiderül, hogy Ő is oktatópilótává válik, és igyekszik olyan szigorú és alapos lenni mint Toth, mert neki is azok a leckék adták a biztos alapot a túléléshez amit akkor kapott.

Garrison a felvidék középső részére kerül Camp Holloway, Pleiku. A bázis a vadonban több hegytetőre épült, akkora, hogy helikoptereket is tudnak itt állomásoztatni. Állandóak a zaklató tüzérségi támadások, van hogy nappal repülnek, éjjel meg puskával a kezükben lapulnak a lövészárkokban. A beszivárgó szabotőrök kedvenc trükkje, hogy a kézigránátot ragasztóanyaggal körbetekerik, a biztosító szöget kihúzzák, majd az egész ajándékcsomagot bedobják az éjszakára leparkolt helikopterek üzemanyagtankjába. A benzin szép lassan feloldja a ragasztószalagot a gránát meg véletlenszerűen tűzgolyót csinál a gépből. Ezért este a tanksapkákat különféle jelölésekkel látták el, hogy reggel azonnal látni lehessen, ha éjszaka valaki hozzányúlt.

A szerző szépen végigjárta a szamárlétrát, először a csapatszállító gépeken másodpilóta, majd a támogató  szerepre felfegyverzett gépeken szolgált ezen a poszton, amíg végül pilóta lett teljes jogkörrel. Annyi találatot gyűjt be, hogy a társai ráragasztják a "mágnes segg" becenevet, egyszer az egyik fedélzeti lövészének véletlenül elsül a géppuskája és hátba lövi Garissont a pilótaülésben, szerencséjükre az ülés felfogja a golyót és megússza pár zúzódással, de hosszú percekre elveszíti a kontrollt a gép felett, szerencsére a másodpilótája gyorsan kapcsolt.

Rengeteg bevetést repültek, sokszor úgy kellett tűztámogatást adni a dzsungelben, hogy a földi segélykérést suttogva tudták csak bediktálni a rádióba, és a helyzetjelző füstgránát begyújtására a gerillák már sortűzzel feleltek, mert ezzel elárulták magukat az addig rejtőzködő járőrök. Azonnal és pontosan kellett lőni a rakétákat, mondhatni sebészi pontossággal, ellenséges tűzben. Leírt egy olyan esetet, amikor a rakétát kilövéskor eltalálta egy golyó, így rossz pályán csapódott be hét amerikai katona halálát okozva.

Persze nem csak kőkemény akcióból állt Garisson-ék élete. Ha néha kijutottak a táborból igyekeztek nagy kanállal habzsolni az életet, a helyi kínai szabónál méretre készült öltönyt lehetett rendelni, amely egy hónapon belül megérkezett Hong Kong-ból, kiváló minőségben. A nyilvános házban is felejthetetlen élményekkel gazdagodott, mert az egész éjszakai szolgálat után reggel mentek le a táborból a műintézetbe, érkezés után vett egy fürdőt és a lány megmasszírozta ez annyira jól sikerült, hogy elaludt és csak este ötkor ébredt fel. A kimenője lejárt, az összes amerikai visszament a táborban, ott állt egy automata pisztollyal harminc golyóval egy vietnami kisvárosban és sötétedett. Gyalog visszaindulni öngyilkosság lett volna, ezért megkereste a lányt és megkérte, hogy rejtse el éjszakára. Alig értek a szállásra, máris két vietnami férfi érkezett és az amerikait keresték. Szerencséjére el tudott rejtőzni és a lány sem dobta fel, reggel lestoppolt egy konvojt a tábor felé így jutott vissza. Emlékezetes éjszakát virrasztott végig.

A kötet jó stílusban, rengeteg bakatörténetet elevenít fel, a szerzővel vannak interjúk a Youtube-on , sőt még eredeti rádiófelvételek is, amikor egy másik pilótatársával beszélnek rádión és eltalálják a gépét. Kódneve Pigpen a másik pilóta a társa Waldo, a harmadik pilóta vezeti a szállító helikoptert. Csak ajánlani tudom a könyvet, a youtube anyagokkal együtt egészen különleges élményt ad. 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló Vietnam

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr1012499913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása