HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Leszek, mint űzött vad (középkori kalandregény)

2018.05.05. 13:52 janos900

Kevés szerző van akinek a könyveit régebb óta olvasom mint Nemere Istvánét, tettem ezt sokszor úgy, hogy nem is tudtam ki is rejtőzik a változatos álnevek alatt. Általános iskolában, amikor elkezdtem könyvtárba járni az első hónapokban kizárólag két szerzőt voltam hajlandó kikölcsönözni: Rejtő Jenőt vagy Nemere Istvánt. A fantasztikus nagynéni sorozat illetve Don, Lars és Ariel űrkalandjait rongyosra olvastam a Holtak harca valamint a Játszma a tízmilliárdért sci-fi könyveit szinte teljes egészében viszontláthatjuk a Demolition Man és az Armageddon filmekben. A nyolcvanas években remek sci-fi könyveket olvastam tőle.

azsig.jpg

Azonban ahogy egyre öregebb lettem, változott az ízlésem, és a sorozatban ollóval írt történelmi könyvei, meg a magát ismétlő regényei már nem ütötték meg azt a szintet amire még időt pazaroltam volna. Ezért Nemere István könyvei teljesen kikoptak az életemből. Egészen mostanáig, nem olvastam tőle semmit, viszont többször is láttam már a Luxemburgi Zsigmond korában játszódó immáron hat kötetes történelmi regénysorozatát, és úgy gondoltam nosztalgiából elolvasom az első részt. Már csak azért is, mert ez a korszak egy vakfolt számomra a magyar történelemből, a nagyon kedvelt Anjouk és a fényesen ragyogó Hunyadiak között Zsigmond ötven éves uralkodásának krónikája elfeledetten porosodik, hozzá teszem szerintem méltatlanul. Úgy döntöttem direkt nem is olvasom el a történelmi hátteret, elsőre csak a regényeket. Mert van Gold Book kiadónak a hat kötetes Nemere István sorozata mellett, egy ugyancsak ekkoriban játszódó trilógiája amit Bökös Borbála írt, ezt is el akarom olvasni úgy, hogy nem ismerem a történelmi tényeket és megadom az íróknak az esélyt, hogy meséljenek.

A nagyon alacsony elvárásaim a Zsigmond trilógia felé felesleges óvatoskodásnak bizonyultak, Nemere István jól és élvezetes stílusban írta meg ezt a regényt, tetszett a nyelvezet és a leírások is. Ennek a regények van hangulata. Jól megformált és felépített a főszereplő is és annak feladatai. Mivel a történet elején még szinte semmit se látott az országból, így az ő szemén keresztül ismerjük meg a korabeli Magyarországot, sőt egy kicsit Nápolyt is. Nem szájbarágós bemutatás ez, hanem szépen felépített lépésekkel fedezzük fel a korszakot. Szerencsére Zádor fia Zádor nem kulcs szereplője a történelemnek, de ügyes mozgatásával mégis elvisz minket a szerző mindenfelé, ahol fontos dolgok történnek, ugyanakkor nem vagyunk "hozzánőve" mert olykor gazdája gondolataiba is belátunk, nem is beszélve a későbbi király Zsigmond problémáiról. Tetszett a szereplők megformálása, nem voltak fehérek (jók) meg feketék (rosszak), a történetet Nemere szépen elmeséli, de ránk bízza kiről mi a véleményünk. Garai Miklós mondjuk inkább pozitív, már csak azért is mert Zádor az ő embere, de nekem ennyi belefért, mert egy tehetséges ember volt aki önerejéből lett valaki. Ennyit megérdemel, már csak azért is mert nagy játékos lehetett. 
A sztoriban kellő számú mellékszereplő és szál van, amik mind kitöltik azokat az űröket amiket a régi krónikák hagytak. Vagyis betekintést kapunk az átlag emberek mindennapjaiba, a kereskedők, az izraelita pénzváltó, a füvesasszony vagy éppen a gyertyaöntő mester mind fontos szereplői Zádor történetének, legalább annyira mint az özvegy királyné, a kiskorú királynő, vagy a nádor. Jó ez a regény, és jó hogy van még öt kötete. Összességében élveztem elmerülni a középkori Magyarország mindennapjaiba, amit a trónért folyó intrikák és cselszövések tettek izgalmassá. Sok a párhuzam az Árpád ház kihalása utáni helyzettel (magyar trónok harca sokadik felvonás), és adódik az összehasonlítás az Anjou korszakban játszódó regényekkel, nekem eddig az íróveterán Nemere István regénye tetszett a legjobban az általam olvasottak közül, nem véletlenül író évtizedek óta.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló Zsigmond

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr7613893542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása