HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Sas és Kos: Hadijátékos, klubélet 2019. február

2019.02.24. 14:46 janos900

2017 óta játszunk a győri Társas Fészekben, ahol a társasjáték klub és a Sas és Kos bolt egyfajta szimbiózisban fejlődik. A mi kis csapatunk is igyekszik támogatni ezt a fejlődést, a rendszeres játékainkkal, az évi két vasárnapi rendezvénnyel és most már úgy néz ki egy figurafestő workshop-pal is. Nekem célom a klubtagok képzése is, ami elsőre talán vicces, de ha jobban belegondolunk a történelmi hadijátékok űzése elég összetett kis tudáscsomagot igényel. Egyrészt a játékokhoz kötődő történelmi korszak ismeretét, másrészt a szabályok megtanulását egy alapszintű angol nyelvismerettel, valamint makettezői alapismereteket, hogy a figuráinkat, járműveinket és tereptárgyainkat el tudjuk készíteni. A klubnak pont az a lényege, hogy a játékosoknak elég csoportként rendelkeznie ezekkel a képességekkel és képzettségekkel, nem kell mindenkinek egyenként mindenben profinak lennie.

Azonban alapszinten, szerintem érdemes bele kóstolnia minden játékosnak a makettezésbe is. Mert teljesen más élmény olyan sereggel játszani amit magunk raktunk össze, festettünk ki és kalkuláltuk ki a pontértékét, mint ha "csak" a játékra kapjuk készen. A BA szabályokat automatikusan a játék közben tanuljuk, a korszakról mindenki maga olvas, néz filmeket, vagyis művelődik. A makettezési ismereteket kell tehát elsőre fejleszteni. Jentznek hála tereptárgy fronton nagyon jól állunk, a 20mm-es második világháborús Bolt Action mint fő vonal, lehetővé teszi az olcsó és játékra kész jármű modellek vásárlást és használatát. Ezért jelenleg elég, ha a 20 mm figurák festésére és talpalására fókuszálunk, mint első lépésre a makettezés terén. Dzsozy barátom felajánlotta, hogy amennyiben hat-hét fő összegyűlik és megszervezzük, meglátogat minket Budapestről és tart nekünk egy öt órás workshop-pot a figurafestési alapismeretekről. Sikerült is megszervezni a csapatot, de a mi kis csoportunk nem volt ehhez elég, ilyenkor jön jól a jóval nagyobb társasjátékos és warhammer-es közösség, akikkel közösen használjuk a klubot. Meghirdettük az eseményt és máris meglett a kellő létszám. Volt aki a 40K játékosok közül csatlakozott, és olyan is aki a társasjáték figuráit akarta kifesteni, a résztvevők egybehangzó véleménye az volt, hogy szervezzünk megint egy festősulit tavasszal, mert sok újat tanultunk, pedig mindegyikünk más szinten áll a festési tudásában. Egy kép ebben az esetben is többet ér ezer szónál, szóval mutatom a képeket:

fs5.jpg

fs4.jpg

fs2.jpg

fs3.jpg

fs1.jpg

Reményeim szerint a klub nőni fog a jövőben is ezért igyekszem, hogy minél több korszakból és szabályrendszerből kapjanak ízelítőt a játékosaink, mert mindig csak BA-t játszani egy idő után unalmas. Ebben volt segítségünkre Ambasa barátom, aki szintén Budapestről látogatott el hozzánk, egy nagyon szép és egyedi gyűjteménnyel, második világháborús brit és német hadihajó modelleket hozott 1:1250-es léptékben (ezek nagy része egyedi, kézzel készült fém modell, nem gyári makett), egy általa adaptált szabály alapján tengeri csatát játszottunk négy összetolt asztalon. A szabály alapját az Axis and Allies gyűjtögetős hexeken játszott játéka a War at Sea adja, Ambasa sikerrel adaptálta a szabályokat a gyűjteményéhez, ami jóval nagyobb modellekből áll, mint az eredeti játék hajói. Hatalmas ütközetet vívtunk, egy szombat délelőtt. Jentz a Bismarck első sortüzével hullámsírba küldte Imi King George V csatahajóját, de a csata ezzel még korántsem dőlt el, a három órás tusakodás végére gyakorlatilag mindkét flotta elsüllyedt, egyedül a Bismarck maradt meg, de az is igen romos állapotban. Jóféle, izgalmas akciójáték volt ez a csata, sok kockadobálással, tele fordulatokkal.

ws4.jpg

ws3.jpg

ws1.jpg

ws2.jpg

ws6.jpg

ws5.jpg

Mivel részemről örülök, hogy ha a saját csatáimról sikerül beszámolókat írnom a ide a blogra, a párhuzamos csaták amiket a többiek vívnak, nem kapnak nagyon teret. Ezt egy picit szeretném fejleszteni. Hiszen a tagjaink jól haladnak a hobbival. Jentz nem csak a terepek készítése terén jeleskedik, van már német, szovjet és amerikai serege is a 20mm Bolt Actionhoz, most kezdte meg a vásárlásokat egy U.S. Marines és egy japán sereghez, szintén a BA csatákhoz. Szilveszter szintén elkészített egy német sereget, összerakott két Pz-III. harckocsit, két teherautót és rendelkezik már vagy tíz die-cast Amercom harcjárművel is. Zoli szintén komoly járműparkkal rendelkezik, többek között olyan modellekkel amiket 15-20 évvel ezelőtt még az édesapja rakott össze. Neki is van már vagy száz német gyalogosa, amelyek festését profira bízta. Imre barátunkat a festősuli során vérteztük fel elég tudással, ahhoz, hogy elkészítse a brit figuráit. Elértük már azt a szintet, hogy egyszerre két különálló csata is zajlik, egy-egy szombat délelőtt. Ezért ide most felrakok pár képet ezekről a csatákról és seregekről is, búcsúzóul:

a10.jpg

a9.jpg

a8.jpg

a6.jpg

a7.jpg

a5.jpg

a1.jpg

a2.jpg

a3.jpg

a4.jpg

a11.jpg

a12.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: riport második világháború Bolt Action

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr5614650143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.