HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Sas és Kos: Hadijátékos, klubélet 2019. február

2019.02.24. 14:46 janos900

2017 óta játszunk a győri Társas Fészekben, ahol a társasjáték klub és a Sas és Kos bolt egyfajta szimbiózisban fejlődik. A mi kis csapatunk is igyekszik támogatni ezt a fejlődést, a rendszeres játékainkkal, az évi két vasárnapi rendezvénnyel és most már úgy néz ki egy figurafestő workshop-pal is. Nekem célom a klubtagok képzése is, ami elsőre talán vicces, de ha jobban belegondolunk a történelmi hadijátékok űzése elég összetett kis tudáscsomagot igényel. Egyrészt a játékokhoz kötődő történelmi korszak ismeretét, másrészt a szabályok megtanulását egy alapszintű angol nyelvismerettel, valamint makettezői alapismereteket, hogy a figuráinkat, járműveinket és tereptárgyainkat el tudjuk készíteni. A klubnak pont az a lényege, hogy a játékosoknak elég csoportként rendelkeznie ezekkel a képességekkel és képzettségekkel, nem kell mindenkinek egyenként mindenben profinak lennie.

Azonban alapszinten, szerintem érdemes bele kóstolnia minden játékosnak a makettezésbe is. Mert teljesen más élmény olyan sereggel játszani amit magunk raktunk össze, festettünk ki és kalkuláltuk ki a pontértékét, mint ha "csak" a játékra kapjuk készen. A BA szabályokat automatikusan a játék közben tanuljuk, a korszakról mindenki maga olvas, néz filmeket, vagyis művelődik. A makettezési ismereteket kell tehát elsőre fejleszteni. Jentznek hála tereptárgy fronton nagyon jól állunk, a 20mm-es második világháborús Bolt Action mint fő vonal, lehetővé teszi az olcsó és játékra kész jármű modellek vásárlást és használatát. Ezért jelenleg elég, ha a 20 mm figurák festésére és talpalására fókuszálunk, mint első lépésre a makettezés terén. Dzsozy barátom felajánlotta, hogy amennyiben hat-hét fő összegyűlik és megszervezzük, meglátogat minket Budapestről és tart nekünk egy öt órás workshop-pot a figurafestési alapismeretekről. Sikerült is megszervezni a csapatot, de a mi kis csoportunk nem volt ehhez elég, ilyenkor jön jól a jóval nagyobb társasjátékos és warhammer-es közösség, akikkel közösen használjuk a klubot. Meghirdettük az eseményt és máris meglett a kellő létszám. Volt aki a 40K játékosok közül csatlakozott, és olyan is aki a társasjáték figuráit akarta kifesteni, a résztvevők egybehangzó véleménye az volt, hogy szervezzünk megint egy festősulit tavasszal, mert sok újat tanultunk, pedig mindegyikünk más szinten áll a festési tudásában. Egy kép ebben az esetben is többet ér ezer szónál, szóval mutatom a képeket:

fs5.jpg

fs4.jpg

fs2.jpg

fs3.jpg

fs1.jpg

Reményeim szerint a klub nőni fog a jövőben is ezért igyekszem, hogy minél több korszakból és szabályrendszerből kapjanak ízelítőt a játékosaink, mert mindig csak BA-t játszani egy idő után unalmas. Ebben volt segítségünkre Ambasa barátom, aki szintén Budapestről látogatott el hozzánk, egy nagyon szép és egyedi gyűjteménnyel, második világháborús brit és német hadihajó modelleket hozott 1:1250-es léptékben (ezek nagy része egyedi, kézzel készült fém modell, nem gyári makett), egy általa adaptált szabály alapján tengeri csatát játszottunk négy összetolt asztalon. A szabály alapját az Axis and Allies gyűjtögetős hexeken játszott játéka a War at Sea adja, Ambasa sikerrel adaptálta a szabályokat a gyűjteményéhez, ami jóval nagyobb modellekből áll, mint az eredeti játék hajói. Hatalmas ütközetet vívtunk, egy szombat délelőtt. Jentz a Bismarck első sortüzével hullámsírba küldte Imi King George V csatahajóját, de a csata ezzel még korántsem dőlt el, a három órás tusakodás végére gyakorlatilag mindkét flotta elsüllyedt, egyedül a Bismarck maradt meg, de az is igen romos állapotban. Jóféle, izgalmas akciójáték volt ez a csata, sok kockadobálással, tele fordulatokkal.

ws4.jpg

ws3.jpg

ws1.jpg

ws2.jpg

ws6.jpg

ws5.jpg

Mivel részemről örülök, hogy ha a saját csatáimról sikerül beszámolókat írnom a ide a blogra, a párhuzamos csaták amiket a többiek vívnak, nem kapnak nagyon teret. Ezt egy picit szeretném fejleszteni. Hiszen a tagjaink jól haladnak a hobbival. Jentz nem csak a terepek készítése terén jeleskedik, van már német, szovjet és amerikai serege is a 20mm Bolt Actionhoz, most kezdte meg a vásárlásokat egy U.S. Marines és egy japán sereghez, szintén a BA csatákhoz. Szilveszter szintén elkészített egy német sereget, összerakott két Pz-III. harckocsit, két teherautót és rendelkezik már vagy tíz die-cast Amercom harcjárművel is. Zoli szintén komoly járműparkkal rendelkezik, többek között olyan modellekkel amiket 15-20 évvel ezelőtt még az édesapja rakott össze. Neki is van már vagy száz német gyalogosa, amelyek festését profira bízta. Imre barátunkat a festősuli során vérteztük fel elég tudással, ahhoz, hogy elkészítse a brit figuráit. Elértük már azt a szintet, hogy egyszerre két különálló csata is zajlik, egy-egy szombat délelőtt. Ezért ide most felrakok pár képet ezekről a csatákról és seregekről is, búcsúzóul:

a10.jpg

a9.jpg

a8.jpg

a6.jpg

a7.jpg

a5.jpg

a1.jpg

a2.jpg

a3.jpg

a4.jpg

a11.jpg

a12.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: riport második világháború Bolt Action

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr5414650143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása