HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Tom Clancy: Vörös Vihar, könyvismertető

2019.06.26. 18:26 janos900

2019-ben újraolvasni egy 1986-os amerikai techno thriller bestseller könyvet, amelynek témája egy fiktív harmadik világháború kitörése a NATO és a Varsói szerződés között 1985-ben? Ez bizony felér egy időutazással, igazi retro. Annak viszont nagyon jó! Clancy a regény írója egy igazi konzervatív, republikánus USA hazafi volt. Könyveiben az angolszász jófiúk harcolnak, a nem angolszász rossz fiúkkal. Akik közül persze akad pár megvezetett derék fickó is, akik nagyon értik a dolgukat, ettől lesz a harc epikus, a sztori meg izgalmas. Ha a kliséktől el tudunk vonatkoztatni, akkor egy jó író, izgalmas könyvét kapjuk, sok technikai részlettel. 

tc1.jpg
Tom Clancy egy műfajt teremtett az 1984-es Vadászat a Vörös Októberre című ma már klasszikus regényével, ebből 2 300 000 példányt adtak el, és meg is filmesítették. A Vörös Vihar két év múlva jelent meg az USA-ban és majdnem egy millió fogyott belőle az első évben. Nagyon meggyőző számok, a könyv egy akkor nagyon is valós és nyomasztó helyzetet dolgozott fel ami sokakat érdekelt. Fontos kiemelnem: ez kötet nem a Jack Ryan sorozat része, sokan össze szokták keverni. Ez egy másik fiktív valóságban játszódik. Érdekes módon akik utólag 1989 után foglalkoztak azzal, hogy lemodellezzék a két katonai blokk feltételezett összecsapását, azok is mind 1985 vagy 86-ot választották ki mint a konfliktus évét. A regény egyébként azért is különleges, mert Clancy egy táblás stratégiai játék, a Harpoon-al lejátszott légi-tengeri csaták alapján írta a regényt. A könyv előszavában feltüntetett társszerző Larry Bond tervezte ugyanis a Harpoon-t, ezt később átültették számítógépre és a 2010-es kiadását még ma is meg lehet vásárolni. A kilencvenes évek elején játszottam az akkori PC-s verzióval, amelynek küldetéseit már a regény történetéhez igazították, illetve ekkoriban volt nagy sláger a Strike Fleet C-64-re, amiben szintén a regényhez hasonló küldetések voltak lejátszhatóak. (említettem már, hogy igazi retro a Vörös Vihar? ) Ez a regény tehát egy ízig-vérig hadijátékos könyv, arról szól, amire a vezérkarok általában használják a wargame műfaját, felkészülnek egy következő konfliktusra, több forgatókönyv alapján. Természetesen ebből a regényből is készült számítógépes stratégiai játék.
tc2.jpg
A történet, tehát stratégiai játékokon nyugvó alapjainak hála, részletesen ki van dolgozva, lépésről-lépésre bontakozik ki a válság és ezzel párhuzamosan ismerjük meg a kulcsszereplőket. Clancy igyekszik jól felépíteni a szárazföldi hadviselésről szóló fejezeteket, de messze a tengeralattjárós, felszíni flottás és a légierős hadműveletek illetve ezek kombinációi uralják a könyvet. A szereplők is a Herman Wouk féle Háború sorozat receptje alapján vannak megalkotva, egy tengeralattjárós, egy hordozós, egy rombolós stb. A nagyhatalmi ütésváltások és a harcászati trükkök nagyon jók, ha valakinek van technikai háttértudása is, akkor válik igazán ütőssé a regény. Én annak idején a programokkal előbb játszottam, mint ahogy a könyvet olvastam (magyarul 1995-ben jött ki), ezért nekem volt "gyakorlati tapasztalatom" abban, hogy az F14 Tomcat gépek a 2 db Phoenix légiharc rakétával mire képesek, vagy hogy milyen időzítéssel és mekkora erőkoncentrációval lehet egy repülőteret légicsapásokkal teljesen kiiktatni. Igazi karosszék generálisoknak való csemege a könyv, de ettől függetlenül a laikusok számára is élvezhető. A Jack Ryan könyvek rajongóinak viszont nem biztos, hogy tetszeni fog, jóval kevesebb az emberi kapcsolat, és a politika, van viszont helyettük sok technológia.
tc3.png
A Varsói Szerződéses részek kidolgozottsága elég sok kívánnivalót hagy maga után, főleg valakinek aki a keleti blokkban nőtt fel. Egy a mai Németország területén zajló fiktív háborúról szóló könyvben, egyetlen lapon sem bukkannak fel más csapatok, csak a szovjetek. A csehek, a lengyelek vagy éppen maguk a kelet németek, teljesen kimaradtak a könyvből. Ez persze a cselekményt nem csorbítja, de egy "mi lett volna ha?" forgatókönyvön alapuló regényben ott lett volna a helyük. A szovjet haditervek, és hadműveletek ellenben ötletesek, és egyáltalán nincsenek lebecsülve az oroszok ezen a téren. Az egyetlen atrocitást amit a szerző belesző a sztoriba, részemről erőltetettnek érzem, nem is magát az atrocitást, inkább az amerikai szereplőt. Ez megint egy ízlés dolga epizód, minden esetre van kiért izgulni a könyvben végig.
tc4.jpg
1995-ben amikor először olvastam, teljesen magával ragadott a regény, most 24 évvel később is nagyon olvastatta magát és megvolt a "nem akarom letenni" érzés, de már jóval kritikusabb voltam. Minden esetre, akit érdekel a fiktív háború témája és a 80-as évek haditechnikája, annak kötelező darab, aki viszont jó politikai thrillert akar olvasni Clancy-tól annak inkább a Jack Ryan sorozatot ajánlom, illetve annak filmes feldolgozásait: Férfias Játékok, Kokainháború/Végveszélyben, A rettegés arénája

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr3914913456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása