HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (19) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (20) 1918 (2) 20mm (17) 28mm (8) ACW (18) afrika (10) alternativ (1) amerikaipolgh. (34) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (23) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (87) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (1) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (1) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (159) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (1) Historikum (7) Honvédség (12) HueCity68 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (1) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (1) könyvajánló (148) Korea (1) KuKNapló (8) második világháború (140) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (41) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Normandia44 (6) ókor (12) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (1) PikeandShoot (1) PoilouNapló (3) Projekt (8) rapid fire (17) referencia (1) riport (44) SAGA (2) sds (4) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (3) TGW (13) Verdun (1) Vietnam (18) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (1) XVIII.sz (5) youtube (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Az út vége, filmajánló

2019.12.20. 13:44 janos900

Úgy érzem ezt az 1928-ban debütált színdarabot és könyvet, tulajdonképpen a Dunkirk című film sikere helyezte rivalda fénybe és filmesítette meg újra a centenáriumra. A párhuzam rendkívül markánsan köti össze a két filmet. Mert a brit katonák egyéni helytállása a jórészt arctalan, mindent elsöprő német haderővel szemben a téma mindkét alkotásban. Az út vége nem olyan grandiózus, a dráma viszont legalább olyan mély mint a Dunkirkben. Mert a lövészárok rendszer mint díszlet, természetesen nem versenyezhet egy a földön-vízen-levegőben vívott kombinált hadművelet látványvilágával, a feszültség és a válság viszont legalább akkora a első világháborús drámában is, mint a Dunkirkben. R.C Sherriff a színdarab írója, maga is tisztként szolgált a Nagy Háborúban, az általa megírt karaktereket nagyszerű brit színészek formálják meg a filmben (Paul Bettany, Sam Claflin, Asa Buttefrield). A szereplők küzdelme számomra teljesen autentikus volt, írom ezt úgy, hogy az elmúlt években legalább húsz naplót és visszaemlékezést olvastam a brit katonáktól akik 1914-18 között Franciaországban szolgáltak. Szerintem ennek a filmnek a mondanivalója, egyetemes. Gyakorlatilag bármelyik hadviselő fél tisztjeiről szólhatna, a drámát maga a parancsnoklás és a katonák irányításának a felelőssége szolgáltatja.

je1.jpg
Robert Cedrick Sherriff Hampton Wickben született és Kingston-Upon-Thames-ban halt meg, számomra ismerős környéken. A darab premierje a westminsteri Apollo színházban 1928.12.09-én volt, a főszerepet Laurence Olivier játszotta. A színdarab értékét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy időről időre, újra előveszik és bemutatják. Érdekes, hogy a második világháború alatt Szingapúrtól Bari-ig a brit hadifoglyok is előadták a drámát a japán, német és olasz táborokban. Sheriff forgatókönyv íróként később a brit filmiparban is alkotott, leghíresebb klasszikus alkotásai a The Dam Busterts (Gátrobbantók második világháborús film), The Four Feathers (Négy Toll 1939) valamint a Goodbye, Mr. Chips (Isten vele Tanár úr! 1939) ez utóbbiért Oscar díjra is jelölték. A háborúban a helyileg toborzott East Surrey ezrdeben szolgált. Mivel éltem és dolgoztam hét évet Kingstonban, gyakori látogató voltam Hamptonban (mindkét város beleolvad mára a Nagy Londonba), számtalanszor sétáltam el munkába menet a Hampton Wick hősi halottainak állított kőkereszt mellett, és az East Surrey Ezred első két zászlóaljáról is olvastam már korábban. Nagyon kíváncsi voltam tehát a filmre. Bizonyos szempontból meglepetés volt, hogy a történet szorosan véve nem a szerző saját élményéről szól. Mert a történet egy olyan 1918-as csata idején játszódik, amelyben Sherriff maga már nem vett részt, hiszen súlyosan megsebesült 1917-ben a belgiumi Passchendaele környékén vívott harcokban. A karakterek személyisége viszont a valós tiszttársain alapulnak akikkel a 9. zászlóaljban szolgált együtt.

Az út vége, 1918. március 18-án kezdődik pár nappal a németek nagy Kaiserschlacht offenzívája előtt. 1918 elején a brit hadsereg kivérezve készült a német támadásra. Az oroszok 1917-es összeomlása miatt felszabadult pihent hadosztályokkal felduzzasztott, roppant német haderő bármelyik nap megindulhatott. Lloyd George brit miniszterelnök viszont politikai és gazdasági indokokra hivatkozva lecsökkentette a sorozás mértékét, egyértelműen a friss amerikai katonákkal akarta befejezni a háborút, ezzel viszont végzetesen meggyengítette a saját haderejét. A brit hadosztályok méretét az emberhiány miatt csökkentették, ötöt át kellett vezényelni az olasz frontra, és a nyugati fronton is át kellett venni a franciáktól a védelmi vonalak egy újabb részét, mert az 1917-es katona lázadások miatt át kellett szervezni a hadseregüket nekik is. Ebben a helyzetben indul a történet, minden tiszt tudatában van a közelgő végzetnek, a tartalékok és a támogatás hiányának, valamint az elkerülhetetlen pusztulásnak, mégis elindulnak ki a frontra.
je2.jpg
Ez a film nem egy akció dús háborús film, inkább egy nyomasztó nagyon emberi dráma, már-már thriller amiben a gyilkos szerepét maga a háború játssza. A kamerakezelés, a rendezés és a színészek játéka is a legjobb brit filmek hagyományait követi, én valahogy így képzeltem el a lövészárkok mindennapjait, ahogyan itt sikerült megjeleníteni. A háborút ellenző hatása mély, a hangulata nyomasztó, mindenkinek ajánlom megnézésre, hogy jobban megértsük milyen volt a Nagy Háború véres valósága a frontokon a csapat tisztek szemszögéből.

Szólj hozzá!

Címkék: első világháború DVDajanló

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr4715360174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.