HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Férfiak fegyverben, könyvajánló

2020.09.08. 17:14 janos900

Még 1991-ben jelent meg magyarul Con Sellers azonos című regénye. Az a kötet egy induló könyvsorozat első része volt, akkoriban nagyon tetszettek ezek a könyvek. Divatos volt a háborúkba ágyazott amerikai családregény koncepciója, a legsikeresebb Herman Wouk és John Jakes volt ebben a műfajban. Ezért nekem a cím miatt automatikusan ez a regénytípus jutott elsőre az eszembe Kötter Tamás könyvéről, nos nem is lőhettem volna jobban mellé!

Ez a kötet nagyon szép, kemény fedeles, könyvjelzős az író többi kötetével egységes stílusban készült, egy írói sorozat része. Viszont a maga nemében mégis egy ritka madár, egy front novella gyűjtemény a Magyar Királyi Honvédség katonáiról a második világháborúban. Ez egy nagyon érzékeny téma, régen meghurcolták és gyalázták a honvédeinket, a rendszerváltás óta pedig gőzerővel rehabilitáljuk őket. Végletek között haladunk, egy remélhetőleg kiegyensúlyozott megbecsülés és emlékezés felé, hetvenöt év után lassan feldolgozva a történelmünket. Kötter Tamás sötét hangulatú történeteiben az a jó, hogy sikerült neki középen maradnia, nem épít erőltetett hős mítoszt, de nem is ítélkezik. Egyszerűen csak beültet minket a lövészárokba a honvédek mellé, aztán döntsük el magunk mit gondolunk róluk.

ff.jpg

A novellák időrendben 1942-től indulnak, tehát az 1941-es Gyorshadtest időszaka kimaradt, viszont a nagyközönség által kevésbé ismert magyar részvétel a partizán háborúban mint téma feldolgozásra került. Csakúgy, mint a Don-kanyar és Budapest ostroma. A szerző saját nagyapjának is emléket állít az egyik történetben, sőt van egy írása, amely gyakorlatilag egy megtörtént eseményről szóló naplórészlet feldolgozása novella formájában. Ez utóbbi egy szemtanú beszámolója, amit én Ungváry Krisztián történész kötetében olvastam. Mindezt csak azért emelem ki, mert jól mutatja mennyire törekedett a szerző, hogy az akkori valóságot adják vissza ezek a történetek, számomra hatalmas pozitívumot jelentett a valós részletek hű bemutatása. A fegyverek és harctéri szituációk leírásai pontosak, nem csörömpölnek 1944-ben rendszeresített harckocsik az 1942-es csatatéren, az 1944-45-ös ostrom történései is pontosak, szintén gondolom Ungváry vonatkozó könyve alapján.

"A harcállásunk egy sarokház emeleti lakásában van, alattunk patika. – Az orosz harckocsik itt mennek majd el. A tankokra ne legyen gondotok, azokat mi elintézzük mágneses és tűzgránátokkal. Csak a harckocsikon utazó deszantlövészeket veressétek. Rövid sorozatokban! – magyarázza Hites őrmester, aztán kijelöli a géppuska tüzelőállását és a tüzelési sávot. Lefekszem az MG mögé, és lassan mozgatva pásztázom az utcát. – Nem lesz gond – mondom az őrmesternek. Csorba és Füredi a lépcsőházat biztosítják. Kapnak néhány lánggránátot. Füredi már most olyan fehér, mint a frissen esett hó, apró izzadságcseppektől gyöngyözik a homloka. Nem tudom, hogyan áll majd helyt, ha szorul a kapca. Hites is látja, amit én, mert búcsúzóul megfenyegeti: lelövi, ha gyáván mer viselkedni. Kétlem, hogy ez használni fog."

"Ott volt az alkalom a szilveszteri mulatságon, amelyet a főhadiszállással szemben, a szaléziánius otthonban tartott a zászlóalj. Az ebédlő nyüzsgött, mint egy hangyaboly. A Baár–Madas Gimnáziumból is jöttek át lányok, egy kis jókedv reményében jelentkeztek konyhai szolgálatra. Nővérek, önkéntes ápolónők váltották egymást, hogy ha csak egy-egy órára is, kiszabaduljanak a jajgató sebesültek föld alatti poklából. Lemezjátszóról slágerek szóltak, a Szomorú vasárnap, a Hamvadó cigarettavég, részletek a Csárdás királynőből. Az Európa-harccsoportot sokféle nép fiai alkotják. Ki-ki a maga nyelvén elénekelt egy dalt, előbb a németek, aztán a spanyol, francia, vallon önkéntesek, végül mi."

"Most egy T–34-es ér a célkeresztbe, ez lassabban mozog. A torony mögött hóköpenyes deszantlövészek lapulnak. Ezúttal nem hibázok. Vértől vöröslenek a fehér köpenyek, a deszantosok apró férgekként vonaglanak a páncélos testén és a hóban. A bajtársak támadják a tankot, de az csak megy előre rendületlenül a tér felé. Újabb tank kúszik a tüzelési sávomba. Hosszú sorozatokkal kopogtatom végig a páncélját. A golyózáport túlélő gyalogosok a kapualjakba ugrálnak be, hogy onnan viszonozzák a tüzünket. Kifogy a lőszer, új hevedert kell behúznom. Medve éppen cseréli a rekeszt, amikor a lépcsőház felől egyre erősödő gépfegyverhangra leszünk figyelmesek, amelybe rövidesen Csorba kétségbeesett kiáltása vegyül: – Géza! Medve! Vigyázzatok, felfelé jönnek! Még éppen időben érünk a lépcsőfordulóhoz. Füredi sehol. Hat-nyolc orosz folyamatosan tüzelve igyekszik felfelé. Kézigránátot vágunk közéjük, mindent elborít a füst és a leomló vakolat. Lehajolok Csorbáért. – Gyere! Élettelen teste a vasrácsnak dől, még mindig a fegyverét szorongatva. – Géza, hagyd! Halott! – üvölt rám Medve. Egyre lejjebb szorítjuk a lépcsőn az életben maradt oroszokat. Végül feladják, kirohannak a házból."

Kellett nekünk ez a könyv, a maga brutális komor, egyszemélyes és főleg magyar történeteivel, mert tátongott itt már nagyon régóta egy csöndes üresség. A szerző szinte behúz minket az egyenruhákba a főszereplők mellé, hogy együtt dideregjünk velük, és a saját szemünkkel lássuk az egyének szintjén a magyar katonák harcait, dilemmáit és tragédiáját. A Don-kanyar és Budapest ostroma olyanok, mint egy nagy magyar rapszódia két tagból álló refrénje, muszáj őket újra és újra elmondani. Természetesen a többi hadművelet és hadszíntér is szervesen beletartozik az örökségünkbe, de ez a két esemény hagyta a legmélyebb nyomokat a közös magyar emlékezetben. Kötter Tamás hősei harcolnak a túlélésért egy olyan háborúban, amelyről tudják, hogy semmi jót sem hozhat nekik, vagy akár az országuknak amiért harcolnak. De a bajtársiasság, a kötelességtudat, vagy éppen csak egyfajta dacos ellenállás tovább hajtja őket előre. Céljaik és motivációjuk különböző, a sorsuk egyformán tragikus. A budapesti ostrom alatt játszódó történetekben már nem is honvédek a szereplők, hanem a Vannay zászlóalj önkéntesei, vagy éppen a Waffen SS alakulataiba besorozott honfitársaink. A német és szovjet malomkerekek közé szorult magyar fegyveres férfiaknak, nem sok jó döntési lehetőséget hagyott a történelem. Ettől függetlenül, vagy inkább éppen ezért megérdemlik, hogy emlékezzünk rájuk. Remélem ez a könyv amolyan első fecske lesz, és még több novella és regény jelenik meg erről a korszakról, mert a nemzeti traumákat ki kell beszélni magunkból könyv formájában is.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló második világháború Honvédség

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr9916194710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása