HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (21) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (21) 1918 (2) 20mm (25) 28mm (10) ACW (18) afrika (10) alternativ (1) amerikaipolgh. (34) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (28) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (93) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (1) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (165) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (13) Honvédség (16) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (2) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (12) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (160) Korea (1) KuKNapló (8) második világháború (164) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (43) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Normandia44 (8) ókor (12) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PikeandShoot (1) PoilouNapló (3) Projekt (12) rapid fire (19) referencia (1) riport (49) SAGA (2) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Verdun (1) Vietnam (21) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

SZTÁLINGRÁD 1942. - Bolt Action csatajelentés, Jentztől

2021.12.05. 12:32 janos900

Idén nyár óta a Békés Megyei Könyvtár ad otthont a Bolt Action játékainknak. Megegyezésünk alapján egy-egy terepasztal mindig fel van állítva hétköznapokon, melyet az érdeklődők a hét bármely napján megtekinthetnek, és ha kedvet éreznek rá a következő szombaton ki is próbálhatják a játékot. Több új játékossal is bővült ennek köszönhetően a Viharsarok Terepasztalos Csoportunk, ráadásul a kellékeknek is jutott hely az állandóan felállítva lévő paraván mögött, így nincs gond a szállítással, valamint bármikor kéznél van egy-egy szükséges tereptárgy, vagy kiegészítő a játékokhoz.

a1_33.jpg

Ma ismét egy új terep került felhelyezésre. Mivel korábban heteken át változó terepeken a Barbarossa hadművelet főbb csatáit játszottuk, továbbra is haladunk a történelmi kronológia mentén, és ha már itt a tél, akkor miért is ne legyen Sztálingrád?

a2_30.jpg

a3_32.jpg

a4_28.jpg

Jánossal, a mai játszótársammal egy 12 oldalú kockával dobtunk a küldetésre, a szerencsére bízva a játékformációt. A 2. kiadású Bolt Action Szabálykönyv 10. "Tartani felmentésig" küldetését sikerült kidobni, majd véletlenszerűen döntöttük el azt is, hogy ki melyik sereggel lesz. Hogy támadó vagy védő, és melyik oldalról kezd a játékos, most a terep határozta meg, ugyanis a történelmi hűségnek megfelelően a németek nem jöhettek a Volga felől, és a szovjetek sem tarthattak volna például más küldetésnél stratégiai fontosságú pontokat a vízfelszínre eső Set-Up zónában. Így csak az volt a kérdés, hogy melyikünk vezeti a támadó szovjeteket a védekező németekkel szemben? A szerencse úgy hozta, hogy János a németeket én pedig a szovjeteket kaptam.

a5_23.jpg

Az első kör szovjet részről a part elérésében merült ki, míg a németek az asztal közepétől 12 inchen belül - egy kétszintes, romos lakóházban - védelembe helyezkedtek a tartandó stratégiai pont körül két egységgel, a többi német egység pedig vagy ellentámadásra indult, vagy előnyös védelmi pozíciót vett fel, illetve tartalékban maradt. A szovjet partraszállás sikeres volt, a jobb és a balszárnyra helyeztem a támadás fő irányát, míg középen csak két SU-76 löveget tettem partra. Ők azt a feladatot kapták, hogy a light howitzer típusú ágyújukkal folyamatosan tartsák tűz alatt az épületet, hogy a bent lévő védőket földhöz szegezzék, és ne tudjanak lesből (ambush) a két oldalról rohamozó szovjet gyalogos egységekre lőni. Ez részben sikerült is, de a balszárnyon, az épületek romjai közül erős német gyalogsági és páncélos tűz fogadta a partraszállókat, mely egészen a játék végéig fennállt, így az első vonalban lévő aknavető és közepes géppuskás raj végig a földhöz lapulva, egyetlen lövés nélkül lassacskán felmorzsolódott. 

a10_12.jpg

a11_10.jpg

De mivel az ellenség tüzét sikerült magukra vonniuk, így a mögöttük érkező gyalogság a parton végig futva sikeresen eljutott a házfalak fedezékébe, majd onnan a stratégiai célobjektumként kijelölt lakóházat sikeresen futva megközelítették. A jobb szárnyon két gyalogos raj és egy mesterlövész-team szállt partra. Szegény mesterlövész-csapatnak esélye sem volt elérnie a házak fedezékét, mert egy teljes német gyalogosraj, valamint egy német félhernyótalpas géppuskája végig őket lőtte. Szerencsémre Jánosnak ma nagyon nem volt szerencséje a 6-os dobásokkal! Hiába dobott jókat a találatokra, gyűltek a PIN jelzők rendesen, de megsemmisíteni, és eltakarítani az útjából az ún. "kis egységeket" nem tudta. A középen érkező német Marder egy jól irányzott lövéssel kilőtte az egyik SU-76-ot, így az épület német védői félig lélegzetthez jutottak. Ezt ki is használták, és a feléjük rohamozó szovjet gyalogságot kezdték aprítani.

a12_10.jpg

a13_12.jpg

A szovjet gyalogos rajok a rájuk zúduló folyamatos tűzben is jobbról és balról is futva végül elérték a stratégiai pont épületét, majd benyomultak. Közelharcban legyűrték a bent lévő német mesterlövészt, és a géppuskásokat. Majd egy szuronyrohammal ellentámadásként betörő német gyalogosrajt is sikeresen likvidáltak, és bár hatalmas veszteséget szenvedtek, biztosították védendő a stratégiai pontot. 

a14_8.jpg

a15_6.jpg

A németek még próbálkoztak az épület visszafoglalásával, de ezt az időközben az épület elé érkező T-34-es harckocsi, és a maradék SU-76 megakadályozta. A németek látva, hogy az épület és a stratégia pont elveszett ugyan, ettől függetlenül végig hősies elszántsággal és kitartással pusztították az épület körül lévő szovjet erőket. Ennek köszönhetően a ráadás 7. körben a Pz.III-as tanknak sikerült kilőnie oldalról a T-34-est, valamint a Mardernek a második SU-76-ost is. ...de az épület és a stratégiai pont a szovjeteké maradt!

a16_5.jpg

a17_5.jpg

Pörgős, jó játék volt, és jó párszor tényleg csak a szerencsén múlt az eredmény. Játékostársam János sem először játszik már, tisztában van az egyes egységek paramétereivel és ez meg is látszott a német védelem elhelyezkedésén, mozgásán. ...de hát a háborúhoz hadiszerencse is kell, és ez most a szovjetek oldalán állt.

a6_20.jpg

a7_19.jpg

a8_18.jpg

a9_14.jpg

Végezetül ezúton, mondok köszönetet Balogh Janinak, hogy egy kritikus helyzetben azonnali telefonos segítséget nyújtott! Hja, hiába játszik valaki évek óta, az igen összetett szabályrendszerben sajnos el lehet veszni itt-ott, és akkor nagyon jól jön ha egy rutinos régi játékos tiszta fejjel elmagyarázza a leírt szabály lényegét! Persze, ennek elkerülése végett a megoldás egyszerű lenne, például hogy csak gyalogos egységek harcoljanak gyalogosok ellen, hiszen a Bolt Action hadijáték főként gyalogságra épül. De véleményem szerint pont a sokszínűsége miatt olyan élvezetes; hogy szinte bármely harci eszköz, fegyver szerepet kaphat a játékban, amilyet a játékosok csak kívánnak!   

 

Köszönöm a figyelmet!

 

Jentz

            

   

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború 20mm Bolt Action BAcsatajelentés Jentz

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr5916774138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása