HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Vasember 1916 avagy "páncélos" vitézek az I. világháborúból

2022.09.04. 20:57 janos900

A konfliktus, amely a huszadik század második évtizedében sokkolta Európát, mélyreható átalakulást hozott a csatatereken és különleges harci eljárásokat, módszereket teremtett. Kezdetben a parancsnokok még mindig a napóleoni háborúk léptékeivel és technológiájával gondolkodtak, megfeledkezve vagy nem tudva az amerikai szecessziós háború mészárlásairól, Európa összes hadviselő tábornokának ötletes támadási tervei voltak, amelyek eredményeként sajnálatosan katonák ezreit küldték a „vágóhídra”.

Az „Európai Háború”, vagy „Nagy Háború” – akkor még így nevezték az I. világháborút - első hónapjai után egy értelmetlen iszap birkózásba fordult. Több százezer kilométernyi szögesdrót, mint egy valóra vált világháló és a lövészárkok, amelyek eltorzították az európai vidék arculatát, a katonák reménytelen napi küzdelme a túlélésre, az állandó várakozás és az értelmetlen áldozatok a háborút passzívvá tették. Kialakult az úgynevezett állóháború.
A támadásra kényszerített katonák gyakran belekeveredtek a szögesdrótba, ezáltal - szoros csapdába ejtve őket - kiváló célponttá váltak az ellenséges mesterlövészek számára. Az ilyen lehetetlenné vált feladatok leküzdése érdekében a hadseregek elkezdtek "önkéntes" részlegeket, valódi "Halálegységeket" alakítani, azzal a céllal, hogy a patthelyzetbe jutott háborút előre mozdítsák és – a siker érdekében – őrült technológiai „innovációkkal” szereljék fel katonáikat, amelyeket a régmúlt idők páncélos vitézei inspiráltak. Írásomban innovációknak hívom ezeket a technikai találmányokat, döntse el mindenki maga, hogy mik is voltak ezek valójában.
Minden a konfliktusban részt vevő nemzet páncélzatot fejlesztett ki, hogy megvédje a katonákat a lövedékektől, és lehetővé tegye a csapatok győzedelmes előrehaladását, de mielőtt belevágunk különbséget kell tenni mellpáncél, testpáncél és árokpáncél között. Sajnos maguk a fejlesztők is keverik ezeket az elnevezéseket. Néha a mellpáncél, vagy testpáncél árokpáncél elnevezéssel használják. A mellpáncél vagy testpáncél közvetlen hevederrel, vagy más eszközökkel a testre erősített általában fémből készült védelmi eszköz. Az árokpáncél a lövészárkokban elhelyezkedő személyek védelmét szolgálja, statikus védelmi eszköz, és általában beépítve a többi védelmi eszközzel (homokzsák, lécek, gerendák) fejti ki célját.

Olasz innovációk:

Az első innováció, ami megjelent a Corazza Farina. Olaszországban fejlesztette ki Ferruccio Farina milánói mérnök, amelyet leginkább a "halálosztagok" kaptak meg, hogy viselője védve legyen az ellenséges lövedékektől, miközben elvágta az ellenséges lövészárkokhoz vezető utat akadályozó gyalogsági drótakadályokat.
olasz_1.png

A katonák védelmét biztosító testpáncél ellenére a halálesetek így is nagyon magasak voltak, ezért nevezték el ezeket az osztagokat „Halálosztagoknak”. A páncél, több mint 9 kilogrammot nyomott. Egy trapéz alakú 5 rétegű nikkel-króm acéllemezből állt, mely a mellkast védte, csípő felé kissé ívelt, körülbelül 6 mm vastagságban. A lemezek 23 szegeccsel voltak egymáshoz rögzítve. A mellpáncél két fémlemezzel a mellpáncélhoz rögzített mozgatható váll-lemezből állt. A váll-lemezek is 5 rétegű lemezből készültek, amelyek 10-10 szegeccsel voltak egymáshoz rögzítve. A páncélt két szíjjal rögzítették, melyeket a katona a háta mögött keresztbe tett, és a mellpáncélon rögzített. A mellpáncél belső felén volt még 2 bőr „fül” is, ami azt a célt szolgálta, hogy pajzsként is hordani lehessen.
olasz_2.jpg


A fejlesztő cég tájékoztatója alapján ez a páncél 150 méteren túl ellenállt a puskagolyónak, de ezt csak az olasz 91M Carcano-ra igaz, mert kisebb kalibere volt (6,5mm-es lövedék). Ezzel szemben az osztrák-magyar 95M mannlicher 8mm-es. Ez a 8mm elég volt ahhoz, hogy úgy jusson át a páncélon, mint kés a vajon, amint ezt a kép is mutatja:
olasz_3.jpg

A páncélhoz tartozott egy csatos acélsapka, vagy sisak is, mely mérettől függően 1,6-2,8 kilogramm súlyú volt, amelyet a posztó sapka felett vagy speciális párnázott béléssel lehetett viselni.
olasz_4.jpg

A gyártó a páncélokat két különböző színben gyártotta, szürkés-zöld és barna. Ez a páncél csak részben vált sikeressé, a lövedéket nem semlegesítette, de a repeszek ellen védelmet adott. Emilio Lussu visszaemlékezésében – az „Egy év a fennsíkon” - így számol be az első páncélok csapatpróbájáról, ami az olasz Sassari Dandár 151. gyalogezredében történt:

A „ Farina” páncélok vastag páncélok voltak, két vagy három darabból, amelyek körülölelték a nyakat, a vállakat, és szinte térdig fedték a testet. Nem lehetett kevesebb ötven kilónál. Minden páncélhoz tartozott egy sisak, ami szintén nagyon vastag volt.

A tábornok egyenesen állt, szemben a páncélokkal.

Most tudományosan beszélt: „Ezek a híres „Farina” páncélok…. lehet, hogy csak kevesen tudják. Különösen híresek, mert fényes nappal lehetővé teszik a rendkívül merész, bátor cselekedeteket. Kár, hogy ilyen kevés van belőle! Az egész hadseregben csak tizennyolc van! És ezek a mieink! A miénk!" […] „Egyedül nekünk” – folytatta a tábornok – „azt a kiváltságot kaptuk, hogy rendelkezünk velük. Az ellenségnek lehet puskája, géppuskája, ágyúja: a „Farina” páncélzattal mindenhová eljutunk. „Úgyszólván mindenhol” – jegyezte meg közbevágva egy ezredes, aki azon a napon emelt hangulatban volt… „Ismerem a „Farina” páncélt – magyarázta az ezredes –, és nem emlékszem pontosan, de talán ezek a legjobbak.
"Persze, persze. Ezek jobbak - folytatta a tábornok - ezekkel eljutnak mindenhova. Az osztrákok…a tábornok gyanakodva lehalkította a hangját, és az ellenséges lövészárkokra pillantott, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem hallják. „Az osztrákok óriási összegeket költöttek, hogy ellopják a páncél titkát, de nem jártak sikerrel. Még időben lelőtték a tetteseket. Ezredes! Örül annak, hogy az utász századhoz kerültek a páncélok?
Az utász századot előző nap készítették fel, és csak a bevetést várták. Mindegyike önkéntes volt az árkász szakaszból, egy őrmester volt a parancsnokuk - szintén önkéntes. Perceken belül a lövészárkokban voltak, mindegyik egy-egy fogóval. Magukra öltötték a mellvértet. Maga a tábornok lépett oda hozzájuk, és segített becsatolni néhányat. Úgy néztek ki, mint a középkori páncélos lovagok – jegyezte meg a tábornok. Az önkéntesek nem mosolyogtak. Elszántnak tűntek. A többi katona a lövészárokból bizalmatlanul nézett rájuk. Az ágyú mellett újabb áttörést hajtottunk végre az árokban. Az önkéntes őrmester köszöntötte a tábornokot. Utóbbi ünnepélyesen válaszolt, odafigyelve, hogy kezét mereven a sisakjához tegye. Az őrmester ment ki először, a többiek követték, lassan a páncéllal terhelve, magabiztosan. Fejét lehajtva, a tekintete a földet kémlelte, mert a sisak a fejet, a halántékot és a tarkót takarta, de az arcot nem. A tábornok mindaddig figyelt, amíg az utolsó önkéntes is elhagyta az árkot, és komolyan így szólt az ezredeshez: "A rómaiak is páncélt viseltek."
Egy osztrák géppuska, jobbról, oldalról lőtt. Azonnal tüzet nyitott egy másik, a bal oldalon. Az arcok eltorzultak a fájdalomtól. Megértették, mi az. 'Na gyerünk!' – kiáltotta az őrmester a különítményeseknek. Egymás után buktak a földre a páncélos különítményesek. Senki sem jutott el az ellenséges szögesdróthoz. – Avan…(gyerünk) – ismételte az őrmester elcsukló hangja, aki megsebesült a szögesdrót előtt. A tábornok elhallgatott. A zászlóalj katonái rémülten néztek egymásra. Részlet: Emilio Lussu "Egy év a fennsíkon" (1938)

Német innováció:

A németek sem maradtak le az ő Vasemberük megalkotásában. Az ő fejlesztésük igen hasonlít az olasz fejlesztésre, de egy kicsit átgondoltabb, alkalmazhatóbb lett. A felszerelés 9 kg és 11 kg között volt, ami tükrözi a két gyártott méretváltozatot; a nyugati fronton körülbelül 500.000 darabot adtak át a hadseregnek 1916 márciusában. Az alacsony sebességű lövedékek és szilánkok megfékezésére képes, a Sappenpanzer (árokpáncél) súlya miatt csak a statikus helyzetben volt javasolt használni.  Itt már találkozunk egy fogalmi zavarral, mert a németek a mell, vagy testpáncélt árokpáncélnak nevezik. Ez azért fordulhat elő, mert a németek az ő páncéljukat elsősorban felállított őröknek és géppuskások számára szánták. A testpáncél anyaga szilícium-nikkel acélból készült. Négy acéllemezből állt, amelyek közül a felső a mellkast, nyakat, vállat védte, az alsó három az alsó hasat és az ágyékot.

nemet_1.jpg

Az acéllemezek bőr vagy pamutheveder pántokkal voltak egymáshoz felfüggesztve. A lemezek közé filclemezeket erősítettek, ami csillapította mozgáskor a lemezek összekoccanását, megakadályozva az őrszem személyének felfedését az árokban. A hevedereket a páncéllemezhez szegeccsel rögzítették. A testpáncél legfelső lemeze a katona mellkas alakját követi, és az ívelt váll-lemezek segítségével csatlakozik a testhez, amelyek akasztóként szolgáltak. Mindegyik váll-lemez három-három szegeccsel van a mellrészhez rögzítve. Igazából a testpáncélt ráakasztották a katonára, ami a mellkas előtt lógott. A gyártó (Krupp) az akkor „divatos” tábori szürke színűre festette őket.

nemet_2.jpg

nemet_3.jpg

nemet_4.jpg

nemet_6.jpg

A páncélzatot általában a „Stirnpanzer”-el (homlokpáncél), a fejet védő homloklemezzel együtt viselték, amely az M 1916 és M 1918 acélsisakokra illeszthető.

nemet_5.jpg

A páncél súlya megakadályozta, hogy hosszabb ideig vagy aktív csapatok viseljék, de védettséget biztosított viselőjének a legtöbb antant kézi lőfegyver mérsékelt hatótávolsága ellen.

Osztrák-magyar innováció:

Természetesen az osztrák-magyar monarchia sem akart lemaradni az „ilyenfajta” innovációk terén – és valljuk be, a monarchia mérnökeinek meglehetősen jó ötleteik voltak a haditechnika terén.

kuk_1.JPG

kuk_2.jpg

Az első – hát inkább most így fogalmazok – „pajzs” 1915-ben jelent meg a 12. gyaloghadosztály kötelékében a kelet-galiciai hadszíntéren, előszőr csak bemutató példányként „Schutzschild” néven, ami magyarul védőpajzsot jelent. Ez így talán a legjobb elnevezés, mert igazából nem lehet eldönteni, hogy mellpáncél vagy lövészárok páncélt látunk a képen.

kuk_3.jpg

kuk_4.jpg

kuk_5.jpg

Ennél a páncélnál a tervezői nem „csak” egy mellpáncélt, vagy testpáncélt alkottak, hanem a lövészárokpáncélt egyesítették a mellpáncéllal, így többcélúvá vált. A védőpajzs első látásra egy háromszögre hasonlít, amit domborúra képeztek ki, hogy a lövedék könnyebben lepattanjon róla. Az elejére két reteszablakot helyeztek azzal a céllal, hogy a fegyver csövét ki lehessen dugni rajta. Belül még van két fül kiképezve, hogy a katona könnyebben meg tudja ragadni, vagy ha szükséges maga előtt tudja tolni. Mindezt megsegítette a pajzs alján fémlemezekből kialakítottak két „sítalp”. A tetején van egy felhajtható kis ablak rajta egy ugyanolyan – vagy hasonló – reteszablakkal mint az elején, hogy a puskacsövet itt is ki tudja dugni, miközben a katona a pajzs mögött rejtve marad. Sajnos, hogy milyen anyagból készült -az biztos, hogy acél - és a súlyáról nincs információm. A színe az akkor elterjedt tábori barna, vagy un "isonzó"-barna lehetett.

kuk_6.jpg

kuk_7.jpg

A katona testére is erősíthette a páncélt, valószínűleg hevederrel, vagy maga előtt tolva kerülhetett előnyösebb helyzetbe a hadszíntéren, ezáltal mesterlövészek részére volt „praktikus”. A pajzs alkalmas volt arra is, hogy a lövészárokban lövészárokpáncélként a védelembe beépítve legyen, és igazából a későbbi fotók tanulsága alapján szinte csak erre használták, annak ellenére, hogy rengeteg rohamcsapat kiképzésén volt használatban. Valószínűleg azért, mert a rohamcsapatok elterjedt eszközévé vált, rögtönzött fedezék létesítésében vagy rögtönzött figyelőpont létesítésekor.

kuk_8.jpg

kuk_9.jpg

Sajnos a darabszámról nem sikerült adatot megtudni, de sok hasonló témával foglalkozó oldalon prototípusként emlegetik, ami véleményem szerint téves feltételezés, mert a képeken több ilyen eszközt is látni, és a „bemutató” után évekkel is feltűnik 1-2 korabeli fotón, köztük a magyar királyi 19. honvéd gyalogezred árokrendszerében Rarancze környékén 1916-ban. Azt a következtetést kell levonnunk, hogy a pajzsok nem csak prototípusok voltak, vagy nem csak a kiképzésben használták őket.

kuk12.jpg

A Schutzschild-en kívül használatban voltak – nem rendszeresített – más védőfelszerelések is, de ezeket csak a tehetősebb katonák vették meg maguknak, vagy készítették maguk védelmére. Mindegyik egyedi kiképzésű és gyártású volt. Sajnos fénykép nem maradt róluk, de visszaemlékezésekben, vagy harctéri naplóban olvashatunk róluk.

  1. február 20.

Egy honvéd százados feljegyzése Jobbos községben

Részlet egy honvédtiszt feljegyzéséből, amikor egy olyan tiszt érkezett hozzájuk, aki még harctéren nem volt.

„Tartózkodva beszél, látszik, hogy a mi nyelvjárásunkat nem ismeri. A békéből csöppent közénk. Kézitáskáján kívül volt vele egy óriási utazó málhás bőrönd. Egy asztalt szabadítottam ki, arra ürítettük a kézitáskáját. Most előttünk előkerült pár ismeretlen masina. „Hát Ti ilyet nem használtok? Fiuk, ne csapjatok be!” – mondta a tiszt. Újra biztosítottuk, hogy nem tudjuk, mik ezek a vasdarabok.
Nekidurálta magát, s végre kimondta, bár tétovázó s bizonytalan hangon: „Ez szívpáncél, ez fejpáncél, ez egy más rendszerű szívpáncél, has páncél.” Most nem nevettünk, hanem kézről kézre adva, forgatva néztük az otthon maradt szélhámosok újabb zsarolási eszközét. A tiszt elmondta, hogy nem tudja, hogyan kell felcsatolni a készülékeket, utolsó pillanatban a felesége és anyósa csomagolta be.” 

A százados a Korumkó hegyháton húzódó állásokban halt hősi halált 1915. február 28-án. Halálának oka: fejlövés.

Jobboson temették el a templom oldalánál.

Érdekes fejlesztések voltak ezek, ami a Nagy háború lövészárokharcát egy időszakra egy új középkorba taszította, életre hívva a modern korok páncélos vitézeit a háború összes frontján. A háborúban részt vevő nemzetek szinte mindegyike foglalkozott hasonló fejlesztésekkel, de ekkora alkalmazásuk, mint a fent felsoroltaknál, nem volt. Talán egy következő olvasmányban azokat is megemlítem. Az biztos, hogy ezek a fejlesztések a háború menetét nem változtatták meg, viszont jó pár katona életét megmentették.

Szerző: Rangel István

Felhasznált irodalom:

www.historicacollectibles.com/

Osztrák Nemzeti Könyvtár, Kriegspressequartier Alben

twitter.com/pikegrey1418, Nicolai Eberholst

BASHFORD DEAN, PH.D. Helmets_and_Body_Armor_in_Modern_Warfare

 

Szólj hozzá!

Címkék: első világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr8817923931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása