HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Simon Scarrow: A Sas ciklus

2012.10.12. 18:52 janos900

Ezekről a könyvekről már jóval a magyar kiadásuk előtt ódákat zenget egy angolul jól beszélő barátom, így természetes volt, hogy elolvassam amikor az első megjelent. Most, hogy a magyar kiadás utolérte az angol eredetit, érdemes belekezdeni a regényfolyamba, mert csak a pénztárcánkon múlik milyen ütemben olvassuk el a sorozatot. A Gold Book kiadót már a Sharpe könyvek kapcsán is ismertem, a sorozat hektikus és sokszor rendkívül gyenge borítói után, kicsit tartottam tőle, hogy fognak kinézni a Sas könyvek. Szerencsére kellemesen csalódtam, a jelenleg tizenhárom kötetből álló sorozat, mind az eredeti angol borítóval jelent meg, egységes kemény fedeles kiadásban. Jelenleg tizenegy olvasható magyarul. A szerző történelem tanár, és írt egy nagy sikerű napóleoni négykötetes sorozatot is, ez utóbbit is elkezdték kiadni magyarul.

sas1.jpg

A két római legionárius kalandjai során, szép lassan bejárják a Római Birodalom összes provinciáját, a szerző gyakorló történészként  lassan bemutatja nekünk a birodalmat ie. 43-tól. A Cato és Marco igazi ókori akcióhősök, akarva akaratlanul részesei a hatalmi összeesküvéseknek, és szolgálati helyük valahogy mindig az éppen lázongó tartományban van. Ez persze nem baj, sőt! Ezek a folyamatos kalandok adják meg a történetek keretét. A két barát karaktere jól kidolgozott, van családjuk, gondjaik, és bizony életük minden csak nem könnyű. A főszereplők sokszor részesei, vagy okozói egyes történelmi eseményeknek, de szerepük arányos, nem közlegényként fordítják meg a csaták sorsait, vagy egymagukban döntenek meg egész birodalmakat. A szerző mértékkel adagolja ezeket az eseményeket, mondhatni jó időzítéssel. A Sharpe könyveknél sokszor volt az az érzésem, hogy egy előre megírt recept szerint vannak összerakva, egy kötetbe kell: egy új nő, egy csata, amit természetesen Sharpe dönt-nyer meg és egy ügyeletes gonosz. Cato és Marco nem ennyire nagyszabású karakter, van olyan főellenség akit három köteten keresztül üldöznek, és sorozatosan átveri őket. És persze ott vannak az udvari intrikák szereplői akiket a hozzájuk hasonló közemberek nem tudnak befolyásolni. A Claudius császár idejében játszódó könyvekbe felbukkan egy csomó később jelentős szerephez jutó karakter, mint például az ifjú Néró, vagy  Vespasianus. A tizenegy kötet közel nyolc év történetét meséli el, Britanniától Rómán át Egyiptomig ível a történet, közben az ifjú Cató, Marco tanítása mellett és annak támogatásával szépen emelkedik a ranglétrán.

sas2.jpg

A korszak iránt érdeklődő wargamer-nek, ezek a regények egy inspiráló aranybánya. Ez egy igazán jól megtámogatott korszak, a két főhőst 28mm-ben megmintázták figurának is. A Warlords Games plasztik kínálatában minden szerepel, amivel a könyvekben leírt jórészt skirmish csatákat le lehet játszani. Mivel ez a légiók klasszikus virágkora, a jellegzetes lemezpáncél és fegyverzet az ami szinte az összes ábrázoláson szerepel, ezért a többi méretarányban is van figuraválaszték bőven. A kötetekben kalózoktól a Parthusok-ig Róma minden jelentősebb ellenfele felbukkan, így lehetőség van  a hadszínteret kiválasztani és célirányosan gyűjteni a figurákat. A sivatagos terep a tereptárgyak miatt előnyös, a britanniai harcok a széles figuraválaszték miatt. Bővebben a cikk folytatásában: link

A regényeket bárkinek tudom ajánlani aki a rómaiakat és a kalandokat kedveli. A kötetek címei sorrendben: A sas árnyékában, A sas hódítása, A sas vadászata, A sas és a farkasok, A sas prédája, A sas próféciája, Sas a sivatagban, A centurio, A gladiátor, A legio, A praetorianusok.  A tizenegy kötet egybe egy kicsit nagy falat, de szerintem az első kötetek már bizonyára megvannak a helyi könyvtárakban is, az első kötet még 2008 májusában jelent meg. Érdemes elolvasni az első kettőt, és ha az tetszik utána már úgysincs megállás.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló ókor Simon Scarrow

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr994845084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása