HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Csatatér Archeológusok a Nyugati Fronton 1. rész

2013.12.27. 17:35 janos900

Ha valaki angolul is tud olvasni akkor egész egyszerűen könyvek tengerén hajózva csaponghat a témák között, hihetetlen micsoda kínálat van hadtörténelmi könyvekből. Nekem az a taktikám, hogy kordában tartsam magam, hogy bőszen begyűjtöm a címeket az Amazonos "kívánság listámra", aztán a józanabb pillanatokban, szépen racionalizálom és kiszórom a nagyját. Ettől függetlenül is van nagyjából tizenöt-húsz könyv a listámon, ami hónapok óta fixen tartja a helyét. Ezek egy része a Pen&Sword kiadó gondozásában jelent meg, vagy még csak előjegyzési listán van, de én már rajta tartom a szemem. Havonta egyszer tételenként rájuk nézek, mert az elektronikus Kindle verziók ára örvendetes módón szokott csökkenni. Rendkívül akkurátus vagyok, megnézem az Amazon árat, meg a kiadó honlapján is az árat, hátha van valami nagyon olcsó tétel.

A taktikám fényesen bevált, történt ugyanis, hogy a Pen&Sword digitális könyv vásárt hirdetett, egyet fizet kettőt kap jelszóval, és valamennyi könyvük árát levitték négy font kilencvenkilenc pence-re, igazi "bargain" ahogyan az angolok mondják. Négy könyvet vettem kevesebb mint háromezer ötszáz forintért! A mai világban ezer forint alatti áron szereztem, friss pár hónapja kiadott szakirodalmat, és két kattintás után már olvashattam is! A bennem élő könyvmoly dagadtra hízott, alig bírom visszatartani magam, attól, hogy ne vegyek még négyet, vagy inkább nyolcat.

A legjobb könyvnek eddig a Digging the Trenches: The Archaeology of the Western Front, avagy ásatások a nyugati fronton, című kötet bizonyult. Igazi csemege, a téma két szakértőjétől. Beleolvastam és megszédültem a benne rejlő mélységektől. Korábban már volt szerencsém látni egy ilyen nyugati fronti ásatás teljes leletanyagát az Imperial War Museum-ban, lenyűgöző szelete volt a történelemnek.

11.jpg

Egy pár mondatban felvázolnám, hogy ez a könyv gyakorlatilag csak a jéghegy csúcsa. Azért, hogy a témát egy magyar olvasó is megértse kell egy kis háttér információ. 1914 előtt a brit hadseregről a legtöbb brit polgár csak az újságokból értesült, a birodalom rendészeti szerve volt, eltűnt a gigantikus hadiflotta  árnyékában. Nem sokan mondhatták el magukról, hogy egyáltalán ismernek olyat aki a seregbe szolgált. Magyarként mi majd most kezdünk eljutni erre a szintre, mert nálunk sincs már sorozott hadsereg. Tehát azok a katona sztorik amiket még nekem mesélt az apám, vagy amit még az én korosztályom tud mesélni a gyermekeinek azok el fognak tűnni.

A britek is így voltak ezzel, a háború és a sereg érdekes téma az újságokból, de nem volt benne a társadalom tudatában a hadsereg, nem voltak a részesei a mindennapoknak. Az első meg a második világháború ezt drasztikusan megváltoztatta, átkerültek a ló túlsó oldalára. Többek között a női segédszolgálatosok, meg a bombázások révén, szinte nem volt senki akit a háborúk valamilyen szinten személyesen ne érintettek volna. Ahogyan azt az egyik korábbi írásomba említettem is, a hatvanas években felnőtt brit gyerekeknek az egész család mást se mesélt mind háborús sztorikat, innen indult a wargame, meg a plasztik modellek mint hobbi.

Mivel a briteknek minden háborús archívumuk sértetlenül átvészelte a két világégést, kifogyhatatlan adathalmazuk van minden háborús tevékenységükről a huszadik századból. Mivel szinte mindenkit érintett a dolog, a jelenlegi britek ha elkezdenek utána nézni  a felmenőiknek, az első állomás a haderő (légi, vízi, szárazföldi) nyilvántartás, mert hetvenöt százalék eséllyel a családfakutatók össze tudnak állítani pár oldalt a felmenőkről az archívumok alapján.

Ez a két dolog a családok háborús részvétele, illetve a családfakutatás mint hobbi egy olyan fizetőképes keresletet produkál, aminek a bázisán a kapcsolódó hobbik és kutatások virágoznak évtizedek óta. Mivel a történelemkutatás a nagy dolgokra fókuszál, vezérek, királyok nagy csaták, a kis személyes sorsok külön kutatást igényelnek. Itt lép be a képbe a családfakutatás az archívumokban, illetve a hadszíntérkutatók munkája. A bőséges háttér információk alapján történő ásatások, a kis emberek mindennapjairól szólnak, segítenek azonosítani olyan elesett katonákat akiknek a leszármazottai eddig csak annyit tudtak róluk, hogy eltűntek.

Folyt köv.

1 komment

Címkék: könyvajánló első világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr275712183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása