HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Pegasus Bridge bemutatójáték, Crisis 2014

2014.11.15. 19:54 janos900

Valamikor 2013 áprilisában kezdtük el a South London Warlords bemutatójátékának tervezését (28mm, Bolt Action), a vonatkozó cikkem: itt olvasható. Azóta sok idő telt el, sok minden történt, de a terv idén novemberben a Crisis-en Antwerpenben megvalósult, és meg fogjuk ismételni a bemutatót jövőre is a Salute 2015-ös rendezvényen. A képek nem sikerültek valami jól, szokás szerint, ezért ami használható, azt mind beraktam.

a2_2.jpg

P1010190 (800x600).jpg

P1010188 (800x600).jpg

A részvételem a Crisis-en elég bizonytalannak tűnt az elején, buszjárattal nem tudtam volna megoldani, mert november 1. után nincs menetrend, a vonat és a repülő túl drága lett volna, a magyar csapat pedig nyolc fővel két autóval kezdett szerveződni, és végül négyen egy autóval értünk oda. Sajnálom, hogy a többiek nem tudták összehozni a részvételt, nagyon jó móka volt az egész. Kombinációkban nem volt hiány, a három klubtársam Londonból jött autóval, Ghulk Közép-Angliából vonattal-komppal, mi meg autóval, de hogy ne legyen olyan unalmas, ketten a fővárosból indultak (SG és Tsueno), egy Győrben (Emerald) csatlakozott jómagam pedig Mosonmagyaróváron ültem be. Antwerpenben Ghulkot felvettük a pályaudvaron, engem leraktak a szállodámban, ahol már várt a londoni csapat, a többiek mentek tovább a másik szállásra.

P1010189 (800x600).jpg

a3_2.jpg

Természetesen nem is én lettem volna, ha nem kombinálom tovább a dolgokat. Megszerveztem még a show előtt egy hónappal egy Warlods Games rendelést, hét ember listáját raktuk össze, kaptunk is 20% árengedményt. Ez se volt egy egyszerű történet átutalások, fontba fizetés, Ghulknak köszönöm a pénzügyi segítséget, Emeraldnak a házhoz szállítást, SG-nek meg a csomagteret. Bonyodalom azért ebben is akadt, kimaradt egy blister amit még várok postán, illetve az egyik rendelés Perry fém kódokat tartalmazott, amit viszont a Warlords nem tart. Úgyhogy ezeket külön kellett kialkudni a Perry ügynökkel, hogy ugyan már engedjen 20%-ot, ezt Harry barátom segítségével sikerült összehozni. Elég szép csomagunk lett a végén, többek között 11db Perry plasztik dobozt számoltam, igazi win-win üzlet volt, büszke vagyok rá, hogy sikerült összehozni. Már csak azért is mert a Warlords Games szponzorálta a Pegasus asztalt, mi meg a posta költségen felül is megtakarítottunk egy kis valutát.

a4_1.jpg

P1010213 (800x600).jpg

De kanyarodjunk vissza a Crisis-re. Mindeféle nagyképűsködés nélkül veterán show szervezőnek, és kiállítónak tartom magam, ennek tükrében ez egy profi show volt. Aki nem volt még angolszász kiállításon annak a brit kereskedők nagy száma miatt nyújt sokat, aki meg nem járt még a kontinensen annak a francia-belga-német ízek miatt. Ezért népszerű a briteknél is, meg a kontinensen élők között is. Első meglátogatott wargame shownak is tökéletes választás. A szervezést és a kereskedelmi felhozatalt nagyon jónak találtam, tudni kell, hogy mivel a brit kereskedőknek jóval költségesebb Antwerpenbe utazni, a helypénzekből nem folyik be akkora bevétel a szervezőkhöz. Ezt bizony a látogatókon szedik be, a büfé árai nagyon borsosak. Nem kárhoztatom őket, de a magyar lehetőségekhez mérten extra drága a rendezvény konyhája. Mindenkinek javasolom aki felkeresi a showt, hogy tankoljon fel ételből-italból, mert 2dl ásványvíz volt 2 EUR.

a5_1.jpg

A bemutatójátékunk rögös utat járt be 2013 áprilisa óta, a Crisis-en végül egy kb. 1 m-es szakasszal megrövidített verzió került bemutatásra, mert a kocsiba több már nem fért be. Természetesen ez az extra 1 m nem fog hiányozni jövő áprilisban, már csak azért sem, mert ez pont egy kisváros sok épülettel. A designben a szokásos elveinket követtük, olyan lett az asztal, amit otthon is meg lehet valósítani. Nem készültek tereplapok, a szokásos zöld posztóra kerültek a tereptárgyak. Az emblematikus hidat anno 85%-ban Dave barátom megépítette, de közben kiadta a Warlords is, így a szponzoráció miatt azt használtuk fel végül. Ugyancsak felkerült a 4Ground féle Cafe Gondrée. A tereptárgyak mind a klub készletéből valók, a hidat kivéve egyik se volt külön költség. Dave már az elején közölte, hogy 8 éve már megépítette az akkori 20mm-es asztalhoz a vitorlázó gépeket, most nem fogja az holtbiztos. Végül csak kitört belőle a makettező és egy jóképű műanyag csőből mégis lett egy félbe vágott gép. Külön kiemelném a villogó LED-re ragasztott tüzes-füstre festett vattapamacsokat, amikkel a kilőtt járműveket jelölte, szuper ötlet. Dave egyébként nagyszerű relikvia gyűjteményt hozott, az igazi nagyágyúkat viszont otthon kellett hagynia. Ezeket majd a SALUTE-on vetjük be. Hogy mik ezek? Nos, eredeti hatástalanított Bren, Lee Enfield, Sten, MP-40 és MG-34 kézifegyverek. Természetesen felhasználtuk az idei év SALUTE figuráját, a D-nap-ból megmintázott Beach Mastert. Készült egy csapat irgalmas nővér, az utolsó este mint hangulatfokozók, SG kapásból kiszúrta, hogy nem voltak árnyékolva, erre már nem jutott idő. Volt vagy tíz jármű és rengeteg 28mm-es figura. A járművekben egységesen a szponzor gyártmányait használtuk, a figurákban meg mindent ami volt. Warlords plasztik, Crusader Miniatures, Artizan Design, West Wind, Black Tree. Phil képes volt egy szakasz plasztik németet derékba kettévágni, mindkét felébe mágnest rakni a figuráknak, majd a lövészárkok alját is bemágnesezni, a felső fél figuráknak. Így a szakasz gyorsan „beásható” lett. Még az én régi korai britjeim is felkerültek az asztalra az utolsó hullámban a fák lombjai alatt rejtőztek, így a szebb figurákat kitoltuk a sík terepre. Ezeket a korai brit Crusader figurákat még 2005-ben vettem leárazva egy ausztriai makett versenyen, használtam már őket első és második világháborús játékokban is, majd eladtam Harrynek. Igazi harcedzett, hódító figurák, bejárták Európát (UK-Németország-Ausztria-Magyarország-UK-Belgium).

P1010209 (800x600).jpg

A közönség nagyon jól fogadta a terepasztalt, volt pár mulatságos párbeszédem, mert egész nap szórólapokkal puhítottam a kontinentális publikumot, hogy jöjjön jövőre a SALUTE-ra. A következő téma az évfordulós Agincourt 1415, több látogatótól kaptam keserű fintort amikor megtudták, ezek voltak a francia hobbisták. Vannak ilyen sebek, amik azért játék ide, vagy oda azért sajognak. Én se lelkesednék elsőre, ha egy török wargamer meginvitálna egy Mohácsra, bár jobban belegondolva  nem mondanék nemet sem. Volt egy amerikai család ahol az anyuka kiszúrta a Cafe Gondrée-t a terepasztalon, mert a nyáron ott voltak látogatóba. Beszélgettem egy svéd repülőgép szerelővel, akik évekig dolgozott Pápán, és megszólított egy vidám amerikai nyugdíjas katona is akivel remekül kitárgyaltuk a terepasztalt.

P1010215 (800x600).jpg

Részemről remekül sikerült a show, mindenféle téren teljes volt a siker. Rengeteg szórólapot kiosztottam olyanoknak akik még nem voltak a SALUTE-on, nagyon tetszett a terepasztalunk, a show felhozatala, sikeres volt a mi kis üzletünk is. Arról már nem is beszélve, hogy milyen jó volt egy kicsit a brit barátaimmal belga sörök mellett anekdotázni. Remek hangulatban utaztunk a magyar csapattal, végre volt időm megismerni újabb két hazai hobbistát, és Ghulkkal is összefutni. Kaptam egy halom WI magazint, és kipróbáltam a Small World valamint a Carcassone társasokat. Soha rosszabb kirándulást.

crisis2014.jpg

P1010192 (800x600).jpg

Szólj hozzá!

Címkék: riport második világháború south london warlords Bolt Action

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr506900397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása