HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Wargame a Nyugati fronton 1917-18

2011.03.13. 11:57 janos900

Az első világháborúról sok téves kép él a köztudatban, főleg mivel a második világháború teljesen elhomályosítja. Wargame szempontból a Franciaországban lezajlott harcok 1917 novemberétől, 1918 novemberéig terjedő időszaka, nagyon izgalmas, és remek játékra ad lehetőséget.

Először is a hadviselés ekkor már taktikailag és stratégiailag közel a második világháborús szinten állt, tehát rengeteg WW2-re íródott szabálykönyvet tudunk használni, némi átalakítással. A frontokat többször is áttörték, volt mozgó hadviselés, ez változatos küldetéseket tesz lehetővé, és nem kell nagy lövészárok rendszereket építenünk, ha játszani akarunk. A nyugati fronton ebben az időszakban két teljesen eltérő harcászati elv csapott össze, az Antant nagy mennyiségű tankot kombinált légi támogatással, a németek viszont az elit rohamosztagokat részesítették előnyben. A második világháború híres Villámháborús taktikája a kettő kombinációjával vált elsöprő erejűvé.

A nyugati fronton a brit, francia, amerikai csapatok mellett harcoltak még belga, portugál és olasz hadosztályok is, a németek oldalán 1918-ban harcolt több osztrák-magyar hadosztály, köztük több honvédalakulat is. Az Antant nagyhatalmak haderőiben rendkívül sok különféle alakulatot találunk, amerikai tengerészgyalogosokat, idegenlégiósokat, francia gyarmati csapatokat, kanadai, ausztrál vagy éppen skót ezredeket. A németek a különlegesen képzett elit rohamzászlóaljaikkal, valamint a vadászosztagaikkal tűntek ki.

A gyalogsági hadviselés a ma is használatos rajharcászaton alapult, ez lehetővé teszi a jól felépített skirmish csatákat, a fegyverzet változatos és különféle specialistákat kombinálni kell, a csaták során. A filmek és a könyvek a nagy tömegben végrehajtott gyalogosrohamokat ábrázolják csak, pedig a valóságban rengeteg éjszakai rajtaütés zajlott a senki földjén keresztül, néhány tíz emberből álló osztagokkal. A lövészárok hadviselés borzalmai, folyamatos útkeresésre ösztönözték a hadviselőket, így sok olyan középkori fegyvert is bevetettek, amikről már mindenki azt hitte a múzeumokban a helyük. Az árkokban zajló kézitusákban, a bokszertől a láncos buzogányig, az acélpajzsoktól a sörétes puskákig sokféle kézifegyvert használtak. A tankok a középkori gyakorlathoz visszatérve rőzsekötegekkel temették be az árkokat, pont úgy, mint a törökök az egri vár ostromában. A lövészárkok közötti senki földjén mesterlövészek rejtőzködtek, óvatlan áldozatokra várva, az őrszemek és a géppuskák kezelői válaszul mellvértet és megerősített sisakokat hordtak. Megjelentek a könnyű golyószórók, a kézi és puskagránátok, az acélsisakok, 1918-tól a németek már géppisztolyokat is használtak, ugyancsak német találmány volt a rettegett lángszóró.

A tankok kezdetben műszakilag rendkívül megbízhatatlanok voltak, de 1917 végére már alkalmasak voltak a lövészárkok áttörésére, ha jól kombinálták őket a gyalogsággal és a tüzérségi előkészítéssel. A tankok új dimenziót adnak a játéknak, mert a velük és ellenük való harc, nagyban befolyásolja a csaták menetét. A németek csak elenyésző számban gyártottak saját tankokat, ellenben használtak zsákmányolt brit tankokat, és voltak tankelhárító ágyúik is. Volt példa tank, tank elleni összecsapásra is. A mozgásképtelenné vált harckocsik legénysége sokszor tovább harcolt, a brit tankok kivehető Lewis golyószórókkal voltak felszerelve, a nyolcfős legénység négy-hat golyószóróval felszerelve, komoly gyalogsági tűzerőt jelent, tank nélkül is. A Cambrai-i csatában az egyik tankparancsnok, a lángoló tankjából kitörve kilenc németet terített le revolverével, ez már csak azért is nagy teljesítmény, mert a tárban csak hat lőszere volt egyszerre. A másik Viktória keresztet kapott, mert az egyik kivett golyószóróval feltartotta a németeket, amíg a gyalogság kimenekítette a tankjából a sebesült legénységét. Ugyanitt feljegyezték, hogy a németek kézigránátokkal teli zsákokkal tették ártalmatlanná a páncélosokat utcai harcokban, és teherautókra szerelt légvédelmi lövegekkel lőttek ki brit tankokat a nyílt terepen.

A lovasság bármennyire is hihetetlen első hallásra, még továbbra is kapott szerepet harcokban, ha sikerült átjutni a lövészárkokon és a csapatok elkezdtek manőverezni. A brit lovasság például már a háború elején is kapott gyalogsági kiképzést is, így lóháton mentek csatába, de gyalogosan harcoltak. Tekintve a tankok rendkívül rövid hatósugarát, még mindig a lovasság volt az egyetlen fegyvernem, ami az ellenség hátába tudott kerülni. Sor került még néhány klasszikus lovasrohamra is, bár elenyésző számban, szintén a Cambrai-i csatában volt olyan kanadai lovaskapitány, aki hat német tüzért vágott le karddal egy roham során.

  A tüzérség többnyire hátulról operált, bár a német rohamosztagok előszeretettel használtak, zsákmányolt orosz ágyukat. Ezek csövét a felére vágták és gyalog húzták előre a csatamezőn, mint egy extra méretű kerekes vadászpuskát. A háború alatt jelentek meg az aknavetők, kezdetben itt is a középkori kőhajítók mintájára, katapultokkal lőtték ki a konzervdobozokból és lőszerekből barkácsolt gránátokat. A tüzérség fegyvertárát gazdagították a füst és gáz gránátok is, ezek szintén a wargame érdekes színfoltjai. A füstgránátok remek fedezéket jelentenek, a gáz gránátok miatt a gázálarcot viselő katonák rosszabbul céloznak, a véletlenszerűen kidobott széljárás pedig sok kellemetlenséget okozhat mindkét harcoló félnek. A korszak nagy találmánya volt az adott sebességgel előre mozgó tüzérségi tűzszőnyeg, amit a támadó gyalogsága a lehető legközelebbről követett. A védő pedig igyekezett az utolsó pillanatig fedezékben maradni, majd rohamunkába elfoglalni az állásait és felállítani a géppuskáit, halálos versenyfutás volt ez a két fél között, ami egy jól megtervezett wargame keretében izgalmas csatát eredményezhet.

Az általam eddig olvasott és kipróbált szabályokból szerintem a Mud and Blood a legjobb skirmish rendszer, elegáns és ötletes. Kiforrott zászlóalj szintű játék a Great War, ez teljes egészében a 40K első világháborús verziója. Simán játszható 20mm-es figurákkal, mert a készítők szerint egy figura a játékban, három valós katonát jelképez, tehát 2db 20mm-es figura egy 25mm-es körtalpon, teljesen jó hozzá. A Disposable Heroes szabályok is jól használhatóak, viszont szakítani kell az alap koncepcióval, amikor két szakasz párbajozik, némi támogatással. A támadónak minimum dupla pontszám kell, és kétszer annyi aktiváció. Mi még annyit módosítottunk, hogy a mentődobást húsz százalékról, negyvenre emeltük, így a csapatok, nem ragadtak le annyira a fedezékekben. Jól működött még nálunk a Rapid Fire is kis módosításokkal.

A 20mm-es plasztik figurákból egyre növekvő a kínálat, különösen a Hat cég fejleszti a WW1 termékpalettáját, a vonatkozó figurákat a Plastic Soldiers Review-n lehet megnézni, ezeken kívül a Tumbling Dice cégnek szintén nagyszerű kínálata van 20mm-es fém figurákból a gyalogságon kívül, lövegek mozdonnyal és fogattal együtt, lovassági figurák lovon és gyalogosan.  A második világháború korai szakaszából is lehet használni a brit és a francia figurákat, néhány fegyvertípustól eltekintve a ruházat és a felszerelés közel ugyanaz volt.

Remélem sikerült kedvet ébresztenem bennetek, hogy kipróbáljátok a korszak wargame adaptációját, annál is inkább, mert közeleg a háború kitörésének századik évfordulója, amelynek kapcsán remek bemutatójáték téma lehet, különböző rendezvényeken, kiállításokon.

1 komment

Címkék: első világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr92735419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kabaman 2011.03.14. 13:13:51

Az első képről a Fekete Vipera 4. évadja jutott eszembe :-)
süti beállítások módosítása