HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Mészáros Vilmos: Emlékeim az I. világháborúból

2012.02.13. 11:44 janos900

A sok külföldi világháborús memoár mellett azért ne feledkezzünk meg a magyarokról sem, főleg ne egy olyanról, amelynek szerzője szegről-végről a földim. Dr Mészáros Vilmos győri ügyvéd és tartalékos népfelkelő hadnagy visszaemlékezései az egyik kedvenc könyvem a korszakról, pedig tulajdonképpeni harc alig van benne, annál több a katonák mindennapjaiból, és az orosz fogság viszontagságairól.

 meszaros.jpg

A könyvet stílszerűen a győri antikváriumban vettem használtan nyolcszáz forintért, a borítójának hátterét egyből felismertem, egy térképrészlet a Galántai József féle Az első világháború című könyvből. Nem tudom mennyire hozzáférhető jelenleg a könyv, 2003-ban adták ki, szintén Győrben, az önkormányzat támogatásával. Számomra a legnagyobb vonzereje az, hogy úgy érzem, ez az emberséges, jó humorral megírt történet akár velem is megeshetett volna, ha balszerencsémre akkoriban élek Magyarországon.

A szerző már az első mozgósítási hullámmal kikerül az orosz frontra, meg sem áll Przemysl erődjéig, ahol a többi sorstársával együtt beszorul az ostromlott erődrendszerben, amelynek feladása után orosz hadifogságba kerül. A Nagy háború végén kitört Orosz polgárháború miatt, gyakorlatilag Vlagyivosztokig vándorol, hogy ott cseh légiósokkal, egy amerikai kézben lévő ex-német hajóval térjen vissza Európába. A története és leírásai az oroszok mindennapjairól, remek háttéranyag a polgárháborúhoz is. A polgári látásmódja és jogász háttere révén, mindvégig egy civil gondolatait olvassuk, aki balszerencséjére mundért kellett, hogy öltsön. Kímélet nélkül kritizálja a tiszti kart, a hiányosságokat, a felkészületlenséget, zsigerből borzad a statáriális fegyelemtől, egy ízben, amikor felfedezi, hogy a katonái megdézsmálták a vastartaléknak szánt kétszersültet, a büntetés (főbelövés) helyett hetekre megvonja mindenkitől a fele kétszersült adagját, hogy a hiányt pótolják, végig kockáztatva, hogy ha kiderül a hiány az bizony az Ő felelősége, lesz.

A kötet egyben egy izgalmas útinapló is, az értelmes, művelt korabeli magyar ember szemével láthatjuk megannyi nép fiait, akikkel a szerző a világot megkerülő viszontagságai alatt találkozott. A kötet lapjain a koreai, brit, japán, kínai vagy éppen  maláj szereplők éppúgy felbukkannak, mint a magyarok, szlovákok, csehek, osztrákok vagy éppen az oroszok. Megindító sorsok, tragédiák, hazafiság, józan ész, remek stílus és egy jó nagy adag humor is jellemzi ezt a nem mindennapi történetet, ajánlom minden a történelem és az utazások iránt érdeklődő olvasónak.

2 komment

Címkék: könyvajánló első világháború orosz polgárháború KuKNapló

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr254098866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KVadász 2012.02.13. 20:43:49

Ember, szörnyű vagy. Ezekkel a marhajó könyvajánlóiddal rávettél, hogy öt év után tagságot váltsak egy könyvtárba, és átkutassam a polcokat kincsek után. Meg is találtam Monty emlékiratait, 320 oldal, saccra két este alatt meglesz. :)

janos900 2012.02.13. 22:52:36

Már megérte blogot írni! :D