HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

1914 Belgium, hadijátékos szemmel

2012.08.26. 17:01 janos900

A Nagy háború első nyugati szakasza még úgy indult, mint az utolsó ismert konfliktus a Porosz-Francia háború folytatása. A résztvevők gondolatait és stratégiáját ez a konfliktus határozta meg. A kontinentális seregek egyenruhája is ezt tükrözte, a rövid háború víziója nemkülönben. A legnagyobb különbségnek a németek barbár lépése tünt, amivel lerohanták Belgiumot. Belgium semleges állam volt 1839-óta, az összes nagy európai hatalom garantálta ezt, a Porosz-Francia háborúban mozgósítottak a belgák is, de a háború szerencsére elkerülte őket. Ez  utólag nagy dolognak számított a kis ország életében, lévén ma már mindenki csak úgy hívja Flandriát, mint Európa csataterét (Waterloo, Ypres, Ardennek).

Postcard_Belgian_00.jpg

Ami kimaradt az előző konfliktusban, azt az első világégés kamatostul bepótolta. A belgák szorgalmassan erődítettek az első világháborút megelőzően. Évtizedekig épültek az erődövek, amelyek a technika rohamos fejlődése miatt már az elkészültük előtt elavultak. Történtek modernizációk, de összeségében az egész rendszer maximum a 21cm-es nehéztüzérség ellen volt harcképes. A németek viszont többek közt a Monarchia segítségének köszönhetően 42cm és 30.5 cm-es akkori viszonyok között szuper nehéz ágyúkat vettetek be ellenük. Ugyanakkor nem szabad lebecsülni a belga erődöket, mert a leküzdésük komoly erőfeszítést igényelt a támadóktól. A nehéz ágyúk gyorsan lerombolták az erődőket, ugyanakkor kevés volt belőlük, erődökből viszont annál több. A lövegek közúti szállítása és üzembe helyezése pedig napokig is eltartott, ez nagyban lassította a német terveket. Az idő pedig rendkívül fontos tényező volt, a németeknek a megindulástól számított 40. napon Párizsban kellett lenniük. Különben jönnek az oroszok, és a kétfrontos háborúval elveszítik az esélyt a nyerésre. A belgáktól a németek nem számítottak ellenállásra, ez nem is szerepelt a terveikben. Bár minden eshetőségre készen a 42cm-es mozsarakat rohamléptekben készítették fel a közúti használatra, és az osztrák-magyar 30.5 cm-esek is készenlétben várakoztak, a bevetésük már időveszteséget jelentett.  Minden óra amit a belgák nem várt ellenállása miatt veszítettek, egy újabb szeg volt a német győzelem koporsójában.

Postcard_Belgian_02.jpg

A belga hadsereg minden volt csak felkészült nem, alig 20% volt a hivatásosok aránya, a mozgosítási parancsnak közel negyvenezren nem tettek eleget. Az erődök helyőrségét a túlkoros tartalékosok adták, az egész haderő nem volt több, mint kétszázezer fő. Hat gyalogos és egy lovas hadosztály volt szétszóródva, a határok mentén. A semlegesség jegyében mindkét fél támadásának fogadására megpróbáltak felkészülni. A tüzérség német gyártmányú 75mm-es ágyúkból állt, nehéztüzérség nem volt, csak az erődökben beépítve. Az ország maga viszont Európa egyik legfejlettebb vidékének számított, nagyszerű úthálózattal, és ehhez mérten a motorizáció és páncélautók használatában messze vezettek az összes többi hadsereggel szemben. A hadsereg amatörizmusa még talán előnyös is volt, mert a katonák menet közben tanulták a harcot, nem elavult doktrinákat követtek, mint például a francia társaik. A védekezés  sikerei, a haza védelmének tudatával párosulva  elégnek bizonyultak, hogy a sereg morálja túlélje a visszavonulásokat, és az ország területének majdnem teljes elveszítését. A belgák harcképes haderővel rendelkeztek egészen a háború legvégéig, sőt Afrikában még támadő hadműveleteket is folytattak, ezért a békekötéskor az ország gyarmatai gyarapodtak.

Postcard_German_02.jpg

A belgiumi harcok hadijátékosként remek téma, többnyire sík terepen lehet játszani, a nehéztüzérséget az off-board táblán kívüli erődők vagy a németek esetében a nehéztüzérség adja. A végső szakaszban (október 18. után) a britek folyami ágyúnaszádokat küldtek a tengerparti harcok támogatására. (Ezeket a hajókat a Brazil tengerészet megrendelésére építették a brit hajógyárak, a háború kitörésekor gyorsan megvásárolták ezeket a mindössze 1.72m merülésű monitorokat, az egyenként három 6 incses löveggel és két 4.7 incses tarackkal felszerelt hajókat romboló és cirkáló fedezettel küldték a belgák támogatására.) A síkság és a tengerparti terep mellett, a gátak és a csatornák is jellemzőek, valamint a jól kiépített úthálózat. A lövészárkok használata nem volt túl elterjedt, viszont mindenfelé barikádokat emeltek. Mindkét fél aktívan használta a lovasságát, az un. ezüstsisakok csatájában a lóról szállt belga lovasság a biciklis Carabinier gyalogsággal közösen harcolva, vérbe fürösztötték a német lovasság tömegrohamait. Olyannyira, hogy a csata végén a németek visszavonultak és a belgák uralták a csatamezőt. Így eshetett meg az a furcsa tény, hogy az Antwerpenből visszavonuló belgáknak többek közt, német gulyáságyúkban is főzték az ebédet.

Firing_Line_02.jpg

A belga sereg modellező szempontból is egy nagyszerű téma, a gyalogság a géppuskáit kutyák vontatta kordékon szállította, a Minerva és egyébb páncélautókat pedig széles körben használták. Az ügyes kezű modellezőknek adva a lehetőség a saját gyártású páncélautó készítésére, mert sok személyautót alakították át a belgák a háború első hónapjaiban. Ezek a modellek mind nagyszerű színfoltjai lehetnek a seregünknek. A páncélautók a lovassághoz beosztva naponta végeztek felderítést, összecsapva a német lovassággal, sikerükön felbuzdulva kezdték meg a nagyobb hadseregek is a páncélautók rendszeresítését. A belga lovasság egyenruhái három különféle alakulatot reprezentálnak, viszont harcászati különbség nem volt közöttük, így mindneki a neki legjobban tetsző lovasságot építheti meg. A belga ulánusok sisakja rendkívül megtévesztően hasonlított a német kollégákra, ezért ennek használatát megtiltották és a lándzsások a bonet de police elnevezésű sapkákat hordták inkább. Az autózás és az autós kultúra magas foka miatt, egy csomó civil járművet lehet besorozni a seregbe, fehérre festett luxus autók szállították a sebesülteket és az orvosokat a frontra és vissza, golyószórós luxusautók járöröztek.

minervavsuhlans.jpg

A belga gyalogság télen-nyáron nagykabátban szolgált, a Carabinier katonák például fekete nagykabátban harcoltak, a németek el is nevezték ezt az elit könnyűgyalogos egységet fekete ördögöknek. Az alakulat tagjait messziről meg lehetett ismerni a jellegzetes korzikai kalapjukról. A mozgosítás és az anyaghiány rendkívül tarkabarka sereget eredményzett, voltak akik civil ruhában harcoltak és voltak akik régebbi vagy éppen dísz egyenruhában. A civil ruhások és a rejtett állásból való tüzelés nagyban hozzájárultak a németek félelmeihez, akik az un. népi lövészektől tartva illetve őket megállítani akarva ragadtatták magukat atrocitásokra a polgári lakossággal szembenMinerva_10.jpg

A gyalogság tagjai nem voltak elavult doktrinákra, szabályokra kényszerítve, rugalmasan alkalmazkodtak a helyzethez, a józan eszüket használva. A nagy menetelések és a védekező harcoknak köszönhetően, igyekezetek minél célszerűbben öltözni, sokszor harcoltak rejtve rajtaütésekkel és csapdákkal lassítva a németeket.  A harc jellegéből adódóan sok utánpótlást nem kaptak, ezért a viszonylag strapabíró nagykabáton kívül minden mást civil forrásból kellett pótolni. Ezért a nadrágok színe egészen változatos lehetett, mikor mivel tudták pótolni az elnyűtt uniformist. A fejfedők terén is meglehetősen tarka volt a kép, a viaszolt fényes csákókat kifordítva hordták, a sapkarózsa már az első napokban elmaradt, és sokan a németek tábori sapkáihoz hasonló ellenző nélküli kerek fejfedőt hordták. A fegyverzet terén is nagy hiányosságok voltak, volt akinek régi típusú egylövetű puska jutott csak, és volt akinek még az sem. A lovasságnál rendszeresítve volt a Madsen golyószoró, illetve használtak Lewis golyószórókat is főleg túrakocsikra illetve páncélautókra szerelve.

Against_Odds_05.jpg

A belgák többször támadtak is, az Antwerpen körüli ostromgyűrűt állandó nyomás alatt tartották a Marne-i csata alatt, hogy ezzel is minél több németet vonjanak el a fő frontról. A végső visszavonulás és az antwerpeni ostrom idején már kaptak némi támogatást a szövetséges seregektől, ráadásul hadijátékos szempontből a legjobb-legszínesebb egységekből. Antwerpennél a Royal Navy tengerészgyalogosai erősítették a védelmet, a flotta pedig nehézágyúkat szerelt vagonokra és a vasúthálózatott kihasználva mobil nehéztüzérségi tartalékkal segítette a harcokat. A BEF két hadosztálya is megérkezett végül, de már csak a város kiürítését fedezhették, itt a belga és brit csapatok ismét együtt harcoltak. Diksmuide-nél a francia tengerészgyalogsággal vállvetve harcoltak a belga csapatok, megtartva az országuk utolsó szegletét.

Minerva_11.jpg

28mm-es figurák terén nem panaszkodhatunk a kínálatra, a Great War Miniatures, a Brigade Models és az Ebor Miniatures is gyárt figurákat a témához. Az Ebor kínálatában vannak lóról szállt lovasok is, ami nagy szó, mert ezt a gyártók előszeretettel hanyagolják, pedig sokat harcoltak így is. Ami nincs még jelenleg ebben a méretarányban az a 75mm-es löveg és a kezelőszemélyzet, van viszont a Minerva páncélautóhoz modell a 1st Corps-tól, sajnos a kezelőszemélyzet már az acélsisakos késői egyenruhában lett megmintázva, bár ezen némi fejcserével azért lehet segíteni. 15mm-ben a Peter Pig cég gyárt belga sereget és páncélautót is, 20mm-ben pedig a Hat cég előrejelzéseiben láthatunk három különböző dobozt is tervbe véve.

2 komment

Címkék: első világháború Belgium 1914 korai csaták

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr874733102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KVadász 2012.08.26. 20:55:25

Újabb jó cikk. Akit bővebben érdekel a téma, és kortárs forrást keres, keressen rá a Világháború Képes Krónikájára, fent van legálisan az egész 1914-es év a neten, telis tele belgiumi csatákkal, ütközetekkel, a belga sereg elemzésével, és képek, képek, képek. :)

iipepeii 2012.08.26. 23:49:52

Szuper cikk! Egyre jobban kezd érdekelni a WWI-es éra. KVadász, köszi a forrást!
süti beállítások módosítása