HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

John Keegan: Az első világháború

2012.10.11. 11:21 janos900

Az otthoni pihenést egy gyors könyvtár látogatással kezdtem, így jutottam hozzá az Európa kiadó egyik gyöngyszeméhez. John Keegan az egyik kedvenc történészem volt, idén augusztusban hunyt el. A csata arca című könyve az egyik legjobb hadtörténelmi könyv amit valaha is olvastam. Véleményem szerint az ilyen kisebb eseményekre fókuszáló könyvei az igazán jók. Volt szerencsém olvasni az Iraki háborúról szóló könyvét, ez nem tett rám nagy benyomást. A polcomon vár elolvasásra az Amerikai Polgárháborúról szóló könyvei is, ezt is kiadták magyarul.

borito.jpg

Az első világháború története, szerintem „hatalmas fa” rengeteg fejsze kicsorbult már rajta, nekem a legjobb összefoglalást talán a Galántai József féle kötet adta, mert szisztematikus, könnyű benne keresni, névmutatók, fejezetcímek, indexek remek háttéranyag. A Keegan féle kötet teljesen más, ez egyfajta történet mesélős feldolgozás, nincsenek táblázatok, kimutatások, és összesen csak tíz fejezet. Méretéből adódóan tehát nem versenyezhet a magyar szerző művével, ellenben sokkal, de sokkal olvasmányosabb. Remek stílusban van megírva, egyáltalán nem száraz akadémikus szöveg, és a szocialista történelemtanítástól teljesen eltérő a nézőpontja. Kellően kritikus, a hibákat mindkét oldalnak felrója, igyekszik pártatlan lenni.

A kötet egyetlen hibája az ára, hatezer-ötszáz forint azért elég szép pénz érte, az angol eredeti kemény fedelesben használtan postaköltséggel ezer forint körül van az Amazonon.  Mindent összevetve a téma iránt érdeklődőnek melegen ajánlom, de lehetőség szerint a könyvtári kölcsönzésre és nem saját zsebből való beszerzésre.

5 komment

Címkék: könyvajánló első világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr124832588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ambasa 2012.10.11. 23:57:25

Hát igen Keegan nekem is nagy kedvencem, főleg azok a könyvei, amelyek valamilyen újszerű megközelítéssel próbálnak bemutatni történéseket illetve akár csak James Burke az összefüggésekre világítanak rá.

Keeganre anno még a Discoveryn futó sorozatában a Háború és civilizációban figyeltem fel. Ezt könyv alakban is kiadták A hadviselés története címmel. Hasonlóan jó a Csata arca, és a Maszk.

Ugyan akkor kicsit ódzkodom az ilyen nagy összefoglaló művektől. Lehet, hogy Keegan nagyon olvasmányosan ír nagy összefoglaló műveket, de ezeket nagy valószínűséggel "a három könyvből írok egy negyediket" kategóriába esnek. Ez önmagában nem lenne baj, hiszen Keegan tett már le annyit az asztalra, hogy kicsit lazítson, csak sajnos nem kezeli kellő kritikával a forrásait. Nem olvastam, de hiteles személytől hallottam, hogy sajnos a második világháborús összefoglalójában, pl Prohorovka kapcsán még mindig Rotmisztrov elavult hazugságait ismétli meg. Azért ez Keegan esetében egy kicsit kínos és felveti a kérdést, hogy akkor az adott könyv más részeit is fenntartással kezeljük. De szeretném hangsúlyozni ezt az ilyen nagy összefoglaló könyveire értem és nem a fentebb említett elemző könyveire.

TG

Ui. Na azt hittem, most hogy hazautaztál egy kicsit pihenhetek a babérjaimon erre tessék még itt is írsz...

janos900 2012.10.12. 08:31:51

@ambasa: Egyetértünk, az összefoglaló könyvei nem olyan jók.
Fél oldal nem egy nagy erőfeszítés. A szombatról is tervezek egy cikket. :D

iipepeii 2012.10.24. 08:38:23

Én most olvasom a Hadviselés Történetét tőle(mellesleg emiatt a cikk miatt jutottam el az íróhoz) és nagyon tetszik. Ugyan összefoglaló műről van szó, a hadviselés törvényszerűségeiről írott fejezetei, szerintem kevés cáfolható részt tartalmaznak. (Mondjuk, ugyanezt mondták Clausewitz-ről is, ahogy azt a könyv is leírja. De akkor is így gondolom. :) ) Érdekesnek, izgalmasnak és nem utolsósorban ésszerűnek találom a következtetéseit.

KVadász 2012.10.25. 20:32:15

Nem vág teljesen a témába, de ha már WW1, most találtam valami érdekeset:

mek.oszk.hu/05000/05005/html/

Ha valaki ismerte elnézést, de elég érdekesnek találtam, valahogy ezt a frontot - gondolom sokak személyes érintettsége miatt - kevéssé dolgozzák fel hadijátékokban. Olvasmánynak mindenesetre bőséges és érdekes.

janos900 2012.10.26. 21:50:14

@KVadász: En nem ismertem jonak tunik, foleg mivel akkor es ott volt Britek vs K.u.K. csata. Szuneteimben olvasom a cegtol. :)