HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Az utolsó emberig

2012.11.19. 17:13 janos900

Kölyök koromban semmi se érdekelt a huszadik századi magyar hadtörténelemből, mert a szememben vesztesek voltunk, és persze semmi színvonalas fegyverünk se volt (Tigrisnél alább nem adtam, aztán megtudtam, hogy volt nekünk olyan is). Meg az egyenruhák se voltak valami jól kinéző darabok, szóval Magyar Honvédség  a huszadik században, unalmas téma. Ebben a teljesen hibás következtetésben és véleményemben nagyban erősített az átkos rendszer történelemtanítása. Aztán múltak az évek, és egyre többet tudtam meg a történelmi háttérről és az összefüggésekről. Hogy mást ne mondjak lejátszottam a Don Kanyart németként, egy nagyon precízen felépített szimuláció keretében, és szembesültem a döntésekkel és a lehetőségekkel amikkel akkor és ott szembenéztek.

A kamaszkori véleményem megváltozott, benőtt a fejem lágya. Főleg amióta egy másik országban élek sokkal jobban értékelem a hazait, mindenben. Egész egyszerűen, mert megtapasztaltam milyen az ha az alap magyar dolgok egyszercsak eltűnnek. Ezért nálam most reneszánszát éli a Honvédség 1848-tól 1945-ig bezárólag, a második világháború parkoló pályán van, de nincs elfeledve. Az első világháborút most kezdem újra felfedezni magamnak, azon belül a magyar vonatkozású dolgokat különösen. Így aztán nagyon örültem, amikor Petyó hobbitársunk ajánlotta a nagyháború.blog-ot,  és azóta lelkes és rendszeres olvasója vagyok. A blog része Dr. Kemény Gyula naplójának apránkénti közlése, a sokszor sokkoló és brutális naplót olvasva szinte ott érzem magam az olasz fronton. Ezért amikor ugyancsak Petyó ajánlásában tudomást szereztem Hary József: Az utolsó emberig, Isonzói jelentés című könyvéről rögtön meg is kértem Ambasát, hogy szerezze meg nekem. Akkor még nem is tudatosult bennem, hogy ez a könyv teljes mértékben kapcsolódik a Dr. Kemény féle naplóhoz, mivel a két férfi ismerte egymást, hiszen ugyanabban a Nagyváradi 37. Gyalogezredben, annak is a IV. zászlóaljában szolgáltak. A két naplót tehát össze lehet olvasni, egymást kiegészítik. Hary naplója, ha lehet még megrázóbb, mint Dr. Keményé, mert amíg az orvos hátul dolgozott, addig Hary a frontvonalba harcolt.

utolsoemberig.jpeg

Sokat nem lehet ezekről a naplókról írni, ezt el kell olvasni! Egyszerűen muszáj vele szembesülni mi volt ott, mit éltek át akkor, mert aki ezzel szembesül annak ezek után már egy rossz szava sem lehet a magyar katonák teljesítményéről. Az irányított és jól koordinált tűzérségi tűz után a magyar baka ugyanúgy versenyt futott az olaszokkal, mint a britek és németek. A támadók azért futottak, hogy még az előtt odaérjenek a védő állásokba, mielőtt a géppuskák megszólalnak. A védők pedig kétségbeesetten ásták elő magukat a bunkerból vagy éppen a kavernákból, hogy minél gyorsabban fel tudják állítani a géppuskákat, különben a támadók elsöprik vagy éppen élve eltemetik őket.

Az egyetlen amit sajnálok, hogy a két naplót nem egy kötetben jelentették meg, a két visszaemlékezés oldalait egymás mellé kellett volna tenni időrendi sorrendben, két különféle betűtípussal írva, hogy együtt és külön-külön is el lehessen őket olvasni. Ezt leszámítva a könyvet minden magyarnak ajánlom olvasásra, többet lehet belőle tanulni a magyar honvédekről, mint sok történelemkönyvből.

16 komment

Címkék: könyvajánló első világháború KuKNapló

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr984914966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2012.11.19. 17:52:29

Ezt a könyvet nemrég nagyon kerestem, de nem találtam egy online antikváriumban sem. :( Viszont megtaláltam hlyette Bárftai Szabó László, azonos című művét: www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/konyv/b/bibJAT00157801.html

Nagyon izgalmas és szívszorító könyv az szerző által parancsnokolt utásszázad visszavonulásáról a doni áttörés pillanatától a hazatérésig.

HPetyo 2012.11.19. 18:28:18

Szoktál mesélni az angol barátaidnak ezekről, meg úgy általában a magyar történelemről? Érdekli őket? Vagy csak az angol felsőbbrendűségük magas lováról lenézik a mi kis sokat szenvedett de nagy tettekkel büszkélkedhető nemzetünket?

Nekem volt egy angol barátom, aki ijesztően keveset tudott a térség történelméről, (ami azért megbocsájtható) de azt is hibásan. Egyik beszólása a 32-esek terén álló első világháborús szoborról, hogy a katona "nazi style helmet"-ben. Jellemző. De ő legalább nyitott volt, ha meséltem neki, és azt hiszem érdekelte is.
Nálatok milyenek?

janos900 2012.11.20. 09:29:47

@bogesz001: Köszi az ajánlót, megnézem amint tudom. Ami ezt a könyvet illeti, próbáld meg a kiadótól közvetlenül:www.puskikiado.hu/katalogus

janos900 2012.11.20. 09:50:06

@HPetyo: A rövid válaszom: Mindegyik más, csakúgy mint a magyarok. Akit érdekel a nagyvilág, vagy a történelem az tájékozottabb, akit nem az nagyon nincs képbe.
Egyértelmű, hogy én a közeli barátaim körében teljesítem a kultúrmissziót. Tehát mindegyikük kóstolta már a Tokaji aszut, a túrórudit, lángost, és a marhapörköltet bográcsból (nekik az a magyar gulas, nem a leves). Az Egri csillagok feliratos verzióját is odaadtam nekik, de őszintén nagyon gyönge a felirat, szóval nem sok munícióm van ezen a téren.
A klubtagjaink, történelem iránt érdeklődő emberek, így kinek-kinek melyik a kedvenc korszaka, attól függ mennyit tudnak a magyarokról. A napóleoni háborúk kapcsán az "osztrák-magyar birodalom" és annak hadserege elég jól ismert. Erre meg a Krími háborúra alapozva, az 1848-at is könnyű felvázolni, wargame szempontból.
A többi teljesen emberfüggő, van olyan dél-afrikai ex-katona klubtárs, aki még a napi politikánkkal is képben van, a másik dél-afrikai meg a Kalandozó Magyarok vs Bizánc témát ismeri behatóan. Olyan brit is van akinek megvan a 15mm-ben Mátyás Fekete Serege.
A magas lóról letekintést egyáltalán nem érzem, ugyanakkor a saját történelmükkel foglalkoznak inkább, mi egy alig 10 milliós kis ország vagyunk, ehhez mérten van tudásuk rólunk. Nagyon nem ekézném őket ezért, mert mi sem foglakozunk sokat Albánia, vagy Bulgária történelmével, kultúrájával, pedig sokkal közelebb vannak hozánk méretben is meg földrajzilag is. Ahogyan mi nem nagyon vagyunk képbe az ex-szovjet államokkal, kb. úgy nincsnek ők se képben az ex KGST országokkal.

HPetyo 2012.11.20. 11:35:47

@janos900: Köszi a választ. Nyilván én sem várom el, hogy minden évszámot tudjanak a magyar történelemből, én sem tudok sokat az angolból, de az egész pozitív, amit írtál. Pont a magas ló hiánya. Azért is, mert ahogy korábban írtad, szinte az egész wargame az ő történelmük. Így megtehetik, hogy minden mást lesz@rnak. De jó olvasni, hogy azért nem mindenki teszi.
Itt nem az ekézésről van szó, de amikor egy volt francia kolléga megkérdezte, hogy a magyarok kivel voltak a második világháborúban, és hogy győztek-e, az azért súlyos alapműveltségi hiány. Szerintem. Mert azért mégsem egy oceániai szigetecske vagyunk. :-)
Sok sikert a kultúrmisszióhoz és mindent bele! :-D Pálinkát nekik! :-P

mossberg operator 2012.11.20. 15:04:27

Erdekes tema.
Mas: Mindenhol vannak sotet emberek. Idezem: "Nalatok (ertsd: Magyarorszag) biztos angolul beszelnek, mert olyan jo az angolod!" Persze ez nem hadijatekos emberke volt.

KVadász 2012.11.21. 00:37:20

Jó, hát nálunk sem mindenki tudja megmondani, hogy az észtek kivel voltak a II. világháborúban, (btw a vaktérképre is nehezen teszi fel őket). Én nem sokat adok arra, hogy egy külföldi ismeri-e az országunkat, vagy a történelmét, még a hadijátékosok között sem; én se sokat tudok a Német Lovagrend harcairól, meg a lengyel-litván csatározásokról, sőt, a százéves háború is elég vakfolt, pedig érdekel a történelem.
Szerintem a hobbyn kívüli emberek kevéssé ismerik Európa történetét, és minden nép személyes sértésnek érzi, ha őróla, éppen őróla tudnak keveset. Pedig a svédek, azok fél európát uralták, az oroszokról nem is beszélve - tud valaki részletesen mesélni XII. Károly vagy Nagy Péter hadjáratairól? Nem feltétlen, pedig picit nagyobb országok.
A lényeg, hogy egészség legyen, no. Ennyi. :)

HPetyo 2012.11.21. 18:35:18

Szerintem meg egy második vh. nem egyenértékű a német lovagrendek harcaival. Valamivel nagyobb hatása volt az előbbinek a jelenünkre. Épp ezért része az alapműveltségnek. Míg szvsz hazánk is fontosabb résztvevője volt a világégéseknek, mint az észtek (nyilván szerintük nem), és ezt nem csak nemzeti sovinizmusból mondom. De ki volt a németek utolsó szövetségese? Hol volt Hitler utolsó nagyszabású támadó hadművelete? (nem, nem az Ardennekben), hol érték el utolsó sikereiket a németek? Melyik volt a háború 3. legnagyobb ostroma?
Na, de nem offolok. :-) Nyilván elfogult vagyok.

KVadász 2012.11.22. 09:56:55

@HPetyo: Igen, elfogult vagy. Még a nemzetközi szakirodalomban sem roskadoznak attól a vélemények, hogy a mi szerepünk hű de hatalmas lett volna. Csatlósország voltunk, csúnya leszek, "fegyvertelen" tömeg (légierő és páncélos haderő nélkül - kilencven egynéhány tankkal a csúcsidőszakban összesen [a Toldi már nem tank 43-44-ben]). Hogy eközben zajlottak nálunk események, amelyekben más országok haderői vívtak komoly csatákat, nem befolyásolta a háború menetét vagy sorsát. Mondom, ez nem az én véleményem, ezt írja a szakirodalom nagy része, ha megnézed. Történelemtanításunk is ennek megfelelő: kb. annyit fel is tudunk sorolni, mi magyarok is, amennyit te most megtettél, de hogy ki volt a II. magyar hadsereg főparancsnoka, nagyjából meg sem említi a törikönyv, szemben Rommel, Montgomery, Patton, Zsukov, Guderian nevével.

Egyébként ha az én véleményemet kérdezed, nem is vesztünk vele sokat. Nem sok jelentősége lett volna a háború szempontjából, ha be sem lépünk, vagy a másik oldalra állunk. Nézd meg a románokat. Totálisan irrelevánsak voltak, vihar a biliben, ugyanúgy zajlott volna nélkülünk is minden, csak nem mi vesztünk soktízezer embert a Donnál.

Én is azt gondolom, hogy akik akkor ott voltak, ahol lenniük kellett, nem voltak kisebb hősök, mint a halivúdi sztárok, és büszke vagyok rájuk, emlékezem a tetteikre. De kijelenteni, hogy szerepünk lényeges volt a háborúban?? Háááát, ez csúsztatás, de erősen. :)

HPetyo 2012.11.22. 11:03:37

@KVadász: Nem értek veled egyet. Attól, hogy országunk hadereje gyenge volt, az általam említett események még itt történtek, érintettek voltunk, habár a főszerepet nem mi játszottuk. Attól még komoly meghatározó események voltak, ha benne voltunk, ha nem. Lényegtelen, hogy hány üzemképes harckocsija volt akkor a honvédségnek.
És az a nyugati szakirodalom, akinek a Wermacht utolsó nagy támadó hadművelete az Ardennekben volt (mert nem képes tovább látni az orránál, vagyis a nyugati fronton túl) az annyit is ér. De az tény, hogy csak Budapest alatt 3 hónapot "vesztegelt" a Vörös hadsereg, és kellet neki vagy 5 hónap mire átmenetelt az országon, hogy megvívja a világháború majdnem Kurszkkal azonos méretű páncéloscsatáját. Szerinted ez nem számít? Nem volt befolyással a háborúra? A nyugati szakirodalom szerint biztos nem, mert azok a komoly tudósok, lehet, hogy nem is tudnak róla vagy nem hajlandóak elismerni, mert akkor hol van az ő nagy ardenneki hőstettük?!
Emellett mit számít az, hogy ki volt Jány Gusztáv? Én nem is erről írtam, ne keverd bele. A magyar történelemoktatást meg pláne. Az nevetséges.
Amúgy a német hadsereget ekkoriban érintő krónikus gyalogoshiány közepette azért sokszor jól jöttek a magyar csapatok...
Ajánlom Számvéber Norbert munkáit, mert sokszor kicsit más megvilágításba helyezi az eddig tanultakat. ;) Rá szerintem lehet dolgokat mondani, de elfogultságot azért talán nem.
Tehát ezek a, csak szerintem, meghatározó események a térség és a mi (oroszok, németek, románok, ukránok, bolgárok, magyarok, stb.) történelmünk.
Na de a továbbiakat megbeszéljük majd egy jó pofa sör mellett, mert a végén János még tényleg kitilt, hogy szétoffolom/juk a blogját. :))
Megpróbálok máskor nem feltenni provokatív kérdéseket. (de nem ígérem :D ) Csak hát érdekel, amit eredetileg kérdeztem. Kíváncsi vagyok, hol, milyenek az emberek.

KVadász 2012.11.22. 22:08:44

@HPetyo: Akartam írni kifejtős választ, de félek a bantól. :) Messze nem értek veled egyet, sem abban, hogy a tavaszi ébredésnek bármi jelentősége lett volna (a Kurszk méretűt meg kikérem magamnak, 10.000 páncélos kontra 1500 páncélos össz. erő a mérleg) sem abban, hogy a németeket bármennyire is érdekelte volna, vagy érdekelné ma mindez.

Szerintem mi egy nagyon önérzetes kis nemzet vagyunk, akik hajlamosak azt gondolni, hogy nagyobb a szerepük, mint valójában - ami kb. '18-ig így is volt egyébként, de a második világégéshez annyi közünk volt hadászatilag, mint a--- á, meg sem mondom, mennyi.
Ennek ellenére a téma lehet érdekes, pláne hadijátékos körökben. Pusztán kifogásolom, hogy csóváljuk a fejünket, és leműveletlenezzük azt a dánt, hollandot, észtet, spanyolt, törököt vagy svájcit, aki szerint volt érdekesebb dolog is a törikönyvében a tordai csatánál, a debreceni ütközetnél, és urambocsá, ne kövezzetek meg, de 150.000 átvert, megalázott és halálra ítélt magyar baka doni vérveszteségénél is.
A sört meg elfogadom, de te fizeted. :)

janos900 2012.11.22. 22:46:40

Az én hibám, a bevezető szakasz, provokálta ki az egészet. :D
Szerintem is inkább sör mellé való a téma, írásban könnyen eldurvul, mert érzékeny terület ez. Szóval, ha szabad javasolnom, ezt ne itt. :)

HPetyo 2012.11.23. 02:39:31

10000 páncélost felejtsd el, sosem vol

HPetyo 2012.11.23. 02:43:11

Sosem volt annyi kurszkban. És ne a tavaszi ébredéssel hasonlítsd össze hanem az alföldi páncéloscsatával. Mindemellett úgy érzem még mindig nem érted, mit akarok mondani, rendre másra válaszolsz. Elbeszélünk egymás mellett.
Jövő hét M&B WW2?

KVadász 2012.11.24. 13:51:44

@HPetyo: Hát, megnéztem három forrást is (köztük oroszt és amerikait), a legkevesebb is 7500 páncélost ír a két oldalra összesen (és ez az orosz forrás. :D )
Hortobágyi páncéloscsatában sehogy sem volt 1000-nél több tank és rohamlöveg, bárhogy számolom (persze a te forrásaidat nem ismerem), és ebből egyszerre egy oldalon nem harcolt 2-300-nál több, amíg a többi tartalékban volt/javították/vonult. Szóval ez nekem nem túl "nagy durranás", de ha téved a net, dobj át egy forrást privátban, szívesen megismerem az igazságot.

Mint mondtam, kifejtős választ (amelyben az általad felvetett dolgokra válaszolok) direkt nem írok, így is amit kapni fogunk Jánostól legközelebb, azt nem tesszük zsebre. Azt majd a csata mellett. :) Egyébként írtam választ.

Hogy kicsit on is legyek:
Beszereztem John Lukacs: Európai világháború 1939-41 könyvét. Mocsokjó, napi 200 oldalas tempóban emésztem. Nem is hallottam eddig a fickóról, pedig a Columbia és Princeton is meghívta oktatónak. Jó stílus, jó összefüggések, viszonylag kevés hadászat, de a háború elejét zsenilis nyíltsággal, őszinteséggel és dogmadöntögetéssel kezeli.
Speciel azon kívül, hogy magyar, semmi köze nincs a témához, de olvassátok el, jó kis könyv.

KrisztianTakacs 2012.11.26. 11:51:50

Szeretném egy pozitív tapasztalattal zárni az itt kialakult off topicot.
Az alábbi cikkünk utolsó képén látható portré a falon nem véletlen:
wargame.hu/#article=129;

Az ír wargammernek, miután megtudta, hogy magyar vagyok az volt az első kérdése, hogy tudok e neki szerezni 1/72-es 'army of Kossuth'-ot :)

Üdv,
K
süti beállítások módosítása