HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Orosz-Japán háború 1904-1905, hadijátékos szemmel

2012.11.21. 11:43 janos900

Na ez az a korszak ami folyamatos fejvakarást okoz nekem, már évek óta. Egyrészről egy lenyűgőző sztori, márészről egy logisztikai rémálom. Dávid sikeres harca a Góliát ellen állandóan magával ragad, ugyanakkor a modellezői és figuragyűjtő része elborzaszt, ráadásul ellenfelet találni hozzá, külön művészet. Előre bocsájtom, a tengeri hadviselése a korszaknak egy külön téma, itt most a szárazföldi hadviselésről, mint hadijáték témáról lesz szó. A bejegyzés apropóját az adja, hogy érzem a téma be fog törni a wargame piacra, és változások jönnek, mert a hírek ezt sugalják.

japan5.jpg

Lássuk szépen sorjában, a változás szelét egy Shiba Ryōtarō nevű író gerjesztette, aki tíz éven át dolgozott egy regénysorozaton, amely 1868-tól az Orosz-Japán háború végéig tartó korszak alatt játszódik. A négy kötetes regényfolyam (vagy kétezer oldal) eladási számai minden rekordot megdöntöttek Japánban. A könyvekből egy tizenhárom részes filmsorozat készült epizódonként kilencven perc. A sikerük hatására jövőre kijönnek a könyvek angolul, magyarra fodítva a sorozat címe kb: Felhők a hegy felett. Jelenleg horrorisztikus áron lehet őket előrendelni, mert ez egy magánkiadás.  Valami ötven font darabja, de ez úgyis megy lefelé, főleg ha a könyv sikeres lesz. Erre úgy érzem megvan minden esély, mert ez egy jó téma. A regények nagyjából azt a sémát követik majd, amit a Herman Wouk féle Háború valamint annak folytatása. Ezekből is készült egy rendkívül hosszú filmsorozat, anno. A háttér mindig egy kiterjedt család, amelynek egyes tagjait máshová sodornak az események a háborús években. Jelen esetben két fiútestvér élete a fő történet, az egyik katona a másik tengerész.

japan4.jpg

Tehát nagyjából 2013 közepére megindul a könyv, és szerintem ez hozza majd magával a filmet is dvd-n angolul. Ez nagyon jó hír lenne, mert nekem mindkettő kell, de türelmes vagyok és kivárom amíg elérhető áron lesznek. A könyvtáram Orosz-Japán részlegét évek óta apránként fejlesztgetem, és figyelem a  28mm-es gyártók kínálatát is. Az idei év ezen a téren is kedvező fejleményket hozott, megjelent a piacon a Tsuba Miniatures cég, ez egyenlőre blog formában üzemel, egy német hobbitárs tulajdonában van. Szépen gyarapodó kínálata van, tizenhárom orosz és japán blister rendelhető eddig. Gyalogos szakaszok már építhetőek mindkét félnek. A Tsuba figurákon kívül a Redoubt Miniatures-nek is van egy passzoló kínálata, van is nekem belőle néhány figurám. Az orosz és kozák figurákat inkább elfelejeteném, a japánok viszont elég jók, bár nagyon masszív kis fickók, hordómelkasu törpék, de festés után ez szerintem nem lesz feltűnő.  A cég gyárt géppuskásokat is, valamint tábori ágyúkat. Japán lovassága senkinek sincs a korszakhoz, illetve mégis. Mert az Old Glory-nak a Boxer lázadásos kínálatában vannak japánok! Tüzérek is, gyalogosok is és lovasság is. Itt is vegyesek az érzelmeim, a gyalogsági blister megvan nekem, volt benne öt olyan figura, akinek a feje hátrafelé néz, miközben előrefelé rohamoz, szuronyt szegezve. Ezt azért talán mégse kellene.

japan1.gif

 A lovak a német blisterük alapján szintén kutya méretűek lehetnek, ami a pónilovas kozákoknál elmegy, de a japán lovasságnál nem annyira. Az Redoubt féle kopjás kozákok rendelhetőek ló nélkül is, és a Perry féle plasztik ACW lovasság lovaira illenek. Az Old Glory féle német WW1 lovasokat pedig rápróbáltam a London Tradition féle 30mm-es lovakra, és ezek is összepasszolnak, de elég horror árba jön ki a kombináció, mert huszonöt font tíz lovas az Old Glory-tól , meg huszonegy font a tíz ló a másik gyártótól, azért az horribilis.

japan2.gif

A figurák terén van egy nagy előnyöm, és ez az orosz seregem, ami gond nélkül megvívhatja a ráeső részt ebből a háborúból is, az egyenruhák színét ugyanis az 1905-ös színek alapján festettem. Az orosz tűzéreim az Old Glory Boxeres oroszai, nekik csak ágyúk kellenek. A kerekes talpra szerelt maxim persze kell külön, de összeségében, majdnem 85%-ban megvan az orosz sereg a korszakhoz. Az orosz-japán háború is ugyanazt produkálta kicsiben, mint az első világháború nagyban, vagyis színes napóleoni mozgékonyságban kezdte és földbarna beásottságban végezte. A korai orosz egyenruha a fehér zubbony szürkés nadrággal, a zubbonyt azután szépen teavízben megszínezték, hogy ne legyen olyan jó célpont a japánoknak. A japánok is színesbe kezdték, sötétkék illetve fehér egyenruhában, amiből azután ők is átvedlettek világosbarna-keki színekbe. A japán lovasság kék attilában és piros nadrágban parádézott. Enyhe huszár utánérzésem van, a fényképeiket látva. Az asztalon a színes egyenruhák mutatnának jól, az oroszoknál ez megoldható, ha festek pár újat, de a japánoknál csak az Old Glory féle gyalogosok lehetnek kékek, a másik két gyártó a későbbi uniformisban mintázta meg a figurákat, de ezt még meg kell vizsgálnom alaposabban. Reményeim szerint a sikeres könyvsorozat és a filmek hatására, megélénkül a kereslet a figurák iránt, mert ez arra sarkallaná a Redoubt-ot, hogy fejlessze a kínálatát. A Tsuba féle ajánlat ütemesen bővül, bár KVadász blogger kolléga nagy megelégedésére, kicsit elhajoltak a Freikorps irányába. De remélem a beigért orosz ágyút kiadják mielőbb, és tőlük is várom a japán lovasságot.

japan3.jpg

A szabályrendszer tekintetében ide még inkább passzol a Black Powder, mert ugyan a Port Arthur ostroma nagyobb figyelmet kapott, de azért Mudkennél a világ addigi legnagyobb csatája zajlott le, csak az első világháborús ütközetek múlták felül. Illetve nagyszerű skirmish ütközeteket lehet vívni a  Mud and Blood rendszerével, kozák portyák, kínai banditák, teherhordó kulik és még sorolhatnám. Az oroszok kitartóak védelemben, a japánok fanatikus támadók, az oroszok a géppuskáikat kerekes ágyutalpra emlékeztető állványon vetették be, ami remek célpontot kínált, a japánok háromlábú állványon rejtve. Az orosz tüzérség nyílt színen állt fel, a japánok rejtve, megannyi eltérés ami egyedi karaktert adhat a seregeknek. Az ostrom pedig igazi lövészárok hadviselés volt, szögesdróttal, reflektorokkal, éjszakai rohamokkal stb. Igazándiból tehát a japán lovasság a hiányzó láncszem, meg az ellenfél játékos, a pénzen és időn felül persze.

japan6.jpg

2 komment

Címkék: japán-orosz 1904

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr704918062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HPetyo 2012.11.21. 22:06:00

Nagyon érdekes korszak, előre vetítette a nagy háború hadviselését, de talán még tényleg nem elég elterjedt. Azért kiváncsi vagyok, fogsz e találni játszótársat, szívesen olvasnék jó kis csatajelentéseket, szép figurákkal. :-) Mindent bele.

janos900 2012.11.22. 16:42:11

@HPetyo: Ez még csak távoli terv. Majd ha ledolgoztam a jelenlegi lemaradásaimat festésbe, meg olvasásba, utánna meglátom. Az idő nekem dolgozik, nekem nem surgos ez a projekt, remelem konyv meg a filmek befutnak. Egy kis izelítő:www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=P5ze4-iFEL4
süti beállítások módosítása