HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (23) 1918 (2) 20mm (43) 28mm (13) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (107) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (175) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (21) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (171) Korea (1) KuKNapló (9) lovasság (1) második világháború (178) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (5) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (17) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (62) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Skócia (3) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIV. század (3) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Projekt 07, 20mm XIV. századi sereg

2024.08.10. 09:20 janos900

Egy újabb ölbe hullott projekt. Úgy látszik ez egy ilyen év, először Józsi Bácsi figuráit vettem át lásd Projekt 02. Most pedig Zirriantól kaptam egy rendhagyó projektet, 20mm XIII.-XIV. századi figurákat az első Skót Függetlenségi Háborúhoz (1296-1328).

swic.jpg

swid.jpg

swie.jpg

swif.jpg

Középkori seregem még nem volt, mivel a források a legtöbbször homályosak, és nagyon sok a fehér folt, ezért én nagyjából azokkal a korszakokkal foglalkoztam eddig, amikről már készültek fotók. Közel 700 év távlatából egy mai magyar olvasónak jószerével egyetlen kapaszkodója van ehhez a háborúhoz, ez pedig nem más mint Mel Gibbson filmje a Rettenthetetlen (Braveheart 1995). Ez egyrészt jó, mert a film remek szórakozást nyújt. Másrészt rossz, mert nagyon, de nagyon pontatlan. Olyan, mintha valaki egy egyhetes skóciai körtúra után emlékezetből mesélné el a skót történelmet. Talán elég ide annyit hozzáfűzni, hogy a skót sereg kinézete a filmben teljesen légből kapott (kék pikt arcfestés, amit már 700 éve nem viselt senki a XIII. században, meg kiltet hordanak, ami csak 300 évvel később jelent meg). Sokkal jobb a helyzet egy másik film kapcsán ez a Törvényen kívüli király (Outlaw King 2018) Chris Pine-tól, ebben is van történelmi csúsztatás (időrend, meg két csata összevonása), de a ruházat, fegyverzet még a vájt fülű Youtube analizátorok szerint is rendben van Az első filmet William Wallace, a másodikat Robert the Bruce élete inspirálta. Részemről ezek remek legendák, meg kell őket nézni, meghozzák a hangulatot a korszakhoz, de referenciának még véletlenül sem ajánlom a Breavehart-ot.

swia.jpg

swib.jpg

swig.jpg

swih.jpg

Egy kis kitérő a Rettenthetetlen című film kapcsán. Még 2009 nyarán volt szerencsém megnézni Skócia egy részét, többek között Stirlingben a Wallace Monument-et. Előző évben távolították el a parkolóból Tom Church szobrát, ami Mel Gibbsont ábrázolta Wallace-ként a filmből (Freedom címmel). A skót idegenvezetőnk mesélte, hogy rengeteg turista (főleg az USA-ból) reklamált, hogy miért nem ez a szobor van az emlékműben, hiszen ez az igazi. A helyiek viszont folyamatosan megrongálták, pont azért mert hazug ferdítésnek érezték. Londonban az angol nyelvtanárom Simon, szintén utálta a filmet, mert a történet alapján a későbbi angol királyok, mind egy skót nemes és egy akkor 9 éves!! francia királylány zabigyerekének a leszármazottjai voltak. Szerintem egy amerikai filmen nem érdemes számon kérni a korhűséget, ugyanakkor tény, hogy sokat árt egy ennyire népszerű film a történelmi emlékezetnek, ha ennyire valótlan dolgok vannak benne. Szóval érdemes a filmeket bizonyos távolságtartással kezelni. Ami szerintem a poén az egészben, hogy az eredeti történet is van olyan jó, mint a kitalált. Elkezdtem könyveket keresni a témához. Találtam egy PEKO könyvet Bannockburnról, meg vagy öt kalandregény sorozatot angolul (egy van magyarul is Robyn Youngtól) a korszakhoz, szóval lesz mit olvasni.
borito_3.jpg
Azt szeretném előre kiemelni, hogy a nacionalizmus akkoriban még ismeretlen fogalom volt, tehát a korabeli seregekben a földesurak csapatai harcoltak, a skót háborúkban sok olyan nemes viselt hadat, akinek mind az angol, mind a skót oldalon voltak birtokai, a követői, csatlósai is ennek megfelelően mindkét királyságból akadtak. A háborúkat gyakorlatilag három egymást követő angol Edward király (I.-II.-III.) vívta a skótok ellen, ők közben persze viseltek hadat a kontinensen (francia területek és Walles-ben is). Segédhadakat is toboroztak ezekről a területekről is meg a szomszédos ír szigetekről is. Ebből kifolyólag mivel egyenruha nem volt akkoriban, részemről szinte minden korhű figura használható mindkét seregben, ráadásul a XIII. századi figurák nálam még vagy ötven évre hitelesek 1350-ig bezárólag simán. A Zirriantól átvett figuráim nagy része a Medbury 3D nyomtatás, nekem nagyon tetszenek. Még a fontosabb történelmi szereplőket is megmintázta, valamint vannak korábbi figurái is az 1200-as évek végére, meg éppen készülnek az angol-francia figurák a 100 éves háború korai szakaszához, szóval részemről van választék.

100wa.jpg

100wb.jpg

100wd.jpg

100we.jpg

Szabálynak elsőre az eBob Miniatures kiadványára a Rebellion-ra gondoltam, valahol még megvan az a Wargames Illustrated amiben először bemutatták. Hamarosan várható a Saga Age of Chivalry szabály is, az ugye 4-6-8 figurás egységekkel operál, szóval később elérhető lesz ez a szint is, még meglátom merre fogok haladni. Középkori skót tereptárgyam semmi sincs, szóval valószínűleg a nádtetős ukrán épületek lesz a háttér, meg a Renedra középkori fonott kerítései, amiket nagyjából használok minden orosz játékhoz.

Ami nagyon megfogta a fantáziámat a Medbury kínálatából, az az un. hősök figurái, van James Douglas, Lord of Douglas lovon és gyalog. Karaktere elég jó szerepet kapott az Outlaw King filmben, Robert the Bruce alvezére volt. Aztán van szintén lovas és gyalogos formában Andrew Moray aki William Wallace mellett harcolt. Henry de Bohun aki angol lovagként akarta egy jól irányzott rohammal megölni Robert the Bruce-t, de rajta veszített. Persze mindhárom fővezér is hozzáférhető, I. Edward, William Wallace és Robert the Bruce is. Valószínűleg az angol sereggel fogom kezdeni a korszakot, mert annak több a potenciális ellenfele.

Szólj hozzá!

Címkék: 20mm Skócia Projekt XIV. század

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr6518463839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása