HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Műhely 2012 november, 2. rész

2012.11.24. 14:12 janos900

„Járt utat, járatlanért...” ez most a mottóm, a sok nagyszerű ötlet és lehetőség ami a hadijátékokban rejlik, párosulva a gyűjtőszenvedéllyel, és a fantasztikus kínálattal amivel szembesülünk, könnyen oda vezet, hogy ha megkérdezi valaki, hogy hány korszakhoz van csatára kész seregünk, a válaszunk az lesz, hogy egyhez se. Belekapunk ezer különféle mératarányba, korszakba, hadszíntérbe, és a végén csak egy kupac félig festett figuránk van, a legteljesebb összevisszaságba. A lehető legnagyobb hiba amit időről időre elkövetek, hogy elveszítem a fókuszt.

Ha őszinte és kíméletlen akarok lenni, akkor négy év alatt most értem el oda, hogy egy WW1 csatát a magam erejéből fel tudok rakni az asztalra, meg is van a gyümölcse, már három klubtagnak tartottam bevezető Mud and Blood csatát, és mindhárom szeretne még játszani! De ehhez kemény munka, pénz és koncentráció kellett, hogy ezt  elérjem. Félreértés ne legyen, ezt a szintet ugyanígy el lehet érni 20mm-es plasztik figurákkal is, nem igazán a pénz a lényeg, hanem a koncepció és a következetes munka, évekig. Nekem ez a blog többek közt arra való, hogy kiírom magamból a hirtelen ötleteket, azokat a korszakokat amik időről időre megkísértenek, eljátszom velük gondolatban, de már nem költök rájuk pénzt, nem invesztálok bele figurákba, szabályrendszerekbe.

P1010119 (640x480)_1.jpgVan egy 1848-as Honvéd seregem, ez még nem teljesen kész, és ha nincs az Alan féle balkáni sereg, jelenleg ellenfelem sincs hozzá. Ahhoz, hogy ez a korszak kerek legyen kell még egy osztrák, orosz vagy szerb sereg. A XX. századi cári orosz seregem egy nagy tengely ez egy használható alap, ehhez csatoltam a többi sereget. A németek a másik ilyen alap, ezt a két sereget kell most a lehető legjobban megerősítenem, és befejeznem. Az osztrák-magyar szakaszom teljesen passzol hozzájuk, a korai németeket nem tekintem külön seregnek, a britjeim jók az oroszok ellen mint RCW sereg, a németek ellen meg mint WW1 sereg. Ezen kívül van egy maréknyi japánom, de ezek nincsenek kifestve az Orosz-Japán háborúhoz valók, illetve jók intervenciósnak is. A japánok, még  nagyon sokáig nem fognak elkészülni, kivárom a fejleményeket, a britek is parkoló pályán vannak. A német sereget kell fejlesztenem főleg lovassággal, illetve a két már meglévő ágyúm mellé kell késői személyzet.

P1010125 (640x480).jpgA WW2 Bolt Action kezd erőre kapni, ide fogom tudni használni a britjeimet. Már van három játékos aki elkezdte a játékot, erre be fogok csatlakozni. A szabályt nem olvastam, de teljesen lényegtelen milyen! Mert a klubtársak közül, a három legjobb barátom akarja ezt játszani innentől a szabálykönyv milyensége lényegtelen. A sereg viszont egy kicsit problémás, mert négyünknek összesen sincs több mint egy szakasz festett németje, elleneben szövetséges oldalról túlkínálat van, britből van kommandós szakasz, késői, korai sereg, vannak amerikaiak és szovjetek is. Több Tengely csapat kellene, ebbe az irányba tanácsos majd nekem is elindulni. A legkézenfekvőbb egy japán sereg lenne, mert azt tudom használni a meglévő saját britjeim ellen.

Itt egy picit érdemes elgondolkodni azon, miért is építettem az első világháborús seregeimet úgy, ahogyan. Először a nagy ellenefelet kell biztosítani, normanokat, napóleoni franciákat, WW1 és WW2 németeket a hódító sereget, az alapot. A WW1-nél ez a német is lehet, meg az orosz is, ráadásul mindkét országban volt polgárháború, így a nagyobb sereget ketté oszthatjuk, és máris ott vagyunk, hogy játszhatjuk önerőből a korszakot. A második világháborúban a németek ilyenek, illetve a japánok is, de opcióként ott vannak az olaszok is, mert harcoltak a keleti fronton is, meg a balkánon is.

Tehát ha azt akarom, hogy felpörögjön a 28mm-es Bolt Action WW2, akkor a legjobb egy olasz sereg lenne. A figurakínálat viszont drága is, meg szegényes is, mert a Bolt Action olasz figurái jelenleg nincsenek benne a kínálatban, nem rendelhetőek. Így az olaszok kiesnek. A japánokhoz meg újabb 28mm-es terepre van szükség, ellenben sivatagi terep van rengeteg! Itt megint a kivárás lesz a bölcs húzás, mert ha a Perry ikrek kidobják a DAK illetve 8. Hadsereg figuráikat, akkor kb 40 fontért két szakaszom lehet, akár egy ilyen, egy olyan. Ezek szerintem nagyjából 2013 áprilisában a SALUTE-ra lesznek rendelhetőek. Addig játszom szépen a gyakorló játékokat, azzal amink van, és fejlesztem a WW1 német sereget.

P1010114 (640x480).jpg

A képeken jól látszanak a próbálgatásaim, van egy Old Glory 25mm-es késői német lovassági blisterem, ezek bizony pici figurák, de ez az egyetlen hozzáférhető német lovasság a háború második feléhez. A méret jól látszik, főleg a Great War Miniatures féle német gyalogos melett. A megoldás az lehet, hogy a London Tradition cég univerzális nyereg nélküli 30mm-es lovaira ültetem fel a törpéket, így már egész jól mutatnak a Copplestone féle oroszok mellett is. Mivel a blistert áron alul vettem tizenöt fontért (normál ára huszonöt), hajlandó vagyok belefektetni még vagy tizenhat fontot és venni alájuk nyolc extra lovat (van már kettő raktáron), így harminc fontért lesz tíz darab lovasom. Ugyancsak látszik a Redoubt féle kozák a Victrix féle napóleoni osztrák tiszti lovon, ez is egész jól mutat. A végén lehet, hogy feldobom a megmaradt pónikat egybe az Evilbayra, hátha visszajön belőle némi pénz. A Tradition ugyancsak gyárt nagyon szép, de nagyon sorjás német WW1 aknavetőt, ebből is lehet rendelek kettőt, így lesz lövegem is, meg aknavetőm is, valamint lovasságom a német seregbe.

P1010121 (640x480).jpgA járműparkom tovább bővült a második Rolls Royce is megérkezett, valamint szert tettem egy Boots teherautóra, aki nem ismeri ez egy angol gyógyszertár lánc, ugynaz a logójuk van már vagy nyolcvan éve. Felraktam egy képet az Old Glory féle japán gyalogságról, középen a Redoubt féle japán tiszt figurával. Valamint a négy darab Tiger miniatures féle balkáni teherhordó öszvér is várja a talpakat.

P1010117 (640x480)_1.jpg

1 komment

Címkék: műhely első világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr704922913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HPetyo 2012.11.25. 12:15:40

Na ez egy jól összeszedett koncepció. Bár lenne nekem is. Merte gyelőre nem vagyok ennyire következetes. Létezik egy elgondolás, de nem ilyen szép tiszta. Mindemellett én viszont szeretek vásárolni/gyűjteni, még ha sokáig hozzá sem nyúlok a dolgokhoz, de vásárolni jó. :-) Szerencsére az anyagi helyzetem nem teszi lehetővé, hogy mindent megvegyek, amit kitalálok, mert akkor már az ablakon folynának ki a figurák meg a járművek. :-)))
süti beállítások módosítása