HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Bolt Action, a RENDSZER?

2013.01.19. 16:43 janos900

Még valamikor 2006 körül, volt nekem egy elméletem arról, hogy kellene a történelmi hadijáték magyarországi tagozatának is egy húzó korszak és rendszer. Az elméletem az volt, hogy 20mm-es plasztik seregekkel, kellene 1944-45-ös magyarországi csatákat vívni. Színvonalas hazai szakirodalom van kedvező áron, figurák modellek szintén, a korszak a második világháború csúcstechnikáját jelenti, a szárazföldi hadviselés akkori csúcsát. Ezen kívül a csatahelyeket meg lehet nézni, van magyar vonatkozása minden téren, már csak a szabályrendszer kell. Szerintem a Bolt Action logikusan egy ilyen rendszer, ha 20mm-es figurákkal és járművekkel játszák. Persze ez sem tökéletes, minden rendszerben kompromisszumokat kell kötni, ez sem kivétel. Az más kérdés, hogy a játékosok ahányan vannak annyi felé húznak szabályügyileg, szóval ez egy szép ábránd, de azért érdemes elgondolkodni rajta, mert ha 100%-ban nem is életképes azért vannak benne használható elemek.

Ha megnézzük, az anyagi és a hozzáférhetőségi szempontokat, valamint a játékosok érdeklődési körét, a Második Világháború, mint korszak a legerősebb.  Az 1:72-es modellek, a modellezők vásárló ereje, valamint az Amercom, Plastic Soldier Company és Armourfast cégek kínálata miatt, a legoptimálisabb méretarány. A Flames of War nagyon erőssen jön fel a 15mm-ben, de még mindig csak egy specifikusan wargame termék, és nem annyira széles körben elterjedt, mint a 20mm. Szinte minden fiúgyerek összerak egy-két 1:72-es repülőmakettet, vagy legalábbis nekiáll, ugyanez a 15mm-re nem áll. Egy kezdőt sokkal könnyebb WW2 filmekkel és könyvekkel megtámogatva elcsábítani egy WW2 játékra, mint bármi másra. Az első seregét pedig játékboltokból, vagy nagyáruházak polcairól is beszerezheti. Mert azért azt ne feledjük, nekünk jelenleg az a legfontosabb dolgunk, hogy minél több embert „megfertőzzünk” a hobbival, és ezeknek a kezdőknek egyszerű és olcsó indítás kell.

Az árakon lehet vitatkozni, de a húsz éves múltra visszatekintő, veterán brit hadijátékos barátaim szerint a Flames of War csak felfelé vitte a 15mm-es méretaránynak az árait, nem lefelé. Ha megnézzük az új 20mm-es fast built harcjárművek piacát, a seregépítő alap harcjárművek durván öt font körüli darab áron hozzáférhetőek, az Amercomos die-cast még ennél is olcsóbb készen festve. Tizenkét fontért már van egy szakaszunk, ezzel már lehet játszani, a szabálykönyv nem olcsó, viszont csak egyszer kell megvenni, a parancskockák teljes egészében helyettesíthetőek, kis parancs kártyákkal, és tokenekkel,vagy csak egyszerűen hatoldalu kockákkal.

A szabályrendszer maga nagyon hasonlít a 40K-ra, ha a pozitív tulajdonságokat nézem. Tehát van benne egy pontvásárlásos seregépítés, lehet vele párbajokat vívni, bajnokságokat rendezni, rengeteg féle seregopció van, kinek-kinek a szája íze szerint. A versenyek motiváló erejét nyújtja, történelmi alapokon. Gőzerővel lehet gyűjteni és festeni hozzá a figurákat, viszont nem kell sok jármű. Teljesen jól használható szisztéma, ha valaki gyűjti az Amercomos járműveket, és vesz egy doboz gyalogost, a gyalogosokat kifesti, a tankokból meg azokat használja amik illenek a seregébe. Abszolute minimális erőfeszítés és pénz kell hozzá, ha kibánom magam a seregből, veszek egy másik doboz figurát egy másik hadsereghez. Ennél egyszerűbb módja már nem nagyon van a Wargame-nek.

Természetesen a Bolt Action is arra készült, hogy jó sok és drága figurát adjanak el vele nekünk, és ha lehet pár húsz fontos műgyanta harcjárművet is. De ha mi nem a gyári 28mm-ben játszuk, ez nem fog a pénztálcánkra ilyen mértékben hatni. Van egyszerű és olcsó kiváltása az eredeti méretaránynak. Öt alkalommal játszottam eddig, ebből háromszor a seregek nem az előírt 2.5 cm-es talpakon voltak, hanem pont a fele méretű talpakon, semmi hátránya sem volt a dolognak, ellenben a rendelekzésre álló játéktér megnőtt! Egy tíz fős raj a szabvány térközökkel és talpakon tizenkilenc incs hosszú vonalat alkot, így pedig pont a felét.

Ha valaki eddig Rapid Fire-t játszott, azzal is teljesen össze tudja hangolni a dolgait, járműből hatalmas tartalékai lesznek, gyalogságból esetleg be kell fektetnie egy új dobozba, hogy egyesével talpalt figurái legyenek. Öszintén szólva a kettő szerintem jól együtt tud működni, a zászlólaj szintű egész délutános csatákra Rapid Fire, egy három órás előkészületek nélküli játékhoz meg Bolt Action. Különben is az arany igaz út: a korszakot játszd, ne a szabályt! Ha megunod a BA-t, van még ezer másik szabály amihez használhatod a seregeid. Nem kell ortodox módon gondolkodni, mint szegény sci-fi és fantasy játékosoknak, akiket a „fulf” rabságba dönt. Sőt a dolog fordítva is működik!

A Bolt Action teljesen jól használható a késői WW1 és RCW csatákra is, alapvetően egy gyalogsági skirmish játék. Kicsit versenytársa így a Mud and Blood rendszernek is, de a Mud and Blood-hoz képest egy picivel nagyobb léptékű. Igazán szerintem a Mud and Blood akkor jó, ha egy küldetés alapú, történet mesélős játékot játszunk vele, tehát előre kell dolgozni vele, kártyákat gyártani stb. A Bolt Action, egy sima durr bele játék, ehhez képest. Nem váltja ki a meglévő rendszereket, de a meglévő seregek birtokosainak egy közös platformot nyújthat, egyfajta közös nyelv lehet. Ha ismered a szabályokat, be tudsz társulni egy WW1, RCW, WW2 játékba bármilyen felállásba.

A Bolt Action rendszer és sereglisták beszerezhetősége és árai, ugyancsak kedvezőbbek egy átlag rendszernél, mert az Osprey mint kiadó áll mögötte. Ez azt eredményezi, hogy az összes könyv az Osprey füzetekkel együtt kerül terítésre (vagyis könyvként terítik, nem speciális wargame termékként), a megjelenést követő negyedik hónapban, már tizenhat fontért(alap ára huszonöt) vettem meg az alapkönyvet az Amazonról és nem is használt! Véleményem szerint ez lesz a trend a többi sereglistával is, nagyjából tíz font körüli áron lesz mind elérhető hat hónapon belül a megjelenésétől számítva. Ha valaki 1944-45-ös harcokat akar játszani az alap nagyhatalmakkal, nincs is szüksége másra, csak az alapkönyvre. A japán és 1940-es francia sereglisták ingyenes pdf formátumban letölthetőek a kiadó honlapjáról, a tervek szerint 2013 végére az összes hadviselő országhoz lesz sereglista.

A Bolt Action igazándiból egy szakasz szintű gyalogos skirmish játék. Mivel skirmish, a teherautók, lövegek és egyebek nem nagyon rúgnak benne labdába. Persze a gyártó mindent beletesz, mert mindennek el akarja adni a makettjét, de gyakorlati hasznuk nem nagyon van. A BA sereg igénye pont az ellenkezője, a Rapid Fire seregnek, mert ott egy csomó járművet gyűjtünk és nyolcvan gyalogos már két zászlóalj, itt az egyik legnagyobb ezer pontos szovjet seregbe van százkét figura meg két rohamlöveg. Persze más a lépték, az RF zászlóalj és ezred parancsnok színtű játék gépesített hadviseléshez, a BA meg  egy gyalogos hadnagy vagy százados szintjén zajlik.

Itt kell elgondolkodni azon, hogy mit is akarunk játszani. A sivatagi csatákra nem igazán jó ez a rendszer, mert ott a gyalogságnak nagyon alárendelt szerepe volt, arra sokkal jobb a Rapid Fire. Ellenben a japán-amerikai dzsungel háború alapvetően gyalogsági küzdelem volt, arra szuper a BA. A gyalogos skirmishez mindig olyan hadszíntér passzol, ahol sok a fedezék, tagolt a terep, ezért a tankok nem tudják uralni a csatamezőt. Normandia, Sztálingrád, Budapest mind nagyon jó terep, a háború korai szakasza is, mert a tankok nem elég erősek. A játék méretéből adódóan nagyszerű a különféle kommandós és ejtőernyős akciókhoz, ezekhez az elit alakulatokhoz általában nincs jármű támogatás, és mivel nagyrészt ők választották ki a bevetés helyét, az ellenfél sem dúskál a tankokba.

Végezetül, én úgy látom, hogy minden adott arra, hogy egy történelmi „1940K-t” használva megpróbáljunk új tagokat toborozni a hobbinak, annál is inkább, mert jelenleg úgy néz ki, hogy legkésőbb az év végére én is hazatelepülök. Ezért részemről ha a hadijátékot Magyarországon is űzni szeretném, a hazai viszonyok ismeretében a reális választás a 20mm WW2. Mert ha más nem havonta egy napot igyekszem majd játszani, erre pedig a Bolt Action remek rendszer lesz, mert 3-4 csatát is lehetővé tesz egy játéknapra, akár csatánként négy játékossal is.

16 komment

Címkék: második világháború Bolt Action

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr745027370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HPetyo 2013.01.21. 22:08:02

Magyarországi csaták nekem is szívügyem. Szerintem teljesen kézenfekvő és ahogy írtad igen jól kutatható. Gáborral játszottunk is egyszer már (Vecsés határában egy német ellenlökés volt), de ahogy észrevettem ezt leszámítva nem nagy az érdeklődés iránta.

KVadász 2013.01.22. 14:52:13

@HPetyo: Ennek ém két okát látom, de lehet persze több is.
Egyrészt a magyarországi csaták mind időben, mind seregekben erősen behatároltak. Vannak németek meg oroszok, csá, ennyi. És 44-45-re kolátozódnak időben is. Aki early, vagy Mid wart akar játszani, az itt nem leli meg a boldogság forrását.

Másrészt sokak szemében a magyar területen vívott ütközetek még mindig magyar sereggel vívott ütközetet jelentenek, amelyet valamilyen okból nem preferálnak.

Sajnos nekünk nem volt valami nagy szerepünk a háborúban, állandó vereségekre ítélt, megszállt, szétdúlt csatlósország voltunk. Nem biztos, hogy mindenki szeretne erre emlékezni. :)

janos900 2013.01.22. 17:46:02

@KVadász: Na vegyük sorjába. :)
Tipikus a hozzászólás, sztereotípia, sztereotípia hátán. :D
1. "németek meg oroszok, csá, ennyi" Erre spontán csak annyit tudok mondani, hasonló stílusban, hogy: ökörség. :P De kifejtem kultúráltan is:
Mivel a nagytöbbség nem játszik zászlóaljnál magasabb szinten, a paletta sokkal színesebb, voltak páncélos, gépesített, lovas és gyalogos hadosztályok, és ezekben mindenféle zászlóaljak, gárda, SS stb. Voltak románok és magyarok is, nem csak németek meg oroszok. Ha félreteszed a szemellenzőt, és tisztán játékos szemmel nézed a román seregeket, akkor egy csomó féle járművük volt német és orosz vegyesen. Nekünk magyaroknak is volt, egy kupac egyedi járművünk.
Nekem pl a lovas egységek nagyon mozgatják a fantáziámat, mindkét oldalon.

2. "Aki early, vagy Mid wart akar játszani, az itt nem leli meg a boldogság forrását.", Budhát ajánlanám a figyelmedbe, meg a Bibliát a boldogság forrásához vezető úton... :D
Komolyra fordítva a szót, a late sereghez nem sok pótlás kell általában egy mid-hez. Az 1941-es keleti csaták elég színesek sztem, olasz, román, szlovák, magyar csapatok, spanyolok is voltak, meg egy csomó német páncélosegység midenféle zsákmány tankokkal. Konstruktívan és mélységében érdemes hadszintérben gondolkodni. Vonatkozó cikkem:www.inkvizitor.hu/vilaghaboru/2011/04/22/nemet-pancelos-egysegek-a-keleti-fronton-1941-42-rapid-fire-kiegeszito/
3. Az, hogy ki milyen szinten bír szembenézni a történelmi múltal, az egyéni szocproblem. Nekem nincsen semmi gondom ezzel, szerintem ez egy teljesen kézenfekvő, logikus és színes korszak hadijátékos szempontból, a résztvevő seregek egyikével sem látom akadályát a játéknak, az eszméikkel meg nem azonosulok semmilyen szinten. Ez játék nem politika.
Öszintén szólva, szerintem ha én megszervezek egy játékot, ahova csak le kell ülni játszani, sőt még választhatsz is, hogy melyik legyen a tied a két sereg közül, szerintem nem fogsz ellenkezni, hanem már nyúlsz is a kockáért. :D

janos900 2013.01.22. 17:49:39

@HPetyo: Ez az egész csak tálalás, meg megközelítés kérdése. Amíg csak a törikönyvben láttam a fekete-fehér képket a rómaik törött kőszobrairól, engem is hidegen hagyott az egész. Amikor elolvastam a Róma első embere című regényt annyira megtetszett az egész, hogy elmentem Rómába, meg Pompeibe. :)

ambasa 2013.01.22. 19:38:43

@janos900:

No meg bolgárok, Pz.IV-el, de volt még nekik egy Semovente 47/32-eseük is.
A szovjetek a Vértesben még Grant/Lee-t is bevetettek.
Ami engem zavar a magyarországi hadszíntérben az inkább az évszak. Az alföldi páncéloscsata kivételével jórészt nagykabátos katonák kellenének, nekem meg megvallom, nincs kedvem a nyári seregeim mellé egy télit is kifesteni.

Viszont a háború késői szakaszában lehet magyarokat használni a galíciai és a Varsó környéki harcokban is.

Pont most olvasok erről egy könyvet, de erről majd később és máshol...

TG

KVadász 2013.01.22. 19:51:46

@janos900: Valahol vagy félreértetted a post érzelmi töltetét (ami tök semleges volt, cseppet sem lenéző, sőt, próbáltam az általam ismert plebs véleményét leírni) vagy olyan dolgok miatt is ugrasz ma, ami miatt nem tennéd, ha pár percet várnál, és újra elolvasnád a leírtakat kirohanásod megtétele előtt. Jó lenne, ha tényleg sikerülne a kultúránál maradni, amíg én sem ökörségezek bele a levegőbe orrba-szájba. :))

És akkor no offense, sör, pacsi, valamint a kért konstruktivitás.

Mielőtt letromfolsz, kérlek, nézd már meg, mire válaszoltam. Magyarországi csatákat kértél, mester. Hogy a lótúrós, ostorcsattogtatós, mennyei kanálislébe jön ide a 41-es keleti csaták????? :)))) Ja hogy keleti front, 41-42, huszárzászlóaljak, gépesített felderítők, csíki magyar páncélosiskola cv-33-asai, az engem is érdekel, de abban mi a magyarországi csata????
Ilyet játszanak itthon többen is, nem pont magyar csapatokkal, de szerintem ha szerzel valahonnan 4-5 Turánt, Csabát, Zrinyit és M.33-as tankettát, bárki játszik veled szívesen. Próbáld meg, aztán tapasztalni fogod, hogy mennyire nehéz fába vágtad a fejszét. Olyan mérhetetlen kálvária egy tisztességes sereg beszerzése hozzájuk, amit itthon kis hazánkban az explicit játékért hobbizó családapák nagy többsége nem fog megtenni.
Halkan jegyzem meg, hogy a 17. SS páncélgránátosok gyűjtéséért én is több embertől megkaptam a "minek ennyi munka", "miért gyűjtesz szándékosan szart", "mérnem játszol pár jagdtigerrel" és hasonló, merőben konstuktív hozzászólások zömét. emellé nem érzem jogosnak, hogy a "nép hangját" megszólaltató posztomért még te is le**sszál. :)

Hallod, a népszerű és nagy számban bevetett páncélosok közül is némelyikért kanosszát kell járni, lásd olasz L6 és M11, a közsimert Möbelwagen (14-15 font darabjáért??? WTF??), cv-33 (tudom az megoldódott nemrég) és akkor a Daimler Dingót, M8 Scottot, vagy a több ezres példányszámban gyártott Marmon-Herrington még nem is említett. Mindegy, hány darabra van szükséged, ha hetekbe és fontkupacokba kerül a beszerzésük, akkor az extra-fanatikus keménymagot (értsd: minket) leszámítva keveseket fog megmozgatni a birtoklásuk vágya.

A hármas pontra utalva pedig, én tudom, hogy az egyik közös wargamer ismerősünk valami hasonlóra hivatkozva utasítja el zsigerből a WW1 Piave-környéki csatákat. :)

Abban nem vitatkozom, hogy ha szervezel ilyen játékot, nyálcsorgatva lelkesen érkezem. De ha tényleg be tudsz szerezni 1/72-ben m39 csabát, Turánt vagy Nimródot, megfizethető áron, akkor még a s*ggedet is kinyalom, hátraszaltóban. :)

KVadász 2013.01.22. 20:05:49

A dupláért meg bocs, de ha érdekel ez a téma, akkor két MEK-es gyöngyszem, nagyon megéri elolvasni:

mek.oszk.hu/07900/07958/07958.pdf - nyíregyházi huszárok hadinaplója, 1941, keleti front

mek.oszk.hu/03400/03483/03483.pdf - marosvásárhelyi Csaba Királyfi páncélosiskola története.

Jó olvasgatást. :)

janos900 2013.01.22. 20:34:29

@KVadász: :D

Kedves KVadász Bocsánat! A sört állom. :D

Megkövetlek, nem a mondanivaló volt a baj. Nekem csak az "csá, ennyi", indította be a (ri)postolás hangnemét. Amúgy is tettem smile-okat, tehát jeleztem, hogy cukkolás. :D (Írtam is, hogy komolyra fordítva a szót) Mert a birka tömeg bőgése, ezt váltja ki belőlem, ne őket szinkronizáld. :D
Ja igen, Te meg ne foglakozz azzal mit mondanak a seregedről, neked ez tetszik 40K nyelven fulfos sereget akarsz, nem táposat. Örüljön neki, könnyebben megveri a sereged, ha meg kikap, hát így járt. :D

1. Tehát számomra ez úgy néz ki, ok okozati összefüggésben, hogy:
Ha nekiülök ennek az egésznek 20mm-ben, akkor három sereg kell, magyar-német-szovjet.Az 1944-45-ös harcokhoz, ha megvannak ezek a seregek, akkor onnan már csak egy lépés a többi magyar-szovjet csata. Szóval nekem teljesen egyértelmű, hogy a dolognak ez a hozadéka. És visszafelé is igaz, ha az 1941-es csaták érdekelnek, hogy a fenébe nem érdekelnek az 1944-esek? Ha megépítek egy szovjet sereget, akkor előbb-utóbb úgyis több lábra állítom, hogy jó legyen 41-45-ig.

2. A tankok ügyében igazad van, ebbe nem gondoltam így bele, illetve Bolt Action szemmel néztem eddig, az pedig kb azt jelenti, hogy szépen begyűjtesz max. 1 darabot mindenből (Turán, Csaba, Zrínyi stb.) Szintén nem olcsó megoldás, tudom, de pl olcsóbb mint a Rapid Fire állománytáblája. Többek közt ezért is gondoltam élhetőbbnek az 1944-es magyar sereget, mert használhatsz hozzájuk több német járművet, nem muszály megvenned a drága hazait. 2006 körül egyébként, nagyban árulták ezeket a harcjárműveket 1500Ft-ért, húzott műgyantából a Móvári makettversenyen. A waragme.hu-s cikkben is elég sok járművet láttam, nem gondoltam, hogy ennyire hiánycikk.

3. Részemről, jelenleg még a forrásnál csücsülök, bőszen festem a 28mm-es briteket, hogy legkésőbb a SALUTE-on túladjak rajtuk és vegyek az árukból egy 20mm-es fém Honvédsereget. A figurák mind nagykabátosak, szóval részemről ebben nincs gond, nekem a nyári csata a gond. :D

4. Végül, de nem utolsó sorban, nem gondoltam, hogy 2-3 hónap alatt összerántom ezt, a WW1 is 3 évig tartott, 2009-ban határoztam el, hogy elkezdem a korszakot.

HPetyo 2013.01.23. 07:12:21

@KVadász: János nagyon szépen leírt mindent amit én is gondolok, annyit még én is hozzáteszek, hogy a normandiai csaták időben max2-3 hónapot ölelnek fel és csak amik-britek meg németek vannak "azt csá" (irónia), mégis mindenki él-hal a hadszíntérért. Míg ha a magyarországi csatákat nézzük, Erdéllyel együtt, akkor az vagy 7 hónap.
Résztvettek, reguláris német és magyar erők, meg félreguláris magyarok. Szovjetek, románok, bolgárok. Rengeteg féle felszerelés, még olasz rohamlövegek is. Voltak itt ritkaságok. A terep igen változatos lehet. Nem egysíkú a hadviselés, hogy csak a szovjetek támadnak, hanem a németek bemutatják a mozgó védelem iskolapéldáját. A németeknek voltak nagyszabású támadó hadműveleteik pl Konrad sorozat, de számtalan kissebb ellentámadásuk is. Szóval egyáltalán nem értek egyet a hozzászólásoddal.
János majd mi játszunk Magyarországot, ha hazajössz. ;-)

KVadász 2013.01.23. 09:03:59

@HPetyo: Csak kiigazításként, az a brit-amcsi-német kiegészítendő kanadaival, mindhárom nemzet ejtőernyős hadosztályaival, franciákkal, ugye, meg a keleti frontról sorozott "németekkel", lásd megint csak 17. SS.
Nem látom be, miért lenne itt kevesebb felszerelés, a német oldalon például felvonult a zsákmányolt angol-francia arzenál színe-java.
Mindemellett hangsúlyozom, hogy nem szeretem Normandiát. :) Az egész late war nem a kedvencem, szóval ezzel hiába hasonlítjuk össze.
Sehol nem írtam, hogy a németek ne tudtak volna támadni Mo. területén, szóval ezzel a résszel nem nagyon tudsz egyet nem érteni, mert én is azzal értek egyet, amit te nemegyetértés címén leírtál. :)
Összegzésképpen, én is szívesen játszom veletek, ettől függetlenül a szívem csücske az early war marad. :)

HPetyo 2013.01.23. 10:15:42

@KVadász: Hát ez az. Nem véletlen írtam oda, hogy irónia. ;-) olvass a sorok között.
Emellett persze a korai háború is nagyon érdekes. A szuperfegyverek hiánya miatt. (szerintem)
Az mondjuk való igaz, hogy jó magyar sereget nem olcsó összehozni. Szerencsére én még időben beszereztem egy Turánt.
Természetesen ettől még mi is szívesen játszunk veled. :-)

janos900 2013.01.23. 12:43:35

Jol van csak kerekedett egy jo kis vita a temaban. Az mindig jo, elore viszi a dolgokat.
Jelen allas szerint dobozban van egy komplett szovjet gyalogos seregem, korai nyari egyenruhaban. Ez teljesen jo a KVadasz fele japanok ellen 1938-39, korai haboru is, meg "keleti" front is. Ha ez a sereg elkeszul, marmint a gyalogosok, akkor felfejlesztem hozzajuk a gepparkot a haboru vegeig. Innentol barmilyen nemet sereg ellen jo vagyok, a magyar sereg majd utanna jon, ugyanezen elv alapjan elosszor egy korai gyalogos sereg, majd lassan a jarmuvek a koraiakkal kezdve.
Ezert is favorizalom annyira a Bolt Actiont, mert ha mondjuk KVadasz a Turan melle beruhaz 2 doboz WW1 nemetre, es magyarnak festi oket, akkor mar van is egy serege az oroszaim ellen. En ugyanse fogok reklamalni, ha nem lesznek teljesen korhuek. :D

janos900 2013.01.23. 19:45:12

@KVadász: Elkezdtem a nyíregyházi huszárok harcnaplóját, nagyon jó. Köszi az infót! Felraktam a Kindle-ra, kicsit maceras olvasni, de megéri.
Az a rész külön tetszik, hogy a ló nélkül maradt huszárokból menetszázadot alakítottak és harácsolt járműveken szállították őket... Pár Ford AA Matchbox-ra szükségem lesz. :D
A beszámoló alapján, úgy tűnik minden orosz automata puskákkal rohangászott, a határcsatákban.

KVadász 2013.01.23. 21:00:18

@janos900: Vannak zseniális dolgok abban a naplóban, igen, és ezek a 41-es csaták wargame szemmel valóban eléggé... ösztönzőek. :) Én most a pápai nehéztüzérek egyik tisztjének naplóját olvasom szintén a meken, keleti front ez is, csak épp '14, Przmysl, de ahogy nézem, rakják később a Balkánra is a jóembert, beveszi Bukarestet, Szarajevót, asszem Caporettót is megjárja... És túlélte mindet, hetvenvalahányban halt meg, 80 évesen. Majd írok arról is, eléggé zseniálisnak tűnik az is.
A Mek amúgy ilyen szempontból nagyon nagy kincsesbánya. Valahol belefutottam a 3. számú magyar páncélvonat 1918 ősz-1919 tavasz közötti bevetési naplójába, olyan mini-ütközetek vannak benne, érdemes olvasgatni. De volt frontsebész beszámoló is fent, meg Piavei kudarc elemzés...

KrisztianTakacs 2013.01.23. 22:16:57

A mo-i harcok során bevetett technikát színesítik még a megmaradt összes, azaz 4db páncélvonat is Budapest ostrománál és a Balaton felvidéki harcokban.

Üdv,
K

janos900 2013.01.24. 08:27:05

@TK01: Na ettol egyenlore meg nagyon messze vagyok, marmint a pancelvonat modellektol. Meg Ansaldo, Botond, Csaba es Toldi legyen, aztan majd 2-3 ev mulva, ha mar minden alap dolog megvan, gondolkodhatok ilyeneken. :D
süti beállítások módosítása