HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Kherson felmentése 1919, bevezető

2013.05.25. 15:25 janos900

Stipkovics Pál egykori népfelkelő, ex-hadifogoly jelenleg „önkéntes” proletár és vöröskatona elkezdte átvizsgálni a vigyorgó kínai bajtársa által elé borított kacatok, és papírok halmazát. Csínt és társait még a vasútépítő fogolytáborból ismerte Stipkovics, együtt dolgoztak a cár bukása előtt. A Przemsyl-nél fogságba esett honvéd baka, egy kis eldugott faluból származott, szerb-horvát vagy ahogyan a magyarok hívták őket „Krobót” legény volt, a Szigetköz szülötte. Jó feje volt a nyelvekhez, már gyerek korában folyékonyan beszélt horvátul, magyarul, majd ahogy elkerült Pozsonyba szolgálni, felszedte a németet is, meg a tótot. Az elmúlt öt évben folyékonyan megtanult oroszul is, először szlováknak, meg csehnek adta ki magát, most hogy a forradalom kitört odahaza, magyar lett, mert az hangzott jobban az elvtársak fülében.

Pomkomvzvoda Stipkovicsot gyalogosnak sorozták még Pozsonyban, majd tiszti sofőr lett, mert az uraság mellett is az volt. Most is ez lett a fő feladata, egy kis ütött-kopott Renault teherautóval vontatta az alakulata egyetlen működőképes Putilov lövegét. A löveget Csín és társai kezelték, egész tűrhetően lőttek vele célba, persze a felsőbb technikákhoz nem értettek, arra tüzeltek amit láttak. Belenéztek a csőbe, ha látták a célpontot, töltöttek és lőttek. A fegyelmüket Anton a komisszár volt hivatott fenntartani, egy nagy német pisztolyt lóbált szüntelen. A kínaiak nem kaptak más fegyvert, csak egy-egy bicskát, azt is inkább az evéshez, mintsem a harchoz.  Stipkovics más besorolásban volt, neki menteni kellett a teherautót, illetve a löveget, ha arról volt szó, így ő a tűzharcokból mindig a lehető legrövidebb időn belül kivonta magát is, meg a Renaultját is.

P1010013 (640x480)_2.jpg

A pokróc tele volt újságokkal, főleg görög írással. Ezzel nem sok mindenre ment az ex-honvéd, pedig jó lett volna többet megtudni a világ dolgairól, most hogy így tótágast állt minden és összeomlott a négy nagy birodalom. A görög papírok alapján, holnap kemény ütközet lesz, mert az összes intervenciós közül,  a görögök harcolnak a legkeményebben. Stipkovics hallotta, hogy a lent a Krímnél illetve Ogyessza körül sok görög lakik, vagy lakott a háború előtt. A görögök a  sajátjaikat védik, a véreikért harcolnak, nem úgy mint a franciák akik csak muszájból vannak itt. Nem is szívlelik ezek egymást, ha igaz a pletyka az egyik francia hajó matrózai fellázadtak, a görög csatahajó meg közvetlen közelről rájuk szögezte az összes ágyúját, így a matrózok kénytelenek voltak bevonni a vörös zászlót.

Újabb papírok, ezek ha igaz franciául vannak, meg fényképek valami muszlim katonáról és a családjáról, a franciák is ide küldik ezeket a beduinokat, hogy oroszokat meg ukránokat öljenek, micsoda népség. A saját matrózaik kommunisták, az elnyomott afrikai népeket meg ágyútölteléknek használják, a bolsevik testvéreik ellen. Igaza van Leninnek, világforradalom kell ide, kiseprűzni ezt a sok nyerészkedő nyugati kormányt. Ez meg egy román újság, azokból is van itt valami két hadosztály. Képeslap lengyelül, semmi érdekes. Na végre valami oroszul is van! Na ez nem jó hír, fel akarják menteni Kherson-t, holnap tényleg csata lesz!

P1010071 (640x480).jpg

A küldetést a Bolt Action szabálykönyvből választottam, kockadobással döntöttük el, ki támad és ki védekezik, a támadónak át kell törnie a védő vonalát, és átjuttatni annyi egységet a vonalon amennyit csak bír. Amelyik fél nagyobbat dob, az választhat hogy támad-e, vagy védekezik. A védő választ térfelet, és felrakja maximum a serege felét. A maradék egységeit a második körtől hívhatja be a térképre, ha megdobja az „order check” dobást egy nehezítéssel. A védő a tábla közepétől mérve 12 incsre húz egy vonalat és ettől a tábla széléig teheti fel az egységeit. A támadó a szembe oldalról kezd, az első körben lép be a terepre, az első körben kötelező belépni az egységei felével, a cél az, hogy minél több egységével átszelje a csatateret, és lehetőség szerint el is hagyja. A hatodik kör végén egy kockadobás dönti el, hogy lesz-e egy utolsó hetedik kör vagy sem. A játék végén a támadó egy győzelmi pontot kap, minden megsemmisített ellenséges egységért, két pontot minden saját egységért ami az ellenfél kezdő zónájában van, illetve három pontot minden egységért ami sikeresen elhagyta a csatateret az ellenfél oldalán. A védő minden megsemmisített támadó egységért kap két pontot, a győzelemhez két ponttal többet kell szerezni mint az ellenfél.

A szovjet sereget a kiegészítő seregkönyvek felhasználásával, az 1941-es listák alapján állítottam össze, a görögök az 1940-es Francia lista alapján kerültek kidolgozásra. A nem korhű fegyvereket elhagytuk, senki sem vehetett tankelhárító gránátot. Mivel négy játékosra terveztük a csatát, igyekeztem két egyforma szakaszt felállítani. Minden szakasz kapott egy tapasztalatlan hadnagyot, egy komisszárt, egy szanitécet, egy rajt Lewis golyószóróval, két rajt puskákkal, egy maxim géppuskát és egy Rolls-Royce páncélautót, extrának ingyen járt egy gyalogos raj Lewis golyószóróval, illetve volt egy 75mm-es löveg, hat kezelővel és egy teherautóval támogatásnak.

A sereg ízét egy sor speciális szabály adta, minden gyalogosraj „Green” volt, amikor az első veszteséget elszenvedték, dobni kellet egy hatoldalú kockával, ha az eredmény egyes, az egység parancs kockáját kivettük és a parancs az adott körre „Down”, valamint kapott K6 „pinned” jelzőt. Magyarán a harctéri sokk hatására, földhöz szegeződnek. Ha a dobás 2,3 vagy 4, az egység marad tapasztalatlan és minden megy tovább a szokásos módon. Ha a dobás 5 vagy 6, az egység „regular” szintre lép és 9-es morállal harcol tovább a játék további részében.

A Maxim géppuskákat pajzs védi, ezért a kezelőit csak 6-os dobással lehet veszteségként levenni. A löveg személyzete az alapkönyvben leírt három fő helyett hat fő, ez volt a sztenderd létszám akkoriban.  A löveg kezelőit szintén lövegpajzs védi hasonlóan, a géppuskákhoz. A páncélautókra a „recon” speciális szabály érvényes, vagyis ha támadás, lövés éri őket, egy normál mozgásra jogosultak visszafelé, ha még nem voltak aktiválva akkor ez egy „Down” parancs és ezzel elveszett a körük. A komisszárok hat incsen belül tudják „motiválni” a gyalogságot, és csakis a gyalogságot (lövegek személyzete, specialisták stb.-re nem érvényes), amennyiben a raj elrontja a morál próbáját, a komisszár levesz egy figurát az egységből, és a próbát újra dobhatjuk. Egy körbe csak egyszer alkalmazható, ez a szabály egy egységre.

2 komment

Címkék: orosz polgárháború Bolt Action

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr655317624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paráznabillegető 2013.05.28. 08:35:33

a második bekezdésben ki az a Kovács?

janos900 2013.05.28. 17:10:04

@paráznabillegető: Jogos, elírtam, javítva. Koszi! Legalább tudom, hogy valaki figyelmesen olvassa. :D
süti beállítások módosítása