HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

LAST MAN STANDING

2013.06.28. 09:14 janos900

Norman Collins visszaemlékezései egy nagyszerű időkapszulaként működnek, elkezdjük olvasni és már ugrottunk is közel száz évet vissza az időben. A skót-angol származású tiszt a Seaforth Highlanders 51. Highland hadosztályban szolgált a Nagy Háború alatt. A kötet 1914-ben kezdődik az akkor tizenhét éves tinédzser első háborús élményével indít, a szülővárosát bombázza a Német Császári Haditengerészet. Collins egy egészen rendkívüli túlélő, egy száz éves veterán bölcsességével és tapasztalatával mondja el nekünk az emlékeit. A kötet gerincét az ő levelei adják, a többit az utólag megírt visszaemlékezései valamint saját fényképei. A habot a tortán, a szerkesztő  megjegyzései adják, amivel  kipótolta az egyes hézagokat, illetve történelmi tágabb kontextusba helyezte Collins történetét.

lastm.jpg

Az ifjú katona emlékeit két szerencsés történés teszi átlagon felülivé, az elsőt Boltonnak a bátyjának köszönhetjük, ő ugyanis minden levelet megőrzött amit a testvére írt. Amikor hetven éves korában elhunyt, az özvegye megtalálta a leveleket és visszaadta Normannak, aki nem is sejtette, hogy a leveleket megőrizték. A második a szerző saját érdeme, aki a szabályokat megszegve amatőr fotográfusként egy csomó képet készített a pihenők, illetve a kórházi kezelések alatt. Az sem utolsó dolog, hogy Norman megrögzött „souvenir” vadász volt a fronton, és mindent hazaküldött amit tudott, így egy csomó tárgyi emlék is színesíti a hagyatékát, amelyet ma az Imperial War Museum-ban őriznek.

Itt egy kis kitérőt had tegyek, Phil barátommal beszélgettünk a könyv kapcsán, aki elmondta, hogy az ő nagybátyja 1942-ben El Alamein-nél a pajtásával egy gránátot akart bedobni az egyik német tankba, amikor megsebesült. A német legénység utolsó, még élő tagja ugyanis egy rakétapisztollyal rá lőtt, majd egy tőrrel hasba szúrta. A sebesült nagybácsi társa megölte a német katonát, a nagybácsi meg kórházba került. A sebesülés emlékére, megőrizte a tőrt, a rakétapisztolyt és a tank antennáját, amit később mint pecabotot használt évtizedekig.

Norman is hasonló módon mindent amit lehetett, gyűjtött a csatamezőről, a hagyatékában még német levelek is vannak, amit a senkiföldjén általa eltemetett németeknél talált. Dicséretére legyen szólva, a háború után a dögcédulát és az eredeti levelet vissza jutatta a családnak. Készített viszont egy másolatot, így ez is belekerült a kötetbe, németül is meg angolul is. Még a saját rohamsisakját is hazaküldte, hogy a bátyjának legyen védőfelszerelése légiriadó esetén. Ez elsőre talán egy kicsit túlzott aggódásnak tűnik, de ahogyan azt említettem, a tengerparti szülővárosukat Hartlepool-t, 1914-ben német flottatámadás érte amit maga Hipper admirális vezetett. A partvédő ütegek meg is rongálták a Blücher, Seydlitz és  Moltke hadihajókat, a várost is rengeteg találat érte, közel ezerötszáz gránátot lőttek ki rá a csatacirkálók és cirkálók, Norman itt esett át a tűzkeresztségen még teljesen civil középiskolásként.

A kötet nagyon plasztikus, remek képanyaggal, a képeken, a levelek hangvételén és stílusán is végig követhetjük ahogyan a lelkes kamasz önkéntesből, tapasztalt majd fásult veterán lesz. A kötet végén Norman meg is jegyzi, a háború végére öregebb és tapasztaltabb lett a szüleinél, pedig csak huszonegy eves volt ekkor. Háromszor sebesült, kétszer volt támadásban mint skót gyalogsági tiszt, a háború végére egyetlen vele együtt kiképzett tiszt társa sem marad életben. Norman az összes barátját elveszítette, a háború után sem sikerült senkivel sem találkoznia akivel ismerték volna egymást a fronton. Az 51. Felföldi hadosztály végig mint rohamalakulat került bevetésre, nem használták őket védelemre, csak támadásra.

A levelek és főleg a visszaemlékező részek során a háború teljes horrorjával szembesülünk, temetés a senki földjén ellenséges tűz alatt, sebesülések, levélírás az elesettek családjának, nélkülözések. Megrendítő dolog ezek, főleg ha belegondolunk, hogy mindezt egy tizennyolc –tizenkilenc eves fiatalember éli meg, minimális élettapasztalattal a háta mögött. A levelei alapján mi is érezzük, amiken keresztülment, magunk is mintegy megéljük amiket ő megélt. Norman saját képein látszik is, hogyan öregedik az arca, hogyan változik a tekintete a frontévek alatt.

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a kötetet, akit az első világháború érdekel, mert elsőrendű könyv, a Kindle verzió kevesebb mint másfél fontomba került, hat fontért már papír alapon is beszerezhető, az Amazonon nyolcvanhárom olvasó értékelte négy és fél pontot kapott a maximális ötből.

3 komment

Címkék: könyvajánló első világháború BEFNapló

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr195381627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2013.06.28. 17:17:52

Valóban igen izgalmas lehet a könyv, de sajnos nem tudok olyan jól angolul, hogy eredetiben olvassam el. Próbálkoztam már pár könyvvel, van amit sikerült is, de nem volt nagy élvezet. Magyarul gondolom nem elérhető. :(

HPetyo 2013.06.29. 08:16:59

@bogesz001: Én is így vagyok ezzel bogesz. János annyi jó könyvet ajánlott már, egyet-kettőt tutira meg is vennék, de félek, hogy nem okozna olyan élményt, mintha magyarul lenne.

janos900 2013.06.29. 17:57:26

@HPetyo: @bogesz001:

Először is tanulni, meg gyakorolni kell az angolt. :D
Másodszor, ezek inkább ilyen kis olvasónaplók, harmadszor, megpróbálok majd belőle egy olyan kis életrajz félét írni, mint a Kurt Nispel cikk a ti blogotokon. Negyedszer, ősztől jönnek majd a magyar nyelvű könyvek. :D
Maga a könyv egyébként nem valami akcióregény, inkább a kortárs szemtanu jellege miatt tetszett.
süti beállítások módosítása