HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Az Árpád-vonal

2013.11.05. 18:52 janos900

Szabó József János könyve, egy újabb darabot pattintott a helyére a fejemben lévő történelmi kirakós játékba. Mindig is vegyes érzelmeim voltak Horthy országlásával kapcsolatban, úgy gondolom nagyon megosztó személyiség, vagy felmagasztalják, vagy a sárba tiporják, de nagyon kevés az érzelmektől mentes értékelése a tetteinek. Katonapolitikai döntései, illetve a háborúban betöltött szerepünk is nagyon vitatott téma. Ami a jelen könyvhöz kapcsolódik, az Horthynak és a magyar vezetésnek az a szemlélete, ami alapján mintegy újra akarták vívni az első világháborút. Döntéseiket nagyban befolyásolták az előző háború tapasztalatai, gondolok itt arra, hogy igyekeztek spórolni az emberanyagon a 2. magyar hadsereg kapcsán. Nem akarták 1914-hez hasonlóan a fiatal férfilakosság színe-javát elveszíteni az első csatákban, egy hosszú háborúban. Igyekeztek elit, jól szervezett és felszerelt egységeket (ejtőernyősök, huszárhadosztály) tartalékolni a háború végére, hogy megelőzzék egy újabb Tanácsköztársaság létrejöttét. Ezekkel még logikai alapon valahol ki is tudtam egyezni, de azzal az ötlettel, hogy majd a Kárpátok vonalán, az előző háborúhoz hasonlóan megállítják az oroszokat, nem tudtam egyetérteni, badarságnak tartottam a gépesített háború viszonyai között, megismételni az első világháborúban történteket. Aztán elolvastam ezt a könyvet és kiderült, hogy ez nem is volt egy légből kapott ötlet, sőt!

bj2.jpg

Az Árpád-vonal a Magyar Királyi Honvédség védelmi rendszere volt a Keleti-Kárpátokba. A hegyvidéki terep adottságait kihasználva, modern elvek alapján építették és korszerűsítették. Már 1940-ben megkezdték a munkát, még nem álltunk hadba senkivel, de már dolgoztak az un. "Ezeréves" határok megerősítésén. A háború tapasztalatait rögtön fel is használták, magyar katonai bizottság utazott az Eben-Emael és a Maginot erődjeihez, megnézték az erődítéseket és azt is hogyan semlegesítették őket a támadók. Rengeteg pénzt és időt öltek bele, hogy kelet felől a lehető legjobban legyen megvédve az ország. Kidolgozták a hegyvidéki harcok elméletét, és taktikáját, létrehozták az ún. Erődkatona fogalmát. Ez gyakorlatilag egy speciális gyalogoskatona típus lett, egy kicsit utász, egy kicsit hegyivadász valamint nem is kicsit nehézfegyverzetű gyalogoskatona. Őszintén szólva, a könyvet olvasva egy korabeli magyar sikertörténet rajzolódott ki előttem. A megszállás és a kiugrási kísérlet miatt összekuszálódott helyzetben, a hibás döntés alapján támadásba küldött hadsereg megtépázott erőivel is okosan vissza tudtak húzódni, és tartani az erődítések vonalát addig amíg végül a román helyzet miatt fel kellett adni az állásokat. A szerző rá is világít arra a tényre, hogy még a Maginot vonalat is áttörték a támadók, de az Árpád vonalat nem sikerült, pedig egy egész Ukrán front sorakozott fel ellene.

A messze menő következtetések, meg a mi lett volna feltételezések nem az asztalom. A történet szerintem nagyszerű, a fegyvertény is, de ami a legfontosabb ez egy szuper hadijátékos téma! Az erdős-hegyes terep megépítése kihívás lehet, viszont cserébe egy 1944-es viszonyok között zajló gyalogosháborút lehet vívni magyar és német egységekkel a Vörös hadsereg ellen. Székely határvadászok, ejtőernyősök, erődkatonák de még csendőrök is küzdöttek a hegyekben. Ukrán és lengyel partizánok harcoltak a szovjetekkel, a németekkel és egymással, de nem a magyarokkal. Nagyszerű többszereplős, történet alapú küldetésekre van lehetőség, egyből a mi balkáni játékaink jutottak eszembe, legalább olyan izgalmas sztorikat lehet összehozni, ebből az alapanyagból is.

bj1.jpg

Végül de nem utolsó sorban ejtsünk pár szót a könyvről is, a szerző szaktudása és elhivatottsága vitán felül áll, honlapján rengeteg információ és tanulmány hozzáférhető. A háromszáz oldalas, kisméretű, keményfedeles könyvben rengeteg jó érzékkel összeválogatott napló és interjúrészlet van. A mellékletben színes képek az erődvonal jelenlegi állapotáról. Itt említeném meg, hogy a szerzőtől megjelent egy túranapló is, ennek alapján a vállalkozó kedvű túrázók végig is járhatják az eredeti helyszíneket, véd műveket. A téma szerintem nagyon jó, és köszönet illeti a szerzőt, hogy nem hagyta elveszni. A könyvet ajánlom mindenkinek, akit érdekel a huszadik századi magyar történelem.

4 komment

Címkék: könyvajánló második világháború Honvédség

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr665616620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pati13 2013.11.05. 19:28:40

Üdv!

Sajnos, hogy a Keleti-Kárpátok védelméért vívott harcokat kevesen ismerik, és alapvetően a kor katonai és politikai eseményeit is -napjaink politikája nem könnyíti meg ezeknek a dolgoknak a feldolgozását.

A bevezetődben írt dolgokkal mértékkel értek csak egyet, hiszen főleg a románoktól való félelem (az átállás mindkét háborúban megtörtént) tartotta itthon a honvédeket, és határozta meg a gondolkodást.

Emellett a szerző egy jó évtizeddel ezelőtt engem is tanított -emellett táborokat szervezett a Keleti-Kárpátokba, az erődrendszer megmaradt részeihez. Le a kalappal a tudása és elhivatottsága előtt, remélem, ha máshogy nem, hát a blogodon keresztül minél többen megismerik történelmünk egyik sajnos kevéssé ismert fejezetét! :)

HPetyo 2013.11.05. 19:54:56

Nagyapám ifjú korában dolgozott az építkezésen. Amolyan "diákmunkásként". Később pedig dél Erdélyben harcolt és esett fogságba.
Amúgy valóban méltatlanul keveset említett epizód.

janos900 2013.11.05. 20:44:55

@pati13:

"A bevezetődben írt dolgokkal mértékkel értek csak egyet, hiszen főleg a románoktól való félelem (az átállás mindkét háborúban megtörtént) tartotta itthon a honvédeket, és határozta meg a gondolkodást."

"Horthynak és a magyar vezetésnek az a szemlélete, ami alapján mintegy újra akarták vívni az első világháborút. Döntéseiket nagyban befolyásolták az előző háború tapasztalatai"

Szerintem egyről beszélünk, a románokkal szembeni védekezés ugyanúgy "első háborús" tapasztalat is. Nem azt írtam, hogy csak ez volt az indok, hanem nagyban befolyásolta őket, pl. érzelmileg is. Az orosz hadüzenetnél is benne volt szerintem a vörösök elleni érzelmi töltet Horthynál.

janos900 2013.11.05. 20:47:33

@HPetyo: Nekem mindenképpen új volt, az erődítmények hatásfoka. A vonalról már olvastam, de mindig csak lábjegyzetben.
süti beállítások módosítása