HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Pun háborúk: Bagradas ie. 253, C&C csatajelentés

2013.11.27. 06:20 janos900

Xanthipposz a spártai hadvezér, kíséretével egy alacsony domb tetejéről szemlélte, az alant menetelő karhágói sereget, gallok, hispánok, spártaiak, libiai és numid harcosok, baleári parittyások, pun lovasok és persze harci elefántok. A büszke szálfa termetű zsoldos, mosolyogva fogadta az üdvözléseket, mellvértjén megcsillant a nap, görög sisakját a hóna alá szorította, övén kard és két tőr függött. Tiszta, fegyelmezett, puritán harcos benyomását keltette, semmi arany, ezüst vagy egyéb cicoma. Elégedetten szemlélte a csapatait, egy harcra kész test részei, gondolta. A fej pedig egy igazi régi vonalas spártai harcos, a háromszáz hős méltó utóda Xanthipposz. Úgy érezte elérte élete tetőpontját, sorsdöntő csatát vív, egy egész birodalom sorsa van a kezébe, erre rendelték őt az istenek. Karthágóban, mindenki imába foglalta a zsoldosvezér nevét, még nem is csatázott, de már hősnek kijáró tisztelet övezte. Megregulázta az Adysnál csúfos vereséget szenvedett punokat, új erőt öntött beléjük, vissza adta a hitüket, egységes harcra kész sereget kovácsolt belőlük. Még a szenátus harci kedvét is sikerült feltüzelnie, ami pedig nagy szó.

Magabiztos fellépése, a kemény kiképzés, és szilárd hite amelyet a karthágói lovassági fölénybe vetett, meghozta a gyümölcsét, a serege készen állt. Tizenkétezer gyalogos, ebből négyezer zsoldos, ugyancsak négyezer lovas valamint száz harci elefánt sorakozott fel a rómaiak ellen. Regulus konzul keservesen meg fogja bánni a gőgjét, a punok roppant erővel fogják a földbe taposni, a barbárokat. Xanthipposz és a többi görög is a punokkal rokonszenvezett, a görögök és föníciaiak, nagy múltú kultúrnépek, nem úgy mint ezek a feltörekvő erőszakos  latin barbárok. Pürrhoszt se bírták igazán megverni, őt se fogják az már biztos. Egy egész ökröt áldozott fel, mielőtt kiadta a parancsot az indulásra, egészséges volt a mája, az előjeleket kedvezőnek mondták a papok.

Abdosir fájdalmai ellenére is kijött, hogy lássa a sereget csatába vonulni. Bal karját felkötötte az egyiptomi orvos, homloka is be volt tekerve, egy kardvágás sebezte fel. Jobb lábára még sántított, bottal járt, de szerencsére a parittyalövedék csak zúzódást okozott, és nem törést. Adysnál a rómaiak hajnalban két oldalról ütöttek rajta a táborukon, és bár Hamilkár a fővezér zsoldosaival visszaszorította az egyik légiót, a másik oldalba kapta őket és szétverte a karthágóiak utolsó harcképes csapatát. Abdosir kevés híján odaveszett, amikor a latinok lerohanták a tábort. Még mindig az orrában érezte az égő tábor bűzét, a szája megkeseredett az emlékektől. Minden felszerelése odaveszett a táborba, a gall rabszolgáját megölték, a két római testőre még most is az ágyat nyomja, a végén mindenüket elhányva futva mentették az életüket. Abdosir nem győzte dicsérni az előrelátását, hogy a két renegátot maga mellé vette, Romulus pajzsában fúródva öt hajítódárdát számolt, Remus úgy nézet ki a csata után, mint akit vérben fürösztöttek. Most meg úgy fekszik az ágyában, mint egy egyiptomi főúr a temetésén, csak a szeme látszik ki a kötések alól. Ha nincs a pun nemesi lovasság rohama, mind ott maradnak.

A vesztes csata után a karthágóiak békét kértek a rómaiaktól, de a gőgős konzul olyan megalázó feltételeket szabott, hogy a szenátus inkább a harc folytatása mellett döntött. Ekkor érkezett meg a spártai zsoldosvezér hoplitái élén Karthágóba, a szenátorok rögtön megbízták a sereg vezetésével. A nép megelégelte a botcsinálta pun nemesi vezéreket, Xanthipposz eszményi megoldásnak tűnt mindenki számára. Nem is kellett csalódniuk, a görög nagyon értette a dolgát, orvérzésig gyakorlatoztatta a seregét. A pun papok mind győzelemért könyörögtek, a nemes családok elsőszülött fiaikat áldozták fel Baal szent tüzében, hogy az istenek támogassák a város harcát a túlélésért. Minden reménységüket és pénzüket a görög vezérbe és seregébe fektették.

Abdosir hirtelen megpillantotta a pun lovasok élén új barátját az ifjú tisztet Hamilkár Barkaszt. Noha atyját jól ismerte, a fiúval csak az előző vesztes csatában találkozott, amikor a hozzá hasonló menekülők életét egy jól irányzott lovasrohammal mentette meg. Az üldöző rómaiakat az ifjú Hamilkár pun lovasaival szétszórta és ezzel elég időt adott Abdosirnak és társainak a menekülésre. Hamilkár mesterien fedezte a visszavonulást, sok jó polgár köszönhette neki az életét. A szenátor két rabszolgalányt ajándékozott hálából Hamilkárnak. Felesége sokat morgott a veszteség miatt. Azzal érvelt, hogy azt pletykálják az ifjú Barkasz jobban kedveli egy bizonyos numid herceg társaságát, mint a rabszolgalányokét. Abdosir azonban semmi esetre sem akarta megsérteni a tisztet akinek az életét köszönhette, különben meg tőle akár a kecskéket is kedvelheti Hamilkár. Tartozik neki egy élettel, és kész. Jobb karjával elkezdett integetni, botja a földre esett, meginogott. Szerencsére az új hispán szolgája mellé lépet és megtámasztotta. Hamilkár észre vette, és visszaintett.

Sok szerencsét barátom! Győzzétek le a római kutyákat, vesszenek a barbárok!

bagradas.jpg

Egy újabb epikus csatát játszottunk újra, klasszikus csatarendek, három elefánt és hat lovas egység a karthágói oldalon, és egy tehetségtelen római konzul csatarendje a másikon. Ennek ellenére az első játékban rómaiként hét a kettő ellen nyertem! Négy parancskártya a hat ellenében, de indításnak két Line Command lap, amivel gyakorlatilag a teljes egymás mellett álló római sereggel sikerült egy hexet előremozognom, mindkét körbe. Így szellősé téve a csatarendet az elefántrohamok ellen. Vért izzadtam, mire leöltem a hat bestiát, volt amikor egymást taposták a dögök rémületükbe. Öt körön keresztül nem volt lapom középre, az elefántok meg egyre csak taposták az egységeimet. Hozzá kell tennem, az öcsémnek nagyon nem sikerültek a dobásai amikor a támadást dobta, viszont briliánsan gurított amikor a járulékos veszteségre dobott.

Egy rövid kávészünet után térfelet cseréltünk, de a kockák ezután is nekem kedveztek hét az öt arányban nyertem karthágóiként is, egy nyamvadt elefántrohamot bírtam összehozni, könnyű velitesek ellen, nem dobtam találatot két kockával, bezzeg a velietsek két kockával dobtak két találatot és elveszítettem mindkét hasábot! Veszteség nélkül leölte egy teljes egység elefántomat. A lovassági fölényemmel, meg a közepes lovassághoz rendelt vezérekkel sikerült kivívnom végül a győzelmet a szárnyakon.

A spártai zsoldosvezér fényes győzelmet aratott a rómaiak felett, a gőgös konzult fogságba ejtették, soha nem látta viszont Rómát, pun fogságban halt meg még a háború vége előtt. Xanthipposz nem csak jó hadvezér volt, hanem egy bölcs ember is, a csata után felmarkolta a neki járó zsoldot és szépen elhajózott, nem keveredett bele a punok belső harcaiba, és a rómaiakat sem haragította magára. A maradék rómaiakat a flotta kimenekítette, majd hazafelé megint megütköztek a pun hajóhaddal. Sikeresen szétverték a karthágói köteléket, hogy azután egy hatalmas viharban hullámsírba vesszen a túlélők nagy része. A következő csatát már újra Szicíliában vívjuk, Panormus mezején lesz az első pun háború utolsó nagy csatája. Abdosir és az ifjú Barkasz számára a római békekötés sem hoz majd nyugalmat, hiszen rögvest újra halálos veszedelem fogja fenyegetni Karthágót Afrikában, amikor a saját kifizetetlen zsoldosai lázadnak fel ellene.

5 komment

Címkék: ókor 1.pun háború CommandsC

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr875654136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tobaccogarden 2013.11.27. 08:59:02

Szia!
Szerintem jók, a csataleírások, szerintem nagyon jó lenne, ha pillanat felvételek lennének a a hadmozdulatokról, és a csata pillanatnyi állásokról, hogy mi is jobban átlássuk a történéseket.

janos900 2013.11.27. 09:57:42

@tobaccogarden: Jogos, csinálok majd képeket, meg majd egy részletesebb leírást a mechanizmusról.

MeyilKree 2015.11.02. 08:42:21

Szia!
Végigolvastam a teljes C&C cikksorozatot.
Nagyon jó leírás az elejétől. Szépen megszerkesztve, felépítve nem csak az egyes bejegyzések, hanem a sorozat is.
A csaták elé írt bevezetők, a lore nagyon szimpatikus, segít magam jobban belélni a korba.
Az ütközeteknél fura azt látni így tömbösítve, mennyiszer volt ossze-vissza a hadrend, mennyire estleges volt sokszor a csatakezdés.
Ha készen lesz nyáron az 1/72-es római seregem, szerintem Zirrian kollegat a galljaival rá tudom venni pár meccsre.
Hexa terepet meg ahogy neztem elég könnyű gyártani vastag karton, meg egy színes nyomtató segítségével.
Köszi a munkát amit a sorozatba fektettél még egyszer!

janos900 2015.11.02. 19:55:31

@MeyilKree: Nincs mit! Tenger időm volt abban a 4 hónapban, munkát kerestem, hétvégente meg csatáztunk.
Sok sikert a házi gyártású játékhoz!

MeyilKree 2015.11.03. 16:13:52

Köszi! Erősen tavasz vége-nyár eleje az SPQR projekt megvalósulása. Addig eltart a LotR Gondor, meg Vasudvard sereg rendberakása, illetve az otthoni zöld asztalra hegyek, fák készítése, na meg az Osgiliath romváros megépítése.
süti beállítások módosítása