HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

SALUTE 2014

2014.04.16. 16:36 janos900

Hosszas kihagyás után íme az új poszt, egyenesen Londonból. Igyekeztem úgy igazítani a dolgaimat, hogy a rendezvényt ez évben se hagyjam ki. Mivel csak belecsobbantam a dolgok közepébe, elég pörgősre sikerült a szervezési munka. Csütörtök este teherautót rakodtunk, pénteken a szokásos táska töltögetés és teremrendezés után a kereskedők kirakodását felügyeltem. Szombaton korán reggel ezt folytattuk, majd a látogatók soránál segédkeztem. A nyitás után két órával jutottam el oda, hogy körbejárjak.

Szervezési oldalról, egy szomorú esemény nyomta rá a bélyegét a munkára. Csak most értesültem róla, hogy vezető klubtagunk Robert Bothwell február 25.-én szívrohamban elhunyt. Robert huszonöt éve volt Warlord, 1992-98 között ő volt a show koordinátora, tizenhárom évig volt az elnökség tagja, személyében egy halk szavú ízig-vérig úriembert veszítettünk. Intelligens, klasszikus műveltségű történelmi hadijátékos volt, németül és franciául is folyékonyan beszélt, az Egyesült Államokból települt át Londonban. Hatvanhárom éves volt, mindenkinek nagyon hiányzik a klubban, nyugodjék békében.

robert.jpg

Mivel szakmáját tekintve a pénzvilágban dolgozott, az elmúlt hat évben Robert volt a klub kincstárnoka. Alig két hónappal a rendezvény előtt elvesztése komoly csapás volt a Salute-nak is, nemcsak nekünk a barátainak. A banki átutalásokon kívül ő felügyelte a show-n a jegyeladásokat, a készpénz forgalmat, és bevétel elszállítását, ezt is meg kellett oldani, immáron nélküle. A 2014-es show-t az ő emlékének szenteltük, és megalapítottuk a Robert Bothwell emlék díjat, legjobb történelmi bemutatójáték kategóriájában, amit eztán minden éven kiosztunk a SALUTE-on az arra érdemeseknek. Idén a 19. Századi Kontinentális Háborúk Egyesülete nyerte, az Avanti című játékukkal, ami Róma 1849-es ostromát dolgozta fel.

rome.jpg

Az amúgy is kis létszámú szervező elnökséget tovább tizedelte három komoly betegség, a végére alig öt fő maradt talpon a tisztségviselőkből. A börzét megszüntették, mert nem volt rá kapacitás, viszont még több kereskedő jött, mint tavaly. Ezért a show alapterülete mintegy tíz százalékkal megnőtt, az elővételes lehetőséggel idén kétezer-hétszázan éltek, tavaly kétezer-kétszázan. Összeségében idén tíz százalékkal a látogatószám is megnőtt ötezer négyszáz látogatónk volt. A szervezői létszámhiány sok késést produkált, az egyedi figura csak péntek délután érkezett meg, ezért kétszer kellett dolgozni a táskákkal. A nyitáskor is csúsztunk tizenöt percet, kemény munka volt elindítani a show fogaskerekeit.

sor.jpg

A százötven kereskedő és közel száz terepasztal logisztikája, órákig tartott pénteken 13-18-ig, szombaton 6-9-ig. A Wayland Games például egy komplett wargame szupermarketet épített fel, négy darab hét tonnás teherautóval jöttek, és huszonöten dolgoztak az értékesítésen. A rendezvénnyel egyidőben, zajlott a szokásos London Maraton nevezése, egy torta dekorációs show és egy ingatlan expo, az Excell Boulevard-nak nevezett központi folyosóján hatalmas tömeg hömpölygött egész nap. A mi látogatóinkat egy külön a SALUTE-val egyező méretű üres hangárban gyűjtötték egybe az Excell biztonsági emberei, és csak szakaszosan engedték ki őket, hogy a folyosón ne legyen akkora a tumultus, ez viszont növelte a sorban állás idejét, ez meg a morgó wargamerek számát. Sajnos 3000-4000 embert nem lehet egy perc alatt beengedni, ráadásul a sor olyan területen gyülekezik, ami az épület biztonsági szolgálatához tartozik, tehát mi csak segíthetjük őket, de döntéseket nem hozhatunk.

Na de a sok gond után nézzük a showt, mert az nagyobb és izgalmasabb volt mint minden eddigi. Az alapterület növekededése, szellősebbé tette a rendezvényt, még a megnövelt kereskedőszám ellenére is. Az alap téma az 1944-es D-nap lett, viszont a hozzá tartozó demójáték nem készült el, mert az elnökség tagjai vettek volna részt abban is, és nem maradt rá szabad kapacitás. Szerencsére a téma sokakat vonzott, így volt Cézár korabeli partraszállás, Very British Civil War partraszállás, és egy csodaszép 28mm-es valódi D-napi terepasztal. Ez utóbbit évről évre bővítik, és három évente viszik el bemutatni, különböző wargame rendezvényekre.

figure.jpg

A szokásos limitált figurát idén is Michael Perry készítette, a The Longest Day című filmből Colin Maud kapitányt formázta meg, a híres buldog kutyájával. A színész Kenneth Moore volt a minta, nem pedig a valódi személy akit megszemélyesített. Ez fontos momentum, mert sokszor elkészítik mindkét figurát, hogy kinek-kinek ízlése szerint lehessen választani. Nálunk egy darab figura volt a cél, és a filmből ismert karakter lett, mert ő jobban ismert. Az eredeti kapitánynak a kutyája nem egy buldog volt, de a filmben ez a fajta mutatott jobban, és szerintem sokan tudják majd használni ezt a kutyát, akkor is ha nem kedvencük a WW2, mint korszak.

Az első világháború szerencsére sokakat megmozgatott, a kezdeti csatákból voltak terepasztalok szép számmal, többféle méretarányban, a belga páncélautós témát, pont az egyik belga klub dolgozta fel csodaszépen. A Warlordok a szervezési nehézségek dacára két játékot is bemutattak, egyet 75mm-es LotR figurákkal, a Pelenor mezején vívott Gyűrűk ura csatát és egy 28mm-es Barbastro csatát 1837-ből, amikor a spanyolok polgárháborújában bevetették a francia idegenlégiót. Igen nem elírás az évszám a Carlist war névvel jelzett korszak, sokban párhuzamot mutat a pont száz évvel későbbi eseményekkel.

Az összes játék bemutatására nem vállalkozom, a net tele van a képekkel, és a Beasts of War stábja ott volt péntek reggeltől velünk, így szerintem videó interjúk özöne várható a neten, heteken belül. Addig is itt van a Wargames Soldiers and Strategy videója:

Részemről sikerült vennem egy doboz Perry osztrák gyalogost, a napóleoni skirmishez, vettem egy dobozt és kaptam egy másikat ajándékba a KR féle figuraszállítókból, így most újabb 200db 28mm-es figurámnak lesz már normális hordozható tárolási lehetősége. Ezen kívül megvettem a Wargames Illustrated legfrissebb számát az ajándék Che figurával. Be csempésztem Ghulk barátomat, soron kívül, de csak mert volt elővételes jegye. Aztán segítettem neki 28mm-es figurákat vadászni a kereskedőktől, sikerült alkudnom a VBCW figuráival, mert pont öt dobozt kért és az már alkuképes mennyiség, főleg ha az emberen szervezői póló van. Valamint elszörnyülködtem egy 28mm-es páncélozott óriás nyúlon lovagoló bikinis amazonon, na nem magán a figurán, hanem a 24! fontos árán.

A show már eddig is felfoghatatlan és feldolgozhatatlan mennyiségű információt és árút kínált, de ez idén még csak bővült. Nekem 2008-ban három óra volt minden standot és terepasztalt végigjárni, szerintem idén négy óra sem lett volna elég, lassan kocogva kell végigjárni, ha mindent látni akarunk.

2 komment

Címkék: riport south london warlords

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr536043587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sándor Kaba Sarkadi 2014.04.17. 08:20:22

Épp azon a hétvégén voltam Londonban, de egy másik régi álmomat akartam beteljesíteni (Dinoszaurusz csontvázak a Natural History Museum-ban), utána meg másfele vitt az utam.
De a bakancslistára felkerült :-)
süti beállítások módosítása