HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Hadtörténelmi játékok napja, Győr 2023.02.26.

2023.03.01. 02:04 janos900

Arra gondoltunk Ambasával, még tavaly ősszel, hogy megpróbálunk olyan embereket is megcélozni egy rendezvény erejéig, akiket a terepasztalos-figurafestős játékforma nem vonz, de érdeklődnek a táblás-társas hadtörténelmi játékok iránt. Vagyis a konyhakész játékokat állítottuk reflektorfénybe, a makettezős-bütykölőssel szemben. Helyszínünk ezért a győri Társasfészek volt, a kipróbált helyszínre és a működő társasjátékos közösségre építettünk, valamint természetesen a terepasztalos hadijátékosokra is nagyban számítottunk. Széles kínálatunk volt: Undaunted Normandy, Memoir 44, Warfighter, Wings of Glory(War), Heroes of Normandie, Command and Colors Ancients, Sails of Glory. Hétféle játékra voltunk végül tizenhatan.

a1_3.jpg

a4_3.jpg

a2_3.jpg

a3_3.jpg

Az esemény sztárja a Wings of War (Új kiadásban: Wings of Glory) repülős játék lett, most használtuk ki először a Viktor barátunk által felajánlott készletet, Zoli (Gróf) hozott hozzá egy szép felhős szőnyeget, amihez párosult Miklós jó szabályismerete, tizennégyen játszottunk légicsatát a nap folyamán. Ezzel a nagyszerű partijátékkal még 2008-ban ismerkedtem meg Londonban. Az SLW klubban minden hónapban volt egy játéknap belőle, remekül össze lehet vele szedni a csellengőket egy klubnapon, vagy esetünkben a látogatókat minden Historikum rendezvényen. Ezért is bántam meg utólag nagyon, hogy annak idején nem vettem én is belőle. 2019-ben komolyan vertem a fejem a falba, hogy mit mulasztottam. Amikor ugyancsak itt Győrben a Historikumra, John elhozta a játékot, és már akkor is tarolt vele. Szerencsére Viktornak hála, most van egy komoly gyűjtemény a rendezvényekre. A játék lényege a kártyalapokon kiadott mozgási parancsok, amiket három lépésre előre gondolkodva kell megterveznünk, ezzel megpróbáljuk kitalálni, hogy merre akar repülni az ellenfél gépe, hogy lőni tudjunk rá. Dobókockát nem használ, és mi a legegyszerűbb alap szabályokkal játszottunk. Nagy előnye a gyárilag készen festve rendelhető modellek választéka.

sg1_2.jpg

sg2.jpg

Hasonlóan sikeres volt a repülős játék testvére, a nagyon hasonló alapokon nyugvó Sails of Glory, ez a játék az 1615-1815 közötti korszak tengeri csatáit dolgozza fel. Az ugyancsak dobókocka nélküli, karakterlapokkal operáló játékkal, Bogesz és István vezetésével két nagyobb csatát is lejátszottunk a nap folyamán (6-6 fővel). A témához kapcsolódóan Levente elhozta, a saját gyönyörű vitorlás hajó gyűjteményét is megmutatni (valamennyit Homoki Gyula készítette). A képeket a bejegyzés végére szúrtam be. Remélem a szeptemberi székesfehérvári Historikumra, sikerül összehozni egy tengeri csatát ezekkel a hajókkal. Leventét és Viktort is ostromolni fogom, azonos gyártótól vásárolt, szépen elkészített flottáik vannak, igazán remek lenne őket egyben látni.

m44.jpg

m44b.jpg

m44c.jpg
m44d.jpg

Szerettem volna végre hat vagy nyolc fővel lejátszani a Memoir 44 D-Day landings térképeit, de sajnos nem volt elég jelentkező. Így végül négyen játszottak D-napot. Ettől függetlenül, egy kemény csatában 10:30-tól 14:30-ig dúlt a harc, a Utah parton meg az ejtőernyősök térképén (Airborne landings), végül a valóságtól eltérően, a játékban a németek nyertek. Igyekszem évente egyszer ezt a játékot is elővenni, tavaly Mosonmagyaróváron is bemutattuk. Zoli (Gróf) és Zoli (Schadi) voltak az Atlanti fal védői akiket Imre és Dániel sikertelenül támadott.

cca.jpg

ccb.jpg

A Memoir 44 leszármazottja a Command and Colors Ancients, ezt még 2009-ben vettem meg Sheffieldben a Colors Wargame shown, 2013-ban rengeteget játszottam vele itt és itt, meg itt. De aztán azóta nem nagyon látott napvilágot, viszont a Társasfészekben is volt egy alapdoboz, így szerveztünk rá két fix játékost. Abban a reményben, hogy hátha sikerül a két dobozzal összehozni egy négy személyes játékot. Ez sajnos meghiúsult, csak három játékos volt, viszont Ambasa, H.Gábor és Rempi lejátszottak felváltva két csatát vele, így megérte berakni a programba.
hn.jpg
hn1.jpg
Laci és Péter a Heroes of Normandie játékkal játszottak le két csatát, én ezt még Steam-en próbáltam nagyon frappáns játék, a kickstartereken temérdek kiegészítővel jött ki, van horror verziója is, meg Warhammer 40000 változata is.

un.jpg

wf.jpg

Belián és Imre (Báró) is hozott egy-egy játékot az Undaunted Normandy és a Warfighter szintén második világháborús társasokat. Ezekre már nem maradt kapacitásom, sajnos nem volt rájuk több jelentkező sem. Itt el is jutottunk oda, hogy sajnos rossz volt az elképzelésünk a célcsoportot tekintve. Végül a tizenhat résztvevőből ketten voltak olyanok akik a terepasztalos Historikumokon nem vettek még részt. Mindenki másnak ez a sokadik rendezvénye volt velünk. Ami természetesen remek dolog (hiszen Budapestről és Székesfehérvárról, de még Martonvásárból is volt játékosunk). Tehát mi jól is éreztük magunkat, de kellett volna még legalább 4-6 új ember, akikkel feltelt volna minden játék, és a két "of Glory" asztal is párhuzamosan működött volna, nem felváltva. Szóval bőven volt még kapacitásunk friss emberekre. Mi elsőre egyfajta Command and Colors napot (Ancients, Napoleon, Great War) képzeltünk el, benne egy hat-nyolc fős Memoir 44 D-Day landings csatával. Ez is egy olyan dolog, amit még soha sem tudtunk feltornászni négyről hat főre (pedig akár 12-en is lehetne játszani), mert kell hozzá több játékos, akik hoznak magukkal alap Memoir44 dobozokat. Elég vegyesek az érzéseink, Ambasának is, meg nekem is. Ezen bizony el kell gondolkodni, hogy érdemes-e egy ilyen napra az erőforrásainkat elhasználni, vagy elég időről időre 5-6 fővel szervezni egy-egy Wings of War/Sails of Glory napot, a többi meg marad kétszemélyes játéknak, ha nincs idő, meg hely a terepasztalokra. Ha ugyan azok a játékosok jönnek el minden alkalommal, akkor évi négy Historikum mellé, már nem nagyon látjuk értelmét egy ötödik rendezvénynek, az úgy már túl sűrű, csökken az érdeklődés.
Végül a legszebb képek:

l2.jpg

l1.jpg

l3.jpg

l5.jpg

l4.jpg

l6.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: riport

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr8918060898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása