HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Napóleoni háborúk hadijátékos szemmel 3. rész, Játszunk Sharpeot!

2014.04.19. 09:32 janos900

A hosszas bevezetés után nézzük, hogyan lehet a legoptimálisabban, megnyerni valakit a hobbinak. Másszunk fel szépen Richard Sharpe vállára, és hozzunk ki a lehető legtöbbet a regények sikeréből. Nem szerénykedünk, nem cicózunk, olcsó, populáris játékot akarunk, kevés festéssel, sok játékkal, egyszóval: Hegyibe!

sharpe1.jpg

A Song of Drums and Shakos alap pdf verziója letölthető innen: kevesebb mint tíz dollárért. Közkézen forog már évek óta az érdeklődők között amúgy is. Két blister Lövész (Rifleman) figurát megveszünk a Perry ikrektől, ezzel kapunk tizenkét figurát tizennégy brit fontért. Ha fejleszteni akarjuk később, akkor egy fontért lehet venni plasztik lövész figurákat, két darab van minden kereten. Ha nagyon akarunk spórolni, elég a command blister, meg három plasztik keret az csak tíz font. Ellenfélnek melegen ajánlom az ugyancsak a Perry cégtől a French Dragoon plasztik dobozt húsz fontért, ez egy igazi kincsesbánya, tizenhárom lovast és nyolc gyalogost kapunk a pénzünkért, valamint zászlót, talpakat, sőt még három-három francia és brit veszteségjelző figurát is! Ha kevésnek találjuk a gyalogos figurákat, a lövészekhez hasonlóan, ezeket is lehet külön rendelni, egy fontért két figurát. A Redoubt cégtől három fontért megvehetjük Sharpe és Harper figuráját is, de emlékeim szerint ezek jóval nagyobbak mint a Perry figurák. Amit itt felvázoltam az nagyjából negyven font, ez felfelé kerekítve tizenhatezer forint.

sharpe2.jpg

sharpe3.jpg

Az SDS alap csatájában, négyszáz pontos seregek vannak. Egy lövész tiszt mint Mr. Sharpe kilencvenyolc pontba kerül, egy őrmester mint Mr. Harper nyolcvannégy, egy átlagos lövész negyvenhét pontot kóstál, egy mesterlövész mint Hagman (chosen man) ötvenégy. Gyors fejszámolás után látszik, hogy ha mindkét hősünk mellé adunk két-két lövészt, már ki is merítettük a keretet. Vagyis egy blister, hat figura elég egy sereghez. A kiegészítő szabályok szerint, vehetünk hős képességet mindkét vezérünknek, ez a legfrissebb a kiadó honlapján lévő kalkulátor szerint tizenöt pont. Mr Sharpe tehát százhuszonnyolc pontot kóstál, Mr Harper pedig száztizennégyet. Az SDS mindkettőnek alapban ad vontcsövű puskát is meg kardot is. Mint hősök van egy sikeres aktiválásuk, kockadobás nélkül is. Szerintem mondjuk két dudás egy csárdában sok egy kicsit, több mint a fele pontot felemésztik, véleményem szerint egyikük bőven elég, mondjuk Sharpe öt mesterlövésszel megtámogatva már ütőképes csapat.

sharpe4.jpg

Francia oldalról egy dragonyos tiszt lovon nyolcvannégy pontba kerül, egy dragonyos ötvenhat pontba, nagyjából szintén hat lovast tudunk kiállítani a másik oldalon, és a dobozból építkezve van elég lóról szállt figura is, ha a terep nem kedvez a lovasoknak. Itt jegyezném meg, hogy részemről az online kalkulátort használom, mert a sereglistákban vannak hibák. A huszárokat például mindig felszerelem a dupla pisztoly opcióval, csakúgy mint a lovas tiszteket. A zászlóvivők és zenészek pontértéke se pontos a legtöbb esetben. A dragonyosok meg a lövészek zenészei kürtöket használnak, és mellette fel vannak fegyverezve, a gyalogság dobosai teljesen más kategória.

sharpe5.jpg

Ha valaki eljut arra a szintre, hogy van mondjuk két fém lövész blistere, meg hat plasztik lövész blistere, kifizetett húsz fontot és kifestett mindent, az huszonnégy lövészt jelent. Itt már el lehet kezdeni gondolkodni egy Sharpe practice szabályok szerint játszott nagyobb léptékű skirmish játékon. Nagyjából az a méret, ami a Sharpe lövészei című könyvben a főhős alakulata. Ezzel nagyjából egyenértékű sereg két doboz dragonyos, ez mondjuk a duplájába kerül, de huszonhat lovas jön ki belőle, meg tizenhat gyalogos, szóval a franciák lehetnek akár kétszeres fölénybe is. Ez egyféle irány, a másik irány az, ha nem szeretek egyforma egyenruhákat festeni és tetszik az SDS, ekkor megállok a tizenkét lövész figura, illetve egy doboz dragonyos szintjén, és inkább az egységek variációját növelem. A kedvező árú plasztik napóleoni gyalogos készletek mennyiségileg nagyok a skirmishez, ilyenkor érdemes többen összeállni, és öntőkereteket cserélgetni, vagy egyesével rendelni a kereteket. Az egyenruhákkal csalni kell, mert a készletek nagy része a háború végéhez passzol, de ennyi szerintem belefér. A Perry mellett van még két gyártó aki kínál nagy negyven figurás dobozokat, illetve ott a Hat, akinek szintén vannak skirmish készletei. Ha valaki vesz egy doboz Perry francia gyalogságot, kap három keretet, és ebből tud építeni sor, nehéz és könnyű gyalogosokat is, ezeknek eltér az egyenruhájuk, illetve a játékban a statisztikájuk is. A brit dobozt is lehet hasonlóan árnyalni. Huszárok is vannak mindkét félhez, a Victrix gyárt brit tüzéreket is, itt is lehetünk kreatívak, és franciák is használhatnak zsákmányolt brit löveget. A dobozban van három löveg, és négyféle cső, így ha nem vagyunk nagyon válogatósak, lehet két eltérő ágyúnk, amiknek a statisztikáit cseréljük minden játékban.

sharpe6.jpg

Ha okosan építkezünk és főleg ha csapatban dolgozunk, viszonylag kis befektetés mellett is szép seregeink lehetnek a korszakhoz. A tapasztaltabb magyar hadijátékosok között, szemmel láthatóan a 28mm-es napóleoni téma a Foundry szabályok szerint a favorit. Ha valaki ehhez akar csatlakozni és az alapoktól kezdi, a skirmish lehet az út, amivel kap elég motivációt és sikerélményt hogy a több száz figurás seregeket legyen türelme elkészíteni. Arról nem is beszélve, hogy ha ezek a seregek egyesével vannak talpalva, akkor jók mindkét játékstílushoz. Ez egy szépen felépíthető program, először SDS szint, majd Sharpe practice és utána Black Powder és Foundry méretű sereg.

A folytatásban a félszigeti Sharpe kalandok szakirodalmát mutatom be egy kicsit, majd jön annak taglalása, hogy én hogyan képzelem el a saját meglévő figuráim felhasználását.

4 komment

Címkék: Napoleoni háborúk

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr626051925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szilvásy András 2014.04.20. 11:43:58

Alban Miniatures gyárt szintén jóféle Sharpe karakter pakkokat, de azok meg kisebbek, mint a hagyományos 28-asok.
Victrixnél pl. lehet keretenként is venni műanyag figurákat, de akkor a postaköltség arányaiban több.
És erről eszembe jutott, hogy van vagy 20 chasseur-öm, amiket ki kéne festeni így 1,5 év után.

janos900 2014.04.20. 15:46:12

@Szilvásy András: Igen tényleg,nagyon karakteresek az Alban figurák.
Hajrá, motivációnak szántam a cikkeket. :D

gorugrany 2014.04.20. 18:57:14

Az előző cikk nyomán ajánlanék egy könyvet, ami magyar vonatkozású ebből a korszakból éspediglen Ordas Iván Simonyi óbesterét.

janos900 2014.04.20. 19:00:31

@gorugrany: Köszi szépen. Ez a kötet majd a későbbi részekben lesz aktuális, amikor rákanyarodok a magyar vonatkozású dolgokra. :D
süti beállítások módosítása