HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Warhammer Ancient Battles, az első csatám

2014.08.02. 09:22 janos900

Teljesen új vizekre eveztem ezzel a csatával, se a XV. századi magyar hadtörténelembe, se a „WAB” rejtelmeibe nem ástam bele magam soha túl mélyen. 2006-ban elmentem Szentendrére megnézni a III. Országos Stratégia Játék Bajnokságot, ahol mindenki 28mm-es a puskapor elterjedése előtti seregekkel játszott a Warhammer Historical rendszere alapján. Ekkor láttam először élőben figurás hadijátékot.

bajnplakatk.png

A dolog nagy hatással volt rám, apránként be is gyűjtöttem az alapkönyvet, majd 3-4 seregkönyvet, sőt még vagy száz Crusader Miniatures gyártotta Norman figurát is, aztán kiköltöztem Londonba, elmentem az SLW klubba, ahol kiderült ezzel egyetlen klubtag sem foglalkozik. Ők már akkor bele voltak fáradva a GW Fantasy szabályok újabbnál újabb verzióiba, a gyönyörű seregek már akkor is csak porosodtak, egészen 2013-ig, amikor a Kings of War pillanatok alatt meghódította a tagokat és a seregek újra előkerültek. Mivel a színes-szagos eredeti szabályok is halottak voltak, így a történelmi verzióra sem vesztegettek idő és energiát. A DBM és DBMM 15mm-ben még csak előkerült, de ezzel túl is tárgyaltuk ezt a korszakot. 2010-re én is szépen túladtam az összes figurán és szabálykönyvön.

csata1.jpg

Az új Perry plasztik sorozat a Rózsák Háborúja figurákkal, viszont már nagyon régóta tetszik nekem, most hogy gyakorlatilag újabb három doboz jön ki hozzájuk, egyre inkább a bűvkörükbe vonják az embert. A WSS magazin egyik számában olvastam egy cikket, ahol egy virtuóz figurafestő, hihetetlen ötletekkel kombinálta már az első három dobozt is, ha meglesz mind a hat, akkor meg aztán tényleg elképesztő távlatok adódnak majd ezen a területen. Csak néhány ötlet, ami még most is az eszembe jut a téma kapcsán: A lovakra rakható vértekre olyan díszítést talált ki, hogy a fölös fejekről, levágta az arcokat és ezek kerültek a vértre dísznek. Vagy kevesellte a rendelkezésre álló pózokat a lovaknál, ezért fogta és a két félből álló plasztik ló figurákat először gondosan összeragasztotta hosszában, majd amikor megkötött szépen keresztbe kettévágta őket, és felcserélve ragasztotta őket össze. Az időközben kiadott extra fejek, pavézék, pajzsok még tovább bővítették a repertoárt. Ezek mind foglalkoztattak, amikor kiderült, hogy lehetőség lenne egy WAB csatára, pont olyan korszakban, amihez a Perry plasztik figurák is passzolnak. Szerencsétlen módon aznapra szerveződött egy 28mm-es napóleoni ütközet is, így választásra kényszerültem. A szervezésnél nem figyeltem, arra, hogy mindkét csata vasárnap lesz, nem az egyik szombaton a másik vasárnap. Nehéz döntés volt, de a WAB-ot választottam, viszont ha minden jól megy a következő alkalommal kipróbálom a Napóleon szabályokat is. Így végül egy Török-Magyar csatát játszottam ötödmagammal, 20mm-es figurákkal a WAB szabályai szerint.

csata2.jpg

A csatánkat a szabad ég alatt vívtuk, ezért egy nyári záporral is megküzdöttünk, kényszerű szünetet tartva, viszont frissen sütött lángossal csillapítottuk az éhünket TGabi jóvoltából, így kitartottunk a végsőkig az asztal mindkét oldalán közel hét órán át. A csatát annak rendje és módja szerint a törökök elveszítették, TGabi unszolására a Nagyvezíremmel és annak testőrségével megrohamoztam egy székely lovasportyát, mert ez egy teljesen logikus lépésnek tűnt. Csakhogy nem kalkulált az én virtuóz kockadobásaimmal. Alig három székely került talpkontaktusba, de nem bírtam megsebezni őket, vagy amikor igen akkor minden mentőt megdobtak. Három kör alatt tizenkét nehéz lovas nem bírt levágni tíz székelyt, végül a magyar lovagok hátba kapták a testőrséget és újabb két kör hatástalan kétoldali küzdelem után a Vezír veszteség nélkül megfutott, ezzel megfutott a muszlim horda java része is.

csata3.jpg

Az esőszünetben beszélgettünk a szabályról meg a sereglistákról, a magyar lista a hozzáértők szerint elég légből kapottnak tűnik, mindkét vonatkozó kiadványban. Az egyetlen forrásmű amire a szabálykönyvek hivatkoznak az a Janos Hunyadi and the Turkish Invasions of Hungary in the 15th Century című kötet. Utána néztem, ez egy magánkiadvány a Lance and Longbow társaság adta ki. Ha minden igaz volt is a kezembe, mert a standjukat többször is meglátogattam az évek folyamán a különböző rendezvényeken. Inkább füzetek ezek semmint tudományos igényű könyvek, bár kétségtelen, hogy lelkes és elszánt emberek írják mindet. Igazság szerint, ha mi magyarok azt akarjuk, hogy reális és tudományos szinten is helytálló adatok és tények kerüljenek a hadtörténelmünkről az angolszász érdeklődők kezébe, akkor nekünk kell ezeket angolra fordítani és publikálni. Magyarul egyik ilyen érdeklődő sem beszél, tehát az elsődleges, sőt még a másodlagos források sem állnak a rendelkezésükre, csak esetleg azok részleges fordításai. Ezek után nem lehet meglepődni azon, ha a wargame kiadványok is hemzsegnek a hibáktól. A magyar nyelv speciális betűi szintén csak rontják a helyzetet, így nem csoda, ha a sereglistákban olasz elnevezéssel vannak magyar csapatrészek, vagy pl. a Székelyek Szekeler-re lettek átkeresztelve. Amin viszont érdemes elgondolkodni, hogy nagyjából ilyen szinten pontos az összes többi sereglista is, amihez nincs elég angol nyelvű forrás.

csat4.jpg

Ami a szabályrendszert illeti, nekem a szokásos kockák táncával adjunk el minél több figurát GW rendszer, amivel ettől még lehet nagyszerűeket játszani, de mint elgondolás nincs benne semmi forradalmi. Egy nagy marék kockával dobunk találatot, ami talál azzal sebzést és végül a maradékkal mentőt. 4 körön keresztül nyilaztam 24 lovas íjásszal 12 lovagot, és négy figurát sikerült levennem. A BA egy fokkal pergősebb lett, mert ott csak két dobás van. Ami viszont előnyére szolgált, hogy hullámzott a csata, többször éreztem azt, hogy már nyertünk, erre fordult a kocka, és vesztésre álltunk. A mi csatánk szerintem kihozta a dologból a maximumot, egyrészt 2500 pontos seregek voltak, másrészt 20mm-es jóval kedvezőbb árú figurákkal volt megoldva a sereg építés, és végül igazi magyar témát dolgoztunk fel. Nagyszerű délután volt csatázni a négy Gáborral, még egyszer köszönöm a lehetőséget a résztvevőknek és a házigazdának. Részemről máskor is szívesen benevezek egy jó hangulatú WAB ütközetre. A Perry figurák témáját pedig tovább morzsolgatom, de döntést még nem hoztam az ügyben.

26 komment

Címkék: WAB XV.sz

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr676567519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andi3479 2014.08.02. 13:11:19

Szia!

Nagyon érdekes kis beszámoló volt. Amúgy a Warhammer 40k-t sokkal többen játszák és van belőle elég sok verseny is, inkább ezt ajánlanám neked. Kevesen játszanak történelmi játékokat. A D21-ben szervezünk mindig (ingyenes) kezdőnapokat.

www.facebook.com/d21bazis?fref=ts

Üdv.: Andi

janos900 2014.08.02. 13:30:09

@Andi3479: Nagyon kedves vagy Andi köszönöm! Gondolom nem szoktad olvasni a blogom, az Inkvizitoron láttad a címet és így kerültél az oldalamra. Jártam már nálatok: hadijatekos.blog.hu/2014/02/26/napoleon_nap

Teljesen a másik végletről szemlélem a wargame világát, mint Te. Ne sértődj meg kérlek, nem akarok vitázni róla, mindenkinek szíve joga azt játszani amit akar, ez hobbi, az a lényeg, hogy jól szórakozzunk. Ráadásul egy hölgynek teljesen mások a szempontjai, a hobbi kapcsán mint egy pasinak. :D
Az én véleményem: Eszem ágában sincs feladni a történelmi játékokat, hogy egy olyan profitéhes céget támogassak, mint a Games Workshop. Már 1995-ben is próbáltak megnyerni a 40K-nak, de akkor sem sikerült. Játszottam a 40K szabályokkal Első világháborúra átírt hivatalos változattal. Engem a történelem érdekel, ráadásul heves ellenérzéseket kelt bennem a GW üzletpolitikája, ha fantasy vagy sci-fi játék érdekelne akkor sem őket választanám, érzelmi okokból. Éppen ellenkezőleg téged is arra buzdítanálak, hogy ne fecséreld az idődet és a pénzed a GW lehúzó játékaira, válaszd inkább a történelmi játékok tartalmas világát. :D Minden esetre néha olvass bele a történelmi wargame blogokba, hátha találsz olyat ami szélesíti számodra is a hobbi palettáját. Szívesen látom a kommentjeid. Még egyszer köszönöm a meghívást, ha alkalmam adódik valami történelmi wargamet játszani nálatok, szerét fogom ejteni. :)

Andi3479 2014.08.02. 13:34:54

40k-ni lehet heti többször is mert van rá játékos. A történelmit nagyon ritkán lehet játszani, mert alig van rá játékos.

HPetyo 2014.08.02. 15:58:54

@Andi3479: Azt hiszem ez az érvelés egy történelmi hadijátékosra kicsit sincs hatással. Mindamellett, hogy téves. Tény, hogy a divatos wargame-ekhez képest kevesebben játszanak történelmit, de korántsem olyan kevesen mint gondolnád.

János: nagyon sajnálom, hogy nem lehettem ott. Én is szívesen WABoztam volna megint.

ambasa 2014.08.02. 19:57:58

@Andi3479:

Kedves Andrea!

látom, milyen lelkes és jó munkát végeztek a D21-ben és gratulálok is hozzá!

Nem gondolom, hogy kevés történelmi hadijátékos lenne, csak legfeljebb nem ismered őket. Nekünk a 40k-val ellentétben nem csak egy szabály áll rendelkezésünkre és nem csak egy méretarány, ezért lehetséges noha szeretjük ezeket a játékokat de mégsem találkozunk. A másik ok, hogy jórészt más generációhoz tartozunk, ezért van helyünk otthon játszani és nem is biztos, hogy szeretjük állandóan cipelni a seregeinket.

Amúgy mielőtt az új helyre költöztettek, a régi d21-ben volt hogy minden héten játszottunk historicalt, csak azóta az élet egy kicsit szétsodort minket és ezért ritkábban találkozunk.
Tudtommal Budapesten legalább négy klub van, ebből a Cantinában és a TLK-ban szoktak és a FoW-ozni, tudtommal nálatok is megy a Tűzzel vassal, de kérdezd meg azokat a tagjaitokat, akik még mindig DS Bt-nek hívják magukat, hogy hány történelmi seregük van OWW2-höz, Impetushoz, Sagahoz, vagy éppen Battlegrouphoz, esetleg Trafalgarhoz. De vidéki klubbokról se feledkezzünk meg, ahogy olvasom az Inkvizitor fórumát, mind Debrecenben, mind Hévízen, mind Miskolcon, Szegeden, és Székesfehérváron is játszanak különböző korok beli történelmi játékokat. De mondok egy másik példát az utóbbi Games-Day-eken mennyi 40k asztal volt és mennyi történelmi, milyen asztalokkal is nyernek már évek óta Emiék zsinórban ott? Lehet, hogy jóval többen vagyunk mint gondolod.

Nem szeretném ha sértésként vennéd azt amit írok, a legcsekélyebb ilyen szándékom sincs, de sajnos, rajtad is látom azt a szemléletet, hogy nem tudtok elszakadni a GW-től. A múltkor valaki szervezett egy festőversenyt, és végül is csak a GW kategóriákban tudott gondolkodni, abba próbálta besorolni a Maifaux, Infinity figurákat, de nem volt hajlandó megfontolni, hogy pl mi legyen az olyan "vadhajtásokkal", mint pl az Epic. Nézd én nem akarlak rábeszélni, hogy próbáld ki a historicalt, bár pl egy Empire, vagy a Bretonia seregekből könnyen össze tudnál állítani egyet, de szerintem rossz úton jársz, ha miket akarsz megtéríteni, ráadásul olyan hívószavakkal, mint "verseny" meg "sokan vagyunk", talán jobb lett volna azt írnod, hogy miért nem nálunk játszottatok.

És végül nem szeretném ha félreértenéd, nem gondolom, hogy a "mi" játékunk a "tietek" felett áll, hanem azt hogy más.

Tisztelettel és tényleg minden bántás nélkül, egyszer talán eljutunk a D21-be akkor szívesen látunk egy WAB játékon, és hidd el,tapasztalatból mondom a második kör után jobban tudod majd a szabályokat, mint mi.

És egy pozitívum, a GW kitalálta a WAB-ot de dobta, így a mi a szabályaink és sereglistáink nem változnak évről évre, ezért nem is szidjuk a céget, akárcsak a magára hagyott Epic-esek.

TG

ambasa 2014.08.02. 20:01:08

@Andi3479:
Hu ez most egy kicsit úgy jött ki, hogy idetévedt egy szegény kislány és egyből hárman is neked estünk, de hidd el egyáltalán nem erről van szó és máskor is szívesen olvasom a véleményedet.

TG

Andi3479 2014.08.02. 20:07:50

Amúgy hol lehet venni törtelmi játékokhoz figurát. Csak kiváncsiságból kérdezem :)

ambasa 2014.08.02. 20:28:54

@Andi3479:

A legegyszerűbben makettboltokban, pl abban az Auróra utcaiban, ahol talán Te is beszerzed a 40k seregedhez valót. Persze a különleges dolgokat, mi is internetes kereskedésben szerezzük be és külföldről hozatjuk. De pl a Silverland is forgalmaz történelmi játékhoz dolgokat illetve a néhai Gólemben is volt, vagy amint már írtam kis jóindulattal egy Breton, vagy Empire sereg figurái is felhasználhatóak, legfeljebb nem annyira hitelesek.

Ám ennél kicsit bonyolultabb, mert melyik korszak és melyik méretarány érdekel? Kevés, vagy sok figurás játékot szeretnél? Ez mind befolyásolja dolgokat.

Sajnos azt látom, hogy nagyon sok GW-s játékos amikor rátalál a historicalra, az fogja meg, hogy jé milyen olcsó, de aztán valamiért hamar ráun. Ennek szerintem több okai is van, az egyik, hogy kevés figurás játékot szeretnének játszani, vagy jelképes gyűjtőtalpakkal, amit néhány figurát raknak, vagy valamilyen skirmish szerű játékot, mint as Saga. Sajnos szerintem egy jó történelmi játék figuraigényes, ugyan ez a játék nem 28 mm-ben, hanem csak 20 mm-ben játszottunk, de ha megnézed itt az asztalon van vagy 250-300 figura, ami legalább 12 doboz, á 2000 Ft és egy részét külföldről kell rendelni. A másik gond, hogy ugyan már szerveztek ebből versenyt, de ezek a játékok jórészt nem versenyjátékok. Pl a Black Powder, vagy a Mud & Blood-nál nincsenek sereglisták, nincsenek pontok, amelyből válogatva egy verhetetlen sereget lehetne összeállítani az aktuális versenyre.
Persze vannak verseny játékok is, mint pl a második világháborús, és népszerű Flames of War, emi azért, szerintem egy kicsit GW-sedik, új módosított szabályok, újabb és újabb seregkönyvek, ahol fel vagy lepontozzák a régi eszközeidet, vagy esetleg különleges szabályokat vezetnek be bizonyos új termékekre, amelyeket aztán egy következő könyvben visszaállítanak.

TG

Andi3479 2014.08.02. 21:46:32

Érdekesnek hangzik, majd legközelebb kipróbálom.

janos900 2014.08.02. 22:35:16

@Andi3479: :) Megkérdezhetem mi tetszik a 40K-ban, azon kívül, hogy egyértelműen könyebb neked játékostársakra találni, hozzzá?

Az Ian Watson féle sötét világ?
A figurák?
Vagy a szabályrendszer?
Esetleg a verseny lehetősége?

zirrian 2014.08.03. 14:14:16

A "nincs kivel" kérdésre...van kivel, mert lenne érdeklődő, csak ők is ugyanezzel jönnek. A semmiből sajnos nem fog előkerülni 40 historical játékos, ez bizonyított tény. Tulajdonsága a történelmi játékoknak (kinek előny, kinek hátrány - nekem inkább előny), hogy utána kell nézni a seregeknek, hogy hogy állítsd össze a sereged, milyen színekre fesd, ki ellen harcolhat, stb. A vonatkozó Osprey kötetek alapnak jók.

Ha nem gond János, válaszolok én is a kérdésre, mert a soksok történelmi figura mellett sorakozik két 40k sereg is :) Én a Dawn of War PC játék miatt kedveltem meg a 40k világát, mert annyira...sajtos (cheesynek a magyar megfelelőjét nem ismerem). Nagyon grimdark akar lenni, de nem igazán sikerül. Két seregem az Ultramarines és az Orkok, két elég alapnak tartott haderő, amiket jól lehet konvertálni, élvezetes festeni, és jól mutatnak a polcon, mert alig játszom (havonta kb. egyszer). A GW sok pénzt nem kap tőlem, mert másodkézből veszek majd' mindent (vagy alternatív gyártók), max. ha akitől vettem, Warhammerre költi. A szabályok elég ergyák, a powercreep borzalmas, a fluffot körbeköpködő sereglisták meg elég "eeeeeh". Versenyre nem járok :)

Andi3479 2014.08.03. 19:02:53

Én is a Dawn of War pc játékból ismerem. Majd megtetszett a szabály rendszer is. Barátom, akkor már 40k-zott és kipróbáltam, nagyon megtetszett. Azóta szervezünk versenyeket pár baráttal (Brave Hearts, Brave Souls).

janos900 2014.08.03. 20:40:57

@Andi3479: Köszi! Így már világos. :D
Ugyanez történelmibe is megvan:
www.companyofheroes.com/en_us/

és mondjuk a 40K-hoz legközelebb álló rendszer:

store.warlordgames.com/collections/bolt-action

Ez utóbbiról írtam is egy kupac cikket, meg vannak fotók is Bolt Action címszóval itt a blogon.

Petrow 2014.08.04. 10:47:22

@janos900: Ha ajánlhatok még rendszert, amit mi is épp kóstolgatunk a klubban: Ambush Alley - Force on Force.

Akció-reakció rendszerű játék, sokszor pakliból húzós dolgokkal kiegészítve (Fog of War - váratlan események, Asset Cards - más fegyvernemből támogatás az adott küldetésre, stb).
Statisztikák nincsenek, helyette négyféle kockával (D6-D8-D10-D12) van jelölve az adott egység képessége (morál, képzettség, stb.).

A rendszer egy szóval: flexibilis. Két szóval: rendkívül flexibilis.
Méretarány, mint olyan, nem köt, alapból 15-28 mm között van belőve, de ettől lejjebb és feljebb is játszható, a megfelelő átszámítással. Az alapszabályok a figuragyártók bő 90%-át le is fedik.

A korszak: azt mondanám, hogy az első világháborútól felfelé bármire adaptálható, de igazán a 2. világégéstől felfelé "érzi jól" magát.
Innen azonban tényleg bármit le lehet vele modellezni, valós, és "mi lett volna ha" scenariókat is. Csecsen túszdráma? Black Hawk Down - Szomália újratöltve? Fallujah-i tisztogatás? Sivatagi vihar? Szovjet páncélos áttörés a Checkpoint Charile-nál? Rajta!

És szvsz ez a legnagyobb rákfenéje a dolognak, hogy kezdőknek túl szerteágazó, túl megfoghatatlan.
Ha bemutatót szerveznék belőle, tuti egy 2"×2"-es pályán menne, egy városi counter-insurgency, harccal, tetszőleges sereggel. Egyik oldalon egy reguláris szakasz (USMC, Szpecnaz, IDF, stb.), másik oldalon a folyamatosan erősítést kapó, irreguláris beszivárgók (Al-Quaida, ISIS, tálibok, Hezbollah, stb.). A beugró költség kb. 50-60 "rosszfiú" (kb. 2 doboz 1/72-es figura), és egy szakasz (~1 doboz) reguláris gyalogság.

Oh, ki ne felejtsem, a rendszernek van egy sci-fi háttérre készült verzója is, Tomorrow's War néven.

KVadász 2014.08.04. 17:23:02

Gratulálok, szívtelen állatok, élve felfaltátok a lányt, hát emberek vagytok ti??? :D :D

Kicsit tényleg érződött Gáborunk posztjából a szürkepólós nerd wargamer felsőbbséges elitizmusa, de viccet félretéve, a historical wargame tényleg nagyon más világ. Nem jobb, vagy rosszabb, más.

Egyébként olyan 10-12 éve, amikor én kezdtem a hobbit, simán igaza lett volna Andinak. Nem volt se Saga, se tűzzel-vassal, se a csicsás ww1-ww2 játékok. Tudtál 40k-zni, meg fentezizni. Tudom, volt itthon már akkor is egy-két igazi ínyenc, aki gyűjtött és játszott mindenféle kort és mératarányt, de az egyszeri játékos számára ők tényleg a misztikus, ködös, "csak hallott róla egy haverom haverja, hogy van ilyen" hangulatú legendák voltak.

Éppen az a "generáció" kísérte végig ennek a dolognak a hazai fejlődését, a blogokat, az új játékok megjelenését, a Games Day-ek színes világát, aki az elmúlt évtizedben már aktív játékos volt. Mi viszont mostanra valóban elértük/betöltöttük a 3. ikszet, és kiszorultunk a klubokból, elvesztettük a versenyek iránti érdeklődést, és összetörtünk már szállítás közben 1-2 teljes sereget (emlékszem, egyszer Viasznak, Daxnak vagy valakinek leesett a komplett serege az asztalról szállítódobozostul, és negyed óráig szedegettük öten a földről a cafatokat, majd fél évre megvolt a műhelymunkája a javításokkal, festésekkel.) :D

Szóval egy mostani kezdőnek ezerszer színesebb világ tárul a szeme elé, ha elkezdi böködni az Inkvizitor blogjait. És érdemes is, mert hatalmas világ van a 40k-n túl, amiben nincs "nekem miért nincs olyan szuper rakétavetőm a seregkönyvben", meg "hogy lehet húszezer az a nyamvadt 5 figura, ami erős", meg "miért dobhatom ki a seregemet kétévente az új szabályok miatt". És a pisztoly sem hord valós méretekben 16 méterre csupán, mint a bolt pistol és társai. (Bocs, csak nem bírtam ki, pedig nagyon szorítottam vissza...)
Élmény volt a teljes cseh légiót 8000 ft alatt kihozni légierővel, lovassággal együtt. :)

Na, szóval ennyit. A cikk meg jó. A többi új arcot azért legközelebb ne koncoljátok fel 5 perc alatt, szívtelen elitista pribékek. :)

KrisztianTakacs 2014.08.05. 10:43:29

@KVadász: Egyébként olyan 10-12 éve, amikor én kezdtem a hobbit, simán igaza lett volna Andinak. az egyszeri játékos számára ők tényleg a misztikus, ködös, "csak hallott róla egy haverom haverja, hogy van ilyen" hangulatú legendák voltak.

???? 10-12 évvel ezelőtt bármelyik játékboltban (nem csak makettboltban) több polc is tele volt a Zvezda, Italeri és Revell olcsó és szép történelmi wargame figuráival. Én is így ismertem meg a hobby-t. A Sas utcai makettboltban MINDEN szerdán, ha esett, ha fújt ment a történelmi wargame éveken keresztül, bárki bejöhetett és beállhatott, meg is tették sokan. Pont abban az időben indult el a Hadtörténet Múzeumban is a szombatonkénti történelmi wargame, 4-5 asztalon különböző korszakokban folyt a játék, szinte mind olcsó műanyag figurákkal, járművekkel, hajókkal. Sehol sem volt még a méregdrága FOW. Makettversenyeken rendszeresen volt bemutató játék. És ez mind ingyen, még beugrót sem kellett fizetni. Több évig csak a pár ezer forintos Italeri és Zvezda szettekbők készített seregeinkel játszottunk az ingyenes szabályokkal, amiket lefordítottunk és kiegészítettünk magunknak. És akkor még volt a Völgyvár bolt is, ahol olyan 28mm-es történelmi figurákat is lehetett kapni, amiket most csak netről lehet rendelni. 2003-ban indítottuk a wargame.hu oldalt, ahol akkor még 2 hetente tettünk fel csata leírásokat, sereg készítéséről cikkeket. Bárki letölthette a magyar nyelvű szabályokat pontlistákat.
Na csak ennyit akartam tájékoztatásul a 10-12 évvel ezelőtti 'láthatatlan' elitista történelmi wargamezésről... :-)

Ghulk 2014.08.05. 10:45:54

Fiuk, a hoolgy felkeszuletlen volt, nincs ezzel semmi gond. Uj meg, mikor en kijottem azt hiszem utana tunt fel a D21 szineiben. Liszkaggal betoltik az urt amit a kemenymag hagyott maga utan.

Es nem kizart, hogy egyszer majd o is a historical wargame tabort fogja erositeni :D Esetleg egy
shogunatusi japan szamuraj sereggel :D

janos900 2014.08.05. 11:01:59

Zajlik az élet, úgy látom. Andi beletrafált a tuti témába, ennyi kommentje még egy postnak sem volt szerintem, ezen a blogon. :D Helyes, helyes. :)

Petrow 2014.08.05. 16:12:49

@TK01: Azért szögezzük le, hogy ha nem Budapest kies városában tett le a gólya, vagy sodort az élet, akkor a tabletop game-mel, mint fogalommal is csak minimális esélyed volt találkozni. Nemhogy ezen belül a historical gaming "alfajjal".

Anno még a "mainstream" warhammer 40000 is bőven csodabogárnak számított, és legjobb esetben is pár tucat fanatikus emberke időtöltése volt. Online jelenlét nulla-semmi, ha az ismerősöd-ismerősének-az-ismerőse csatornán át nem értesültél erről a hobbiról, akkor max. egy szerepjátékos boltban/táborban futhattál bele.

Amikor meg még korábban, az azóta jobblétre szenderült TomCat bolthálózatban érdeklődtünk, hogy a makettekhez esetleg van-e valami játékszabály, vagy rendszer, úgy néztek ránk, mint a véres rongyra.
Ehhez képest ma a valóban Kánaán van :)

ambasa 2014.08.05. 19:33:00

@KVadász:
Kedves KVadász!

még jó hogy többször leírtam, hogy hogy ne értelmezzék a hozzászólásaimat, aztán idejössz és jól megkevered a dolgokat. Hálásan köszönöm!

TG

És egy megjegyzés:

Nagyon sajnálom, hogy gyakorlatilag egy-két félmondat kivételével, mindenről volt szó a hozzászólásokban, csak éppen arról a játékról, amiről a cikk szólt nem. :(

TG

janos900 2014.08.05. 23:29:45

@ambasa: A cikk elérte a célját, gondolatokat ébresztett, véleményeket formált, erre való a topic.
A WAB-ról meg még úgyis fogunk írni, azt ne bánd, hogy most éppen másfelé mozdult el a téma.

Ami KVadászt illeti, az ő hozzászólásait egyben idézőjelbe szoktam tenni mert szerintem így kell olvasni, én pl kedvelem a faragatlan stílusát, soha rosszabb Trollt. :P Mentségére szolgáljon, hogy lehet neki hasonló stílusban válaszolni nem sértődik be rajta, és nem is sértésnek szánta amit írt.

janos900 2014.08.06. 07:24:17

Még egy gondolat, amit mindenkinek ajánlok a kommentezés kapcsán:

"Az SMS a legjobb kommunikációs eszköz arra, hogy teljesen félreértsük egymás gondolatait, érzéseit."

Ez szerintem a kommentre is teljes mértékben él.

ambasa 2014.08.06. 07:53:25

@janos900:
OFF

János!

tudod, az a gond, hogy te, vagy én ismerem Vadász stílusát, de vajon más is? Noha ritkán játszok, de én még nem jutottam a "virtuális wargamer" státuszába, és a terveimben szerepel, hogy esetleg elmegyek a D21-be. És mint a púp a hátamon úgy hiányzik nekem, az, hogy valami vicces fiú, beletegye a bogarat az ottaniak fülébe, hogy "ja ez az a fiú, aki bármit mond is tulajdonképen nagy ívben lenéz titeket".

Nem véletlenül írtam, hogy mennyire nagyra becsülöm azt a munkát, amelyet ezek a fiatalok - köztük Andika - az új D21 működtetésért tesznek, mert így gondolom. Látom, mivel olvasom a D21-es topikot. Nem véletlen, hogy annak a hozzászólásnak a háromnegyedét kihúztam, mert nem szeretnék újabb hullámokat kavarni.

Úgyhogy talán érthető az álláspontom, hogy nem repesek az örömtől, ha bármit is írhatok, jön valaki, aki csak beleteszi a bogarat a többiek fülébe, hogy "ne higgy neki, nem is úgy gondolja".

TG

ambasa 2014.08.06. 07:59:53

És akkor legyen végre egy a témához kapcsolódó hozzászólás is. Ugye a WAB az egyik régebbi WFB átirata, és valamikor régen régen a néhai Trollbarlang (?) lefordította a szabálykönyvet, és ami szerencsémre nekem megvan. Felfedeztem benne egy érdekeset, az alap WAB könyvvel ellentétben, itt a FoW-hoz hasonlóan vannak küldetések, és játszhatóak asszimetrikus összecsapások is. Így viszont látok lehetősséget, hogy akár kisebb seregekkel is játszható, amolyan 2-3 órás hétköznap délutáni csata is. Persze a puding próbája az evés.

TG

KVadász 2014.08.07. 09:20:24

Hali.

Én kérek elnézést, ha bárki posztjába is bekavartam. Sosem volt erősségem körbenyalni a mondataimat cukormázzal, my fault.

TK01: nem értünk egyet, például a "sokan" fogalmában, de hagyjuk, máshogy láttuk ezt. Mindenesetre az elmúlt években kétségtelenül nagyobb közönséghez jutott el a hadijáték történelmi vonulata, például a WAB is.

Szóval remélem senki sem sértődött meg, és további kellemes blogolást. :)

janos900 2014.08.07. 09:43:24

@KVadász: Én biztos nem. :)

@ambasa: A nem kiegyensúlyozott küldetésekben látok fantáziát, részemről. Ha nem kedvedre vásárolsz, abban még inkább, az nagyobb kihívás. Nézegettem a sereglistákat, az olasz-francia-svájci csaták a XV. század végén elég izgalmas terepnek tűnik, most már értem miért van a Perry-nek külön európai gyalogos doboza, mert itt jobban dívott a számszeríj, meg az arquebus, mint az íjak, pláne a hosszú íj.
süti beállítások módosítása