HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Sons of Liberty, TURN 2. évad sorozat ajánlók

2015.06.29. 18:38 janos900

Nagyon régóta ott van a wargame érdeklődésem horizontján az Amerikai Függetlenségi Háború. Hadijáték szempontjából rendkívül kényelmes korszak, ha valaki beszél angolul, források tömkelege hozzáférhető mindkét oldalt tekintve. A harcok jellegéből adódóan, az erők nagy része gyalogosokból állt, lovasságból jóformán csak dragonyosokat vetettek be, tüzérségből is főleg a könnyűeket mert nem volt komoly úthálózat amin mozgatni tudták volna őket. Mivel amerikai a téma, figurák özönéből lehet válogatni minden méretarányból, szóval egy igazi könnyű korszak. A háttere viszont valahogy soha sem bírta elkapni az érdeklődésem fogaskerekeit, egészen mostanáig. Vicces módon egy történelmileg teljesen hiteltelen sorozat miatt kezdtem el érdeklődni. Az Álmosvölgy legendája ez a modern korban játszódó misztikus burleksz fogott meg. A habkönnyű sorozat használta jó érzékkel Ichabod Craine karakterét aki angol tisztként áttért a lázadók oldalára majd egy mágikus csavarral a mai Amerikába kerülve vette fel a harcot a fej nélküli lovassal. Bárgyú sztori de a színészi alakítás és a gondosan felépített karakter akinek a háborús múltja fel-felbukkan a sztoriban mégis megfogott. Majd jött a TURN című jóval korhűbb sorozat első évada és most a Sons of Liberty és a TURN második évada.

Kezdeném talán a Sons of Libertyvel a History Channel annyi kritikát kapott ezért a sorozatért, hogy az már maga egy regény. Tulajdonképpen ez a fiatal korosztály számára adaptált képregényesített történet, amellyel próbálják felkelteni a történelem után abszolúte nem érdeklődők figyelmét az amerikai történelem kezdetére. A sorozat egy akciófilm, könnyed szórakozás, merítettek benne egy nagyot az Assasin Creed számítógépes és konzol játék vonatkozó részéből is. A szerzők simán átalakították a karaktereket, volt akit visszafiatalítottak, volt akiből szörnyeteget csináltak. Ha már a szörnyetegnél tartunk én most jöttem rá, hogy Marton Csokas magyar színész, mármint magyar az apja és ő maga magyar állampolgár is. Rengeteg filmben láttam már, de a nevét nem tudtam, azt meg végkép nem, hogy kötődik Magyarországhoz. A sorozatban a britek zsarnok tábornokát alakítja Thomas Gaget. A t'bornok a valóságban messze nem volt ekkora fő gonosz, de a sorozatban ennek így kellett lennie, ő pedig igazán jól formálta meg ezt a karaktert. Na de nézzük meg pontosan mit is takar a Sons of Liberty cím. A mini sorozatot három részre bontották, egyenként nagyjából 80 percesek a részek. A kezdeti mozgolódások és az indokok bemutatásával kezdődik és a Bunker Hill-ért vívott csatában csúcsosodik ki katonai értelemben, valamint a Függetlenségi Nyilatkozat aláírásában politikai és eszmei értelemben, magyarán ez a sorozat csak a konfliktus elejére fókuszál. A filmsorozat nyelvezete, az afro amerikaiak ábrázolása valamint Sam Adams karaktere egyértelműen úgy van kialakítva, hogy az a mai amerikai fiatalságnak érthető és szimpatikus legyen. A történelmi hűséget teljesen feláldozták tehát a szimpátiáért, még a brit egyenruhák sem korrektek ahogyan azt egy hadtörténész kritizálta. Valahogy mégis működik az egész, szimpatikusak a lázadó britek, és ellenszenvesek a királypárti britek (amerikaiak akkoriban még nem voltak, az indiánok kívül persze, csak brit telepesek), lehet jókat szurkolni a szabadság fiainak akik szinte mind modern amerikaiak, ellentétben a bigott XVIII. századi britekkel akik ellen harcolnak. Az akció jeleneteket a TV sorozat büdzséjéhez mérten jól oldották meg, a hajókat persze mind rajzolták, viszont mivel a legtöbb harci jelent az un skirmish kategóriába tartozik, sikerült elég statisztával lejátszatni a jeleneteket, a csatornának ebben van gyakorlata. Mint kedvcsinálót a korszakhoz nagyon ajánlom, remélhetőleg ad egy lökést, hogy az ember tovább olvasson a tárgyban, a figurák festésénél ne erre támaszkodjunk, ha lehet.

Másodiknak ajánlom a TURN cimű sorozatot, az első évadot már kiveséztem itt, a másodikban szépen bonyolódik a történet tovább. Kedvenc karakterem Simcoe lefokozott tintahuszárból az irregulárisok parancsnoka lesz, teljesen rá szabott feladat. Megkapja a zöld-fehér uniformisát, meg szabad kezet, hogy kiélje a szadista hajlamait. (lásd utolsó trailer) A Queen's Rangers valódi alakulat volt és a valódi Simcoe volt a parancsnokuk, a royalista alakulatba tartoztak lovasok is. A Perry testvérek kínálatában vannak remek figurák az egységhez. Robert Rogers továbbra is csúszik lefelé, kezdetben ő volt a rangerek parancsnoka, majd a király ügynöke lesz és szívós kíméletlenséggel vívja a maga kis háborúját. A sorozatban a fókuszban a kémek sakkjátszmája áll, ügynökök, árulók, árulások és cselvetések, de azért vannak kis léptékű katonai akciók is jócskán. Az utolsó részben kapunk egy igazi csatát is, bár ezt jobb lett volna kihagyni. A távlatból fényképezett, számítógéppel megpiszkát, de még így is 10-20 fős alakulatok, mindegyik saját zászlóval nem túl magával ragadó. Megmondom őszintén nem volt rossz a második évad, de volt egy nagyon gyenge epizód és egy nagyon elnagyolt csata, valamint egy futurisztikus fegyver ami lehúzza a szemembe, az első évadhoz képest. A szereplők most is hitelesek, és a skirmish szintű akciók jók. A brit kémfőnök továbbra is zseniális karakter, a szerelmi szálak és az érdekek átrendeződése is. A kezdeti amatőr kémek, egyre jobban kiégnek, az első gyilkosságok még nagy morális traumák voltak, a második évad végére már sima alap opció megoldásként meggyilkolni valakit. Továbbra is egy dráma ez a film, a szereplők apránként aljasodnak, kérgesednek és persze hullanak is. Földrajzilag is egyre tágul a játszmák helyszíne, Londonba és Philadelphiába is megfordulnak egyes szereplők, túllépnek az első évad keretein, amikor is szinte minden a kisvárosban történt.

Mindkét sorozat jó hangulatnövelő, a hadijátékokhoz a Sons of Liberty egy felturbózott történelem lecke, a TURN pedig egy kosztümös kémdráma. Ha valaki kacérkodik a korszakkal, érdemes megnézni őket.

3 komment

Címkék: DVDajanló AWI

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr367583572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MasterDwalin 2015.06.29. 18:54:49

A Turn-t még a te cikkeden felbátorodva kezdtem el anno, és nem is csalódtam! Imádtam mind a két évadot! Csak az idegesít, hogy még mindig nem hallani semmit a 3. évadról :S

janos900 2015.06.29. 21:09:49

@MasterDwalin: 8 pontos az IMDB-n, szerintem folytatni fogják. Örülök, hogy tetszett. :)

MasterDwalin 2015.06.30. 12:43:39

@janos900:
Én is ebben bízok! Pláne azok után ahogy vége lett a 2. évadnak!
Addig is belenézek a Sons of Liberty-be! ;)
süti beállítások módosítása