HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Youtube, a hadijátékos kincsesbánya 2. rész Somme 1916

2015.08.25. 18:52 janos900

A sikeres Kickstarter TGW vásárlást szeretném minél jobban kiélvezni, ezért a játék küldetéseit úgy akarom lejátszani, hogy utána olvasok a csatáknak, mert ha tudom a történelmi hátteret a játék sokkal izgalmasabb. Eddig az 1916. július 1.-én elindított sommei brit támadás a hatalmas veszteségeivel, egyáltalán nem érdekelt, viszont a játékban összesen hét küldetés dolgozza fel a csata első napját, ezért már érdemes kicsit elmélyedni a történésekben. Mivel ez egy ikonikus és rendkívül tragikus csata, nagyjából a mi 2. magyar hadseregünk katasztrófájával egyező súlya van a brit köztudatban, sokan és sokat foglalkoztak vele. Ezért a könnyebbik oldaláról fogtam hozzá a dologhoz, megnéztem mit találok róla a youtube-on.

Inline images 1

 Az első videó rögtön egy kuriózum volt, amit találtam. Egy titkos egyszer használatos ostromfegyver régészeti feltárása, valamint reprodukálása. Az történt ugyanis, hogy a szokásos fúrjunk egy alagutat a másik állásai alá, töltsük meg robbanóanyaggal és a támadás kezdetén röpítsük a levegőbe receptet itt némileg átírták. Fúrtak egy alagutat a senki földje alá, de nem egészen a német állásokig, építettek bele egy óriás lángszórót, amelynek a végét a támadás előtt a földből kidugva lángba borították a németek első vonalát, ki sem tudtak bújni a védők a mély fedezékből a tűz miatt. Ezért aztán a támadó brit gyalogságnak nem volt vesztesége ezen a szakaszon, a nagy napon! A hadicsel fényesen bevált. A lángszórót megtervező utásztiszt naplója és jegyzetei alapján megkeresték a később tüzérségi találatot kapott  és azóta is a föld alatt betemetve hagyott fegyvert. Valamint megépítették a működő másolatát és kipróbálták, erről szól ez a filmecske. A Time Team filmsorozatban egyébként, rengeteg más történelmi témához kapcsolódóan is végeztek ásatásokat, érdemes végigböngészni a címeket. Nekem a Royal Machine Gun Corps WW1-es kiképzőbázisának a feltárása is tetszett, mint epizód.

A következő BBC dokumentum film, nagyon igényes rengeteg színes színészekkel-hagyományőrzőkkel leforgatott jelenettel. Ez a film igyekszik bemutatni a csata folytatását is, hiszen az első nap horrorisztikus veszteségei után még közel öt hónapig dúlt a harc, és végül a németeknek legalább annyi emberébe került az offenzíva megállítása, mint a briteknek a támadás. Arról nem is beszélve, hogy a fő célt elérték a támadással, hiszen tehermentesítették a franciákat Verdunnél. A légi csata az offenzíva idején szintén brit sikert hozott, bár erre a film már nem tér ki.

A következő dokumentumfilmben egy olyan narrátor meséli el a csata történetét aki az 1982-es falklandi hadműveletekben maga is vezetett embereket csatában. Julian Thompson tábornok szerintem elég hiteles narrátor, ha arról van szó, hogy egy katona szemével kell vizsgálni valamit. Mint a 3. Tengerészgyalogos Kommandó Brigád ex-parancsnoka, elég járatos a hadviselésben. Különösen az a rész tetszett ahol, a Vickers géppuskával tüzelnek, mivel fiatal tisztként ő még kapott rá kiképzést. Profin kielemzik, hogy miért kellett az öszvér módjára megpakolt katonáknak sétálniuk az ellenfél felé, meg az sem mindegy, hogy a veszteségek és sebek orvosi adatai alapján a sérülések hetven százalékát a tüzérség okozta, nem a védők géppuskái. Illetve érdekes volt látni, hogy még ma is megvannak azok az alagutak amikkel igyekeztek a britek minden fontosabb német állást aláaknázni. Tényleg a katonák szemével mutatja be a csata vetületeit. 

A következő videó az un. Háborús séták (War Walks) sorozatban jelent meg, Richard Holmes professzor járja végig a korabeli helyszíneket, erős érzelmi töltése van a filmnek szerintem. Legjobban az a jelenet adta vissza nekem a csatatér komor hangulatát, amikor egy korabeli német géppuskát állítanak fel a német állások helyén, és kamerát mögé téve végig pásztázzák vele a dombokat. A professzor egyébként komoly karriert futott be mint a tartalékos tiszt, és történész, sőt még őfelsége II. Erzsébet szárnysegédje is volt egy időben. Rengeteg könyvet írt sokféle főleg brit témában, szintén remek vezető egy ilyen virtuális sétához.

A Lövészárok detektíveket már bemutattam itt a blogon, az ötödik részben pont az egyik híres megerődített francia falu környékén ásnak, a Somme körüli harcokhoz kapcsolódóan. Mindez még nem is az összes kapcsolódó modern, igényes dokumentumfilm a témában. Éppen csak rákerestem a csatára.

4 komment

Címkék: első világháború Somme16

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr27733874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HPetyo 2015.08.27. 10:21:06

Jó gyüjtemény megint. Szerintem megemlíthetjük, még a Trench című filmet is. AZ inkább az embereket mutatja be, és lehet, hogy egy skirmish játék előtt jobban üt, de mindenképpen segít megérteni, hogy miért volt ez akkora tragédia. Az önkéntes hadsereg pusztulása, az a naív, lelkes önfeláldozás, amivel addig bevonultak a férfiak, ami már virtusszámba ment, ha jól tudom ezután erősen alábbhagyott. Egy arculcsapást kapott az ország, ami kiábrándított mindenkit.
Cáfolj meg ha nem jól tudom vagy gondolom, te azért ebben tájékozottabb vagy.

janos900 2015.08.27. 16:18:45

@HPetyo: Akkoriban még ez nem volt ennyire köztudott, akatasztrófa mértéke. Bár tény, hogy ahonnan a "Pajtás" zászlóaljak bevonultak ott megsemmisítő hatása volt a csatának. Talán a legjobban a Katonák voltunk című Mel Gibson film egy jelente adja vissza az egészet, amikor minden házban katonacsalád lakik, és a nők reggelente sírva-rettegve figyelik a postást, hogy kihez hozza a végzetes táviratot.
A Somme-i csata igazán a háború után kezdte kifejteni a hatását, amikor kiderült, hogy milyen brutális veszteségek voltak azon az egy napon. Ne feledjük a háború alatt nem volt olyan gyors a hírközlés, hetekig tartott, mire mindenki tudomást szerzett a dologról, és azt nem lehetett tudni, hogy ez a sok katona mind egy napon halt meg.
A háború történetének elferdítésére viszont ezt a napot használták, ez az egy nap lett a teljes háború emlékezete, az oroszlán közkatonák akiket a szamár tisztek belevezettek a géppuskatűzbe. Az teljesen feledésbe merült, hogy 1917-18-ban a világ legjobb és legmodernebb hadserege volt a Brit hadsereg, amelyik tulajdonképpen megnyerte a háború utolsó csatáit, és ezeken a véres leckéken keresztül tanulta meg, hogyan kell megverni a németeket.

HPetyo 2015.08.27. 20:55:37

@janos900: Én nem csak az első napra gondoltam. Azért az elég feltűnő lehetett, ha egy faluból minden bevonult "hirtelen" elesett. (értsd záros határidőn belül kézbesítették a hírt) Még ha csak hetekkel a halál után is. Mintha Keegan: Az első világháború-jában olvastam volna, hogy a Somme-i csata után (nem az első napja után) már nem vonultak be olyan lelkesen az emberek. Meg gondolom azért a túlélők is elmondták, mi történt, nem csak a hivatalos úton terjedt a hír.

A fájdalmas sebekre minden nemzet jobban emlékszik mint a sikerekre. Ha családok százezrei veszítik el egy- vagy több tagjukat az egy életen át fáj, egy győztes csata csak a következő hírig ünnep.

janos900 2015.08.28. 10:56:42

@HPetyo: Ez így van, de nem csak a Somme egyedül volt a kiábrándultság oka. Elfogyott az első 2 milló önkéntes, (mármint mind berukkolt és még mindig kellettek az újoncok) megvolt Jutland a flotta sem tudott áttütő győzelmet aratni, pedig a nemzet büszkesége volt a fegyvernem és évekig versenyeztek a németekkel. Az időzítés valóban kb. 1916 vége de a Somme csak egy volt az okok közül.
süti beállítások módosítása