HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Memoir 44 D-Day Landings Utah-Omaha, csata 4 főre

2017.02.12. 22:52 janos900

Lassan szokásunkká válik, hogy havonta egyszer Tatabányáról meg Mosonmagyaróvárról elindulunk, hogy végül a győri Sas és Kos klubban, megvívjunk egy-egy Memoir 44 vagy TGW csatát. Ha igaz legközelebb talán összejön egy hat játékosra szabott bajvívás is. Januárban a Games Dayon-már bejáratott négy fős TGW csatát játszottuk, a tankok első bevetését. Mivel aznap a Győri Szerepjátékosok rendes éves nosztalgia találkozóján gyűltünk össze, sikerült oda-vissza lejátszani a csatát, az egyik alkalommal a németek nyertek, megállították az első brit tankokat! Nagyon fordulatos küzdelmet produkált az a nap is, de a legutóbbi amerikai partraszállás négy főre igazi gigászi 5 órán át dúló küzdelmet hozott. A klub igazán remek hátteret ad, a játékhoz, Győrben központi helyen van pár perc sétára a vasút és busz állomástól, büfével, nagy asztalokkal természetes fénnyel, csak ajánlani tudom.

13.jpg
14.jpg
A játék partraszállási térképei közül szerintem a Utah az ami a legnagyobb kihívást jelenti támadóként. Az oka az, hogy maga a partraszállás a jobb oldalon zajlik, középen túlságosan messze van a part, a bal szárnyunkon pedig csak a Pointe-do-Hoc van aminek elfoglalása egy győzelmi pontot hoz, az ott lévő üteg megsemmisítése újabb kettőt, viszont a part teljes kontrolljáért járó újabb két pontért megint csak nagyon messzire kell előre törni. Úgy jött ki a lépés, hogy ezt a szakaszt én kaptam, de most mint német védő. Mind a három másik játékos hat kártyából játszott, nekem csak öt jutott, ebből rögtön az egyik az elejétől teljesen hasznavehetetlen volt, a dig-in lapot kaptam, amivel négy gyalogos egységet lehet beásni, németként viszont minden gyalogosom már az elején be van ásva, tehát nincs igazán kire-mire elhasználni ezt a lapot. Az utánpótlás dobásaim viszont elég jól sikerültek, és ütemesen csordogáltak az egységeim a part felé. Szépen felsorakoztam három egységgel (köztük a két Supported Armour zászlóaljammal), hogy egy erőteljes támadással kapjam oldalba a beásott egységeimet lassan felmorzsoló amerikai egységeket, amikor ellenfelem kijátszott egy Air Power kártyát, és szépen végiglőtte az úton felsorakozott támadóimat. A sérült és kimozdított egységeim ezek után már nem voltak képesek egy összehangolt támadást végrehajtani, elaprózva tudtam csak velük támadni. Pointe-do-Hoc-on végül sikerült felmorzsolnom a támadó rangereket, a szikla egyszerűen kiürült, nekem túl messze volt, nem volt kapacitásom elérni, az ellenfelem pedig belefáradt a felőrlő harcokba. Volt egy pillanat amikor az utánpótlásként kapott ejtőernyősei landolhattak volna a sziklán, de máshova dobta le őket. A legnagyobb szerencsém az volt, hogy amerikai ellenfelem egyszerűen nem bírt utánpótlás egységet dobni a kockáival, körönként hat kockával dobott és szinte soha sem sikerült neki csillagot dobnia, csillag nélkül viszont nincs extra egység. Ezért szép lassan felmorzsoltam, itt látszik a végső kép a partszakaszról:

15.jpg
Ami az Omaha partszakaszt illeti, arról csak ködös-távoli csatazaj szerű emlékeim vannak, volt pár momentum ami azért megmaradt bennem. A három Finest Hour kártya kijátszása volt az egyik ilyen emlék, a harmadiknál már koppant a fejem az asztalon. Ez a lap azon felül, hogy a szerencsés kockadobással párosulva csatadöntő lap lehet a normál játékban, ad még egy brutális csavarta a játéknak, ez pedig nem más mint a dobott pakli újrakeverése. Nálunk ez egy háromszoros bumeráng effektust produkált, az első amerikai kijátszás után volt egy német, majd ismét két amerikai kijátszása a lapnak. Szerencse terén a német kollégámat sem kellett félteni, D-Day Landings játékaim során először láttam Tigris tankot mint utánpótlást bejönni a térképre, sajnos lövéshez már nem jutott. Végül sikerült megtartanunk mind a hat partot a saját uralmunk alatt, és német győzelem született. Összességében remek játék volt, remélem legközelebb megleszünk hatan és berakhatjuk az ejtőernyősöket harmadik térképnek.

12_1.jpg
   

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború memoir44

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr1612252566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása