HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Centenáriumi könyvek a Somme hadjárathoz 1916

2017.08.01. 18:32 janos900

Ilyenkor a kánikula idején szokott az Amazon.co.uk, nyári Kindle akciókat hirdetni. Még nem láttam semmi nagyon akciósat a hadtörténelmi vonalon, ezért elővettem a tavaly évfordulós Somme 1916 témát és körbenéztem, a centenáriumra kiadott könyvek között, hogy most egy évvel a centenárium után milyen pontszámokat kaptak, meg mennyiért hozzáférhetőek. Tervezem, hogy újra nekihasalok a 15mm-es figurák festésének, hogy a TGW játékból négy személyes csatákat játszunk majd az ősszel.

sf.jpg

Az első kötet nagy kedvencem Jack Sheldon nyugalmazott brit katonatiszt tollából származik. 2006-ban már írt egy remek könyvet a megmaradt archívumok alapján a német védők közvetlen taktikai tapasztalatairól a somme-i csatamezőn. Most egy még érdekesebb kötettel lepte meg a téma iránt érdeklődőket, a Fighting the Somme arról szól, hogyan tervezték meg a németek a védelmet, milyen vezérkari viszonyok között hozták meg azokat a döntéseket amik a csatát formálták. Ne feledjük a britek számára katasztrofális első napot közel öt hónapos küzdelem követte, köztük az első tankok bevetése. A könyvben a hadsereg-parancsnokok közötti nézeteltérések és Falkenhayn leváltásának hatása a német védelemre éppúgy elemzésre kerül, mint a britek légi és szárazföldi fölénye. A köztudatban az van meg, hogy a Somme egy vérszivattyú, amiben a britek esélytelenek voltak a sziklaszilárd német védelemmel szemben. Messze nem volt így, ezt már a Martin Middlebrook magyarul is megjelent könyve is megerősítette. Jack Sheldon bemutatja, hogy Falkenhayn rosszul felépített parancsnoki struktúrája mennyire akadályozta a védelmet. Arról nem is beszélve, hogy Verdun miatt nem adott csapatokat a Somme védelmére, illetve hogy a Román hadjárat szintén elvonta a tartalékokat. Már az előzetes alapján is nagyon új a csata megközelítése a német vezérkar szempontjából. Amit eddig olvastam belőle abból is látszik, hogy a szerzőtől megszokott magas színvonalú kötet ez is, az Amazonos kommentek alapján biztos beszerzem, és ahogy látom ezt kemény fedeles papír formátumban.

ss.jpg

A második kötet is egy nagyon jó írótól jelent meg a Richard Van Emdentől már olvastam a Meeting the Enemy című könyvet. Neki a kis emberek történetei a specialitása, az új kötet rendhagyó mert nem csak az eddig megszokott interjúk és naplók alapján készült, hanem a brit és német katonák által készített privát fotók alapján is. Van Emden a rendelkezésre álló fotókból és naplókból igyekezett egy koherens könyvet írni, 1916-ra a háborús cenzúra jelentős mértékben száműzte a fényképezőgépeket a frontról. Használatukat büntették, a velük készített képek viszont olyan értéket képviselnek, amit a hivatásos fotósok soha nem voltak képesek előállítani. Mert nem voltak folyamatosan a fronton, ezért nagyon kevés spontán képet készítettek.  A képek száma azért is csökkent, mert ez volt az a pont amikor a háborús mindennapok elveszítették minden különlegességüket, a katonák pedig a reményt, hogy ennek az egésznek gyorsan vége lesz. Megörökíteni pedig általában olyan dolgokat akarnak az emberek amik valamivel kitűnnek az átlagos napjaikból, és segítenek emlékezni. The Epic Battle in the Soldiers' own Words and Photographs nagyon jó véleményeket kapott, és mivel ez egy fotóalbum, ezt is eredetiben papír alapon kellene megszereznem.

sc.jpg

Andrew Rawson egy számomra még ismeretlen szerző, a szabadúszó hadtörténész Malorcán lakik és már 25 különböző kötete jelent meg eddig, köztük a brit hadsereg hadjáratairól három kötet: 1914, 1915 és most a Somme Campaign 1916. (még vagy három van tervben a kiadó honlapján) Viszonylag kevés az olyan összefoglaló munka ami végigveszi az 1916 július 1-től kezdődő harcokat egészen az őszi végső támadásokig. Ez a könyv sem foglalkozik sajnos a franciákkal, és szerepükkel a csatában. Erről még egyetlen könyvet sem láttam sajnos. Ettől függetlenül érdekes lehet, egyenlőre bizonytalan vagyok vele kapcsolatban, alig van véleményezve a szerző három kötete. Írt viszont egy ismeretterjesztő könyvet a Tet offenzíváról, az 1968-as vietnami hadművelet is érdekel, valószínűleg elolvasom tőle azt az olcsóbb kötetet és ha jól ír, benevezek a drágább könyvére is.

somme_map1.jpg

somme_map2.jpg

us.jpg

Mivel szándékomban áll egyszer a Memoir 44 Breaktrough dupla térképre átültetni a TGW játék somme-i csatát feldolgozó küldetéseit, ezért szükségem van egy jó domborzati térképre a csatáról. A TGW alap küldetéseiben szinte semmi más sincs csak lövészárkok. Holott ha megnézzük ezt a két térképrészletet, világosan látszik, hogy a domboknak is nagy szerepük volt a csata alakulásában. A térkép eredetije rendkívül drága, 12 GBP postaköltséggel, azért ez nem kevés egyetlen térképéért, még ha nagyon profi akkor is. Ezért került a látókörömbe a Understanding the Somme 1916: An Illuminating Battlefield Guide. A tizenhét fejezetre osztott könyv célja a csata jobb megértése, ha küldetést akarok készíteni akkor pont erre van szükségem. Remek értékeléseket kapott a könyv, mert átlátható részekre osztva magyaráz el egy hónapokig tartó gigászi csatát. A Kindle verzió ára sem vészes, ez is felkerült a listámra.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló első világháború Somme16

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr2312698185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása