HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Ellenlökés az erdőben, Bolt Action csatajelentés

2018.07.09. 15:52 janos900

Dolvics lába továbbra sem javult, ezért véglegesen áthelyezték a légvédelmi egységhez töltőnek. Átcsoportosították őket Heidenautól északra, mert német ellenlökésre számítottak. Végül egy erdős terepen alkonyatkor csaptak össze a németekkel. Dolvicséknak szerencséje volt, a szántóföldről egy sűrű fenyős facsoport takarásából a légteret biztosították, ezért azon kívül, hogy géppuskáikkal megszórták a távoli erdőben mozgó német gyalogságot, gyakorlatilag nem vettek részt a csatában. Bár egyszer egy Pz-IV rájuk lőtt az erdőből, de szerencsére elvétette. Az út mellett viszont heves tankcsata dúlt, mindkét fél visszahúzódott végül a sötétben, másnap reggel Dolvics körbesétált a csatatéren, összesen talált egy Párducot, egy Pumát és egy Stug-ot kilőve szemben két T-34-es harckocsi és egy szovjet páncélautó roncsaival. Az erdőben amit megszórtak a nehéz géppuskákkal, tizenhárom német halottat temettek el egy közös sírba. Az útkanyarulatban a facsoportban véres közelharc dúlt, ott tizenegy szovjet katonát és hét németet temettek el, a dombokat meg leborotválták a német rakétavető lövedékei, ott is sok derék vörös katona lelte halálát, még a vöröskeresztes ápolónőjük is ott veszett. Este a tábortűznél Misát ugratták a többiek, mert egy hét alatt a harmadik tankot lőtték ki alóla. Dolvics megkérte, hogy mesélje el hogyan is zajlott az összecsapás.

a7.jpg

a6.jpg

a8.jpg

-Hát elvtársak, én jól láttam az egészet, mert már az elején találatot kaptunk és végig a harckocsi alatt hasaltam, hogy védjem a Hitleristáktól! (többen hangosan röhögtek a hallgatóságból) A bal oldalon a Tigrist lőttük meg először (Dolvics somolygott magában, a lánctalp nyomok alapján az inkább egy Pz-IV volt, ugyanaz ami rájuk is rájuk lőtt az erdőből), el is kezdett tolatni veszettül, majd a Párduc lánctalpát szakította le egy lövedék, így az megállt. Nem sokkal később kapott egy második találatot és vége lett. Az a fránya Puma egyfolytában a Párduc mögül lövöldözött, de végül azt is kilőttük. A jobb oldalon az a rohadt rakétavető, egész idő alatt a gyalogságunkat bombázta, a BA-10 páncélautónk egy lövéssel a levegőbe repítette a Stugot, de amikor megpróbálta elintézni a rakétavetőt, és előretört, oldalba lőtték egy Panzerschreck-kel. Valahonnan találatot kapott a második harckocsink is, szerencsére Pavlovék mind kijutottak belőle. Közben a gárdisták benyomultak az erdőbe ott a kanyarban, a németek meg megrohamozták őket, vagy húsz ember harcolt abban a kis ligetben, a végén három német jött ki belőle élve. Ti meg Ivan, darált húst csináltatok egy csomó németből a bal oldali ligetben, azokkal a nehéz géppuskákkal. Gyors összecsapás volt, aztán besötétedett teljesen és mindenki visszahúzódott kicsit, reggelre meg eltűntek a Hitleristák, csak a roncsok maradtak.

a4_1.jpg

a5_1.jpg

a3_1.jpg

a1_2.jpg

a9.jpg

Egy nagy 2000 pontos csatát vívtunk négy játékossal. Mivel a klubtagság szépen fegyverkezik fel az Amercom járművekből, öt-öt jármű volt oldalanként. Szilveszter erősen próbálkozott, de nem sikerült megdobnia a kellő értéket egyik körben sem, így nem sötétedett be a játék alatt, pedig nagyon készült az infrás Pantherjével, mondjuk a végére már kilőttük, szóval esélye se volt használni az extra felszerelést. Tarolt viszont a Bolt Action szuper fegyverével a Panzerwerfer 42-vel. Mivel Szilveszter mindig a maximum tápolást hajtja végre amit csak ki lehet préselni a szabályokból. Így sikerül elérnie, hogy én is megnézzem és lekorlátozzam ezeket, amennyire csak lehet kigyomlálom már az elején. Csírájában kell elfojtani ezt, mert az a jó játék legnagyobb ellensége. A probléma ott van, hogy mi 20mm-ben játszunk, és a mi figuráink a kisebb talpakon kevesebb helyet foglalnak mint az eredeti játékban, ráadásul mi még kockával dobjuk a sebzést és nem sablonnal mérjük ki, ez egy normál fegyvernél nem akkora probléma de a rakétavetőknél bizony az. A szabály szerint ugyanis a rakétavető kiválasztja a célpontját, ráteszi a sablonját majd minden ellenséges egységre is rak sablont aki hat hüvelykre van. A sablon maximum 5 figurára tud sebzést kiosztani, a kockadobás (nehéz aknavető 2K6) viszont 2-12 figurára (átlag hét pont a sebzés!), ha a célpont egység a DOWN parancsot választja, az felezi a hatást tehát max három figura a sablonnál de akár hat figura is lehet a kockadobással. Ez így kétszeres hatás a sebzésnél, mint eredetileg, vagyis nagyon nem jó. Arról nem is beszélve, hogy a hat hüvelykes hatósugárban sokkal több 20mm-es figura fér bele mint 28mm-es. Ezért a játék során Szilveszter vagy tizenegy egységre dobott lövést, minden körben dobott 6-ost és négy komplett gyalogos egységet szedett le. Tökéletesen bizonyította, miért is túl erős ez a fegyver és rossz a szabály. Ez így elfogadhatatlanul erős, egyetlen más fegyvernek sincs meg a matematikai esélye, hogy körönként több egységet is leszedjen. Szóval módosítani kell a szabályokat, első körben arra, hogy a sebzés nem 2K6 hanem csak K6. El is kezdtem a levelezést a Bolt Action szabályokkal kapcsolatban a kiadóval, mert ha ez így marad, az a jó játék halála. Szóval most van min dolgozni megint szabálytéren.

a10.jpg

a11.jpg

a12.jpg

a2_2.jpg

a9.jpg

2 komment

Címkék: második világháború Bolt Action BAcsatajelentés

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr4314102721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neratyiskoggy 2018.07.13. 14:02:57

ez ilyen kocka anorák dolog nem?

janos900 2018.07.14. 18:13:52

@neratyiskoggy: Kockákat használunk igen, hatoldalúakat, meg parancskockákat. Utóbbiakat zsákból húzzuk nem csukjából, de végül is abból is lehetne. Az angolok ezt chit-pull rendszernek hívják.
Ha a "kocka anorák dolog" alatt azt érted, hogy mi lennénk "kockák" vagyis elvontak, akkor igen, igen azok vagyunk. Mondjuk még senkit sem láttam aki anorákba jött volna a klubba játszani, de ami késik az nem múlik. Vagy ez valami fokozata az elvontságnak?
süti beállítások módosítása