HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Magyarország 1944-45 a hadijáték téma

2018.09.04. 18:52 janos900

A Facebook csoportokban felvettettük az ötletet, hogy a következő budapesti rendezvénynek (2019 tavasz) legyen egy meghatározott témája. Az első és legfontosabb dolog amit szeretnék világossá tenni, hogy egy ilyen témaválasztás nem korlátozás, hanem éppen hogy motiváció! Ez egy üveggolyó amivel játszani kell, meg különböző oldalról belenézni, hogy minél többféle színben lássuk. Mondok pár példát, hogy mire is gondoltunk. A londoni klubban (SLW) a negyedéves festőversenynek mindig volt egy témája mint például: Birodalom. A nevezett figurákban és járművekben volt bizánci lovas, űrgárdista harcjármű, brit gyalogos 1879-ből, Repulse hadihajó, római légiós, Tigris tank 1944-ből, de még Star Wars rohamosztagos is, mert mind egy-egy birodalom katonája vagy fegyvere volt. A verseny célja az volt, hogy motiválja a klubtagokat a festésre, azt gyömöszöltek bele amit bírtak a kategóriába. Vagy vegyünk egy hétköznapi példát, eljártam annak idején Londonba táncolni, a társastánc szervezői azt adták meg témának a szombat esti bálra, hogy: "P". Ez bizony egy "P" parti, nem tóga, nem retro hanem P. Mi történt? Az emberek beöltöztek, volt aki rózsaszínbe (pink), lilába (purple), de volt rendőr (policeman), kalóz (pirate) de még püspök (priest) is. Minél kreatívabb annál jobb, forgatni kell a témát az agyunkban. 

fort.jpg
Szóval mi azt a témát adjuk meg a rendezvényre, hogy wargame Magyarország 1944-45. A méretarány tetszőleges, a szabályrendszer is, lehet a sereg: szovjet, román, bolgár, német vagy magyar. De akár lehet egy amerikai vagy brit bombázó bevetés is a Pumák Me-109-ei ellen. Esetleg egy folyami hadihajó, mint a csata résztvevője? Nem kell megfeszülni, meg határidőre festeni, ha van bármilyen méretarányban a témához kötődő sereged, akkor azon gondolkodj, hogy azt kivel és milyen csata keretében használnád a rendezvényen. Illetve olvass utána, hogy tudd kötni a témához. Felvázolok itt egy elképzelést, ez csak egy ötlet még nagyon messze a rendezvény, próbálok beleszőni minél több játékost akit ismerek. A győri klub jelenlegi felszereltségét alapul véve, például két játékban gondolkodtam kapásból 20mm Bolt Action szabályok szerint, az egyik lenne Jentz nagyszerű terepeivel egy Budapesten zajló utcai harc 4 játékossal és velem mint játékmesterrel, a másik lehetne egy nyitott terepen tankcsata a Tank War Bolt Action könyv szerint (De tőlem aztán lehet What a Tanker vagy Tanks is). Az elsőben Zirrian lenne az egyik játékosom, hozná az SHQ Waffen SS szakaszát, a második játékosom mondjuk lenne Ambasa a saját meg az én Honvédjeimmel, a harmadik játékos szovjettel lenne Levente aki ki akarja próbálni a BA-t, negyedik játékosnak meg adnék egy mellvértes szovjet utász rohamosztagot. Csak egy példa, hangsúlyozom. A másik nyílt terepes tankos játékba Gábort raknám a Toldi harckocsijaival, meg mondjuk Szilvesztert német tankokkal, meg lenne megint két játékos szovjet harckocsikkal az egyik mondjuk csupa Sherman lenne. A következő asztalon játszana Ákos és Péter Battlegroup szabályok szerint ugyancsak honvédekkel a szovjetek ellen 20mm-ben, közben lehetne egy asztalon 3mm-es nagy léptékű csata, aztán egy 20mm OWW2, majd egy 20mm Rapid Fire, aztán meg valami 28mm-es csata tetszőleges szabállyal, meg persze 15mm-es Flames of War. Sőt a szunnyadó teljesen passzív fehérvári Alba Regia klub tagságát is szívesen látnám egy 20mm asztallal amin a saját rendszerüket (lásd itt) játsszák. Jentzet mondjuk biztos olyan asztalra szervezném, ahol kipróbálhat valami nem Bolt Action-t, én is olyanokkal akarok játszani akikkel a győri klubban nem tudok, ezeknek az alkalmaknak részemről pont az a lényege, hogy másokkal csatázzak, mint egy normál klubnapon. A fenti tervben igyekszem elérni, hogy Zirrian fesse ki az összes fém figuráját a rendezvényre, Ákos, Gábor és Peti használja a meglévő magyar figuráit és járműveit és fessen újabbakat ha úgy érzik, Levente kipróbálhasson egy új rendszert, Szilveszter meg tanulja meg a Tank War szabályokat. A tervemnek nem az a fő mozgató rugója, hogy megfeleljek a bemutatónak és az oda látogatókat elkápráztassam (ezt mondjuk Jentz megoldotta helyettem a terepeivel), hanem az, hogy a bemutató segítségével ösztönözzek meg fejlesszek a résztvevőkön hobbi szempontból.
wss.jpg
Azt is szeretném kiemelni, hogy ez nem egy egyhasználatos téma, eddig is játszottunk kapcsolódó csatákat, a rendezvény után is fogunk. Ha valaki összerak egy külön asztalt az is úgy tegye szerintem, hogy ne csak a bemutatóra készített dolog legyen, hanem valami később is használható. Szóval be kell izzítani a fantáziánkat. Az is szuper lenne ha minél többféle rendszert látnánk a rendezvényen, meg minél többféle méretarányt. Hajlamosak vagyunk dobozban gondolkodni, pedig ez a hobbi a kreativitásról szól. Részemről egy Memoir 44 vagy más társasjáték is belefér bőven, akad jó néhány ami a témába vág. A mi szempontunkból (20mm-ben játszó Győri klub) ez most egy nagyon termékeny időszak lesz, de még csak a rendezvény után lesz igazán gazdag a termés. Egyrészt az Elhiem 20mm-es fém figura gyártó az év végére tervezi a a Magyar Királyi Honvédség figuráit kiadni, az IBG jövő tavaszra ígéri a Nimród makettjét 1:72-be (Toldi, Turán és Zrínyi már kapható), a Bolt Action Fortress Budapest könyve márciusra jön ki, Számvéber Norbert az ősszel adja ki újra a Páncélos hadviselés a Budapesti csatában című könyvének bővített második kiadását, ezen kívül a Battlegroup szabálykönyv következő kiegészítője is ezt a témát dolgozza fel. Számvéber Norbertnek egyébként egy egész könyvtárnyi szakirodalmat sikerült írnia a témáról és egy facebook csoportja is van, valamint elődadásai is a Youtube-on is. Mi 20mm-ben építkező játékosok ha magyar sereget akarunk, akkor dúskálunk a hozzávalókban, tudom nem olcsó plasztik figurák, meg fast assembly járművek, de azért már van kínálat, nem kell németeket farigcsálni, ha valaki sereget akar építeni. De hozzáteszem, hogy egy német vagy szovjet lovas alakulat, vagy bármelyik 1944-es német vagy szovjet sereg is teljesen jó a korszakhoz, nem feltétlen szükséges a magyar sereg. Realistán szemlélve, román sereget építeni a legkifizetődőbb, mert mindkét oldalon bevethető, a legnagyobb az esélye, hogy találunk ellenfelet.
szamv.jpg
Többen ajánlották, hogy a rendezvényre összeraknak és kifestenek járműveket meg figurákat, ez nagyon jó dolog, de még jobb lenne ha néhány poszt is születne ezekről. Gondolok itt az IBG makettek összeépítésével szerzett tapasztalatokról (Gábor), vagy 20mm-es figurafestő tutorial (Zirrian), az se volna rossz, ha a kapcsolódó meglévő seregekről posztolnátok képeket a Facebook csoportokba. Én is fogok még írni könyvismertetőket, figura bemutatót stb. de az lenne a jó, ha lenne egy csokor online anyag amit aztán az újoncok is megismerhetnek meg használhatnak, mert szerintem a témának elég jó a vonzereje. Győrben is van négy airsoft játékos akit a WW2 témával sikerült megnyernem, a hobbinak. De vannak még roncskutatók, hagyományőrzők, makettezők stb. mindegyik hobbiban kiemelt szerep jut a választott témánknak, van rá érdeklődés a hadijátékosokon kívül is. Ha valaki a Games Day-en gondolkodik, az is a Honvédség támogatásával zajlik, volna sikere a témának ott is. A lényeg, hogy széles látókörrel, kreatívan és ne csak egy rendezvénybe gondolkodva foglalkozzon a témával mindenki.

2 komment

Címkék: második világháború Bolt Action

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr1814222321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viharmadár, Vihar 2018.09.06. 09:25:36

Kedves János! Részemről igyekszem összeszedni a lelkes budapesti (és környéki) 28mm BA játékosokat és összerakni egy komplett asztalt, küldetést, terepet...mindent. A Román sereg ötlete nagyon tetszik, így ezt fogom elkezdeni a nulláról. Mindent igyekszünk fényképekkel, posztokkal megosztani... ;)

janos900 2018.09.07. 17:42:57

@Viharmadár, Vihar: Szuper. Azóta már úgyis üzentem.
süti beállítások módosítása