HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Pestszentimre ostroma 2. rész, Bolt Action csatajelentés

2019.04.20. 13:33 janos900

Maxim Alexejevics Poluskin, a 37. gárda-harckocsizódandár harckocsi parancsnoka mérgesen az asztalra csapta a Pravdát. Olyan erővel tette ezt, hogy az asztalon álló üres poharak összekoccantak. A Komszomolszkaja Pravda egy héttel ezelőtti volt, ma érkezett a postával, tehát még frissnek számít. - Hazudnak! - dünnyögte maga elé dühösen - Hazudnak a rohadt firkászok, pedig az igazat kellene írniuk! Még hogy: "...csapataink rendületlenül és megállíthatatlanul törnek előre Budapest szíve felé. A környező településeken már a Vörös Hadsereg zászlaja leng. Elfoglalták az összes környező települést, Monort, Ócsát, Pesterzsébetet, Pestszentimrét..."
...Poluskin tudta tudta mi az igazság. Ott volt Pestszentimrén, egy T-34/85 parancsnokaként. Látta a gyalogosrajokat egymás után elhullani, és látta a "- A Hazáért!" kiáltással az épületből szuronyt szegezve kirohanó, mindenre elszánt magyar ejtőernyősöket, akiket egy bátor őrnagy vezetett rohamra. Igen, Poluskin tudta mi az igazság. Azt is tudta, hogy a végén alig tudtak eliszkolni. A bal füle azóta is zúg. A létszám- és járműfölényük ellenére nemhogy Budapestet, de még egy nyamvadt állomást sem tudtak elfoglalni. Poluskin hátradőlt, sóhajtott egy nagyot, majd nagy kortyokban kiitta a maradék szilvapálinkát az üvegből... 

a1_1.jpg

Jani már leírta a csata főbb mozzanatait, de itt egy másik is, szovjet szemszögből. (A TASSZ hivatalos jelentése.- ami természetesen csak "ócseny pravda" lehet! ) Szóval...
A 10-es küldetést egy kicsit feltupíroztuk azzal a sztorival, miszerint "a Pestszentimrén veszteglő, vasúti lőszerszállítmányt vontató mozdony megsérült. Helyette a Boráros tér felől várták a magyarok az új mozdonyt, de az oroszok közben támadást intéztek az állomás ellen. A középen rekedt magyar ejtőernyősök - és a lőszerszállítmány - felmentése érdekében a Magyar Királyi. Hadvezetés erőket csoportosított át, vitéz Tassonyi Edömér őrnagy vezényletével." ...így mégiscsak kerekebb a történet. A köröket Jani vázolta, így én erre nem térnék ki, csak hozzáfűzök pár megjegyzést:
Az orosz csapatok első mozzanata az volt, hogy megpróbálták hermetikusan elszeparálni a lőszerszállítmány védőit, mindennemű támogatástól. Ennek a szegény, vagonok mellett kuporgó, magyar felcser látta a kárát, akit cafatokra tépett egy teljes szovjet könnyű géppuskás raj össztüze. (Még jó, hogy Genf igen messze van Moszkvától! )
Ezután az ostromgyűrű egyre szűkült az állomásépületben védekező ejtőernyősök körül. Ahogy Jani is leírta, hiába voltak állandóan tűz alatt, emberveszteségük csekély maradt. Ezért is próbálkoztam utána közelharcban megsemmisíteni őket, de két tizenkét fős gyalogosraj teljes megsemmisülése lett az eredmény. Utána a magyarok is revánsot vettek, és szintén egy rajnyi ejtőernyős végzett a szovjet női egészségügyessel. (Hja, Budapesttől is messze van Genf!)

a2_1.jpg

a3_1.jpg

a4_1.jpg

Ami az új seregkönyvet illeti, inkább csak kérdéseim vannak, véleményt így első játék alapján egyenlőre nem nyilvánítanék. Az rendben van, hogy a magyarokat feltuningolták, hisz róluk szól a történet, csak épp a szovjet oldat felejtették el "hozzájuk igazítani". Pl.: Egy magyar ejtőernyős raj már több főből áll, mint bármelyik orosz valaha is. Miért? Vagy PPS illetve zsákmányolt Schmeisser ide vagy oda, az oroszoknak miért nem jár a 18 kocka?! Vagy pl. csak a Sherman-ek tornyára szerelhető egy légvédelmi nehéz géppuska, a többi orosz tankra miért nem?
...Mindegy! Így is órákon át tartó, izgalmas csata volt, megérte rááldozni a napot!

Szpásszibá za vnyimányje! J. G. Jencov 

Jentz kérdéseire részben az a válasz, hogy a könyv az utolsó pillanatban érkezett  meg, így csak a magyar sereg lett kiragadva az egészből. Ha már végigolvastam mindent, és igazán a könyv alapján szerkesztjük a küldetéseket, már az elejétől. Akkor jobban ki lesz egyensúlyozva a játék. A szovjetek nem minden járművükre kapnak légvédelmi géppuskát, mert a valóságban sem volt minden járművön pl: T34/76 és T34/85. A magyar ejtőernyősök hatalmas közelharci potenciáját az elit kiképzésük adja, a brit seregeknek is választható ez a képesség. Három figuránként egy extra kocka. A magyar egységek tizenhárom fős mérete viszont nekem is rejtély, főleg mivel a maximum tíz fős brit raj tíz plusz három extra kockát kap (13), a tizenhárom fős magyar ejtőernyősök viszont tizenhárom plusz négyet (17). A géppisztolyok száma maximalizálva van 4db rajonként, az ejtőernyősök erősek viszont jó magas a pontköltségük. Első próbának jó volt a csata ez biztos.

a5_1.jpg

a6_1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború Bolt Action BAcsatajelentés

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr7614776744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása