HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Harckocsis partijáték, avagy Tanks!

2019.07.14. 15:47 janos900

A Historikum rendezvényeken John nagy sikereket aratott a Wings of Glory (WoG) játékkal, olyannyira nagyokat, hogy volt aki otthon 15mm-es harckocsi makettekre elkezdett WoG mozgáskártyákat fabrikálni. Ráadásul, hála a győri Társasfészek bővülésének, simán összerakhatunk akár 4 asztalt is egy hat-nyolc fős játékra. Valahogy ki kellene használni a két dolgot együtt! Nagy asztalon party játék, egyszerű szabályokkal. Viszont a Wings of Glory véleményem szerint elég költséges beruházás a semmiből kezdve, ráadásul nem kell hozzá terep. Ez alaphelyzetben előny, de most nekünk nem annyira. Mert nem igazán terepasztalos játék, nekünk meg itt van Jentz meg a szuper terepei, vétek lenne nem kihasználni és felrakni a szép asztalokat, amikor csak lehet. Ezen okból a Blood Red Sky se érdekes ugyanaz a kategória mint a Wings of Glory felejtős. 

 a1o.jpg

Szóval, van sok és szép 20 mm-terepünk, van helyünk és van rengeteg harckocsi makettünk a második világháborúhoz, ráadásul nagyobb összeget sem akarunk költeni. Itt jön a képbe a What a Tanker szabály vagy a Tanks! (mindkettő megvan pdf-ben), amik pont erre lettek kitalálva. A magam részéről nem foglalkoztam még eddig se a Battlefront féle Tanks, se a TFL féle What a Tanker? (Wat) szabályokkal, mert nem realisztikus, hogy nincsen gyalogság, meg tüzérség, meg légierő, csak harckocsik. De a World of Tanks meg a Wings of Glory kombinációja együtt annyira ütőképes koncepció, hogy el kell fogadnom, mi több fel kell használnom a fejlődésünkre. Ráadásul kacsingatok a hidegháborús korszak felé is, a Tanks-nak van modern verziója is 1985-ös III. világháborús felállásra. Az biztos, hogy a Tanks egy nagy lenyúlás eredetiben, ennél sokkal szerényebbnek kellett volna lennie az áraknak, de ettől még betöltheti a szerepét, bár az üzleti modellnek hála, kártyapaklik, meg egyedi fejlesztés tokenek kellenek hozzá. Szerintem ha festett makettekkel adják ki, lehet, hogy lehetett volna belőle egy "tankos" X-wing. 

a4_15.jpg
A Wat viszont a TFL játéka, arra írták, hogy a meglévő harckocsi modelleket tudjuk használni bármilyen méretarányban, ehhez is kellenek tokenek, meg karakter lap, de mind benne van a szabálykönyvbe, nem típusonként külön csomagolva. Az 1500-2000 Ft körüli áron beszerezhető harckocsi makettek remek alternatívát jelentenek, gyakorlatilag fele árból megvannak mint a Wings of Glory repülői. Az egyetlen kérdőjel számomra, az volt, hogy mennyire egyszerű a Tanks vagy a Wat. Végül megnéztem az oktató videókat, meg a szabályokat. A Wat így kiesett a kosárból, az a hobbit ismerő játékosoknak egy laza könnyed szabály, de egy kezdőnek a kockapókerrel kombinált tankcsata nem jól tanítható szerintem, szóval a Tanks! mellett döntöttem. Kipróbáltuk, egy öt órás klubnapon két 100 pontos játékot játszottunk le hárman, viszont nem vacakoltunk a sebzéspaklival. A kritikus találat kettőt ért, a javításnál meg ha hatost dobtunk akkor egyet javult a jármű. A fejlesztés kártyákat, és a személyzetet is hanyagoltuk. Nem volt még így se olyan gyors a játék, mint a Wings of Glory. Viszont, ha mindenki egy harckocsit kap, és nem a legerősebbeket, akkor szerintem, jóval gyorsabb lehet. Ha tapasztaltabb játékosokkal játszom és játékmesterként irányítom, szerintem egy Historikum rendezvényen négy játékossal két csata is beleférhet a napba. Arról nem is beszélve, hogy a modern harckocsis verzióval felrakhatunk pár helikoptert is, ez pedig egy elég üde színfoltot jelent, ha túlsúlyba kerülnek a második világháborús játékok egy-egy rendezvényen. Illetve nagy fantáziát látnék egy 1941-es Barbarossa harckocsicsatában, meg egy sivatagi ütközetben is, valamikor 1941-42-re datálva, mert az 1944-45 ben játszódó csatákat uralják a német harckocsik, meg azok veterán személyzetei, a korai járművek viszont jóval gyengébbek, és szerintem a csata is gyorsabb lenne velük. 

a7_8.jpg

Hogyan zajlottak a teszt csaták? Az első játékban egy Párduc, egy Tigris, egy Pz-IV és egy Stug nézett farkasszemet egy T-34/85, egy T-34/76, egy Stuart és egy IS-2 harckocsival. Jentz az első körben rástartolt három harckocsival a T-34 párosomra, és gyakorlatilag rögtön ki is lőtte a T34/76-ot, pedig hármat mozogtam és erdőben bujkáltam,  de ez sem segített. Két kör után kiderült, hogy a Párduc a csataterek királya, illetve, hogy a torony nélküli járművek alacsony kezdeményezéssel nagyon gyengék, ez volt a Stug. Jentz gyakorlatilag le is vonta a konzekvenciákat, 100 pontból kell venni 3 Párducot és kész. Nem tudta, hogy ugyan a Párduc 7-es kezdeménye nagyon impozáns, a szovjetek ellen, de a brit Cromwell jobb 8-as! Szóval nem mindenki ellen működik a lekezdeményezzük és kilőjük taktika. Jentz játékstílusához viszont tökéletes volt a Párduc, mivel mindenkinek előtte kellett mozognia, viszont lövésnél az első volt, ezért ha lehetett nem is mozgott a Párduccal, csak lőtt. (viszont elkövettünk egy hibát a játékok során, ugyanis a kilőtt harckocsi is elvégzi a lövését, és csak a kör végén semmisül meg, ez azért tompítja a nagy kezdemény előnyét). A Tigris meg az IS-2 a 4-es kezdeménnyel inkább box zsákok, mint a csata irányítói. Szóval a párbaj szintű, adott pontból vásároló bajnokság szerű játékokat részemről nem játszom, a német játékosok bevásárolnak 2 Párducot meg hozzájuk a tuning kártyákat és más német harckocsit nem is fogunk látni. Dög unalom. Ez minden pontból vásárolt sereggel WW2-t játszó szabálynál általában így van, a német játékos csak az előnyöket kapja hátrányt nem, vagy alig. Szóval kb 1942-ig érdekel a Tanks! ha arról van szó, hogy nem partijáték ahol én rakom össze a két kiegyensúlyozott sereget. Persze párat még kell játszani, hogy jól kiismerjük, de az értékes játékidőmet nem pazarolnám erre nagyon, a WW2 verziót illetően. 

a2_20.jpg 

A lövés és az azt kivédő dobások nagy szerencsefaktort adnak a játéknak, szovjetként az Imi dobott egy öt kockás gurítást, csak hatost dobott, védelmi dobásnak. Ha ez lövés, akkor ez ellen másik öt kockával minimum 4-et kellene dobni, hogy kivédje valaki. Viszont a szerencsefaktor teszi izgalmasabbá a játékot, Iminek jó dobásai voltak, az egyik T-34-be már csak egy pont sebzés kellett, a Párduccal a nyomában túlélt három kört, pedig hátulról és közelről kapta az áldást. Az IS-2 mellé raktunk egy Lend-Lease Stuart harckocsit, a szovjet tankok specialitása, hogy ha az egyikük már lőtt egy célpontra és a másik egy pálca  távolságra van tőle és ugyanazt a célt lövi kap egy extra kocka tűzerőt. (mi nem az eredeti nyilat használtuk, értelem szerűen nagyobb modellekhez és terephez nem jó) Szóval a Dávid és Góliát kombinációval, Imi mindig "megfestette" a Stuart-al a célpontot az IS-2-nek. Én ugyanezt próbáltam volna, de már az első körben elveszítettem az egyik harckocsimat, szóval utána már csak arra hajtottam, hogy lefoglaljak három német harckocsit, amíg az Imi a dinamikus duójával kilövi a Stugot. Nem jött össze. Elveszítettem a második T-34-et is, a Stug is elfüstölt, de vele a Stuart is, így Imi végül feladta a fogócskát.

a6_10.jpg

a9_6.jpg

Másodszorra már tapasztaltabban indultunk neki a csatának, az IS-2 mellé egy T-34/76 lett a "szárnyember" Én pedig egy Shermant (75mm) hoztam a T-34/76 mellé párnak. A Sherman hat pont sebzést bír a T-34 ötöt, viszont a T-34 hármat mozog a Sherman meg kettőt. Jentz azonnal lecserélte a Stugot egy Pz-IV-re, 2db Pz-IV-et hozott a Tigris meg a Párduc mellé. A második csata jóval izgalmasabb és fordulatosabbra sikerült, mint az első, sikerült összehoznom egy ritka háromszögeléses akciót, mert Jentz nem mozgatta a Tigrisét, én viszont ráálltam a két harckocsimmal, olyanformán, hogy mindhárom jármű között egy pálca volt a távolság. A szovjet harckocsik ha ilyen közel állnak egymáshoz és ugyanazt a célpontot lövik a második lövéshez kapnak egy extra kockát (mint az Imi féle dinamikus duó), a Tigris védő dobása is eggyel kisebb a közelség miatt, ráadásul nem mozgott így volt esélyem a sikerre. Nagyon szerencsés voltam a páncéljából a kétharmadát lefaragtam, ráadásul Jentz támadó dobása, újra dobással együtt se talált. Ez így utólag a csata fordulópontja lett, mert innentől a Tigris menekült, és mi vadásztunk rá. A végére kilőttük mind a négy németet és megmaradt az IS-2 és a Sherman.

a5_13.jpg

a1_22.jpg

a3_21.jpg

Szerintem a játék jópofa és a modern járművekkel és kártyákkal party játéknak jó, de nem annyira egyszerű és elegáns mint a Wings of Glory. Teljesen kívülállók toborzására nem használnám, viszont érdeklődő hadijátékos jelölteknek jó bevezető. A Bolt Action-nek a nyomába se ér részemről, annak viszont örülök, hogy használni fogom vele a Bundeswehr harcjárműveket, addig is amíg a gyalogságot beszerzem. Egyébként engem az egész a Battletech-re emlékeztet ahol hat nyolc teljesen különböző mech-el csatáztunk egymással, ezért inkább érzem reálisnak a modern kompakt járművek harccsoportját, semmint az 1944-es harckocsik csokorba szedését. 27.-én újra játszunk, a következő Historikumra pedig hozom a modern verziót mint party játékot.

bundesw.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború Tanks!

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr7614945238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása