HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (19) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (20) 1918 (2) 20mm (17) 28mm (8) ACW (18) afrika (10) alternativ (1) amerikaipolgh. (34) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (23) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (87) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (1) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (1) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (159) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (1) Historikum (7) Honvédség (12) HueCity68 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (1) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (1) könyvajánló (148) Korea (1) KuKNapló (8) második világháború (140) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (41) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Normandia44 (6) ókor (12) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (1) PikeandShoot (1) PoilouNapló (3) Projekt (8) rapid fire (17) referencia (1) riport (44) SAGA (2) sds (4) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (3) TGW (13) Verdun (1) Vietnam (18) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (1) XVIII.sz (5) youtube (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Projekt 06: Az 1848-49-es Szabadságharc 28mm-ben

2020.02.08. 13:02 janos900

Ez a legrégebbi és legszínesebb projektem az összes közül. 2006-ban döntöttem úgy, hogy a Memoir44 és a Battle Cry alapjain nekem is kell egy 28mm-es 48-as játék. Mint újdonsült munkavállaló a nem kerek évemre, kaptam adó-visszatérítést a brit kormánytól, mi másba fektethettem volna, mint nemesfémbe? Akkor még nem volt meg a Commands and Colors: Napoleonic társasjáték, és nem volt egyetlen figuragyártó kínálatában sem 28mm-es figura a témához, de még csak 15mm-es sem. Teljesen ismeretlen vakfolt volt a korszak az angolszászoknál. Szerencsére Homoki Gyula már akkoriban is foglalkozott figurák átalakításával, és tőle megrendeltem a két sereg magját kifestve, ezzel egyrészt a legtöbb munkát igénylő kommand figurákat megkaptam előre készre gyártva, másrészt lett egy 3D egyenruha gyűjteményem, harmadrészt a házilag módosított szabályokkal tudtam játszani velük a hatszögekre osztott terepen. Annak idején 2008 őszén ezzel a játékkal mentem el először a South London Warlords klub szokásos hétfő délutánjára, Phil jókat mulatott az osztrák-magyar csatán amit a Gettysburg-i csatamezőn vívtunk (azt a küldetést raktam fel), de nagyon tetszettek neki a figurák, főleg a vörös sipkás honvédek.

s11.jpg

s3.jpg

A Homoki Gyula által profin festett figurákhoz aztán megpróbáltam újakat "hozzáfesteni", sikerült pár csatát játszani kint Londonba a Songs of.. szabályok szerint, majd a Black Powder alapján. Alan barátomnak volt egy szerb-balkáni serege, így én inkább a honvédeket szaporítottam, amennyire lehetett. Gyakorlatilag a napóleoni magyar sorgyalogos és grenz figurákkal fejlesztettem a seregeim (Dom Migule, és Székely határőrök), mert azok passzoltak a korszakhoz. Nagyon sokféle gyártó figurája van a seregekben, átalakított Redoubt, Front Rank, Elite Miniatures, Perry és Steve Barber. Vásároltam két különböző doboz plasztik napóleoni osztrák gyalogságot is, de aztán ezeken túladtam. Igazából kínlódtam a korszakkal, a Perry napóleoni figurái tetszettek, de az osztrák sorgyalogságot nem tudtam pótolni velük, ráadásul a szabályokból sem volt olyan, ami igazán tetszett volna. Amikor elkezdtük a Historikumokat, újra elővettem a témát, átdolgoztam a Command and Colors szabályokat, játszottunk is párat a figuráimmal, sőt Budapesten is egyet, az ottani bővülő 15mm-es seregekkel. Rendeltem az újonnan megjelenő Steve Barber féle figurákból is, de nekem ez az egyesével finanszírozott koncepció nélküli, megjelenések halmaza nem igazán jön be. Ráadásul mindkét szponzor kihátrált mögüle, és nagyon kevesen vásárolják. Nem lehet tervezni ezzel, a megjelenésekben nincs se rendszer se koncepció. Ettől függetlenül van benne pár hasznos és szép figura, és a lelkesedésüket nagyra értékelem. Csak beleuntam, a várakozásba. Ezért aztán megint leült a téma nálam még 2018-ban. Most viszont megtetszett az Osprey Chosen man című szabálya, ráadásul ellátogatunk az Austrian Salute 2020 rendezvényre, ahol mi mást játszhatnánk mint a jó öreg 1848-49-es Szabadságharcot? Ezúttal Kossuth apánk hadai nem állnak meg Schwehatnál, hanem egészen Salzburgig nyomulnak majd, igaz csak 28mm-ben.

s1.jpg

s8.jpg

s7.jpg

s4.jpg

A két sereget én nem is kezelem külön, mert például, ha kell a magyar sorgyalogosok vagy a székely határőrök beugorhatnak mint osztrákok, csak a zászlóvivőket kell lecserélni. Valahogy úgy, mint a hagyományőrzők akik a huszár uniformisra vesznek fehér köpenyt, meg lecserélik a csákót a svalizsérok tarajos sisakjára. A 2020-as évben két olyan plasztik doboz jelenik majd meg Perry fivérektől amivel végre megoldhatom a lovasok feltöltését, tervezik ugyanis mind a huszárok-svalizsérek dobozt kiadni, mind a vértesek-dragonyosok készletet a napóleoni osztrák sereghez. Ezeket pedig én is fel tudom majd használni az 1848-49-es seregeimhez. Rendeltem egy dobozt a plasztik krími orosz gyalogságból is, mert az osztrák gyalogságból összesen egy póz van, és nagyon drágának találom a négy fős kommandjaim kiegészítését ilyen módon, szóval lesz 28 fém osztrák gyalogosom, meg idővel egy húsz figurás orosz egység is. A Chosen Man szabály tetszett meg első olvasásra, kicsit WAB, kicsit Bolt Action érzésem van, meglátjuk mennyire fog működni. Az alap egységek öt vagy tíz figurából állnak a játékba, alapvetően két nagy sereg csatája előtt a senki földjén vívott elővéd harcokra van kitalálva. A nehéz lovasságot nem preferálja a szabály, és a közepesnél nehezebb tüzérséget sem. A sorgyalogságokból egy egység a limit seregenként (min. 10 figura), amibe opcionálisan WAB mintára vehetünk tisztet, hangászt, zászlóst, vagy éppen utászt, és 10 figuránként bővíthető. A határőr meg a vadász alakulatok ötösével növelhetők, és nincs rájuk limit. Szóval nekem már van oldalanként 12-12 vadász figurám, meg mondjuk 15-15 Grenz, meg 20-20 sorgyalogos illetve honvéd, meg 1-1 hatfontos ágyú, ezzel már bőven lehet játszani. A Perry plasztikokból kiegészítem a lovasokat 15-15 huszárra illetve svalizsérre, akkor valójában már van variációs lehetőségem is jócskán. Remélem beválik a szabály a gyakorlatban is, tervezek róla egy ismertetőt. Ha nagyon nem lesz jó, akkor a seregek is a táj részeivé válnak és egy-egy 12-12 figurás vadász vs jäger Songs of csata a B terv.
s12.jpg
s9.jpg
Igazából a logikus fejlesztési irány az, ha építek egy krími orosz nagykabátos sereget (Warlord Games, Great War Miniatures) olcsóbb és koherensebb mint a dirib-darabos osztrák toldozgatások. Vagy felfejlesztem az egészet egy használható Napóleon korabeli osztrák seregre. Mint figuragyűjtő nagyon örülök annak, hogy mennyi különböző egyenruhát vonultat fel ez a korszak, ugyanakkor egy laikusnak teljesen átláthatatlanok amikor beáll játszani. Nekem pedig célom az, hogy ezzel a nagyon magyar témával is toborozzak. Ezért talpakat seregenként azonos rikító színre festem, az osztrákok sárgák, a magyarok pirosak, az oroszok meg zöldek lesznek. Mondjuk ezzel meg a mindkét oldalra kompatibilis sor és határőr gyalogságot veszítem el. Mai fejjel teljesen más koncepcióval építeném ezt a korszakot, de sokat tanultam belőle az évek során, szóval összességében nem bánom, tanulópénz mind a mai napig. Kezdetben a délvidéki kis háború a szerbek ellen volt a cél, most az orosz sereg miatt inkább Erdély tűnik használhatóbbnak. Egy biztos, nem mostanában lesz befejezve ez a projekt sem. 

2 komment

Címkék: 28mm 1848 49 Projekt

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr8015464838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gorugrany 2020.02.08. 16:00:10

Nem nagyon van mit hozzáfűzni. Egy wargamer viszontagságai ismeretlen terepen, szép és igaz sztori! Csak megemelem a kalapom.

janos900 2020.02.10. 18:14:44

@gorugrany: Köszönöm! Igyekszem. :)