HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Projekt 07: Pike and Shot sereg, 28mm-ben

2020.02.22. 18:33 janos900

Nem írtam nemzetiséget, mert ez egy általános zsoldos sereg lesz (The Band without banners), egy nagyobb többszereplős projekt a #feherhegy400 része. A fő célja a projektnek egy alaptéma kialakítása amihez bárki csatlakozni tud, aki a Historikum rendezvények vonzáskörzetében lakik és részt tud venni a Budapest-Székesfehérvár-Győr háromszögben megtartott rendezvényeinken. Vagy ami még jobb lenne, ha az ország többi részén is lennének 2-3 fős csoportok akik tudnának egymás ellen játszani, ezzel lenne egy országos kompatibilitás. Az alap sereg úgy épül fel, hogy a lehető legkönnyebben beszerezhető és legrégebben a piacon lévő 28mm-es plasztik dobozok közül kettőből építek egy alap sereget a Pike and Shot hadviselési periódushoz. Mivel mind Petyó, mind Ambasa rendelkezett már figurákkal vagy sereggel a korszakhoz, ezért számomra az tűnt logikusnak, hogy ha én is összerakok egyet, így meglesz a harmadik közös témánk a 20mm WW2 és a 28mm WW1 mellé. Petyótól már kaptam korábban 3 keret figurát ajándékba, Zirriannal pedig volt egy jó bartelünk, ezért gyakorlatilag egy csomagküldés árából megvoltak a figurák. A legtöbb projektemmel az a baj, hogy túltervezem őket, most másképpen fogtam hozzá, szigorú keretei vannak, és nem veszek hozzá semmi mást a bartelen kívül. A sereg a következőkből áll: 16 pikás gyalogos, 24 muskétás gyalogos és 12 lovas. Ennyi figurát egy lovas és egy gyalogos Warlord Games dobozból össze lehet rakni, bőven elég egy alap skirmish sereghez (En Garde, Songs of..), és játszható sereg a Pikemans lament (PL) szerint is. Nagyobb játékokat akkor játszom majd velük, ha négyen-öten összejövünk és összerakjuk a seregeinket, akkor jöhet a többi nagyobb léptékű szabály.

ps1.jpg

ps2.jpg

ps3.jpg


A projektnek kell egy határidő, ez 2020 novembere lesz, mivel akkor lesz a 400 éves évfordulója a Fehérhegyi csatának. Hogy izgalmasabb legyen "hadba szólítottam" Facebook 28mm historical wargaming HUNGARY csoport tagjait is, hogy aki tud és akar csatlakozzon és építsen hasonló seregeket. Majd tartsunk Budapesten egy vagy több évfordulós csatát, ahol összegyűlünk valamikor 2020 novemberében és felrakjuk egy ütközetre az elkészült seregeket. Ezzel reményeim szerint többeket motiválok majd, főleg ha a csoportba mindenki szorgalmasan posztolgatja a képeket a projektről. Az egységek méreténél a PL szabály és a Warlord dobozok tartalma volt a mérvadó, ha sokan leszünk, egyfajta Memoir vagy Samurai Battles klón szabályra gondoltam ami alapján játszhatunk. Ezzel akár oldalanként 4-4 játékos is simán csatázhat egyszerre. A Samurai Battlesben az Aisgaru-k is meg a Muskétások is adva vannak mind kiindulási alap, a seregeket szárnyakra bontjuk, hárman lehetnek vezérek jobb szárny, bal szárny és derékhad, a negyedik a fővezér aki kap tartalék sereget, meg ő osztja ki a csatakártyákat az alvezéreknek. Ha valaki hozzám hasonlóan felépít egy semleges zsoldos kompániát, akkor az már tud társulni a nagy játékhoz, bármelyik oldalon, meg a Historikumokon játszhat a PL szabály szerint a későbbiekben, de ha hamarabb elkészül a serege valakinek korábban is belekezdhet a játékokba. Igazából tök mindegy milyen szabály szerint játszunk a későbbiekben, csak egy példa amit írtam. Nekem például tetszene egy English Civil War WAB csata is, a londoni klubban a Foundry féle 1644 volt a bevett szabály. Korszakot játszunk, nem szabályt, van kínálat a piacon. Ha megvan az alap serege, mondjuk hat embernek, ezekből ha már ketten játszanak egy-egy Historikum-on, akkor elértük a célt, minden ami ennél több, az már csak hab a tortán. A seregek talpalása egységes kell, hogy legyen az egyesével talpalt gyalogos 2*2cm-es négyzet talpra kerül, a lovas 2,5*5cm-es téglalapra, ha mindenki így talpal, akkor teljesen mindegy, hogy később milyen szabályt választ mert az összes szóba jöhető ellenfél is ezek alapján építette a seregét. Természetesen, lehet az egységek egy része arányosan nagyobb talpakon, pl: 4 muskétás egyesével talpalva, 2*4 meg 4*4-es talpon. Részemről minden figurát egyesével talpalok, hogy bármilyen szabályhoz jó legyen a sereg. Ha valaki mágnesezi a talpakat, és gyűjtőkre rakjak az egységet az is teljesen jó megoldás.

Mivel rengeteg kérdés merült fel, pontokba szedem a #feherhegy400 paramétereit:

1. A projekt célja az, hogy sok embernek legyen egymással kompatibilis serege! A cél nem a Fehérhegyi csata pontos újrajátszása, az csak egy bónusz, motivál, meg közösségi élményt ad, de nem a célja az egésznek. Az a célja, hogy fessetek, meg utána játszatok a seregekkel. Például minden Historikumon adva lesz a lehetőség az ellenfél keresésre és játékra. Részemről az lenne a siker, ha 3-4-en minden Historikum rendezvényen összejönnének különböző városokból ezekkel a seregekkel játszani 2021-22-ben is.
2. 28mm Pike and Shot seregeket építünk határidőre, 2020 novemberében csatázunk velük. Nem határozzuk meg előre, ki melyik oldalon vesz részt, majd ha már lesznek kész seregek akkor döntjük el ki melyik oldalra kerül. Minden önkéntes, ezért semmivel és senkivel sem kalkulálunk előre, csak ha már kész az illető serege és vállalja, hogy el is jön az adott eseményre.
3. A talpalás egységes kell, hogy legyen. Gyalogosnak 2*2cm, lovasnak 2,5*5cm a talpa, vagy ezek többszöröse 4 gyalogos 4*4-en, 2 lovas 5*5cm-en. Ennél nagyobb ne legyen.
4. Teljesen festett, talpalt seregeket várunk, a festés minősége nincs megadva, ahogyan tudod, akarod.
5. A csatában a játszhatósági szempontok felülírnak minden történelmi szempontot, alapvetően a Warlord Games Pike and Shotte dobozaiból építkezünk. De fém figurákkal más gyártótól is teljesen jók. A seregek, ha európai és 1580-1650 közötti akkor megfelel.
6. Alapvetően három féle egységet várunk: 16 figurás pikás, 12 figurás muskétás, és 6 figurás lovasokat. Az alap sereg 16 pikás 24 muskétás és 12 lovas, ez jön ki a dobozokból, ez a belépő szint. A tüzérségnek is örülünk, de nem elvárás. Az ágyúkat egyesével talpalva kérjük, a veszteségeiket markerrel jelöljük majd, tehát nincs rá semmi megkötés milyen talpra kell rakni, amire kényelmesen elfér. Seregenként 1 lovas vezér figura is opcionális, de nem kötelező. Alapvetően hozhattok nagyobb seregeket is, csak tartsátok be a matekot, vagyis ha hozol egy 16 figurás pikás egységet, akkor ahhoz hozz két 12 figurás muskétás egységet is mellé.
7. A csatát házi szabály alapján fogjuk játszani, a jelen elképzelés a Command and Colors társasjátékon alapul. Ez alapján minden seregnek lehet egy fővezére és három alvezére, a csatarend alapján, jobbszárny vezére, derékhad vezére és balszárny vezére. A fővezér csata kártyákkal és tartalék csapatokkal támogatja az alvezéreit, és ha kell maga is aktiválhatja majd az egységeket a csatatéren de akkor elveszíti az irányítást a kártyák és a tartalékok felett, hiszen maga is harcol. Ezzel a megoldással nyolc játékos játszhat, ha ennél többen lennénk kitalálunk rá megoldást.
8. Ha elég sokan leszünk, minden gond nélkül tartunk 1 vagy 2 nagy Fehérhegy csatát Budapesten, meg egyet Székesfehérváron. Sokkal jobb az, ha van kétszer egy-egy csata 6-8 játékossal, mint csak egy ahol mondjuk 12 ember szorong. Illetve egyértelmű, hogy a kelet-magyarországi játékosoknak Budapest sokkal jobb helyszín, mint Fehérvár. Ha szükséges a következő Historikumokon is szervezünk egy csatát. Az a lényeg, hogy mindenki aki veszi a fáradtságot és elkészíti a belépő sereget, kapjon több opciót is, hogy részt vehessen egy nagyobb csatában a figuráival. Biztos lesz olyan aki többször is tud jönni, de olyan is aki örül, ha egyszer sikerül. A lényeg, hogy senki se maradjon ki, inkább több csatát szervezünk, meg ahogyan az első pontban is írtam, nem egyetlen csatára készítjük a seregeket, hanem évekre.

ps13.jpg

Ezek után nézzük meg, én hogyan haladok a saját kis "Tesco gazdaságos" seregemmel. Mivel egy gyalogos kommand keretem volt, meg két teljes normál gyalogos keret, ezekre alapoztam, a Zirriannal cserélt hat keret erősen hiányos volt, mivel azokból már elkészült egy sereg. Szerencsére a két teljes keretből összejött a pikások hátsó négy álló figurája, ha rajtam múlik mást nem is használtam volna, csak 12 ilyen menetelő figurát, elgondolkodtam két Perry fém bliszteren, de az már projekt módosítás lett volna, ezért elvetettem. Maradtak a félvértes pikások, meg két egyéb póz, aztán amikor sokan jelezték, hogy 16 figura legyen a pikás blokk, akkor gyártottam egy alabárdos altisztet, meg egy újabb pikást és Ambasa is kisegített két pikással, vagyis végül meglett ez az egység is. A dobos és vezér figura megspórolt nekem két pikást akiknek már nem jutott volna sisak. A karimás kalapokból sem volt elég, ezért azokat a lovas keretről pótoltam, így a lovasságnak is sisakja lett. Szóval pikások és lovasok fém sisak, muskétások kalap, még így is bevetettem pár skót bonnettet, hogy mindenkinek legyen fejfedője. A kereteken van még mindenféle brit stílusú sapka, de azokat nem akartam felhasználni, mert egy kontinentális zsoldos bandériumban gondolkodtam, amibe pár skót belefért, de a többi fejfedő nekem már nem. Esetleg felhasználom őket később a skirmish játékokhoz. A sereg tehát szerencsésen összeállt, feltalpaltam. Ez megint a spórolás jegyében olyan talpakra amit még Ákostól vettem meg egy dobozzal, amikor ő talpalta újra a figuráit évekkel ezelőtt. Most fog jönni a figurák alapozása, meg a festése. Sajnos ez már nem fért bele a téli leállásba, de majd apránként haladok velük. Áprilisig az 1848-as projekt a prioritás, utána jönnek a pikások.

Szólj hozzá!

Címkék: 28mm angol polgárháború Projekt #feherhegy400

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr2215486514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása