HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (21) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (21) 1918 (2) 20mm (21) 28mm (9) ACW (18) afrika (10) alternativ (1) amerikaipolgh. (34) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (26) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (91) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (1) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (164) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (12) Honvédség (16) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (1) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (10) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (159) Korea (1) KuKNapló (8) második világháború (159) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (43) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Normandia44 (8) ókor (12) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PikeandShoot (1) PoilouNapló (3) Projekt (11) rapid fire (19) referencia (1) riport (48) SAGA (2) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Verdun (1) Vietnam (21) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Bolt Action, szabálykibeszélő

2020.09.16. 20:02 janos900

Szerencsére a Warlod Games fejlesztői, folyamatosan reagálnak a játékosok visszajelzéseire ezért időről-időre kiadnak egy un. javítások és gyakori kérdések pdf-et a szabályokkal kapcsolatban. Most, hogy újra kezdünk visszalendülni a második világháborús játékok világába, vettem a fáradságot és átböngésztem a legutóbbit. Érdekes változtatásokra, és összegzésekre bukkantam.

Az első és számomra legfontosabb, hogy a komoly vitákat kiváltó Tigris félelem, szabályt erősen lekorlátozták, mert az eredeti formájában bicskanyitogató volt. Gyakorlatilag a látótávolságig tartó hatása lecsökkent 12 hüvelykre, vagyis nem mindenkit paralizál a nagy félelem, ha meglát egy Pz-IV, Panther vagy Tiger harckocsit a távolban, csak azokat, akikhez nagyon közel van, ami már sokkal indokoltabb és kezelhetőbb. Számomra a Pz-IV még mindig nem az a harckocsi, ami ilyen nagy félelmet gerjesztene, de ezzel már együtt tudok élni.

ba1.png

A másik többször előkerülő téma a szanitéc fegyverzete és szerepe a közelharcban. A szabályok szerint, mindegyiknek van pisztolya, amit közelharcban csak védekezésre, mint assault fegyver használhat. Ez a szabály egyrészről érthető, hiszen így egy három fős veterán szanitéc csapat matematikailag, akár hat fős veszteséget is okozhat a rájuk támadó gyalogos egységnek. Ezzel akarják elvenni a játékosok kedvét az ilyen morálisan megkérdőjelezhető akcióktól. Hiszen van amikor ez egy könnyű útja a pontszerzésnek. Másrészről a magyar seregben a HQ egységek, mint például a szanitécek, mind fanatikusnak számítanak, tehát utolsó emberig harcolnak, ez meg már kicsit a ló túlsó oldala, simán blokkolják egy ház földszintjét.

ba2.png

A következő szabály az általunk nagyon ritkán használt százados és őrnagy karaktereket erősíti, a tisztek aktiválhatnak másik tisztet, aki szintén aktiválhatnak egységeket. Ez a németeknél elég erős kombináció lehet, viszont ez a két egység már magában elviszi az 1000 pontos sereg 25%-át pontban.

ba3.png

Végezetül, hogy a németek kapjanak valami kárpótlást, a Battle of the Bulge után a Stalingrad kiegészítőbe is bekerült a puskagránát. Szovjet részről ez nem választható fegyver, viszont német részről rajonként 2db használható. Ez egy nagyon összetett és nem túl olcsó opció, 20 pontba kerül a puskagránát. Lő távja min 6 hüvelyk, max 18 hüvelyk, tehát rövidebb, mint a puskák 24 hüvelykes hatásos lő távja. Lehet vele füstöt lőni, ha nem lövünk vele, a figura mint puskás gyalogos is harcolhat, tehát a tulajdonságai választható extrák. A kilőtt gránát egy egyhüvelykes sablon sebzést ad, ami esetenként akár két figurát is meg sebezhet, és 1-es a penetration értéke. Valamint K2 PIN-t, és mivel aknavetőként kezeljük, mindig csak 6-ra talál, mindegy, hogy rejtett, vagy fedezékben lévő vagy éppen kis célpont. Ezen kívül a 2. kiadású szabálykönyv szerint, a puskagránátokkal lőhetünk más célpontokra is, mint a kézifegyverekkel. Tehát a német raj lőhet két különálló célpontra a két puskagránáttal, és egy harmadikra az összes többi fegyverével, de akár egy negyedikre is, ha van Panzerfaust a kéznél, meg egy harcjármű amire kilőhetjük. (A háború végi német rajokhoz lassan már kell egy karakterlap, hiszen a puskás figuráknál lehet tartalékban Panzerfaust vagy puskagránát (géppisztoly és rohampuska nem alkalmas erre) is. Ezen kívül lehet géppisztolyos, rohampuskás, vagy éppen könnyű géppuskás is a figura.)  Az 1-es penetration vagyis páncélátütő értéke is jól jöhet, mivel felülről sebez. A könnyű harckocsik homlokpáncélja nyolcas, felülről viszont csak hetes! Tehát van esélye egy hatos dobásnál a puskagránátnak, hogy felületi sérülést okozzon, ami akár fel is gyújthatja a harckocsit. Igazán idegesítő lehet mondjuk két német raj, két-két puskagránáttal ahogy próbálja „lepinnelni” a könnyű harckocsinkat 18 hüvelykről, majd kilövik a Panzerfaustokat és a puskagránátot együtt 12 hüvelykről. Előnye lehet még a puskagránátoknak, hogy a tapasztalatlan katonáknak is ugyanakkora esélye van eltalálni a célpontot velük, mint a veteránnak. Drága, sokoldalú és nagyon szerencsefüggő fegyverek ezek, de tényleg növelik a gyalogság potenciáját.  

ba4_1.jpgba5_1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború Bolt Action

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr3716203702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása