HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Hadijáték ötlete a korai XVIII. században

2012.03.31. 15:59 janos900

Jó tizenöt évvel ezelőtt olvastam egy könyvet XIV. Lajosról, a Napkirályról. A merkantilista jól szervezett francia állam, a pompa, a Versailles-i kastély, az úriemberes hadviselés, az utánpótlás és logisztika kiemelt jelentősége, mind olyan stílusjegyek, amelyek együtt érdekessé tették számomra a korszakot. Akkor még nem gondoltam bele jobban, és nem kötöttem magamban össze a többi európai eseménnyel, csak egy színes korszak volt a francia történelemből, legalább olyan színes, mint a Dumas által halhatatlanná tett korai XVII. század, amikor a három testőr vitézkedett.

Aztán elkezdtem egy kicsit több információt összeszedni a periódusról, legalábbis a nagy nevek szintjén, és rájöttem az arcképcsarnok ami a korszak uralkodóiból és hadvezéreiből áll össze, több mint magával ragadó. A Napkirály mellett ott van Vauban aki a korszak ostromlási és erődépítési technikáját művészi szintre emelete, szarkofágja helyet kapott Napóleon mauzóleumában az utókor tisztelete jeléül, magam is fejet hajtottam előtte 2001-ben. Vauban erődépítési munkássága évszázadokra előre megvetette az erődített francia határvidék alapjait.

A britek részéről csatlakozik a csoporthoz, minden idők egyik legsikeresebb angol hadvezére Marlborough hercege, Winston Churchill felmenője, akiről a hálás Churchill egy négy kötetes életrajzot írt, és akinek a Blenheim mellett vívott győztes csatája tette lehetővé a Churchill család Blenheim palotájának felépítését. A palotát volt szerencsém megcsodálni a kis Churchill ólomkatona gyűjteményével együtt, lévén Churchill is hobbink egyik nagy alakja volt, aki később átnyergelt a katonai pályára és végül az egyik legnagyobb „Warlord” lett a második világháború alatt. Marlborough egyébként udvari machinációk, némi talpnyalás és a felesége intrikái révén lett a királynő kegyence és így hadvezér, majd ezért is bukott el dacára a katonai tehetségének.

P6050384.JPG

Osztrák részről Savojai Jenő szintén a legsikeresebb hadvezér, kedvencem az összes nagy név közül, bár hidegsége a szépnem irányában nagyon nem szimpatikus. Jenő Marlborough szövetségeseként méltó bosszút állt az őt a katonai pályára alkalmatlannak tartó Napkirályon, aki a rossznyelvű pletykák szerint akár a vérszerinti papája is lehetett, lévén a mamája királyi kegyencnő volt. A kegyvesztett mama következetesen Lajos ellen nevelte a kis Jenőt aki aztán Blenheimnél (Höchstadt) Marlborough társaként megtörte a francia hódító terveket. Pedig ha a Napkirály akkor 1683-ban felkarolja, lehet Jenő lett volna Marlborough ellenfele a francia seregek élén 1704-ben és a kis Churchill talán soha sem születik palotába. Jenő egyébként végig küzdötte a török kiűzését Magyarországról, a Spanyol örökösödési háborút és 1717-ben Belgrádnál megverte a török hadakat. Merő véletlenségből sikerült az általa épített Bécsi Belvedere palotát is meglátogatnom, sőt még a Schloss Hoff nevű kastélyában is jártam, ahol éjjel-nappal és télen-nyáron fűtött üvegházában termesztette a kedvenc limonádéjához a citromot. Csupa apró színes mozzanat, ami számomra élővé teszi ezeket a hadvezéreket, Jenő iránti tiszteletből hadihajókat neveztek el a XX. században, a britek, a németek, a monarchia és az olaszok is, igazi európai karrier.

belvedere.jpg

Mi magyarok szokás szerint jól belenyúltunk a közepébe, Rákóczy Ferenc fejedelmünk vezényletével a Napkirály szövetségesei voltunk. Rákóczi Ferenc portréja nálam szintén megbecsült helyen van a képzeletbeli arcképcsarnokban, fejedelem, szervező, hadvezér egy személyben. Mi magyarok jó szokásunkhoz híven az osztrákokat mellett is harcoltunk véreink ellen, a szabadságharc bukása után a kuruc könnyűlovasok közül sokan átszöktek a Franciákhoz. Ők alapozták meg a francia huszár fegyvernemet, a legjelentősebb Bercsényi Miklós fia, Zoltán volt, aki a franciák marsallja lett, persze ez már jóval később történt. Savojai ellen még 1717-ben is harcoltak bujdosó kurucok a Porta oldalán, ugyanakkor a körül zárt Jenőnek, pont egy a török oldalon szolgáló és ismét köpönyeget fordító magyar vitte meg a csatadöntő információt.

A híres vasfejű XII. Károly Svéd király az ugyancsak méltán Nagy Péternek nevezett orosz cár ellen háborúzva, vívta ki a helyét a korszak nagy alakjainak panteonjába. Remek hadvezér volt, ám a hosszútávú stratégia és a gazdasági kérdések nem foglalkoztatták, így a hosszas háborúban kivéreztette országát. Nem csak mint hadvezér hanem mint lovaskatona is rendkívülit alkotott, a töröktől elindulva lovaglási rekordot felállítva végigviharzott többek között az akkori Magyarországon is, hogy csatlakozhasson a csapataihoz a messzi északon. Kevesen tudják de XII. Károly is vezetett hadjáratot Moszkva ellen, bele is bukott, ugyanakkor briliáns módon játszotta ki a nagyhatalmak flottáit és foglalta el Koppenhágát a háború elején. Ellenfele Péter minden oroszok legnagyobb cárja, nem volt rest hajógyári munkásként dolgozni német alföldön, vagy éppen saját kezűleg lenyírni a bojárok szakállát, Igazi vaskezű reformer, aki sok vereség dacára is véghez vitte az akaratát és kaput nyitott Oroszországnak a nyugat felé, megverve a vasfejű Károlyt, és meglapítva Pétervárt. Péter Cár helye is ott van tehát a nagy nevek között. Rákóczi próbált szövetséget kötni az oroszokkal is, és a svédekkel is, svéd zsoldos csapatok támogattak is minket a Poltavai csatát követő időszakban, de egyéb eredmény nem sikerült elérni.

A korszak tehát nagyon színes, elég ha a nagy alakjait nézzük. A két nagy párhuzamos háború a Spanyol örökösödési és a Nagy északi háború között zajlott a mi függetlenségi küzdelmünk ami része volt a Spanyol háborúnak, de a törökök és a svédek révén némileg kötődött az Északihoz is. A probléma az, hogy a Rákóczi féle szabadságharcban szinte alig vívtak a kor fogalmai szerinti csatákat, így ezt a küzdelmet inkább skirmish csatákkal lehet feleleveníteni, semmint szépen felsorakoztatott egyenruhás seregek felvonultatásával. Márpedig nekem ez a korszak pont attól vonzó, hogy szép színes rendben álló seregek csapnak össze, ezért ha valaha belekezdek akkor az 20mm-es figurákkal, talpakra ragasztott egységekkel képzelem el. Mert számomra ez a hadviselési korszak hasonlít leginkább az asztali hadijátékhoz. Színpompás seregek, Kék-sárga svédekkel, piros britekkel, zöld-vörös oroszokkal stb. A Zvezda cég figurái nagyon jól néznek ki, a bajom csak annyi, hogy angolul a Marlborough féle háborúkhoz van főleg szakirodalom, figura meg pont az Északi háborúkhoz akad bőséggel. Szerencsére az egyenruhák szabása akkoriban még nagyon hasonló divatot követett, így a figurák egy része jól használható mindkét háborúhoz. A korai XVIII. századi wargame ötlete rendszeresen megkísért, de egyenlőre tartózkodom tőle, és csak olvasás szintjén csábulok el feléje, egyenlőre...

14 komment

Címkék: XVIII.sz

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr94351973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iipepeii 2012.04.02. 10:47:53

Kiváló írás ismét! Olyan cikk lett ez is, ami után egyszerűen tovább kell böngészni. Wikipedia, fórumok, figurák, stb...

janos900 2012.04.02. 11:42:54

Koszi! Ez volt a cel. Megkaptam az uzeneted csak nem ertem. Mit ajanljak olyan konyveket mint a Sharpe, csak WW2, vagy Napoleonos?
Mert napoleoniban van magyarul kiadva olyasmi mint a Sharpe, csak francia dragonyosok. Richard Howard: Bonaparte Hoditoi, Vitezei, Fiai, ez egy 6 reszes sorozat, az elso harom van kiadva magyarul, 4-500Ft ert lattam oket az aluljarokban. Ugyancsak jo: Richard Woodman: Balti Portya
WW2-ben nalam Sven Hassel a nyero, a Monte Cassino a kedvencem.

iipepeii 2012.04.02. 12:18:22

Köszönöm, első körben pont jó lesz ez a pár cím. :)

Valgab 2012.04.04. 23:11:26

Azért a XVIII. századnak nem csak az eleje, hanem az egésze érdemes a figyelemre. A század közepén ott van II. Frigyes király két háborúja, az osztrák örökösödési és a hétéves háború (utóbbinak több leágazása van, pl. Észak-Amerikába és Indiába), amelyben például a magyar huszárok is kitettek magukért (pl. Hadik András berlini portyája említendő).

Nekem egyik kedvencem ez a korszak. Stratégiai szinten kiváló társasjátékok is vannak hozzá, pl. a Friedrich és a Maria, amelyek jól hozzák az akkori óvatosan manőverező hadvezetési stílust.

janos900 2012.04.04. 23:52:48

Igaz, csakhogy a 20mm-es minosegi muanyag figurak kozul, arra a korszakra alig van hasznalhato kinalat. A szazad eleje figura szempontbol azert is jo, mert az egyenruhak szabasa nagyon hasonlo volt, csak szinbe kulonboztek. Olcso es praktikus korszak a kezdo jatekosnak.
A szazad kozepe nagyon nepszeru amugy is, az eleje el van hanyagolva, ezert sem reklamoztam azt. A WW1, az 1848 es ez a korszak is meltanytalanul, haterbe vannak szoritva. Az egyetlen popularis korszak amivel foglalkozom az ACW, azzal is foleg a magyar emigransok miatt.

KVadász 2012.04.05. 23:41:26

Apropó WW1. Nem tudom, észrevettétek-e de egy Iszaak Babel novelláskötet, a Lovashadsereg hozzáférhető a Mek.oszk-n:

mek.niif.hu/03700/03773/03773.htm

Még nem olvastam végig, de RCW-hez elég érdekes háttéranyagnak tűnik.

Másrészt most olvasom az "Örnagy úr, keressen magának..."-ot, baromi jó könyv!!! :)

janos900 2012.04.06. 18:12:04

@KVadász: Beleolvasok ezt viszont nem ismertem. Orulok, hogy a Bogati konyv tetszik. Van neki meg egy nagyon jo konyve, a Huszarkaland. Szinten "amerikas" magyarokrol szol. :)

ambasa 2012.04.07. 20:17:37

Egyébként ennek a korszak hadviseléséről létezik egy szerintem kitűnő könyv, Zachar József tollából a: Csaták, hadvezérek, katonák a XVIII. században. (Hősök—csaták sorozat, Tankönyvkiadó 1990), amelyből sokat meg lehet tudni a kor 13 jelentősebb európai háborújáról (az amerikai függetlenségi valamiért kimaradt)és az akkori hadseregek fegyverzetéről, szervezetéről, harcmodoráról.

www.antikva.hu/onan/reszletek.jsp;jsessionid=4ACBDFEF756EAB67988238E87BD3E515?katalogusid=188099&affiliate=bongeszes

janos900 2012.04.07. 22:37:45

@ambasa: En is ebbol muvelodtem anno, sajnos sajat peldanyom nincs, mindig a konyvtarit gyurtem. :)

KVadász 2012.04.08. 20:26:16

190 Ft. volt az Antikvárium.hu-n a Vasfejű, kedvenc Teknős Péterünk egyik Delfin-könyve. Nem bírtam ki, megrendeltem, mert kicsit még járatlan vagyok a korszakban, remélem, ez felvértez a szükséges infókkal. :)

És egy másik poszt alá kéne, de nincs kedvem kétszer gépelni. Nyilván tudod, de azért leírom, hogy létezik egy Nemeskürty István által írt, 1848-49 című, remekbe szabott könyvecske. Ebben a Tanár Úr a többi könyvéhez hasonló alapossággal gyűjtöget össze olyan információkat, amiknek korábban a létezéséről sem tudtam.
Kedvencem, amikor részletesen leírja, 48 őszén hogyan hoztak létre Pesten egy lőszergyárat, kik, hogyan, milyen eszközökkel, milyen körülmények között, mennyi lőszert gyártottak. Olyan információk tömkelege, amiknek az összeguglizásáról nem is álmodhatsz, viszont ismeretükben elkezded csodálni, és nagyon tisztelni ennek a viharos két évnek a hőseit. Ajánlom mindenkinek, aki nem elégszik meg a töriórák száraz anyagával.

U.i. még egy apróság. Tudtad, hogy Pákozdnál a Móga-Jellasics összecsapás során mindkét sereg tök egyforma, cs.-kir. egyenruhát viselt? :D

janos900 2012.04.08. 20:37:20

@KVadász: Az egy nagyon jo konyv, fel fog vertezni az tutti. Ugyancsak szuper a Haboru a vadonban (Heteves haboru Kanadaban) es a Sarga villamcsapas (Pearl Harbour 1941) is.
A Nemeskurty konyvet be kell szereznem, azt nem ismeretem. Azt tudtam, hogy a Jellasics fele Grenz gyalogsag ugyanazt az egyenruhat hordta, mint a szekely hatarorok, csak mas ezredszineket. Gondolom Pakozdra orultunk, hogy ossze tudtunk kaparni eleg csapatot, az egyenruha meg az volt ami a csaszari raktarakban volt.

KVadász 2012.04.08. 22:15:22

A Háború a vadonbant is beszerezni tervezem. :) Tényleg izgalmas korszak, nézegettem hozzá babákat is, sajna nálunk elég kevés lehetőség akad.

Pákozd. Ne legyenek téves információid: a "jobbára újoncokból álló sereg" nem azt jelenti, hogy tizenezer frissen toborzott legény volt. Az összes hivatásos tiszt császári volt, akárcsak a tüzérek meg a lovasság, császári egyenruhában.

Érdekesség a könyvből: miért barna a nemzetőr egyenruha? Mert ez a legdrágább, legminőségibb szövet volt a leggyakoribb a raktárakban, ebből készült ugyanis az utászok, tüzérek egyenruhája, mivel tartós volt és strapabíró. Éppen ezért kímélték, spóroltak vele, tartalékolták: a forradalom kitörésével tehát ez volt a leggyakoribb kincstári anyag, kezdhették az egyneruha gyártását...

iipepeii 2012.04.09. 20:54:54

Kiváló könyvek címei repkednek itt a levegőben, ne hagyjátok abba! :)

janos900 2012.04.14. 10:44:19

@iipepeii: Ezert is kezdtem bele a konyvajanlokba, olyanok mint a magnes, vonzak az ujabb ajanlokat. :D
süti beállítások módosítása