HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Armies of Germany: Bolt Action seregkönyv

2013.07.04. 21:21 janos900

A sorozat egyik legfontosabb kötete, mindenki nagy ellenfelének vagy kedvencének, a német Heernek a sereglistáit és harceszközeit kapjuk meg ezzel a kötettel. A kilencvenhat oldalas kiadvány a szokásos Osprey fromátumban, rendkívül jó minőségben és a szovjet seregkönyvhöz hasonlóan nyálcsorgatóan szép illusztrációkkal ejti csapdába az óvatlan hadijátékost. Összesen huszonkét vonatkozó Osprey füzetből használtak fel festményeket a kiadványhoz, természetesen minden forrást korrekt módon feltüntettek, így nem jelent nehézséget azoknak a kiadványoknak a beszerzése sem.

A marketing és dizájn csomagolás megcsodálása után, a szöveg olvasása közben azt fogjuk látni, hogy egy nagyon részletes kis könyvet kaptunk a pénzünkért. A legfontosabbak természetesen az adott országra vonatkozó speciális szabályok. Ilyenből összesen egyet találtam a németekehez, amivel a kiadvány előrébb van mint a Bolt Action alapkönyv, ez pedig a Schürzen avagy kötényezés a német járművekre. Ez a kis kiegészítés a német járművekhez tíz pontba kerül és a páncéltörő puskák, kézigránátok illetve rakétafegyverek (PIAT, Bazooka, stb) ellen nyújt egy ponttal jobb oldalvédelmet a tankoknak. Magyarán a kézi páncéltörő eszközök ellen a kötényezett oldalpáncél pont olyan erős, mint a frontpáncél. A másik két speciális német szabály, ami már az alapkönyvben is benne volt, a gyalogságra vonatkozik. Ha egy német raj elveszíti az altisztjét, a játékos dobhat egy K6 kockával, ha 4,5 vagy 6 az eredmény, a raj parancsnokságát átveszi valamelyik közlegény, ergo nem kap morálbüntetést az egység. A másik szabály a német MG-34 és MG-42 golyószórók és géppuskák tűzerejéhez ad egy extra K6-ot, így a golyószórók sebzése 4K6, a géppuskáké állványon 5K6. A járművek fedélzeti fegyvereire ez nem vonatkozik.

german.jpg

Ha már a tankok és egyéb páncélozott járműveknél tartunk, a német játékos rendesen el van látva „cicusokkal”, ugyanakkor az 1942 utáni német tankok a többi hadviselő félhez viszonyítva drágák. Ennek az az oka, hogy amíg a szövetségesek közepes harckocsijaihoz, közepes páncéltörő ágyú a fegyverzet, addig a német Pz-IV F2 páncélostól kezdődően az összes német tanknak nehéz páncéltörő ágyúja van, vagy extra nehéz. Ez a tény erősen megdobja az árukat.  A háború első szakaszában viszont elég gyengék a német tankok, de ez a valóságban is így volt. Ezért én az un. Villámháborús hadszintereknél (1939-41) azt vártam, hogy a légi megfigyelő majd két légicsapást kérhet játékonként, mint az amerikai játékos az 1944-45-ös sereglistába, de ilyesmiről szó sincs. A páncélosok kedvelői fanyaloghatnak a könyvön rendesen, mert például a Panzer 35(T) és a 38(T) illetve a Panzer III C.D.E és F variánsok teljesen egyformák. Vagyis pontra, karakterre, páncélzatra ugyanazt érik. Könnyű tankok, könnyű páncéltörő ágyúval és két géppuskával. Egy 1941 Barbarossa német-szovjet összecsapásban a legjobb ami a németeknek jut egy Panzer III H,J ami már közepes tank, közepes löveggel és ez hajszálra ugyanaz a tank mint a T-34 a szovjet oldalon, még a pontérték is megegyezik. Nekem ez így egy versenyre igazított statisztika, bár közös megegyezéssel a Panzer III H,J egyszerűen tiltott tank, és az korhűség máris helyre állt. Viszonyítás képpen a Matilda II is közepes tank páncélzat alapján, a Sherman is, a T-34 is és a Pz-IV is. Viszont az ellenük bevetett páncéltörő fegyverek jóval gyengébbek a háború elején. Szóval "tankfronton" vannak érdekes megoldások a rendszerben, de nem szabad korai járműveket az alapkönyv sereglistái alapján megítélni, mert teljesen mások a szemben álló erők és azok viszonyai 1944-ben.

A könyvben tizenhét sereglista van a háború különbőző hadszíntereihez, ezek a következők: 1939 Lengyelország, 1940 Franciaország, 1941 Barbarossa, 1942 Kék hadművelet, 1942 Sztálingrád, 1941-42 Észak-Afrika, 1941 Kréta, 1942-43 Észak-Afrika, 1943 Citadella, 1943-44 Partizánvadász lista, 1944 Keleti lista, 1943-44 Olaszország, 1944 D-nap, 1944 Normandia, 1944-45 Ardenek, 1944-45 Nyugati front. 1945 Tavaszi ébredés, 1945 Végjáték. Szubjektív lista, de igazodni kellett az amerikai, meg a szovjet listához, a nagy népszerű csaták több figyelmet kaptak.

Annak idején számolatlanul töltöttem órákat a Steel Panthers számítógépes játék előtt, a Bolt Action ugyanazt az egységléptéket használja mint a program, így rögtön képben voltam az erőviszonyokkal, és a korábbi tapasztalataim alapján néztem a harcjárműveket és egységeket. Mivel engem kimondottan a magyar Gyorshadtest és annak bevetése érdekel, mint hadijáték korszak, ezért most is az 1941 Barbarossa sereglistát fogom kivesézni. De előtte pár információ a novemberben várható magyar sereglistákhoz. Mivel az egyes harceszközök pontértéke, valamint a gyalogsági pontértékek ugyanazok minden seregnél, ezért a magyar vonatkozású harceszközök pontértéke ugyanaz mint a német listában, tehát a Panzer 38 vagy a Pz-IV vonatkozó változata, vagy a Stug rohamlöveg ugyanannyiba fog kerülni a magyar seregnek is mint a németnek.

A német gyalogság főleg az 1941-es korai orosz akciókat tekintve elég erős ellenfél lett az új könyv alapján. Két fontos ponton erősödtek, az első a géppuskák mennyisége, a második a lángszórós rohamutászok. Alaphelyzetben egy szakasznak egy közepes géppuska vehető, a németeknél ez két géppuska, vagyis száz pontért kapok két darab 5K6-os tűzerejű géppuskát. Egy átlag raj százhuszonhárom pont, golyószóróval, tíz figurával és egy géppisztollyal. A két MG-34 vagy MG-42 együtt 10K6 tűzerőt jelent, ezt a szovjetek kettő és fél géppuskával tudják elérni. Ha a német játékos például, hoz két félszakaszt egy ezer pontos párbajra, felrakhat négy géppuskát, négy rajt, két tisztet és még marad pontja egy páncélosra is.

A rohamutászokból is szakaszonként lehet hozni egy rajt, az ő legfontosabb erejük az, hogy a rajnak húsz pontért lehet egy lángszórója, az alap golyószórón felül, illetve maximum hat katonának adhatok géppisztolyt. Az utászok csak veteránok lehetnek és tíz veterán figurát nem olyan könnyű leszedni, mint a két fős lángszórós rajt. Ha egy ilyen raj hat incsre kerül egy szovjet rajhoz, akkor 12K6 géppisztoly tűzerőt tud felvonultatni meg K6 veszteséget a lángszórótól. Nagyon hatásos, persze nem olcsó. A korai csatákban senkinek sincsenek mesterlövészei, ezek csak a Sztálingrádban zajló harcokban jelennek meg előszőr, így a lángszóróst kilőni a rajból szinte lehetetlen. Ha valaki igazán biztosra akar menni, akkor a gyalogságot remekül meg lehet támogatni egy Pz-II Flamingo harckocsival, ezt két darab lángszóróval szerelték fel a németek, (nem kell lővést dobni vele automatikusan talál) így brutális 4K6 okoz a szemben álló gyalogságnak már tizennyolc incsről.

Mivel a Bolt Action gyalogsági szakaszok összecsapásaira készült, a páncélosok értéket alapvetően a gyalogság elleni fegyverzetük és a pontértékük adja meg, ebből a szempontból nem a Párduc vagy a Tigris a hasznos tank, a hanem a lángszórós harckocsik, meg az önjáró lövegek. Egy korai német sereghez hetven pontba kerül egy Pz-I harckocsi, ezért két géppuskát kapunk 8K6 tűzerővel, ez majdnem jobb mint egy korai Pz-III, mert az közel a duplájába kerül és csak egy könnyű páncéltörő ágyúval valamint egy ponttal jobb páncélzattal van előrébb. Nagy kedvencem az Sdkfz 251/16 lángszórós lövészpáncélos, ez százhatvanöt pontért szintén két lángszóróval és egy géppuskával felszerelve tudja terrorizálni az ellenfelet. Ezeknek a lángszórós járműveknek nem is igazán a gyakorlati hasznuk a nagy, hanem az, hogy az ellenfélnek állandóan figyelni kell rájuk. Az a szerepük, hogy fenntartsák a fenyegetést. Egy párbaj stílusú játékban, jó ha egyszer be tudjuk vetni őket, ha szerencsések vagyunk. De ilyenkor biztos a célpont gyalogsági egység megsemmisítése, és ezzel már el lehet dönteni egy csatát.

Hogy legyen viszonyítási alap a szovjet listához, leírom a korai Barbarossa német sereglistát is. Az alap szakaszunkat itt is egy tiszt (alhadnagy vagy hadnagy) és két minimum öt, maximum tíz fős gyalogosraj alkotja. A raj lehet „regular” vagy „veteran” Heer szakasz, illetve korai Waffen SS. A különbség az utóbbi kettő között annyi, hogy az SS figurákra extra három pontért megvehető a „fanatic” tulajdonság, így ezek az utolsó emberig harcolnak, nem kell morálpróbát tenniük ha elveszítik a raj felét. A Heer rajokat figuránként extra két pontért felszerelhetjük biciklivel.

Az úgynevezett főhadiszálás vagy HQ egységek közül vehetünk maximum egy szanitécet, egy tüzérségi megfigyelőt (légi is lehet) valamint egy századost vagy őrnagyot. Az alap két rajon felül lehet még maximum négy rajunk, összesen tehát hat raj. Itt az alap három típuson felül vehetünk Kradsützen gyalogságot (motorkerékpáros) valamint maximum egy „veteran” rohamutász rajt. A motorosoknak öt pontba kerül figuránként a motorbicikli.

Ahogyan azt már említettem az elején vehetünk maximum két géppuskás rajt is szakaszonként, egy lángszórós rajt, egy páncéltőrő puskás rajt, vagy egy aknavetős rajt (ez lehet könnyű, vagy nehéz).  Rendelkezésünkre áll még Pak 36 vagy Panzerbüsche páncéltőrő lövegnek, vehetünk tarackot ez lehet könnyű, közepes vagy nehéz, légvédelemre pedig választhatunk egyet az alábbi fegyverek közül: Flak 38, Flak 36 vagy 88mm AA/AT Flak 36.

Választhatunk egy páncélautót, ez lehet SdKfz 222 vagy SdKfz 231 (8 rad). Természetesen jár szakaszonként egy páncélos opció is, ez lehet: Panzer I, Panzer II (A,B,C,F) Panzer II Flamingo, Panzer 38 (t), Panzer III (E,F,G,H,J), Panzer IV (B,C,D,E), Stug III (B,C,D), Panzerjäger I, Panzer I sIG33, Sdkfz 251/2, Sdkfz 10/4 egy Flak 38-al. Rajonként vehetünk szállítójárműveket is.

Összeségében szerintem a seregkönyv nagyon jól sikerült, és mivel engem a korai csaták jobban vonzanak, nekem az alapkönyvhöz képest adott annyi extra információt, hogy megérte a kilenc fontot amit fizettem érte. Megkaptam olvasni az Amerikai, illetve a Brit listát is, amint sikerül azokat is kivesézem egy-egy cikkben. Ha az információim helyesek holnap felkerül a Bolt Action fórumra az Olasz lista béta verziója, abban lesz Ansaldo kisharckocsi, szintén egy a Honvédséghez is passzoló jármű.

Halmozódnak a csataleírások anyagai is, a Pegasus Bridge, a héten játszott újabb kommandós csata, valamint a Sztálingrádi gigacsata, mind várja a sorát, a merevlemezen. Nálam egyenlőre még nincs uborkaszünet. Egy kis ízelítő:

P1010092 (640x480).jpg

P1010002 (640x480)_1.jpg

1 komment

Címkék: könyvajánló második világháború Bolt Action

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr495391580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2013.07.07. 08:46:57

Érdekes lesz a Sztálingrádi csatajelentés. Már várom. :) A terep is jól néz ki, mondjuk kicsit kicsik a háztömbök az én szememnek, de majd meglássuk a leírást. :)
süti beállítások módosítása