HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Przemysltől Breszt-Litovszkig, harcztéri élmények – Franklin-Társulat 1916

2014.06.08. 22:18 janos900

Régen írtam már könyv ismertetőt, jöjjön most egy rendhagyó darab, hogy bepótoljam a lemaradást. Az interneten bukkantam rá a História-Antik kiadóra, a Nagy Háború blogon reklámozták az egyik kiadványukat, bevallom férfiasan, elcsábultam és rendeltem tőlük három kötetet. Az egyik egy 1916-ban megjelent propaganda könyvecske, reprint kiadása volt. Szerzője Dr. Szádeczky-Kardoss Lajos egyetemi tanár, aki engedélyt kért az akkori hadvezetéstől, hogy a frontra utazzon és élményeit írásos formában rögzíthesse. Ezek elsőnek cikkek formájában láttak napvilágot, majd kötetbe szerkesztve.

Dr. Szádeczky-Kardoss, történész, egyetemi tanár és a Magyar Tudományos Akadémia tagja volt, tapasztalt utazó és képzett gyorsíró. 1895-ben tagja volt egy Oroszországba (Kaukázus, közép-Ázsia) szervezett expedíciónak, mint a magyarság történetének kutatója. A székely, hun és ősmagyar kapcsolatok szakértője volt. Az expedíciónak köszönhetően ismerte tehát az ellenséget és annak országát, mi több hátországát. 1903-ban Törökországban járt kutató úton, könyvet is írt a tapasztalatairól, nemzetközileg elismert akadémikusként szerteágazó nemzetközi kapcsolatai voltak, művelt, tapasztalt ember szemével láthatjuk tehát az eseményeket, aki még történelmi kontextusba is helyezi a történéseket.

Kalnikow_Przemysl.jpg

A könyv az 1915-ös, győzedelmes orosz hadjárat során történt utazási élményeket összegzi, sok apró történettel, és egy nagy csokor lengyel-magyar történelmi adalékkal. A szerző történészként azon ízibe igyekezett a hadjáratot minél kedvezőbb színben feltüntetni, a magyar olvasókat lelkesíteni, és minél jobban hatni a lengyel-magyar barátság évszázados intézményével. Nem titkolt célja a háború utáni, lengyel rendezés előkészítése, a közvélemény befolyásolása. A doktor vágya egyértelmű a könyv alapján, az hogy a baráti népnek minél nagyobb önállóságot adjanak a békekötés után.

prze1914.jpg

A mai olvasónak bizony kell egy kis tájékozódás, hogy elhelyezze az egész naplót, térben és időben. Maga a front körút, 1915. júniusában esett meg, a szerző a Központi Hatalmak nagy offenzíváját láthatta, megtörtént a Gorlitzei áttörés, visszafoglalták a híres Przemysl Erődöt, és a mai Belorusszia és Lengyelország határán álló Breszt erőd ostroma zajlik éppen. Breszt-Litovszk fontos események helyszíne lesz később, mert itt írják alá a Bolsevikok a németek diktálta békeszerződést, majd 1939-ben itt húzzák meg a német-szovjet határt, és később 1941-ben itt zajlik majd az erődrendszer orosz részének hősies védelme, amiről remek filmet forgattak nemrég.

breszt1.JPG

A Przemysl erőd, a két ostroma, a hősies védelem, az ott bekerített és fogságba került jórészt magyarokból álló védősereg miatt, kiemelt téma volt a hazai lapokban. A kapituláció során felrobbantott és teljességgel hasznavehetetlen romok visszafoglalásának, akkoriban  nagy sajtó figyelmet szenteltek, elégtétel volt ez a magyar közvéleménynek. Persze az elesett és szibériai fogságba hurcolt katonáknak és főleg azok családjainak ez sovány vigaszt jelentett, de legalább volt nyomós indok, hogy miért volt a sok szenvedés.

Kalnikow_szemle.jpg

Részemről nagyon élveztem a könyvet, a korszak hangulatát remekül visszaadja. A szerző egy csoport újságíróval és semleges megfigyelővel automobillal járja be csatatereket, és utazik több száz kilométert a front közvetlen hátországában. A magyar tiszteket és alakulatokat külön kiemeli, ez nekem tetszett. Viszont vannak témák amik így közel száz év távlatából már magyarázatra szorulnának, az író viszont csak lábjegyzeteben hivatkozik rájuk, mondván a lapokban úgyis mindet megírták már. Könyv stílusára és korabeli helyesírására, íme néhány példa:

„Egy nagybajúszú barnaképű legény útközben arra a kérdésre hogy úgy-e czigány? Azt az önérzetes feleletet adta, hogy most nem czigány, hanem honvéd! Igaza van. A honvéd soha büszkébb nem lehetett a nevére, mint amikor a Kárpátokat megvédte és az ellenséget a Kárpátok túlsó tájékáról is kitakarította.
A magyar honvédelem diadalát ünnepelték a mi katonáink Lemberg visszafoglalásában is. Látni kellett volna, (leírni nem lehet), milyen büszkén tánczoltatta lovát a bevonuló magyar huszárcsapat Lemberg utczáin. Nekem örömköny szökött a szemembe. Velem volt külföldi barátaimnak büszkén mondottam, ők is elismerték, hogy a világ legszebb katonái.”

„Hatan voltunk czivilek: egy holland nyug. főkonzul, egy agrentiniai alezredes, két északamerikai hírlaptudósító, egy kinófényképész, és e sorok írója.”

„Bialán túl egy fölrobbantott és még helyre nem állított híd teljesen megakasztott. Le kell kerülnünk az országútról, belé a homokoceánba, hol kerékagyig süllyedt alá s nem egyszer egészen megrekedt fáradt gépkocsink.”

„Utitársaim öten egy elhagyott orosz viskó egyetlen szobájában a szalmán vivodtak a poloskákkal. A szelídebb fekete vérszopókból kijutott nekem is. Még jó ha fehér nincsen.”

Nekem tetszett a reprint kiadvány, a kötés masszív, jó minőségű, az ára sem volt túl borsos. Nagy akciók nincsenek benne, viszont a front mögötti mindennapokról sokat meg lehet tudni belőle, a korabeli nyelvezet és írásmód, nekem nagyban növelte a könyv élvezeti értékét. A kincstári optimizmus is szórakoztatott, de ezt érdemes a körülmények ismeretében a helyén kezelni, hiszen 1916-ban, még javában dúlt a Nagy Háború.

2 komment

Címkék: könyvajánló első világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr176289295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ambasa 2014.06.12. 19:21:57

Nem egészen két hete, a Múzeum krt-n lévő üzletükben én is rendeltem egy könyvet (Bárzcay Oszkár: a Hadügy fejlődésének története - MTA 1895) tőlük, amelyre már vagy 25 éve vadásztam. Mondták, ha készen lesz telefonálnak.Így is történt, előleget nem kértek az egyedi gyártású könyvre, amely ígéretükhöz híven kb 10 napa alatt el is készítettek, úgy hogy közbe esett a pünkösd is.

A könyv után nyomtatott, kemény táblás, de sajnos ragasztott. Ugyan a hátuljára 10200, van írva de ez ne zavarjon meg senkit, valójában a két kötet (egy 680 és egy 350 oldalas) 6900 FT-volt.

Ha eljutok oda, hogy elolvassam, majd bővebben róla.

TG

janos900 2014.06.14. 10:04:06

@ambasa: Korrekt cég, nekem is szimpatikus, el tudnék verni náluk vagy 50.000Ft-ot. Nekem egy 1866-os kötetem van még tőlük, ami olvasásra vár.
süti beállítások módosítása